Latvijas lietotu auto tirgus piedzīvo strauju augšupeju 6

 

Foto: Publicitātes attēls

Auto DNA | 14.augusts 2020 14:12

Analizējot lietotu auto tirgus datus par šā gada septiņiem mēnešiem var secināt, ka 2020. gads ieies vēsturē ne tikai ar strauju kritumu, bet arī ātru atlabšanu. Jūlija mēnesī automašīnu reģistrācija ir atgriezusies pērnā gada līmenī.

Portāla autoDNA analītiķi apkopoja datus par vairāk nekā 40 000 lietotu auto sludinājumiem laika posmā no šā gada 1. marta līdz 31. jūlijam un nonāca pie vairākiem interesantiem secinājumiem. Lietotu auto tirgus šajā laika periodā piedzīvoja rekordlielu kritumu īsā laika periodā un teju tikpat operatīvu atlabšanu.

Straujākais vieglo automašīnu reģistrācijas kritums tika piedzīvots aprīlī (-60%) un maijā (-46%). Ja 2019. gadā šajos mēnešos tika reģistrētas attiecīgi 8 958 un 9 040 vieglās automašīnas, tad šogad šajā pašā laika periodā reģistrēto auto skaits saruka līdz 4 140 aprīlī un 5 389 maijā.

Salīdzinoši ar pērno gadu, jūnijā kritums bija vērojams vairs tikai -12% apmērā. Savukārt jūlijs statistiski ir iezīmējis lietotu auto tirgus atlabšanu un CSDD reģistrēto automobiļu skaits ir teju identisks tam kāds tika piedzīvots 2019. gadā, kad tika reģistrēts par 48 automašīnām vairāk nekā šā gada jūlijā.

“Lietoto auto kritums bija līdzvērtīgs vai pat lielāks nekā jauno auto, kas saistīts ar piegāžu apstāšanos. Jūlijā kritums bija vairs tikai -3% attiecībā pret 2019. gadu, kas nozīmē, ka loģistika ir sakārtojusies un tiek piegādātas aizkavējušās automašīnas,” norāda Latvijas Auto asociācijas vadītājs Andris Kulbergs.

Asociācijas vadītājs ir optimistiski noskaņots un norāda, ka pircēju interese par jaunu automobiļu iegādi ir atgriezusies iepriekšējā līmenī. “ Lai gan reģistrācijas dati nerāda tirgus atkopšanos, taču vērtējot tirgus aktivitāti var secināt, ka pircēju interese ir atpakaļ pirms pandēmijas līmenī. Tas vieš optimismu, ka auto nozares vieglāk pārvarēt šo gadu,” komentē Kulbergs.

Covid-19 pandēmija nav ietekmējusi sludinājumu skaitu internetā

Lai gan šā gada pavasara mēnešos bija vērojams straujš lietotu auto pārdošanas kritums, tas neatstāja praktiski nekādu iespaidu uz lietotu auto sludinājumu skaita izmaiņām internetā. Automašīnas pārdošanas apjomi kritās gan cilvēku, gan arī finanšu iestāžu piesardzības dēļ.

Latvijas populārākajā lietotu auto sludinājumu vietnē šā gada martā bija vidēji 14,5 tūkstoši sludinājumu. Aprīlī, kad bija vērojams lielākais lietotu un jaunu auto pārdošanas kritums, vidējais sludinājumu skaits nedaudz pieauga līdz 14,7 tūkstošiem savukārt maijā tas samazinājās līdz 14,1 tūkstotim auto sludinājumu.

Jūlijā vidējais sludinājumu skaits jau sasniedza 17,6 tūkstošus, kas atbilst arī lielākai pircēju aktivitātei vasaras mēnešos un korelē ar lielāku auto pārdošanas skaitu tieši vasaras mēnešos.

Lietotu auto tirgus īpatnības Latvijā

Joprojām lielākais lietotu auto tirgus ir Rīgas rajons ar 57,4% no kuriem 50,2% tieši Rīga. Otrs lielākais Latvijas lietotu auto tirgus ir Zemgales novads ar 14,2%, kam seko Vidzemes novads ar 11,5%, Latgales novads ar 8,6% un “Cits” ar 1.3%.

Rīgā un Rīgas rajonā autovadītāji visbiežāk izvēlas BMW markas automobiļus, kamēr pārējos novados autovadītāji tīko pēc Audi un Volkswagen markas spēkratiem.

Lietotu auto sludinājumu Top 5:

  • Rīga, Rīgas raj. – BMW (15%), VW (13,5%), Audi (10,5%), Volvo (9,9%), Mercedes-Benz(6,3%);
  • Kurzeme – VW (18,5%), Audi (13,7%), BMW (13,2%), Opel (10,6%), Volvo (8,9%);
  • Zemgale – Audi (15,8%), Volvo (15,3%), VW (14,4%), BMW (13,2%), Opel (7,5%);
  • Vidzeme – VW (18,0%), Audi (17,4%), BMW (10,7%), Volvo (8,6%), Opel (8,3%);
  • Latgale – VW (17,2%), Audi (17,1%), BMW (10,7%), Volvo (8,9%), Opel (7,7%).

Diezgan paradoksāla situācija veidojas ap desmit un vairāk gadus veciem auto. Piemēram, 2008. gada izlaiduma VW Golf TDi sludinājumos vidēji tiek norādīts 248 500 km liels nobraukums, savukārt sešus gadus jaunākam (2014. gads) Volvo V70 D5 vidējais nobraukums lietotu auto sludinājumos ir 267 450 km, kas ir vairāk nekā gados vecākam Golf markas spēkratam.

Lielākoties pērkam vecus auto

Nav nekāds noslēpums, ka Latvijas vidējais auto parka vecums ir viens no vecākajiem Eiropas Savienībā. To arī apstiprina autoDNA veiktā lietotu auto sludinājumu statistika. Apkopojot datus par vairāk nekā 40 000 sludinājumu, nākas secināt, ka 70% gadījumos tiek pārdoti automobiļi, kas ir 10 un vairāk gadus veci.

Visbiežāk Latvijas lietotu auto tirgū nonāk 13-14 gadus veci auto, kas arī atbilst vidējam reģistrēto vieglo transportlīdzekļu vecumam valstī 14,2 gadi. Situācija nedaudz uzlabojas, ja skatās uz tehniskā kārtībā esošiem auto. Tad to vecums sarūk līdz 13,59 gadiem.

Labā ziņa ir tā, ka importējam gan mēs krietni jaunākus auto. Pirmoreiz reģistrēto vieglo automobiļu vecums valstī ir 8,21 gads. Latvijas Auto asociācija norāda, vēl kādu pozitīvu lietotu auto tirgus tendenci. Proti, ir krietni palielinājusies pircēju interese par lietotiem elektroauto.

Meklē lietotus automobiļus zip.lv vai ievieto savu sludinājumu bezmaksas!

 
Visi komentāri
 
Antons 14.augusts 2020 15:39
0 4 Atbildēt

Tāda sajūta ka dzīvojam kaut kur Emiratos - Audi, Merc, Bimmer, Volvo...

Jumu 15.augusts 2020 9:07
0 0 Atbildēt

Kaut kā neredzu sarakstos neviena japoškas un korejieša. Bet pilni ceļi ar Toyotām, Nissaniem, Hundajiem, Kia. Vai tad tos visus pērk jaunus no saloniem?

Zemesgramata 15.augusts 2020 15:16
0 2 Atbildēt

Jā. Tie ir pieejamie jaunie auto Latvijā.

ezis71 15.augusts 2020 9:59
2 0 Atbildēt

CO2 nodoklis liek cilvēkiem pirkt auto kurš ražots pirms 2008.gada,ne visi grib braukt ar dīzeli.

albaregia 15.augusts 2020 21:31
0 0 Atbildēt

,,2008 gada auto, ar nobraukumu-248500 km........2014 gada auto,ar 267450 km nobraukumu,,

,,Lielākoties pērkam vecus auto,,

Es domāju,ka cilvēks izvēlas braukt ar mašīnu,nevis

,,braukt ar gadiem,, Esmu redzējis tuvu pie 30 gadiem auto,

perfektā tehniskā stāvoklī,rūsa pavisam minimāla,un eļļas noplūde nekur,ne pilīte.Un tādi ir,gan benzīna auto,gan dīzeļa auto.Tikai auto vajag kopt,un vajadzības gadījumā remontēt.

650 16.augusts 2020 2:57
0 0 Atbildēt

Tas ir JAUNO auto tirgotāju LohNopelns,ka LIETOTU auto var pārdot galvenokārt tikai tad,kad tas sasniedzis attiecīgajai hlama grupai attiecīgo hlama cenu.

Protams,viedokļa autoram žetons- jo (viņaprāt) nav atšķirības starp vēlmi pārdot (atkratīties no hlama) un vēlmi nopirkt (hlamu).Ja ssā pārdodas 40 simt tūkst hlamu,no kuriem lielākā daļa tur figurē ilgstoši un daļa netiks pārdoti teju nekad,tad protams, ka notiek hlambums un lohuzplaukums. Jā.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti