Ministru kabinetā apstiprinātās nodokļu izmaiņas veicinās videi draudzīgu un energoefektīvu transportlīdzekļu iegādi 9

 

Foto: Ekrānbilde no Balticlivecam.com

Nozare.lv | 1.oktobris 2020 16:05

Ministru kabinetā apstiprinātās nodokļu izmaiņas veicinās videi draudzīgu un energoefektīvu transportlīdzekļu iegādi

Valdība atbalstījusi grozījumus Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā, kuru mērķis ir līdzsvarot vieglo automobiļu un kravas automobiļu ar pilnu masu līdz 3500 kg transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes. Jaunā kārtība noteiks autobusu un kravas automobiļu transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa aprēķināšanas kārtību atbilstoši to dzinēja izmešu līmenim un paredz ieviest vieglo automobiļu reģistrācijas nodokli ar mērķi novērst vecu un ekoloģiski kaitīgu vieglo automobiļu reģistrēšanu Latvijā.

Izmaiņu mērķis ir novērst vecu un ekoloģiski kaitīgu vieglo automobiļu reģistrēšanu Latvijā. Vieglo automobiļu reģistrācijas nodokļa likmes ir noteiktas atkarībā no vieglā transportlīdzekļa degvielas tipa. Mērķis ir veicināt  videi draudzīgo un energoefektīvo transportlīdzekļu tirgu, ņemt vērā to darbmūža ietekmi uz enerģētiku un vidi, tostarp enerģijas patēriņu un oglekļa dioksīda un noteiktu piesārņotāju – slāpekļa oksīdu, metānu nesaturošo ogļūdeņražu un cieto daļiņu – emisiju apjomu.

Jaunā kārtība paredz tiem transportlīdzekļiem, kam ir zināms tikai WLTP[1] izmešu rādītājs, noteikt jaunās transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes atbilstoši CO2 izmešu līmenim. Turpmāk Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes divasu, trīsasu un vairāk asu piekabēm piemēros atkarībā no piekabju masas un asu skaita.

No 2021. gada tiktu ieviests transportlīdzekļa reģistrācijas nodoklis par lietotu vieglo automobiļu (vecāku par 5-9 gadiem, virs 10 gadiem) reģistrāciju Latvijā.

Par likumu grozījumiem vēl jālemj Saeimai. 

[1] World harmonized light-duty vehicles test procedure (WLTP) - pasaulē saskaņota vieglo transportlīdzekļu testēšanas procedūrai Šāda procedūra jāveic, darot pieejamu informāciju patērētājiem par automašīnu CO2 vērtību, lai novērstu tirgus izkropļojumus un nodrošinātu šīs procedūras vienmērīgu un saskaņotu īstenošanu Eiropas Savienībā. 2017. gadā sākās WLTP ieviešana jauniem automobiļu modeļiem vai jaunām spēka piedziņām, un WLTP pakāpeniski aizstās agrāko testēšanas procesu – Eiropas Jauno braukšanas ciklu (New European Driving Cycle) jeb NEDC. Pārejas posmā no NEDC uz WLTP var būt norādītas vērtības pēc abām sistēmām.

 

 
9 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Shiirs 1.oktobris 2020 19:17
7 2 Atbildēt

kā gan viņi vēlas "veicināt" ieviest elektroauto iegādi? Uzliekot papildus nodokli kaut kam, kam nav nekāda sakara ar elektroauto iegādi? Jautājums vai likuma lēmējiem ir smadzenes un ja ir rad vai tās neatrodas dirsā? Tak lai cilvēki pirktu EV jāsāk ar nodokļu atvieglojumiem tiem, kuri tādus vēlas iegādātiea?

Shiirs 1.oktobris 2020 20:49
5 0 Atbildēt

par šo es arī ziņas lasīju. Interesanti iauto Maariitis arī iešnauca kādus atbalstiņus. Nejau darbiniekiem. Bet nu lai publicētu šo sudu?

650 1.oktobris 2020 19:55
3 0 Atbildēt

Toties viss/sanāks vairumdarboņiem.Jāatbalsta taču kārā šēringa ieviesējus- jo (pagaidām) viņu ir daudz par maz.Un kur tad autoražotāji liks vairumā un steigā saštancētos modeļus,kas savā būtībā atgādina tīšām izstrādātus nomas vajadzībām.Nāks jauni akumulātori, vecos suudus ar 69cm darbības rādiusu kādam būs jāieārstē.Vajadzētu arī, lai krustojumos,mežos un trottuāru vidū mētājas ne tikai skrejriteņi.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 2

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 

Gaidāmā sniegputeņa dēļ Rīgā ievieš "sniega biļetes" un bezmaksas sabiedrisko transportu autovadītājiem 9

Gaidot sniegputeni, Rīgā pirmdien tiek ieviestas "sniega biļetes" un autovadītāji varēs izmantot sabiedrisko transportu bez maksas, aģentūru LETA informēja Rīgas dome. Lasīt vairāk

 

Latvijas elektrisko automašīnu tirgū ienāk Ķīna; vai rietumu ražotājiem ir ko likt pretī? (+ VIDEO) 6

Pasaulē lielākā elektrisko automašīnu ražotāja Ķīna pagaidām gan mazā apmērā, bet sāk startēt arī Latvijā. Pasaulē otras lielākās ekonomikas pārstāvniecība ar šāda tipa transporta līdzekļiem pagaidām nav sevišķi liela, taču tuvāko gadu laikā tas varētu mainīties. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti