No 1.jūlija OCTA arī 30 dienām 10

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 9.decembris 2020 19:21

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien atbalstīja virzīšanu trešajam lasījumam priekšlikumu grozījumiem Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā, paredzot no 2021.gada 1.jūlija ļaut obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) polisi iegādāties uz 30 dienām.

Ar grozījumiem paredzēta iespēja no nākamā gada 1.jūlija standartlīgumu par OCTA polises iegādi transportlīdzeklim slēgt arī par periodu uz 30 dienām. Uz šādu periodu līgumu varēs slēgt arī par transportlīdzekli, kuram ir piešķirts vēsturiskā spēkrata statuss. Patlaban līgumu par OCTA polises iegādi slēdz uz trim, sešiem, deviņiem vai 12 mēnešiem.

Izmaiņas rosinātas, lai transportlīdzekļu īpašnieki OCTA polisi varētu iegādāties par periodu, kad, piemēram, automobilis vai motocikls reāli piedalās ceļu satiksmē, nevis, kad tas netiek izmantots. Tāpat iespēja polisi iegādāties uz mazāku termiņu risinātu situācijas, kad īpašniekiem apdrošināšanas iegāde ir apgrūtināta naudas līdzekļu trūkuma dēļ, norādījuši priekšlikuma autori.

Tāpat grozījumi paredz, ka no nākamā gada jūlija OCTA polisi par 40% lētāk varēs iegādāties viens no bērna vecākiem, aizbildnis vai viena persona no audžuģimenes, ja aprūpē bērnu ar invaliditāti. Polisi lētāk varēs iegādāties par vienu vieglo transportlīdzekli, kura pilna masa ir līdz 3,5 tonnām.

Iespēja iegādāties OCTA polisi ar atlaidi ģimenēm, kurās ir bērni ar invaliditāti, sniegs būtisku papildu atbalstu, jo transportlīdzeklis šādās ģimenēs ir ikdienas nepieciešamība, nevis luksusa lieta, pauduši priekšlikuma autori.

Ar grozījumiem paredzēts uzdot Ministru kabinetam līdz 2021.gada 1.septembrim iesniegt Saeimā izvērtējumu par pašreizējo likumā noteikto tiesisko regulējumu attiecībā uz apdrošināšanas prēmiju maksājuma samazinājumu un iespējamo šī maksājuma samazinājuma pakāpenisku atcelšanu un turpmāko risinājumu.

Lai OCTA likuma grozījumi stātos spēkā, tie trešajā - galīgajā - lasījumā vēl jāskata Saeimas sēdē.

Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumu paredzēts papildināt ar normu, ka transportlīdzekļiem, kuriem saskaņā ar Rīgas Motormuzeja ekspertu komisijas lēmumu piešķirts vēsturiskā spēkrata statuss, obligāto civiltiesisko apdrošināšanas (OCTA) standartlīgumu var slēgt uz 30 dienām.

Grozījumi tiek veikti tādēļ, ka, lai arī pēdējos gados veiktās izmaiņas normatīvajā regulējumā sekmējušas vēsturisko spēkratu spēju iesaistīties ceļu satiksmē, joprojām ir samērā liela vēsturisko spēkratu īpašnieku daļa, kuru senos spēkratus plašāka sabiedrība neredz. Ievērojama daļa no seno spēkratu īpašniekiem, pārsvarā gados vecākiem cilvēkiem, kuru galvenais pastāvīgo ienākumu avots ir pensija, izvēlas nepiedalīties pasākumos, izbraucienos, izstādēs un citos pasākumos tieši izmaksu dēļ. Daļa no šīm izmaksām ir par OCTA.

Lai sekmētu seno spēkratu piedalīšanos ceļu satiksmē un pasākumos, tādā veidā veicinot sabiedrības interesi par senajiem spēkratiem, nepieciešams iespējami samazināt OCTA izmaksas šādiem spēkratiem. Vienlaikus nebūtu pieļaujama seno spēkratu pilnīga atbrīvošana no OCTA, jo tas varētu radīt ievērojamus riskus situācijās, ja šāds spēkrats būtu iesaistīts ceļu satiksmes negadījumā.

Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā patlaban noteikts, ka minimālais standartlīguma termiņš ir trīs mēneši. Trīs mēnešu minimālais OCTA termiņš attiecībā vēsturiskajiem spēkratiem ir pārāk ilgs, jo parasti šādi spēkrati tiek lietoti tikai retos gadījumos (pasākumos, salidojumos, filmēšanās), nevis pastāvīgi kādu laika periodu.

Arī Vēsturisko spēkratu noteikumos paredzēts, ka vēsturiskā spēkrata statuss piešķirams tikai tādam spēkratam, kas netiek lietots ikdienas ceļu satiksmē. Īsāka minimālā OCTA termiņa noteikšana ļaus vēsturisko spēkratu īpašniekiem iegādāties OCTA uz periodu, kad tas faktiski nepieciešams.

 
Visi komentāri
 
felix65 10.decembris 2020 8:40
2 0 Atbildēt

# mēnešu minimums ir spēcīgā apdrošinātāju lobija uzspiests. Var izdomāt 100 un 1 argumentu pret 30 dienu apdrošināšanu, bet neviens mani nepārliecinās, ka tas ir tikai un vienīgi apdrošinātāju biznesa interesēs.

felix65 10.decembris 2020 8:42
0 0 Atbildēt

Sori , ka tas nav

spainis 10.decembris 2020 9:02
1 0 Atbildēt

" Tāpat iespēja polisi iegādāties uz mazāku termiņu risinātu situācijas, kad īpašniekiem apdrošināšanas iegāde ir apgrūtināta naudas līdzekļu trūkuma dēļ, norādījuši priekšlikuma autori."

Šis vispār no pirksta izzīsts un nepārliecinošs arguments. Jau šobrīd maksājumu var sadalīt pa mēnešiem un nekādu problēmu. Grozījumu lobētāji tiešām domā, ka nopirkt uz mēnesi maksās tikpat, cik šobrīd gada polisi sadalot 12 daļās?

Sniega mocis 10.decembris 2020 11:52
2 0 Atbildēt

Pasaki man kaut vienu iemeslu, kāpēc man jāpērk OCTA sniega mocim uz 12 mēnešiem, ja ar to gadā brauc labi ja 2 nedēļas?

Turklāt, lielāko daļu pa pļavām un mežiem, bet OCTA vajag tajos retajos gadījumos, kad sanāk braukt pa apsnigušajiem grants cļiem lauku apvidos, vai šķērsot maģistrālos ceļus? MAnuprāt ļoti saprātīgs lēmums, OCTA pērc tad kad brauc, pārējā laikā lai apdrošinātāji iet uz poda.

anoagask 10.decembris 2020 9:37
1 0 Atbildēt

Varēja vismaz kādu 5 gadu pārejas periodu, te bladāc jau no jūlija, nez vai paspēs

REXX 10.decembris 2020 10:46
1 0 Atbildēt

Jārēķnās ar to, ka īstermiņa ( 1dienas, piemēram) polises cena nebūs Tava x mēnešu polises cena dalīta ar dienu skaitu šajos x mēnešos. Analoģiski, kā autoceļu maksa.

Palaidniex 10.decembris 2020 13:39
2 0 Atbildēt

Bet vienalga lētāk kā pirkt uz 3 mēnešiem...

Vēl ko varēja ieviest - sezonāli lietojamam transportam sezonas numurzīmes, kā, piemēram, Vācijā - kur numurzīmes maliņā uzrādīts no kura līdz kuram mēnesim tr. līdzeklis ir lietojams uz koplietošanas ceļiem. Vasaras tr. līdzekļiem, piemēram 03-10, - t.i no marta līz oktobrim ieskaitot. Vi ziemas tr. līdzekļiem 12-03 - no decembra līz martam ieskaitot. Un attiecīgi vienkāršot ekspluatācijas norokļa nomaksu par reāli izntojamo laiku. Citādi numurzīmes nodošana ir visai apgrūtinoša un vienkāršas tikai ziemas auto Rudenī uzliki uzskaitē, samaksāji nodokli līdz gada beigām, pavasarī, noņemot - līdz aktuālajam mēnesim. Vasaras auto pavasadī maksā līdz gada beigām, rudenī noēnmot, jācīnās par pārmaksātā atmaksu...

Freijers 10.decembris 2020 14:51
0 1 Atbildēt

Ļoti labs priekšlikums ! Diemžēl manā dzīvē ir bijis gadījums, kad nācās nopirkt 3 mēnešu OCTA, lai tikai auto nogādātu līdz nr.salīdzīnāšanai un pārrakstītu uz sava vārda, protams atbilstoši noteikumiem naudu atpakaļ dabūt nevarēju (jo svešs var par polisi samaksāt, bet atgūt tikai īpašnieks), savukārt alternatīva - evakuators attiecīgā vietā ir vēl dārgāks !

Nemaz nerunājot par neretiem gemorojiem, kas ir radušies atgūstot naudu par pārdotu auto polisēm - automātiski kļūst nederīga, diemžēl $$ kontā automātiski gan neieripo.

GB12 10.decembris 2020 16:56
0 0 Atbildēt

Kādi gemoroji? Viens iesniegums un nauda ir īpašnieka kontā. Bet pateiksi var ieripot automātiski, ja, piemēram, kā jau minēji, maksātājs ir bijis cits? Vai arī - ja īpašnieks ir maksājis filiālē skaidrā naudā?

aizejošais 10.decembris 2020 21:13
1 0 Atbildēt

es jau sen nesaprotu, kāda problēma būtu formēt apdrošināšanu kaut uz 5 minūtēm, vai vienu dienu; tak uztaisa to mēnesi vai dienu tikai nedaudz lētāk kā 3 mēnešus un miers.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 11

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti