Finansiālā ziņā ieguvums no viena mēneša OCTA polisēm būs tikai specifisku transportlīdzekļu īpašniekiem 19

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 25.janvāris 2021 9:05

Finansiālā ziņā ieguvums no viena mēneša transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšanas polisēm būs tikai specifisku transportlīdzekļu īpašniekiem, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

"Ja šīs mēneša polises tiks iegādātas auto, kurus izmanto ikdienas satiksmē, polises cenām noteikti vajadzētu būt relatīvi augstākām. Tādēļ, pēc manām domām, parastajiem autovadītājiem no šīm mēneša polisēm nekāda lielā ieguvuma nebūs. Ieguvums būs tikai specifiskajām transportlīdzekļu kategorijām," teica Abāšins, piebilstot, ka šādas specifiskās kategorijas ir, piemēram, retro auto un graudu novākšanas kombaini.

Tāpat viņš minēja, ka noteikti nebūs tā, ka viena mēneša OCTA polises, kuras apdrošinātājiem būs jāsāk izdot no 1.jūlija, maksās trīs reizes lētāk nekā ceturkšņa polises vai atbildīs vienai 12 daļai no gada polises cenas. 

"Tā nemēdz būt, jo pat katras polises izdošanas administratīvās izmaksas ir vienādas, neraugoties uz tās derīguma termiņu. Līdz ar to mēneša polise būs relatīvi dārgāka. Nebūs tā, ka mēs varētu ņemt gada polises cenu un vienkārši izdalīt to ar 12. Otrs jautājums ir saistīts ar to, kurš šīs mēneša polises pirks. Ja tas ir retro auto īpašnieks, kura mērķis ir aizbraukt uz kādu salidojumu, tad apdrošinātājam ir skaidrs, ka risks nemainās, vai tā ir mēneša vai ceturkšņa polise," pauda Abāšins.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka diskusijas par OCTA polišu termiņiem beigsies, kad būs jāievieš Eiropas Savienības (ES) jaunā direktīvas prasības, ka visiem reģistrētiem transportlīdzekļiem jābūt apdrošinātiem.

Abāšins norādīja, ka top izmaiņas ES direktīvā, kas parādīsies šajā gadā, paredzot, ja transportlīdzeklis ir reģistrēts, tam ir jābūt apdrošinātam, kaut vai tas stāv pie sētas un nav kustināts gadu. 

"Kājas tam visam aug no vairākiem Eiropas Tiesas spriedumiem, kuru būtība ir tajā, ka OCTA ir jāatbild arī par stāvošu transportlīdzekli. Piemēram, ja pazemes autostāvvietā aizdegas automašīna un tā rezultātā nodeg blakus stāvošās automašīnas un, nedod Dievs, vēl cieš arī ēka un cilvēki, tad par to atbild OCTA, lai gan nav bijusi kustība un transportlīdzekļa dalība satiksmē. Eiropas Tiesa ir lēmusi, ka OCTA ir jāsedz šādu un līdzīgu negadījumu izmaksas. Skandināvijā un Igaunijā šis princips jau ir ieviests, un arī mums šis pats princips būs jāievieš - ja automašīna ir reģistrēta, tā ir arī apdrošināta. Ja tu negribi pirkt OCTA, tad ņem no automašīnas nost numura zīmes. Līdz ar to visas diskusijas par termiņiem beigsies, kad būs jāievieš šie jaunie principi," sacīja Abāšins.

Viņš arī piebilda, ka pagaidām nav konkrēti zināms, kad Latvijai šīs jaunās direktīvas prasības būs jāievieš. "Pilnīgi skaidrs vēl nav. Ieviešanai parasti tiek doti divi gadi. Ja direktīva tiks apstiprināta pavasarī, tad mēs varam prognozēt, ka pāris gadu laikā šīs normas būs jāievieš," teica Abāšins.

Tajā pašā laikā Abāšinbs arī pieļāva, ka šādas prasības ieviešana varētu izsaukt iebildumus sabiedrībā.

"Eiropa iet uz principu, ka transportlīdzeklis ir paaugstinātas bīstamības iekārta un par tās izraisītajām sekām jābūt noteiktai striktai atbildībai. Tādēļ noteikti šis jautājums būs daudz jāskaidro, bet no otras puses - tas ir izdarāms, ja mēs kaut vai palūkojamies uz to, ka Igaunijā šāda norma jau ir ieviesta un neviens ar dakšām uz ielas nav izgājis. Galu galā, ja tu negribi pārvietoties ar automašīnu ziemā un maksāt par to OCTA un transportlīdzekļa nodevu, tad tu vari uz laiku to noņemt no reģistra. Tas ir izdarāms jau šobrīd, un zinu, ka ir, piemēram, motociklu īpašnieki, kuri tieši tā arī dara, lai par visu laiku nemaksātu nodokli," teica Abāšins.

 
Visi komentāri
 
GB12 25.janvāris 2021 9:29
1 1 Atbildēt

Sava loģika tajā visu reģistrēto (arī nekustināto) transportlīdzekļu apdrošināšanā ir, par samērīgumu varētu gan diskutēt, BET... kā auto aizdegšanos pazemes stāvvietā var ietekmēt numura zīmju esamība vai neesamība uz tā?

Rexx 25.janvāris 2021 9:48
0 0 Atbildēt

Bingo! Par nekustināmo TL apdrošināšanu . Te varētu būt piebilde par to, kur TL tiek uzglabāts, - savā, vai citām piederošā teritorijā.

GB12 25.janvāris 2021 10:49
0 0 Atbildēt

Jā un nē... ja pareizi atceros, slavenais ES tiesas lēmums, uz kura pamata visa šī epopeja ar satiksmē neesošiem TL sākās, notika tieši īpašniekam piederošā teritorijā.

Labums 25.janvāris 2021 9:47
0 0 Atbildēt

Ja agrāk no OCTA labums bija tikai apdrošinātājiem, tad tagad tāds būs arī atsevišķiem auto īpašniekiem! Viss pa godīgo, LTAB var beigt ņaudēt!

GB12 25.janvāris 2021 10:48
0 0 Atbildēt

No OCTA labums auto īpašniekiem, īpaši tiem, kas ir izraisījuši negadījumus, un arī tiem, kas negadījumos ir bijuši cietušie, ir daudz lielāks kā apdrošinātājiem, ņemot vērā, ka šis veids tikai pāris gadus OCTA pastāvēšanas vēsturē ir bijis ar pozitīvu bilanci.

Labums 25.janvāris 2021 10:56
0 0 Atbildēt

No šķūnītī stāvoša motocikla ar spēkā esošu OCTA polisi, labums bija tikai apdrošinātājam. Tas ir tikai normāli, ka mocīti apdrošini tad, kad ar to brauc, nevis tad, kad mocītis ir ieziemots un stāv šķūnītī. Nav jau strīds par to vai vajag, vai nevajag OCTA.

Un nevajag te taisīt scēnas ar nabaga apdrošinātājiem, kas cieš zaudējumus, jo gada pārskati visām kompānijām ir ar treknu + zīmi. Peļņa ir jāskatās kopumā, pa visām apdrošināšanas nozarēm, jo kafejnīcās taču nedala atsevišķi peļnu no kafijas un bulciņas tirdzniecības.

GB12 25.janvāris 2021 11:56
0 0 Atbildēt

Ja kāds šeit taisa scēnas, tad tas esi Tu. Nekur neesmu teicis, ka gada pārskati nav ar +. Peļņu varētu skatīties kopumā, ja mēs runātu par visiem apdrošināšanas veidiem kopumā. Te runa ir par vienu konkrētu veidu, tāpēc arī tiek izcelta viena konkrēta veida rentabilitāte,

KASKO 25.janvāris 2021 12:12
0 0 Atbildēt

Zin kas ir interesanti, daudziem jaunajiem šoferiem KASKO izmaksā lētāk kā OCTA. Tad kā OCTA nozare var būt nerentabla, bet KASKO rentabla?

GB12 25.janvāris 2021 13:40
0 0 Atbildēt

KASKO arī ne vienmēr ir rentabla - 2016.-2017.gadā, kad auto tika pamatīgi zagti, transporta apdrošināšana bija lielā mīnusā. Un tie "daudzie jaunie šoferi" ir tikai neliela daļa no visiem auto īpašniekiem. Un, starp citu, daudzās valstīs OCTA maksā dārgāk kā KASKO, tobiš, pamata apdrošināšana sastāv no OCTAs un par apmēram 20-30% piemaksu vari piepirkt KASKO. Un tam ir sava loģika - ar KASKO polisi tu riskē ar dzelžiem (nu, un vēl varbūt transportēšanu un kādiem sīkumiem), bet ar OCTA tu vari iedzīvoties 5 miljonu izmaksā - bleķi, veselības kaitējumi, morālā, apgādnieka zaudējumi utt...

Rexx 25.janvāris 2021 13:05
0 0 Atbildēt

Šaubos, vai no mēnešpolises būs liela jēga. Prognozēju, cena būs 1/2-2/3 no trīsmēnešu polises cenas. Apdrošinātāju interesēs nav samazināt Tavas apdrošināšanas polises izmaksas.

GB12 25.janvāris 2021 13:35
0 0 Atbildēt

Tikai pēdējos 2-3 gadus tās tiek mazinātas...

Rexx 25.janvāris 2021 17:19
0 0 Atbildēt

Laikam jau tirgus šo to diktē. Bet te es biju domājis kombinācijas mēnešpolise= 1/12gada polises vai =1/3 trīsmēnešu polises.

Kanibaals 25.janvāris 2021 14:01
0 0 Atbildēt

Ir beidzot spēkā norma, ka arī auto durvju atvēršana ir piedalīšanās satiksmē un OCTA gadījums?

GB12 25.janvāris 2021 14:49
0 0 Atbildēt

Sen jau... kādus gadus divus.

Pļurkt 25.janvāris 2021 15:20
0 1 Atbildēt

Aha - atvēru durvis iekāpu mašīna, bet nepaspēju piesprādzēties, kad man kāds uztaisīja bums. Nav siksnas nav OCTAs!!!

Kanibaals 25.janvāris 2021 19:58
1 0 Atbildēt

Nē, atvēri durvis un iebukņīji blakus esošo, tātad piedalījies satiksmē. Atkal izgāzies kā veca sēta.

Es, piemēram, saņēmu OCTA par to ka kaimiņš man klāt neesot iebukņīja mašīnai bamperu. Ja Pļurkšķis būtu ticis tālāk par CSN tad zinātu, ka vadītājs esi arī tad ja auto esi atstājis, bet neesi nodrošinājis ka auto neizkustās no vietas(stāvbremze). Tad tak arī nav siksnas ak vai. Tāds tupaks.

Pļurkt 26.janvāris 2021 8:33
0 0 Atbildēt

Iemācies lasīt un galvenais saprast izlasīto, lai nevajadzētu KATRU reizi mēģināt kaut ko sacerēt uz tevis izdomāto un tās muļķības piedēvēt citiem!

Kanibaals 26.janvāris 2021 14:08
0 0 Atbildēt

Ko tu tur pajoli gvelz. Izlasi beidzot CSN un OCTA likuma ievadu.

Ja tev uztaisīja bums, nevajag tev ne siksnas ne OCTA.

GB12 26.janvāris 2021 14:51
0 0 Atbildēt

Inženieris uz vecumu galīgā ķīselī sagājis.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Mazda 6 pēctecis: Mazda ar diviem jaunumiem Auto China 2024 izstādē (+ FOTO)

Pekinas autoizstādē Japānas autobūves uzņēmums Mazda nodemonstrējis divus jaunumus: sedanu EZ-6 un krosoveru Arata. Lasīt vairāk

 

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro 1

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 8

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti