Gandrīz divkārt pieaudzis pieteikto atlīdzību skaits par bedru izraisītiem auto bojājumiem 5

 

Foto: iAuto.lv

Balta | 15.marts 2021 14:05

Lai gan pavasaris īsti vēl nav iesācies, apdrošināšanas sabiedrībā BALTA (PZU grupa) jau novērots, ka ievērojami audzis to KASKO atlīdzības pieteikumu skaits, kas saistīti ar automašīnu bojājumiem nekvalitatīva ceļa seguma un bedru dēļ.

Salīdzinājumā ar pērno gadu šogad saņemts par 91% vairāk atlīdzību pieteikumu un jau tradicionāli lielākā daļa no tiem – Rīgā.

“Pagājušajā gadā ziemas faktiski nebija, līdz ar to izpalika arī Latvijai tik ierastā februāra un marta problēma – bedres, kas izveidojušās, iestājoties atkusnim. Savukārt šogad temperatūras svārstības jau esam paguvuši piedzīvot vairākkārt, un tās daudzviet atklāj visai nepatīkamu ainu uz Latvijas ceļiem. Lai gan prognozējams, ka situācija šogad nebūs tik slikta kā pirms diviem gadiem, tomēr jau tagad redzam negatīvas tendences, jo īpaši Rīgā. Bedres veidojas uz ielām, kas salīdzinoši nesen remontētas, atsevišķos ceļa posmos padarot pārvietošanos ar auto visai bīstamu,” norāda Kristaps Liecinieks, BALTA Transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs.

Lai gan arī vasarā Latvijas autoceļu segums mēdz būt nelīdzens, ziemā tā kvalitāte būtiski pasliktinās – sals, lietus un atkusnis, kā arī straujas temperatūras svārstības veicina arvien jaunu bedru veidošanos. Šī gada februārī BALTA saņēma par 80% vairāk atlīdzību pieteikumu par bedru nodarītiem zaudējumiem transportlīdzekļiem nekā pērn, bet marta sākumā – jau divas reizes vairāk pieteikumu nekā 2020. gadā.

„Iebraucot bedrē, visbiežāk cieš auto riepas un diski. Īpaši neveiksmīgos gadījumos tiek bojāts lodveida atbalsts vai stūres pirksts. Šogad par bedres nodarītiem bojājumiem BALTA klientiem vidēji izmaksājusi ap 550 eiro, bet pieredze liecina, ka zaudējumi var būt krietni apjomīgāki. Lielākā atlīdzība, kas BALTA pastāvēšanas vēsturē izmaksāta bedraina ceļa dēļ, ir 50 590 eiro – spēkratam, iebraucot bedrē, pārsprāgusi aizmugurējā riepa, kā rezultātā automašīna avarējusi. Diemžēl šādos gadījumos tiek apdraudēta arī autovadītāja un citu satiksmes dalībnieku veselība un dzīvība,” stāsta Kristaps Liecinieks.

Savukārt mazāki bojājumi ne vienmēr tiek konstatēti notikuma vietā – daudzi autovadītāji pamana defektus, turpinot ceļu vai arī vēlāk vēršoties autoservisā. Tomēr gala rezultātā tie nozīmē lielākus vai mazākus finansiālos zaudējumus auto īpašniekam.

BALTA statistika liecina: iebraucot bedrēs, visbiežāk cieš to klientu auto, kuri ir aprīkoti ar zemprofila riepām. “Latvijas apstākļos pie mūsu ceļu kvalitātes piemērotākas ir riepas ar lielāku augstumu – transportlīdzekļiem ar šādām riepām ir lielāka iespēja pārvarēt nelīdzenu segumu, negūstot bojājumus, jo šādu riepu spēja absorbēt triecienus ir ievērojami lielāka. Īpaši vērts piedomāt arī par patlaban populāro “Run Flat” riepu lietderību uz Latvijas ceļiem. Tās spēj funkcionēt arī bojātas, bet ir ievērojami cietākas stingro bortu dēļ, kas var radīt papildu slodzi transportlīdzekļa diskiem un piekares detaļām,” norāda BALTA eksperts.

“Sabojātas automašīnu detaļas nozīmē nepatīkamu pieredzi ikvienam autovadītājam. Finansiāli pasargātāki ir tie auto īpašnieki, kuri savam automobilim iegādājušies KASKO apdrošināšanu. Ja transportlīdzeklim nodarīti zaudējumi, bet KASKO polises nav, tad auto īpašniekam, lai piedzītu zaudējumu kompensāciju, ir tiesības vērsties pie atbildīgās iestādes par konkrētā autoceļa uzturēšanu, jo katram autoceļam Latvijā ir noteikta piederība un uzturētājs. Mūsu pieredze gan liecina, ka tas nozīmē ilgstošu tiesas procesu, tāpēc vienmēr iesakām klientiem sevi pasargāt ar KASKO polisi, lai izvairītos no liekām galvassāpēm,” uzsver Kristaps Liecinieks.

Lai izvairītos no bedrainu ceļu izraisītiem bojājumiem un satiksmes negadījumiem, BALTA aicina autovadītājus būt piesardzīgiem un atbildīgiem – regulāri novērtēt transportlīdzekļa tehnisko stāvokli, tā atbilstību sezonai un laikapstākļiem, rūpīgi izvērtēt braukšanas ātrumu atbilstoši ceļa kvalitātei, kā arī ievērot katrā ceļa posmā noteiktos ātruma ierobežojumus, kas palīdzēs savlaicīgi pamanīt un iespēju robežās apbraukt sevišķi nelīdzenas vietas.

 
5 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Slaabinak 16.marts 2021 6:18
3 0 Atbildēt

Tiesības atņemt dauņiem, tādiem, kā tev!

Pļurkt 16.marts 2021 9:35
1 0 Atbildēt

Interesanti vai apdirsinātāji regresā iztērēto naudu piedzen no ceļu uzturētājiem, vai tik vien ir kā "pamāca" autovadītājus un paaugstina apdrošināšanas cenas?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ieķeras “gāzes” pedālis - Tesla aptur Cybertruck piegādes

Tesla uz vairākām nedēļām apturējusi Cybertruck pikapu piegādes klientiem, kamēr tiks novērsts ārkārtīgi bīstams defekts. Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO)

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

LTAB brīdina: izveidota viltus mājas lapa un sociālo tīklu profili, lai vāktu personu datus! 2

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (turpmāk – LTAB) brīdina, ka izveidota viltus interneta vietne, rīkojot konkursus un aicinot iedzīvotājus atstāt savus personas datus. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti