Eksperti: nozares iniciatīvas palīdz mazināt prakses trūkumu profesionālajā izglītībā

 

Foto: Publicitātes attēls

Anete Martinsone | 20.marts 2021 10:37

Profesionālajām skolām vēl nāksies krietni pastrādāt, lai mazinātu “robus”, kurus radījusi praktisko nodarbību pārtraukšana, tādēļ ļoti svarīgas ir nozares iniciatīvas jauniešu atbalstam, uzskata Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma automehāniķu skolotājs Kaspars Ševčuks.

“Arodizglītībā praktiskajam darbam un sadarbībai ar nākamajiem darba devējiem ir ārkārtīgi liela nozīme. Vai topošais automehāniķis attālināti var iemācīties „montēt” un nobalansēt riepas? Gandrīz neiespējami,” atklāj Ševčuks.

Skolotājs stāsta, ka 4.kursa audzēkņus zināmā mērā glābj kvalifikācijas prakse autoservisos, bet tiem jauniešiem, kas patlaban mācās 2. un 3.kursā, nāksies strādāt ar trīskāršu jaudu. Pedagogiem jau tagad jāsāk domāt, kā jauniešos uzturēt augstu motivāciju apgūt izraudzīto amatu.

Automehāniķis ir pieprasīta un pat prestiža profesija, tomēr skola lielākai daļai audzēkņu ir pirmā vieta, kurā nākas saskarties ar aroda praktiskajām niansēm. Skolas ir aprīkotas ar visu nepieciešamo izglītības ieguvei, taču pēdējās desmitgadēs autobūve ir ļoti attīstījusies.

Mašīnas kļūst aizvien sarežģītākas, “gudrākas”, turklāt līdz ar ierastajiem mehāniskajiem spēkratiem jauniešiem būtu jāapgūst arī elektroauto, hibrīdauto diagnostika un remonts. Darbs ar elektromobiļiem ir ļoti atšķirīgs, jo nākas strādāt apstākļos, kur var būt lielas spriegums.

Skolām vienām pašām ir grūti, teju neiespējami nodrošināt darbu ar visjaunākajām iekārtām, tādēļ liela nozīme ir praktiskam auto un servisa nozares uzņēmumu atbalstam.

Ševčuks, kas jauniešiem palīdz gatavoties konkursam “Jaunais automehāniķis” stāsta, ka 90% audzēkņu turpina darbu auto servisā, kurā bijuši kvalifikācijas praksē. Labākajiem spēcīgs motivators ir piedalīšanās profesionālajos konkursos, kas ļauj saņemt pievilcīgus darba piedāvājumus.

Profesionālo prasmju konkursi ir svarīgi visiem – jauniešiem ļauj sajust reālo darba vidi, skolām – praksē pārbaudīt mācību efektivitāti, bet uzņēmumiem – būt pārliecinātiem, ka jaunie speciālisti orientējas dažādo detaļu klāstā, jauniešiem, kas vēl domā par nākotni - iepazīt interesantu profesiju.

“Tas ir mūsu ilgtermiņa ieguldījums, kas palīdz uzturēt un veicināt pienācīgu servisu pakalpojumu kvalitāti. Konkursa rīkošanā sadarbojamies ar atzītākajiem auto daļu un iekārtu ražotājiem, tā ļaujot topošajiem speciālistiem praktiski iepazīt vismodernākās ierīces,” atzīst konkursa organizatora, Latvijā vadošā auto un moto rezerves daļu tirgotāja “Inter Cars Latvija” mārketinga vadītājs Armands Umbraško.

Profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu profesionālās meistarības konkurss „Jaunais Automehāniķis 2021” šogad norisināsies jau 13. reizi.

Konkursam ir četras kārtas. Pirmās divas ir teorētiskās kārtas, šogad Covid-19 ierobežojumu dēļ abas notiks attālināti - internetā. Pirmā kārta, kurā var piedalīties ikviens interesents, plānota marta beigās, savukārt otrā, kurā piedalīsies pirmās kārtas labākie, paredzēta aprīļa nogalē.

Pirmajā kārtā ik gadu piedalās aptuveni 200 – 250 dažādu Latvijas profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi. Savukārt nacionālajā finālā piedalās 15 labākie, kuriem trijās dienās ir jāpaveic 15 dažādi uzdevumi vieglo, kravas automobiļu un motociklu tehniskajā apkopē, diagnosticēšanā un remontā.

Kā atzīst “Inter Cars Latvia” pārstāvis, fināla rezultāti mēdz būt ļoti blīvi: “Ir talantīgi jaunieši, kuriem mehāniķu prasmes šķiet kā šūpulī ieliktas un viņiem ir jau gados mērāma darba pieredze autoservisos. Taču līdzās ir arī ļoti pacietīgi, rūpīgi, mērķtiecīgi strādājoši puiši, kuru pieredze iekrāta tikai skolas praksē, tomēr viņī spēj “izgriezt pogas” arī talantiem. Par labām vietām cīnās visi,” uzsver Umbraško.

Konkursa “Jaunais automehāniķis” nacionālais fināls ierasti notiek izstādes “Auto” laikā. Pagaidām plānots, ka tā varētu notikt 4.-6.jūnijā. Ja Covid-19 izplatības ierobežojumu dēļ izstāde nenotiks, tad profesionālās meistarības konkursa organizatori meklēs alternatīvu veidu, kā šo kārtu īstenot atbilstoši tā brīža epidemioloģiskajām prasībām.

Savukārt, ceturtā ir starptautiskā kārta, kas šogad plānota Polijā, cerams notiks jūlija beigās. 2021.gadā konkurss norit septiņās valstīs – Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Bulgārijā, Ungārijā un Ukrainā.

Nacionālā konkursa kopējais balvu fonds plānots apmēram 10 000 eiro apmērā, savukārt starptautiskā konkursa kopējais balvu fonds ir 25 000 eiro. Apbalvojumus saņem ne tikai pats jaunais automehāniķis, bet arī viņa pedagogs un skola.

Interesenti var pieteikties konkursam apmeklējot jauno mājas lapu  www.jaunaisautomehanikis.lv

IC24.lv - Latvijā vadošā auto un moto rezerves tirgotāja “Inter Cars Latvija” veikals tiešsaistē, kas piedāvā Latvijā plašāko auto un moto rezerves daļu, piederumu un aksesuāru klāstu. Servisa kvalitātes nodrošināšanai IC24.lv nodrošina klientu konsultācijas, iegādāto var saņemt trīs līdz 24 stundu laikā klātienē vai ar kurjeru.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

 

Latvija/Lietuva 20.04.2024 - vai mūsējiem izdosies konkurēt ar šādām degvielas cenām? (+ FOTO) 49

Autovadītājs piefiksējis degvielas cenas vienā un tajā pašā dienā Latvijā un Lietuvā. Cenu starpība 23 un 24 centu apmērā par dīzeļdegvielu un benzīnu liek apšaubīt mūsu konkurētspēju un lozungus par atpalicības samazināšanu no kaimiņiem. Lasīt vairāk

 

Bricis: Bīstamība uz ceļiem saglabāsies līdz otrdienas rītam (+ VIDEO) 3

Bīstamība saglabājas ne tikai šodien, bet vēl līdz rītdienas rītam. Rīt pēcpusdienā temperatūra visā Latvijā pakāpsies virs nulles, ilgstošie nokrišņi beigsies, intervijā “Rīta Panorāmā” sacīja LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis. Lasīt vairāk

 

Uzvaras visur, kur iespējams - Verstapens dominē Ķīnas Gran Prix

"Red Bull" pilots Makss Verstapens svētdien izcīnīja uzvaru Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta sezonas piektā posma - Ķīnas "Grand Prix" - pamatsacensībās. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti