LPS vēlētos redzēt stabilāku autoceļu finansēšanas modeli

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 13.maijs 2021 14:35

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) vēlētos redzēt stabilāku autoceļu finansēšanas modeli, trešdien sarunā ar Satiksmes ministriju (SM) norādīja LPS pārstāvji.

Sarunā LPS atzīmēja, ka pašreizējā ceļu finansēšanas un ceļu vadības metode ir novecojusi, tādēļ būtu nepieciešams veidot jaunu finansēšanas un vadības modeli, vēlams izveidojot darba grupu ar jaunajām pašvaldībām.

Pašvaldību pārstāvji skaidroja, ka pašlaik spēkā esošais modelis, kas paredz daudz ceļu būvniecības darbus nav būvēts ilgtspējā, jo pārsvarā projektiem atvēlētie līdzekļi paredzēti no Eiropas Savienības (ES), tostarp Eiropas Atveseļošanas un noturības mehānisma jeb ES Atveseļošanas fonda, finansējuma, kas paredzēts vienreizējs.

Puses pārrunāja arī finansējumu autoceļiem valsts vidēja termiņa budžetā un nepieciešamību no nākamā gada mainīt valsts budžeta mērķdotācijas sadales kārtību pēc jauno pašvaldību izveidošanas. "Līdz šim piemērotais mērķdotācijas sadales mehānisms ir novecojis un neatbilst ne reģionu ekonomiskajai aktivitātei, ne satiksmesintensitātei, ne iedzīvotāju vajadzībām. Tomēr pārejai uz jaunu sadales kārtību jābūt pietiekami izlīdzinātai," sarunas dalībniekiem skaidroja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Sanāksmes dalībnieki bija vienisprātis, ka Latvijas izvirzīto mērķu sasniegšanai Eiropas zaļajā kursā ir nepieciešams apjomīgs finansējums, kas pašlaik ir nepietiekams. Transporta sektorā, izmantojot Eiropas fondu finansējumu, ir sākta sabiedriskā transporta zaļināšana, tāpat notiek dzelzceļa kā satiksmes mugurkaula stiprināšana gan pasažieru pārvadājumos, gan attīstot iekšzemes kravu pārvadājumus. Tomēr jāveicina starpinstitūciju sadarbība, iesaistot visas par klimata mērķu sasniegšanu atbildīgās ministrijas, lai rastu efektīvākos un piemērotākos risinājumu transporta negatīvās ietekmes uz vidi mazināšanai.

Runājot par sabiedriskā transporta pakalpojumiem Rīgā un Pierīgā, satiksmes ministrs atgādināja, ka ES Atveseļošanas fonda projektos paredzēts risināt ne tikai infrastruktūras attīstības un transportlīdzekļu nomaiņas jautājumi, bet tiks mainīta visa Rīgas aglomerācijas transporta sistēma.

Sarunas laikā ministrijas un LPS pārstāvji vienojās, ka sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanai 2021.gadā papildus būs nepieciešami 32,87 miljoni eiro. Tomēr SM pārstāvji bilda, ka pastāv pietiekami liela varbūtība, ka finansējuma apjoms Covid-19 seku dēļ būs jāpalielina. SM jau ir iesniegusi valdībā finanšu pieprasījumu par 13,3 miljoniem eiro iepriekšējā gada norēķiniem un Covid-19 ietekmes seku mazināšanai šā gada pirmajā pusgadā.

Tāpat notikušajā sarunā Autotransporta direkcija sanāksmes dalībniekus informēja par sabiedriskā transporta pakalpojumu iepirkuma gaitu turpmākajiem desmit gadiem. Sanāksmes dalībnieki pārrunāja arī pašvaldību iesaistes iespējas sabiedriskā transporta līdzfinansēšanā. Puses arī vienojās turpināt darbu pie skolēnu pārvadājumu maršrutu izvērtēšanas, sadarbojoties pašvaldībām, plānošanas reģioniem un Autotransporta direkcijai, kā arī Sabiedriskā transporta padomei.
 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 13

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 2

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 4

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti