Alkohola reibumā izraisīto ceļu satiksmes negadījumu skaits pēdējo desmit gadu laikā pieaudzis par 57% 2

 

Ilustratīvs attēls Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 21.jūnijs 2021 12:35

Alkohola reibumā izraisīto ceļu satiksmes negadījumu skaits pēdējo desmit gadu laikā ir pieaudzis par 57%, bet cietušo skaits tajos - par 18%, aģentūru LETA informēja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

CSDD norādīja, ka Valsts policijas (VP) dati liecina, ka šā gada pirmajos piecos mēnešos alkohola reibumā pieķerto autovadītāju skaits ir 1428, un tas ir pieaugums par 2% pret pagājušā gada līdzvērtīgu periodu.

2020.gadā notikuši 733 negadījumi, kuros autovadītājs bija alkohola reibumā, savukārt 2010.gadā šādi negadījumi bija 468, liecina VP informācija.

Direkcijas Komunikācijas departamenta vadītāja Ilze Šipkēvica pauda, ka alkohola reibumā izraisīto ceļu satiksmes negadījumu skaits ir ļoti augsts. Turklāt vairumā gadījumu konstatētā alkohola promiļu koncentrācija autovadītāja asinīs bijusi 1,5 promiles, kas ir nepiedodami daudz, lai cilvēks šādā stāvoklī sēstos pie auto stūres, nemaz nerunājot par apdraudējumu sev un apkārtējiem, ko šādā neadekvātā stāvoklī iespējams izraisīt.

"Alkoholiskā dzēriena cena kombinācijā ar sēšanos pie auto stūres pieaug kardināli, un tas ir daudz dārgāks prieks, nekā iegādes brīdī. Tas ir dārgs prieks gan racionāli - naudas sods, sasista mašīna, ārstēšanās laiks un izdevumi, juridiskā palīdzība, sliktākajā gadījumā - bēres -, gan arī morāli un sociāli sabojātas attiecības, konkurētspējas zudums darba tirgū un sirdsapziņas pārmetumi," skaidroja Šipkēvica.

Tā kā ik gadu Līgo svētku laikā notiek vidēji divi negadījumi dienā, kuros autovadītājs bijis alkohola reibumā, un tā ir gandrīz desmitā daļa (7%) no visiem šo svētku laikā notikušajiem ceļu satiksmes negadījumiem, arī šogad CSDD rīko sociālo kampaņu ar moto "Dārgs prieks", aicinot autovadītājus uz saprātīgu rīcību un neizvēlēties bīstamo savienojumu - alkohola lietošanu un braukšanu reibumā. Kampaņas uzdevums ir uzlabot drošību ceļu satiksmē, mudinot autovadītājus rīkoties atbildīgi un nebraukt reibumā.

Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis atzīmēja, ka letālo ceļu satiksmes negadījumu skaits ir samazinājies, tomēr kopējā aina joprojām ir skarba un dzērājšoferu, kā arī reibumā izraisīto negadījumu skaits aizvien ir liels.

"Lai atturētu autobraucējus no likumpārkāpumiem svētku laikā, policija no 22.jūnija līdz 28.jūnijam strādās pastiprinātā režīmā. Autovadītāju, kas sēdušies pie stūres alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē, kontrole ir viena no būtiskākajām Valsts policijas prioritātēm Līgo svētku laikā," uzsvēra Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks.

Satiksmes drošības kampaņu "Dārgs prieks" CSDD organizē sadarbībā ar Valsts policiju, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroju un Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomi, apdrošināšanas sabiedrību "ERGO" un vadošo degvielas mazumtirgotāju "Circle K". Tās mērķis ir mudināt autovadītājus nesēsties pie stūres alkohola reibumā. Kampaņa tiek finansēta no obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšanas līdzekļiem.

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Zivtiņkrapsis 21.jūnijs 2021 13:42
1 1 Atbildēt

Kaut kā dīvaini sanāk, kamēr CP neko nedarīja, dzērājnegadījumu bija mazāk, kā tad, kad ieviesa bargos sodus!? KAut kas tād iespējams tikai LV.

Ēriks 21.jūnijs 2021 16:42
1 0 Atbildēt

Krimnaš

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Kad neredz acīmredzamo (+ VIDEO) 22

Pa kreiso malējo joslu braucošais pikaps ar piekabi pazaudē daļu kravas. Vadītājs apstājas, padod atpakaļ un sāk nostiprināt no piekabes izkritušo priekšmetu, taču brīdi vēlāk stāvošajā sastāvā ietriecas vieglais automobilis. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām elektroauto par 20 000 eiro (+VIDEO) 6

Ķīniešu elektromobilis Ora neilgi pēc ierašanās Latvijā sacēlis pamatīgu ažiotāžu, turklāt vismaz ducis drosmīgo jau izvēlējušies to kā savu. Šajā video skaidrosim, kā Ora 03 uzvedas gaitā, un cik praktisks un ietilpīgs ir tās salons reālā braucienā. Lasīt vairāk

 

“Latvijas Gada auto 2024” TOP 3 modeļi. Kādi tie ir? (+ FOTO)

20.martā sāksies jaunāko automobiļu pieteikšana konkursam "Latvijas Gada auto 2025", kas ilgs līdz 31.oktobrim. Kad visi konkursam pieteiktie auto tiksies vienuviet Lielajā Testa braucienā, kas iepriekš notika Mežaparka Lielajā estrādē Lasīt vairāk

 

Ar jaudu līdz 326 Zs - Volkswagen prezentējis jauno ID.3 GTX (+ FOTO) 6

Vācijas autobūves uzņēmums Volkswagen iepazīstinājis ar jauno ID.3 GTX – sportisku elektriskās piedziņas modeli, kas pārdošanā nonāks šogad. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti