Apstiprina 242,2 miljonu eiro finansējumu Eiropas Zaļās vienošanās mērķu sasniegšanai

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 18.jūlijs 2021 8:36

Eiropas Komisija (EK) apstiprinājusi 242,2 miljonu eiro finansējumu Eiropas Zaļās vienošanās mērķu sasniegšanai, tostarp indikatīvi piešķirot apmēram piecus miljonus eiro dzelzceļa projekta "Rail Baltica" īstenošanai Latvijā, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā.

Finansējums piešķirts, lai palīdzētu Eiropas Savienībai (ES) līdz 2030. gadam samazināt siltumnīcefekta gāzu neto emisijas par vismaz 55%.

Ministrijā skaidroja, ka ES turpina atbalstīt projektus, kas palīdz sasniegt Eiropas Zaļās vienošanās klimata mērķus. Kopumā finansējuma atbalsts piešķirts 68 pētījuma projektiem, kas nākotnē veicinās infrastruktūras uzlabojumus, un pēc to īstenošanas palīdzēs izveidot trūkstošos transporta savienojumus Eiropā, atbalstīs ilgtspējīgu transportu un radīs jaunas darbavietas. Vairāk nekā puse atbalstīto projektu veicinās spēcīgāka Eiropas dzelzceļa tīkla izveidi, attīstot pārrobežu savienojumus un nostiprinot tā nozīmīgākos posmus.

Finansiālo atbalstu saņems arī visas trīs Baltijas valstis "Rail Baltica" turpmāko projekta aktivitāšu finansēšanai no Kohēzijas fonda līdzekļiem. Plānots, ka finansēšanas līgums tiks noslēgs līdz 2021.gada beigām.

Satiksmes ministrijas pārstāvji atzīmēja, ka līdz šim Latvija saņēmusi Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta finansējumu aptuveni 313 miljonu eiro apmērā, piedaloties šī finansējuma instrumenta pirmajā, otrajā, trešajā un sestajā uzsaukumā.

ES atbalstīs pētījumus, kas vajadzīgi nākotnes dzelzceļa infrastruktūras projektu īstenošanai, kas atrodas Eiropas transporta pamattīklā, ar 181,4 miljonu eiro finansējumu 37 uzsaukumā pieteiktiem projektiem. Projekti finansēšanai izvēlēti konkursa kārtībā, ES dalībvalstīm piedaloties 2020. gada beigās izsludinātajā uzsaukumā. Savienības finansiālais ieguldījums tiek piešķirts kā dotācijas, ar atšķirīgu līdzfinansējuma likmi atkarībā no tā, vai projekts atrodas valstī, kas ir tiesīga saņemt Kohēzijas fonda atbalstu.

Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta transporta programmā piešķirti 23,4 miljardi eiro no ES budžeta periodam no 2014. līdz 2020. gadam Eiropas transporta projektu līdzfinansēšanai ES dalībvalstīs. Kopš 2014. gada ir izsludināti seši Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta uzsaukumi projektu pieteikumu iesniegšanai, atbalstot 955 projektus par kopējo summu 23 miljardi eiro.

Pēc izvēlēto projektu apstiprināšanas ES dalībvalstīs Eiropas Komisija tuvāko nedēļu laikā pieņems oficiālus lēmumus par finansēšanas procesu. Pēc tam Eiropas Klimata, infrastruktūras un vides izpildaģentūra sāks darbu pie līgumu noslēgšanas ar finansējuma saņēmējiem.

Jau ziņots, ka "Rail Baltica" projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. Baltijas valstīs plānots izbūvēt jaunu, 870 kilometru garu Eiropas sliežu platuma (1435 milimetru) dzelzceļa līniju ar vilcienu maksimālo ātrumu 240 kilometri stundā.

Paredzēts, ka "Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, ieskaitot atzaru, ko nolemts izbūvēt starp Kauņu un Viļņu. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem. Plānots, ka "Rail Baltica" dzelzceļa līnija būs gatava satiksmei 2026.gadā.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Kad neredz acīmredzamo (+ VIDEO) 22

Pa kreiso malējo joslu braucošais pikaps ar piekabi pazaudē daļu kravas. Vadītājs apstājas, padod atpakaļ un sāk nostiprināt no piekabes izkritušo priekšmetu, taču brīdi vēlāk stāvošajā sastāvā ietriecas vieglais automobilis. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām elektroauto par 20 000 eiro (+VIDEO) 6

Ķīniešu elektromobilis Ora neilgi pēc ierašanās Latvijā sacēlis pamatīgu ažiotāžu, turklāt vismaz ducis drosmīgo jau izvēlējušies to kā savu. Šajā video skaidrosim, kā Ora 03 uzvedas gaitā, un cik praktisks un ietilpīgs ir tās salons reālā braucienā. Lasīt vairāk

 

“Latvijas Gada auto 2024” TOP 3 modeļi. Kādi tie ir? (+ FOTO)

20.martā sāksies jaunāko automobiļu pieteikšana konkursam "Latvijas Gada auto 2025", kas ilgs līdz 31.oktobrim. Kad visi konkursam pieteiktie auto tiksies vienuviet Lielajā Testa braucienā, kas iepriekš notika Mežaparka Lielajā estrādē Lasīt vairāk

 

Ar jaudu līdz 326 Zs - Volkswagen prezentējis jauno ID.3 GTX (+ FOTO) 6

Vācijas autobūves uzņēmums Volkswagen iepazīstinājis ar jauno ID.3 GTX – sportisku elektriskās piedziņas modeli, kas pārdošanā nonāks šogad. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti