"Binders": Ceļu būvē pietrūkst ilgtermiņa stabilitāte 2

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 15.augusts 2021 9:24

Ceļu būvniecībā pagājušajā gadā un šogad ir daudz darba galvenokārt tāpēc, ka nozarei tika piešķirts finansējums Covid-19 seku mazināšanai, kas diemžēl negarantē ne ilgtermiņa stabilitāti, ne darbu apjoma prognozējamību nozarē, aģentūrai LETA sacīja ceļu būves uzņēmuma SIA "Binders" valdes priekšsēdētājs Aigars Sēja.

Viņš pauda, ka cerība par ilgtermiņa plānu iezīmējās līdz ar Satiksmes ministrijas izstrādāto un valdībai šovasar prezentēto Latvijas valsts autoceļu attīstības stratēģiju līdz 2040.gadam. Sēja uzsvēra, ka tā būtu reāla, faktos un aprēķinos balstīta programma ceļu un tiltu attīstībai ilgākam laika posmam, kas iezīmētu kopējās infrastruktūras kopainu, ko vēlamies sasniegt 20 gadu laikā un kas ceļu būvniekiem beidzot ļautu plānot investīcijas tehnikai, tehnoloģijām, darbaspēkam.

"Zinām, ka valdība kopumā apstiprinājusi Satiksmes ministrijas ziņojumu un to "pieņēmusi zināšanai". Diemžēl fakts, ka valdība ar kaut ko ir iepazinusies, nav ar finansējumu segta garantija, ka varēsim strādāt ar skatu ilgtermiņā, nevis pēc principa "no sezonas uz sezonu" pēdējos brīžos piešķirtā finansējuma ietvaros," teica Sēja.

Viņš norādīja, ka patlaban ir divu būvsezonu darba pieredze pandēmijas seku mazināšanai piešķirtā papildu finansējuma apstākļos, ar nosacījumu tos apgūt līdz gada beigām. 

"Ja pērn tas notika visai pēkšņi un tāpēc kļūdas pieļāva gan valsts kā darbu pasūtītāja, gan būvnieki kā to izpildītāji, tad šogad, jāatzīst, visi esam mācījušies no pērn pieļautajām kļūdām, secinājumi ir izdarīti. Iepirkumi šā gada papildu finansējuma ietvaros tika sludināti laicīgi, tāpēc tika novērsta lielākā pērn pieļautā kļūda, kas "ievilka" būvdarbus kvalitātei nelabvēlīgajā vēlajā rudenī," skaidroja Sēja.

"Binders" vadītājs norādīja, ka, "pateicoties" Covid-19, nozarē šogad apgūstami papildus 150 miljoni eiro. Tāpat kā pagājušajā gadā, arī šogad tie galvenokārt ir projekti asfaltēto ceļu segas atjaunošanai. Sēja pavēstīja, ka ceļinieki arvien mazākos apjomos un retāk veic ceļu pilnās rekonstrukcijas. Arī uzņēmumam "Binders" šogad ir tikai uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi projekti, kuros "Binders" strādā, pilnībā rekonstruējot esošo ceļu līdz pamatiem.

"Lielākā daļa no kopējā būvdarbu apjoma šogad ir asfaltēto segumu maiņa. Mūsu asfaltbetona ražotnes strādā ar nebijušu jaudu, pat vairākās maiņās, bet vēl saspringtāka sezona ir asfalta ieklājējiem. Šai būvdarbu sezonai ir raksturīgs milzīgs darba apjoms asfalta ražotājiem un ieklājējiem. Domāju, daudzi uzņēmumi spiesti meklēt veidus asfalta ieklāšanas jaudas palielināšanai. Un pretstats ir citas ceļu būvdarbu jomas, kur darbu apjoms šogad ir ļoti niecīgs," stāstīja Sēja.

Rezumējot pēdējo divu sezonu notikumus nozarē, Sēja sacīja, ka nozare pielāgojas, reaģē, strādā, bet joprojām bez vīzijas par ilgtermiņa attīstību. 

Jau ziņots, ka ceļu būves uzņēmuma "Binders" koncerna apgrozījums pērn bija 107,396 miljoni eiro, kas ir par 12% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa veidoja 11,867 miljonus eiro, kas ir par 2,5% vairāk nekā 2019.gadā.

Tostarp mātes sabiedrība "Binders" strādāja ar 91,744 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 14,8% mazāk nekā pirms gada, savukārt uzņēmuma peļņa saruka par 43,9% - līdz 3,6 miljoniem eiro.

Ceļu būves uzņēmuma "Binders" koncernā bez mātes sabiedrības ietilpst arī ceļu būves uzņēmums SIA "Limbažu ceļi", nekustamo īpašumu pārvaldīšanas uzņēmumi "BNI", SIA "Vienības 18", SIA "Muižas 17" un minerālo materiālu karjeru izstrādes uzņēmums SIA "Volberg". Mazumtirdzniecības uzņēmums SIA "Kurināmais" reorganizācijas ceļā pārskata perioda beigās pievienots "Limbažu ceļi".

"Binders" reģistrēta 1993.gadā, un tās pamatkapitāls ir 5,852 eiro. "Binders" īpašnieki ir SIA "Nule 7" (40%), kuras patiesais labuma guvējs ir Mārtiņš Lāma, SIA "Taino 1" (30%), kuras patiesais labuma guvējs ir Alvis Tanbergs, un SIA "Trustee" (30%), kuras patiesais labuma guvējs ir Normunds Luste.
 

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
iAuto 15.augusts 2021 13:52
3 0 Atbildēt

Binders! Viss pateikts pareizi, bet no iAuto redakcijas puses redzu, kā Jūs strādājat Jūrmalā Slokā un jāatzīst, ka par ceļu satiksmes drošību būvdarbu laikā (MK 421) jums ir maza izpratne. Kā arī zīmes ar Binders uzrakstiem, kuras nedēļām mētājas grāvi ne ko labu neliecina.

boliks 16.augusts 2021 10:50
1 0 Atbildēt

Ne tikai Jūrmalā un Slokā. Upesciemā arī darba kultūra un drošība zem katras kritikas pat asfalta salaiduma vietas nevaram normāli uztaisīt.

PS. Par noņemtajām zīmēm tieši tas pats.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 4

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti