Notiks konference par Eiropas zaļā kursa ieviešanu Latvijā 2

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 25.novembris 2021 12:31

Tiešsaistē 3.decembrī no plkst.10 līdz 12 notiks Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā organizēta konference "Eiropas zaļā kursa ieviešana Latvijā: kā kļūt par zemu emisiju ekonomiku?".

Kā aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā, konferencei varēs sekot līdzi tiešsaistē ziņu portālā "Delfi" un EK pārstāvniecības Latvijā sociālā medija "Facebook" lapā.

EK 2021.gada vasarā iepazīstināja ar klimata likumdošanas pakotni. Ar to Eiropas Savienība (ES) klimata, enerģētikas, zemes izmantošanas, transporta un nodokļu politiku pielāgo tā, lai līdz 2030.gadam samazinātu siltumnīcefekta gāzu neto emisijas vismaz par 55% salīdzinājumā ar 1990.gada līmeni.

Preses nodaļā uzsvēra, ka 2030.gads kļuvis par atskaites punktu un starpmērķi oglekļa neitralitātes sasniegšanai 2050.gadā. Konferencē tiks meklētas atbildes uz jautājumiem, ko tas nozīmē dažādām nozarēm, kā politikas veidotāji, dažādas ekonomikas nozares, uzņēmumi un citas iesaistītās puses rīkosies, lai sasniegtu ambiciozos klimatneitralitātes mērķus jau tuvākajos gadu desmitos, kā Latvijai izvirzītie mērķi ir sasniedzami, un vai tie ir vienlīdz izdevīgi kā citām ES dalībvalstīm.

Konferencē "Eiropas zaļā kursa ieviešana Latvijā: kā kļūt par zemu emisiju ekonomiku?" dažādu uzņēmumu un nozaru pārstāvji iepazīstinās ar saviem plāniem un skatījumu par pāreju uz klimatu un vidi saudzējošām tehnoloģijām, ražošanas un piegādes ķēdēm un biznesa modeļiem, lai sasniegtu izvirzītos klimatneitralitātes mērķus un īstenotu Zaļo kursu.

Pasākumu atklās EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre un enerģijas eksperts Juris Ozoliņš, kas arī moderēs konferenci. Konferencē piedalīsies SIA "Salaspils Siltums" valdes locekle Ina Bērziņa-Veita iepazīstinot ar sevis pārstāvētā uzņēmuma virzību uz klimatneitralitāti, AS "Virši-A" biznesa attīstības vadītājs Jānis Bethers izklāstīs AS "Virši-A" ietekmes uz klimatu samazināšanas plānu 2030.gadam.

Savukārt AS "Rīgas siltums" valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis runās par Zaļā kursa ieviešanu Rīgas centralizētajā siltumapgādes sistēmā, SIA "Eleport Latvija" vadītājs Kārlis Mendziņš analizēs elektroauto uzlādes infrastruktūras attīstību, lai sasniegtu emisiju mērķus transporta jomā, AS "Latvenergo" valdes loceklis Guntars Baļčūns iepazīstinās ar AS "Latvenergo" skatījumu uz klimatneitralitāti, savukārt Latvijas Bankas padomes padomnieks un ilgtspējas virziena vadītājs Edvards Kušners dos Latvijas Bankas vērtējumu par Zaļā kursa un zemu emisiju ekonomikas ieviešanu Latvijā.

EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā uzsvēra, ka būtiskākais oglekļa dioksīda (CO2) emisiju avots ir fosilās enerģijas izmantošana jeb dedzināšana. Emisiju samazināšana panākama, samazinot fosilās enerģijas izmantošanu visos ekonomikas sektoros un sadzīvē, kā arī ar tās aizvietošanu ar atjaunojamiem resursiem.

Emisijas tiek radītas jebkurā no ekonomikas jomām, tāpēc to līdzdalība klimata pārmaiņu radīšanā ir nenoliedzama - vai tā būtu liela vai maza mēroga ekonomika. No ekonomiskās attīstības viedokļa Latvijas oglekļa intensitāte ir augstāka nekā, piemēram, Vācijas. Tādēļ arī Kopējo centienu regulā piedāvātais Vācijas uzdevums samazināt emisijas līdz 2030.gadam par 50% ir daudz augstāks nekā Latvijai - par 17%.

EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā atzīmēja, ka ceļš uz zemu emisiju ekonomiku un klimatneitralitāti būs veicams ikvienam un visiem kopā, sadarbojoties starpinstitucionāli, starp nozarēm un dažādiem ekonomikas sektoriem. Jo ātrāk un efektīvāk rīkosimies, jo labākas būs mūsu izredzes saglabāt zemeslodes resursus un nodrošināt kvalitatīvas dzīves iespēju nākamajām paaudzēm.
 

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 25.novembris 2021 13:55
5 0 Atbildēt

Jau sen bija laiks piedzīt kompensāciju no CO2 ražotājvalstīm.

Tikai esmu pārliecināts, ka tie pamuļķi domās, kā Latviju iedzīt vēl lielākā dirsā, kā tā ir tagad.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 21

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 11

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti