Nacionālās enerģētikas un klimata padome vienojas par turpmākajiem soļiem enerģētikas un klimata plāna ieviešanai

 

Foto: Andris Vītols

Nozare.lv | 3.decembris 2021 8:42

Ceturtdien Nacionālās enerģētikas un klimata padomes locekļi kārtējā padomes sēdē vienojās par turpmākajiem soļiem Nacionālā enerģētikas un klimata plāna ieviešanai, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Padome vienojās par sešu darba grupu izveidi, sadarbībai starp ministrijām, zinātniskajām institūcijām, sociālajiem partneriem un citām nevalstiskajām organizācijām, aptverot visas tautsaimniecības nozares. Tāpat padome arī vienojās par atbildīgajām institūcijām darba grupu koordinācijai un darbības virzībai.

EM koordinēs būvniecības, enerģētikas, enerģētikas un klimata ekspertu, kā arī rūpniecības darba grupas darbu. Savukārt Satiksmes ministrijas (SM) pārziņā būs ilgtspējīgas mobilitātes darba grupas darbs, bet Zemkopības ministrijas (ZM) pārziņā būs zemes sektora, tai skaitā mežsaimniecības, un lauksaimniecības darba grupas darba koordinēšana.

Savukārt aprites ekonomikas un atkritumu apsaimniekošanas darba grupas jautājumu koordinētai risināšanai Nacionālās enerģētikas un klimata padome lēma apvienot to ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārziņā jau esošo darba grupu.

Paredzēts, ka darba grupās piedalīsies padomē pārstāvēto institūciju, zinātnisko un finanšu institūciju, pašvaldību un citu ar attiecīgās nozares politiku saistīto institūciju un organizāciju pārstāvji. Darba grupu sēdes būs publiskas, un EM kā Nacionālās enerģētikas un klimata padomes sekretariāts nodrošinās informācijas par darba grupu darbu publisku pieejamību ikvienam interesentam.

Vienlaikus ceturtdienas padomes sēdē Fizikālās enerģētikas institūta pētnieki iepazīstināja ar īstenotā Eiropas Komisijas (EK) iniciatīvas "Gatavi mērķrādītājam "Gatavi mērķrādītājam 55%" ietekmes novērtējuma sākotnējiem rezultātiem.

Novērtējumā secināts, ka atjaunojamo energoresursu mērķa enerģijas galapatēriņā 2030.gadā sasniegšanai, būtiski jāpalielina atjaunojamo energoresursu izmantošana elektroenerģijas ražošanā. Vēja enerģijas ieviešamās jaudas līdz 2030.gadam var sasniegt apmēram 1000 megavatus (MW). Līdz ar to aktualizējas jautājums par sociālo atbalstu vēja enerģijai un ieviešanas tiesisko regulējumu, pie kā EM pašlaik arī strādā.

Tāpat no modelēšanas rezultātiem izriet, ka saules enerģijas izmantošana būs vairāk saistīta ar individuālo patērētāju lēmumiem attiecībā par atjaunojamo energoresursu izmantošanu sava elektroenerģijas patēriņa pašnodrošinājumam.

Novērtējuma dati tiks izmantoti sarunās ar Eiropas institūcijām lai panāktu tādu iniciatīvas "Gatavi mērķrādītājam 55%" normatīvo aktu projektu pakotnes redakciju, kas atbilst Latvijas interesēm un finansiālām iespējām.

Nacionālā enerģētikas un klimata padome izveidota, lai nodrošinātu koordinētu, integrētu un ilgtspējīgu valsts politiku enerģētikas un klimata jautājumu risināšanai.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti