Vērtēs iespēju noteikt kriminālatbildību dzērājšoferiem

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 20.janvāris 2022 10:39

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus Krimināllikumā, kuros piedāvāts ieviest kriminālatbildību par transportlīdzekļa vadīšanu, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles.

Grozījumus iesniedza opozīcijas deputāti Kaspars Ģirģens (R), Ēriks Pucens (R), Ramona Petraviča, Ļubova Švecova (LPV) un Māris Možvillo (PCL).

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Ģirģens, šie grozījumi sagatavoti pēc nesen notikušās letālās traģēdijas Rīgā, kur uz gājēju pārejas dzērājšoferis notrieca ģimeni. Parlamentārieši rosina par attiecīgo pārkāpumu sodīt ar brīvības atņemšanu, tajā skaitā īslaicīgi, vai probācijas uzraudzību vai sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem.

"Jebkurš transportlīdzekļa vadītājs, kurš sēžas pie transportlīdzekļa stūres alkohola ietekmē, ir drauds sabiedrībai. Šāda rīcība apdraud gan pašu transportlīdzekļa vadītāju, gan citus satiksmes dalībniekus," uzsver Ģirģens.

Deputāts norāda, ka 2021.gadā rosināja noteikt citus ierobežojumus transportlīdzekļu vadītājiem, lai "izskaustu vēlmi" sēsties pie stūres dzērumā - samazināt atļauto alkohola daudzumu transportlīdzekļa vadīšanai līdz nullei vai 0,2 promilēm - kas gan netika atbalstīts.

Par kriminālatbildības ieviešanu par transportlīdzekļu vadīšanu alkoholisko dzērienu ietekmē tika runāts pagājušā gadā, tomēr konkrēti lēmumi netika pieņemti, pauž deputāts. Parlamentārieši likuma grozījumus virza ar mērķi, ka panāks ceļu satiksmes negadījumu skaita samazināšanos.

Politiķis norāda, ka 2020.gadā tika reģistrēti 733 satiksmes negadījumi, kuros transportlīdzekļa vadītājs atradies alkohola reibumā, kas ir pieaugums, salīdzinot ar 663 šādiem negadījumiem 2019.gadā. 2020.gadā pieķerti 3527 dzērājšoferi, ko Ģirģens vērtē kā "graujošus" datus un norāda, ka kopējais skaits esot daudzreiz lielāks, vien tie nav pieķerti.

Lai sasniegtu valstī izvirzīto mērķi par drošu ceļu satiksmes dalībniekiem, ir nepieciešams, lai transportlīdzekļu vadītājiem "pat neienāktu prātā" sēsties pie transportlīdzekļa alkoholisko dzērienu reibuma stāvoklī, uzsver deputāts.

Kā ziņots, 9.janvārī Pļavniekos automašīnas "Mercedes-Benz" vadītājs uz regulējamas gājēju pārejas uzbrauca trīs gājējām - divām pieaugušām sievietēm un astoņas gadus vecai meitenei. Vissmagākās traumas guva meitene, kura pēc negadījuma slimnīcā nomira.
 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 6

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Velosipēda vadītāja apliecība – bērniem jau 10 gadu vecuma. Kā to iegūt? (+ VIDEO) 4

Bērniem, kas pārvietojas ar velosipēdu, nepieciešams nokārtot velosipēda vadītāja apliecību. Šāda apliecība vai augstākas kategorijas apliecība, piemēram, autovadītāja tiesības, nepieciešama arī pilngadīgām personām, kas pārvietojas ar elektroskrejriteni. Kā iegūt velosipēdista apliecību, un kā sagatavoties eksāmenam? Lasīt vairāk

 

Vidzemes šosejas un Ķekavas apvedceļa posmos palielinās maksimālo atļauto ātrumu 8

No šodienas atsevišķos Vidzemes šosejas (A2) un Bauskas šosejas Ķekavas apvedceļa (A7) posmos tiks palielināts maksimālais atļautais ātrums, aģentūru LETA informēja VAS "Latvijas valsts ceļi" (LVC). Lasīt vairāk

 

Ķīnas autotirgus – 2024. gada marta rezultāti un ražīgāko zīmolu TOP-10 2

2024.gada martā Ķīnā pārdoti 1,690 miljoni automobiļu, ar lielu atrāvienu dominējot vienam pašmāju zīmolam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti