"Saskaņas" līderis skeptisks par Rīgā un valstī īstenoto "dabasgāzes politiku" 7

 

Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 7.februāris 2022 16:09

"Saskaņas" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs pauž skepsi par Rīgā un valstī īstenoto politiku attiecībā uz dabasgāzes izmantošanas iespējām, kas politiķa ieskatā nenākšot par labu iedzīvotājiem.

Urbanovičs paziņojumā medijiem daļas no Rīgas valdošās koalīcijas rīcību siltumapgādes krīzes risināšanā salīdzina ar filmas "Briljantu roka" fragmentu, kur vēlamais rezultāts panākts ar brīdinājumu "atslēgt gāzi". "Sauklis "atslēgsim gāzi" tagad ieguvis terminētas aprises Rīgā. Līdz 2025.gadam iedzīvotājiem jāatradinās no šī apkures veida ērtībām," norāda opozīcijas politiķis, komentējot Rīgas domes lēmumu no 2025.gada galvaspilsētā aizliegt uzstādīt jaunas individuālās un lokālās siltumapgādes iekārtas, kurās izmanto jebkāda veida fosilo kurināmo, tostarp dabasgāzi.

Saeimas deputāts pauž, ka, lai gan Rīgas dome lēmumu pamato ar gaisa kvalitāti un klimatneitralitāti, Urbanoviča ieskatā, galvaspilsētā pie varas esošie "ar vides kvalitātes lozungiem piesedzoties, neslēpti nodarbojas ar tirgus regulēšanu par labu centralizētajai siltumapgādei", kurā pamatā arī izmanto dabasgāzi.

Politiķis atzīmē, ka atšķirībā no individuālajiem apkures katliem šādai centralizētajai siltumapgādei ir nozīmīgi enerģijas zudumi un to parasti nevarot regulēt atbilstoši iedzīvotāja finanšu iespējām. "Tas nav ne klimatneitrāli, ne ekonomiski izdevīgi," uzskata Urbanovičs.

Viņš pārmet, ka "liberālie politiķi", kuriem būtu jāatbalsta cilvēku brīvās izvēles un brīvais tirgus, neslēpti nodarbojoties ar to, "ko vienkāršā valodā sauc par cilvēku čakarēšanu".

Urbanovičs arī apšauba, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša (AP) atbalstītā pāreja uz koksni, elektrību, sauli vai citu alternatīvu avotu, būs ērta un "finansiāli pavelkama" visiem iedzīvotājiem arī ar solīto valsts līdzfinansējumu.

Politiķis vaicā, cik daudzām no vides ministra pieminētajām 60 000 mājsaimniecībām, kuras izmanto gāzes apkuri, ir pietiekami līdzekļi, lai ieviestu kādus no augstāk minētajiem alternatīvajiem risinājumiem. "Gāze ir un paliek tirgus prece, lai cik arī politiski "pielādēts" šis vārds neliktos mūsu valdošajiem. Eiropas Savienība šo kurināmo atzīst par atbilstīgu "zaļajam kursam"", pauž Urbanovičs.

"Saskaņas" frakcijas vadītājs kritizē to, ka netiek atbildīgi izmantots Inčukalna krātuves dabasgāzei potenciāls. Urbanoviča ieskatā sociāli atbildīga valdība ar lielu, centralizētu iepirkumu varētu aiztaupīt cilvēkiem "gan neprognozējamus cenu lēcienus, gan nepieciešamību lielā steigā pārbūvēt savas siltumapgādes avotus".

"Gadu desmitiem nerisinot enerģētiskās drošības jautājumus, tagad ir atrasta formula: vispirms atslēgsim gāzi, un tad jau redzēs, ar ko to varētu aizstāt. Vai valdošie ar šo "siltuma dūrienu" turpina uztaustīt cilvēku pacietības robežas?" tā savu paziņojumu noslēdz Urbanovičs, vaicājot, kādas vēl idejas šiem politiķiem ir padomā.

 
7 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Rublis 7.februāris 2022 19:57
6 0 Atbildēt

Nu Urbanoviča kungs nestāstiet ka tagad visi Rīgas domē ir dunduki.

Jo cik cilveki atceras, ka “ Rīgā jūsējās koalīcijas laikā” Amerika kungs solīja iznīdēt visus trolejbusus lai uzlabotu gaisa kvalitāti Rīgā. Piekritīsiet ka tas pat bija apsurdāks risinājums gaisa kvalitātes uzlabošanai nekā gāzes katlu iznīdēšana.

Tā kā dunduki ir bijuši visos laikos

Kanibaals 7.februāris 2022 19:43
4 0 Atbildēt

》centralizētajai siltumapgādei ir nozīmīgi enerģijas zudumi un to parasti nevarot regulēt atbilstoši iedzīvotāja finanšu iespējām.

Par alokatoriem Urbis neko nav dzirdējis. Neesmu arī dzirdējis, ka kāds taupot gāzes katlu izslēgtu un salru nost. Ir protams dīvaiņi, kas uz nakti slēdz ārā katlu un čakarē katlu un apčakarē sevi.

Krotow 7.februāris 2022 19:15
3 0 Atbildēt

Būtu labāk piezvanījis uz Kremli, dzirdami pasitis pieri pret galdu un palūdzis brataniem Daugavpilī palaist gāzes cenu lejā. Bet nevar :P

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 11

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti