Klienti pēc šāda AS “Latvijas Gāze” paziņojuma par rubļiem var arī aiziet pie citiem piegādātājiem 35

 

Foto: iAuto.lv

Latvijas Gāze | 4.aprīlis 2022 12:27

AS “Latvijas Gāze” ir noslēgts un spēkā esošs ilgtermiņa līgums par dabasgāzes piegādi līdz 2030. gadam ar PAS “Gazprom”, kas paredz norēķinus par dabasgāzi eiro.

Atbilstoši izmaiņām Krievijas Federācijas likumdošanā, sākot ar 2022.gada 1.aprīli norēķini par dabasgāzes piegādēm, kas pēc 2022.gada 1.aprīļa tiek veiktas saskaņā ar PAS ”Gazprom” ārējās tirdzniecības līgumiem par dabasgāzes piegādi ārvalstīs (virknei valstu), veicami tikai un vienīgi Krievijas rubļos.

Izvērtējot minētās norēķinu kārtības maiņas atbilstību iepriekš noteiktajam sankciju režīmam, pirmšķietami ir viedoklis, ka šāda norēķinu kārtība – Krievijas rubļos - formāli nepārkāpj sankciju režīmu un ir iespējama. Šobrīd Latvijas Gāze turpina padziļināti analizēt piedāvātās norēķinu metodes maiņu gan no juridiskā viedokļa, gan no koncerna biznesa interešu viedokļa.

A/s “Latvijas Gāze” Valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis “Latvijas Gāzes dabasgāzes krājumu apjoms dabasgāzes krātuvē ir pietiekams, lai savas līgumsaistības pret mājsaimniecībām un citiem klientiem pildītu, piegādājot krātuvē iesūknēto dabasgāzi. Lēmums nesūknēt gāzi pa cauruļvadiem aprīlī tika pieņemts, ņemot vērā vēsturiski augstāko dabasgāzes cenu apjomu aprīlī, kas novestu pie nesamērīgi augstas dabasgāzes pārdošanas cenas mūsu klientiem un padarītu šādus piedāvājumus nekonkurētspējīgus.”

Tāpat, kā līdz šim - a/s“ Latvijas Gāze” turpina piegādāt dabasgāzi mājsaimniecībām un citiem klientiem atbilstoši noslēgto līgumu saistībām un līgumā paredzētajos termiņos un ir pilnībā gatava to darīt arī turpmāk.

iAuto redaktora Māra Ozoliņa komentārs: "Šādu ziņu tikai krievijas propagandas kanāliem vajadzēja. Kalvītis savu darbu lieliski dara un ir pielīdzināms bijušā Vācijas kanclera Šrēdera ieņemamā amata shēmai. Personīgi es pārtraukšu līgumu ar "Latvijas Gāze", Latvijā ir daudz gāzes piegādātāji kā Elektrum , Enefit u.c. vai arī var izmantot valsts atbalstu un nomainīt pat apkures veidu.

Kā var redzēt zemāk, krievijas propagandas mediji par šo Latvijas Gāzes paziņojumu ir informēti.

Ekrānbilde no krievijas propagandas medija lenta . ru

 
Visi komentāri
 
Nja 4.aprīlis 2022 13:57
7 11 Atbildēt

Māri, debīls esi? Es pārtraukšu līgumu ar LG, ņemšu no Elektrum, bļe a no kurienes Elektrumam gāze? Mož vnk atsakies no gāzes, nevis lupatu tēlo!

MMX 4.aprīlis 2022 14:07
29 8 Atbildēt

Nu tur jāskatās no kurienes gāze, Latvenergo tehniski priekš saviem patērētājiem caur Lietuvu nopirka Kataras gāzi, līdz ar to ja "Latvijas gāze" pērk no Krievijas, tad pastāv teorētiska iespēja, ka cits piegādātājs pērk gāzi no citas vietas. Tas ka kratuvē viss samaisās kopā jau ir cits jautājums, bet katrs patērētājs, kas atsakās no krievu gāzes samazina tās īpatsvaru mūsu krātuvēs.

Līdz ar to Kalvīts atstrādā noderīgā idiota lomu, domāju, ka VDD būtu pamats aprunāties ar cilvēku, kā nekā bijušais premjers, tagad pastarpināti Gazprom darbinieks.

Nja 4.aprīlis 2022 14:27
23 11 Atbildēt

Tev kā patērētājam neviens negarantēs ka gāze nav no kirevījas, gribi izdarīt ko lietderīgu, atsakies no gāzes, nevis mainīt starpniekus šeit uz vietas.

MMX 4.aprīlis 2022 15:07
9 1 Atbildēt

Tas protams ir visefektīvākais veids, bet ja tas pagaidām nav iespējams kaut kādu tehnoloģisku procesu dēļ, tad vismaz starpnieka nomaiņa uz tādu, kas to gāzi pērk kaut kur citur jau sarežģī visādu Gazprom pietuvināto dzīvi mūsmājās. Pašu Gazpromu ar saviem nožēlojamajiem apjomiem mēs tāpat neietekmēsim, bet Kalvītim kādu ceturkšņa vai gada prēmiju gan kā minimums varam nocirst.

Un atslēgties no Krievijas gāzesvadiem mēs arī tehniski varam - Conexus pieder AST un japāņiem, līdz ar to ja valsts līmenī tiek dots tāds rīkojums, tad pārējais jau ir detaļas.

iAuto 4.aprīlis 2022 16:23
1 2 Atbildēt

Attēlā jau ir redzams mans pirms nedēļas uzliktais saules bateriju inventors.

Nja 4.aprīlis 2022 17:26
2 4 Atbildēt

Un kāds sakars ar gāzi? Tu ar gāzi elektrību ražo jeb siltumu? Redzēsim kāds Tev siltums būs ziemas mēnešos ar plikiem saulesPANEĻIEM!

iAuto 4.aprīlis 2022 17:50
0 0 Atbildēt

Tas ir vēl viens enerģijas avots kopējā tīklā. Uzskatu, ka daudz efektīvāk alternatīvo enerģiju ir attīstīt Latvija ar mazajiem objektiem.

Birojā mums ir gāzes apkure un līgums ar Latvijas Gāze, tagad to pārslēgšu.

Nja 4.aprīlis 2022 18:11
2 1 Atbildēt

Nu ja nesktās tālāk par savu slieksni, tad jā. Ko tad nozīmē LV ka visi saliek paneļus? Vasarā HES samazinās jaudas, jo vnk nevajadzēs elektrību, visi paši saražos. A ko ziemā? Lai cik skaisti neizklausās ka vasarā jau saražo sev ziemai, bet Tev jau elektrība fiziski nekur neuzkrājas līdz ziemai. Ziemā viņa kādam būs jāsaražo. Nu vot, ņemsim krievu gāzi un ražosim. Forši, ne? Jeb sašķidrināto un cenas elektrībai augs. Vasarnīcas variants tagad tiek uzskatīta kā izeja no krievu gāzes. Smieklīgi.

... 4.aprīlis 2022 18:41
4 0 Atbildēt

Vispār jau vasarā HESi tāpat saražo krietni mazāk elektrības. Un ne jau nu tāpēc ka nevajag, bet gan tāpēc, ka nav ūdens...

Cik 4.aprīlis 2022 17:53
1 0 Atbildēt

izmaksāja viss pasākums kopā?

iAuto 6.aprīlis 2022 9:19
0 0 Atbildēt

4000 eur 2.8 kW paneļi

Ņem nost pašu paneļu efektivitāti 83 -87%

Un tad vēl jārēķina, cik daudz ir saules konkrētā gadalaikā.

Konkrētie paneļi ir ar 2x ilgāgu dzīves ilgumu, jo tiem katru gadu mazinās efektivitāte.

... 4.aprīlis 2022 16:14
0 1 Atbildēt

No gāzes jau vari atteikties, bet Rīdziniekiem nav iespējas atteikties no TEC pakalpojumiem. Kā arī rēķinies ka šobrīd puse no LV saražotās enerģijas nāk no TEC...

iAuto 4.aprīlis 2022 16:21
1 0 Atbildēt

Kopš aprīļa sākuma uz Baltijas valstīm - Latviju, Lietuvu un Igauniju - vairs neplūst dabasgāze no Krievijas, Latvijas Radio norādīja dabasgāzes sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Viņš skaidroja, ka piegāde notiek no diviem piegādātājiem - no Klaipēdas sašķidrinātā dabasgāzes termināļa un Inčukalna dabasgāzes krātuves.

Jūrmalnieks 4.aprīlis 2022 16:44
2 1 Atbildēt

Sapildīja pilnu Inčukalnu, tāpēc arī neplūst! ;)

Bradypus 4.aprīlis 2022 16:57
0 0 Atbildēt

No Kataras, bļe.

iAuto 4.aprīlis 2022 17:53
0 0 Atbildēt

Ne velti vācieši uz turieni aizbrauca.

Šāda ziņa 20.martā: Vācijas ekonomikas ministra Roberta Habeka un Katara emīra šeiha Tamima bin Hamada Al Thani sarunās tika panākta vienošanās par ilgtermiņa partnerību enerģētikas jomā. Līgums paredz sašķidrinātās dabas #gāze piegādi no Kataras uz Vāciju.

MMX 4.aprīlis 2022 15:29
8 0 Atbildēt

Te tiešām būtu darbs VDD:

www.lsm.lv/temas/latvijas-gaze/

24.03.22 Kalvītis nesaredz iespēju «Latvijas gāzei» ar Krieviju norēķināties rubļos

30.03.22 Kalvītis: Eiropai jārod kopējs risinājums Krievijas prasībai par gāzi maksāt rubļos

03.04.22. LG - norēķini rubļos ir iespējami lg.lv/jaunumi/pazinojums-par-piegadem

10 dienu laikā tikām no "maksāsim tikai Euro" līdz "varam maksāt arī rubļos"

Nja 4.aprīlis 2022 15:36
5 0 Atbildēt

Ja tu domā ka Kalvīts ir izsities savu zināšanu dēļ, tad nu aplauziens garantēts. Jo dziļāk ielien, jo vairāk var saņemt, tas nekas ka reizēm pašam jāpagriež pakaļa pret saimnieku, ja tas grib.

MMX 4.aprīlis 2022 17:29
7 0 Atbildēt

Es jau saprotu, kā Kalvīts tur tika un jebkurā citā brīdī saprastu arī viņa izteikumus - nauda jāpelna. Bet šādi izteikumi kontekstā ar kara situāciju, jau rada jautājumus vai valsts drošības dienestiem nebūtu jābrauc aprunāties ar šo kungu, itsevišķi ņemot vērā viņa iepriekšējos amatus. Kā jau rakstā norādīts - šādi izteikumi tiek izmantoti pret mums un mūsu partneriem atbalstot krievu retoriku.

Krotow 4.aprīlis 2022 21:42
1 0 Atbildēt

Kalvītim "kontā" ir arī gāzēšanas grīdā atbalsts dēļ kā Latvija skarbi iegāzās, plīstot nekustamo īpašumu burbulim 2008. gada krīzē. Un Latvijas IT sektora iztirgošana Microsoft.

lasitajs J 4.aprīlis 2022 16:01
6 0 Atbildēt

Nu nebūsim naivi. Kā maizi ēd, tā dziesmu dziedi. Savicka kungs gan savu maizi godam nopelna. Mūsu kangarēni viņam pat kurpes nevar aizsiet. Gazprom rullē: Ignalinas slēgšana, TEC-2-2 abas jaunās gāzes stacijas, savs gāzes termināls Slokā - ne uz to pusi, savs elektr. starpsavienojums ar "lētās elektr. zemi Skandināviju" - pat netiek apspriests, mazās kooģenerācijas stacijas, kuras no krievu gāzes ražo "aļu " elektr. un saņem OIK ... Ko dara visi mūsu drošibas dienesti? Vai tad visi tur ar mīkstu taisīti? Es saprotu, ka nav politiskā pasūtījuma. Bet ir tak devuši zvērestu par kalpošanu latvijai?!!!

iAuto 4.aprīlis 2022 16:25
0 0 Atbildēt

Pastāsti vairāk par OIK shēmām?

Bradypus 4.aprīlis 2022 17:02
1 3 Atbildēt

Kā tu to "savu" elektrības starpsavienojumu piedāvā apspriest? Laikam neesi pamanījis, ka mums nav savas robežas ar to Skandināviju, bet caur Igauniju ir ļoti nopietni starpsavienojumi ar lielām iespējām palielināt jaudu. Toties dienvidos no mums dzīvo troļļi, kas līdz šai dienai elektrību zog no Astravjecas - savādāk tos dienvidu kaimiņus nosaukt nevar. Bet tur liela cerība uz poļiem, ka noliks to dīvainā pisnesa valsti pie vietas.

Vangažnieks 4.aprīlis 2022 16:15
0 0 Atbildēt

Pirms dažiem gadiem LG vadība jau teica, ka viņus interesē lielie klienti, bet gāzesplīts īpašnieki var iet uz skuju. Viņiem smagi neinteresē parasto patērētāju viedoklis, bet gan krievu nauda ;)

Opis 4.aprīlis 2022 16:47
34 8 Atbildēt

Man šķiet, ka ir pēdējais laiks mainīt Latvijas Gāzes nosaukumu uz "Krievu gāze".

iAuto 4.aprīlis 2022 17:59
0 0 Atbildēt

Tas gan pareizi

Kanibaals 5.aprīlis 2022 0:24
3 0 Atbildēt

"Latvijas gāze" skan tikpat loģiski kā "Latvijas banāni"

Cerams 4.aprīlis 2022 17:05
3 1 Atbildēt

protams, ka sankcijas un visas šīs atteikšanās, kaut dos. Bet reāli, tā ir karošana ar alvas zaldātiniem pret lielgabaliem. Vienīgais, kas te var palīdzēt, bez uzvaroša pretuzbrukuma, ir EU pārvēršana par mūsdienu cietoksni. Un LV praktiski visa Latgalei jābūt pilnai ar mūsu karavīriem un pretgaisa aizsardzības raķetēm.

Un tas pats gar visu jūras piekrasti.

Krotow 4.aprīlis 2022 21:46
0 0 Atbildēt

Var jau visu Latgali pārvērst armijas bāzē. Taču kamēr Daugavpilī dzīvos gandrīz tikai krievvalodīgie un Rēzeknē - lielākā daļa tādu - tur būs grūti kaut ko mainīt. Arī t.s. "latviešu partijas" lai nekautrējas un izbrauc uz Latgali aprunāties ar iedzīvotājiem. Un neapvainojas ja viņiem arī kādu biezu vārdu pateiks. Ar sētas mietiem jau nesitīs.

Latvietis 4.aprīlis 2022 18:01
2 3 Atbildēt

Krievu pediņi var aiziet Dirst, Nacistu Okupanti! Benzīnu, Gāzi, Dīzeļmēslu var arī no DAR iepirkt! Mierīgi varam izdzīvot bez tiem Smirdīgajiem Vatņikiem!!

Slinkais 4.aprīlis 2022 18:55
1 0 Atbildēt

es nesaprotu, ja pērk no kriepa pa 200, naher gala patērētājam jāmaksā 1200 vai 2100?

? 4.aprīlis 2022 22:58
2 1 Atbildēt

Slinkais vai glupais?

Bubziks 5.aprīlis 2022 0:20
2 0 Atbildēt

Kataras gāze. Katara tāpat atbalsta karu Ukrainā. Nahren no tiem ņemt?

Mmm 5.aprīlis 2022 1:52
0 0 Atbildēt

Kalvīts tak ir čekists. Un mums te tādu daudz. Un šitie šmurguļi uz reiz pieteiksies pie okupantiem, kā snaudošie labvēļi, ja nonāks līdz tam, ka rašisti te atnāk.

Kaads 5.aprīlis 2022 15:38
0 0 Atbildēt

Atteikšanās no Ru gāzes nav tik triviāls jautājums. Protams, mērķis ir saprotams.

Ja LV pircējs atsakās no Ru dabasgāzes, tad te pastāv vairākas opcijas.

-pērkot USA LNG, produkts būs dārgāks, ko jau ir minējis LEnergo.

- pērkot Kataras gāzi par ES biržas tirgus cenu, produkts gala lietotajiem visdrīzākk arī būs dārgāks.

-Pērkot, it kā nezināmas izcelsmes dabasgāzi ES biržā, produkts būs par biržas cenu - dārgāks, kā tagad, ar iespēju iešaut sev kājā - jo var būt citas valsts/kompānijas tirgots Ru dg resurss, kas pirkts par ilgtermiņa līguma cenu.

Skatoties globāli, ilgretmiņa noslēgtie Eiropas valstu līgumi ar Gazprom uz šo dienu jau vairs nav neko izdevīgi pārdevējam, dēļ cenas. Piemēram, līgumā cena bija 200$ par m3 gāzes, bet pašlaik tās biržas tirgus cena ir 1200$ par m3. Lidz ar to, norēķinu valūtas maiņa varētu būt izdevīga pārdevējam, jo tas varētu "nolēkt" no ilgtermiņa līguma bez soda naudām, ar atrunu, ka Force Majore, valsts izdots akts ir pretrunā mūsu līgumam, lidz ar to mēs to laužam un nemaksāsim par to kompensāciju, kas paredzēta līgumā, saistibā ar ārpuskārtas lauzšanu. Tālāk varam noslēgt jaunu vienošanos ar aktuālākām cenam utt. Vai arī - pārdevējs varētu ierosināt līguma lauzšanu, saistībā ar pretrunām līguma punktos un aktuālajā likumdošanā, vai dēļ nespējas izpildīt jauno prasību par valūtu.

Bet šādi līgumu lauzēji visdrīzāk nebūs daudz, jo kā zinām vairākas lielās ES valstis ir stipri atkarīgas no dabasgāzes un tām ir sen noslēgti ilgrermiņa līgumi ar noslēgšanas brīdī aktuālo cenu. Šīs valstis vēl jo labāk, priecātos pārdot lēti nopirkto dg par šodienas aktuālo biržas cenu, citām valstīm, kam nav līguma ar GP, tādējādi aizpildot biržas pieprasījumu. Un, ja būs pieprasījums, augs, cipari biržā. LNG piegādes nespēs ļoti ietekmēt ciparu (kaut gan ir bijušas derīgas pīķa cenu laikos Decembrī/janv, lai stabilizētu cenu), jo to apjomi nav ļoti lieli, vērtējot pret pieprasījumu un biržā apgrozīto apjomu.

Savukārt, kamēr tiek pirkta dg par veco līgumu cenu, tikmēr ari pārdevējs cieš no neieņēmuma - zaudētas peļņas, kas būtu gadījumā, ja tiktu pirkti apjomi par pašlaik esošo cenu.

Globāli RU ieņēmumi no dg nav tik lieli, tieši šo ilgtermiņa lījumu dēļ, lielāki ieņēmumi ir no naftas, kur cenas aktuālakas. Savukārt RU nafta netiek tirgota tik lielā apjomā kā dg.

Lielo patēretājvalstu un ilgtermiņa līgumu cenu dēļ visdrizāk Eiropā vēl nav vienota viedokļa saistibā ar sankcijām pret Ru gāzes tirgotāju uzņēmumiem.

Protams, pat arī maza peļņa un neiegūtās peļņas īpatsvars - zaudējums saistībā ar ilgtermiņu līgumuncenu, tāpat pilda tirgotāja kabatas, un tirgotājs savukārt maksā nodokļus valstī, bet nodokļu nauda aiziet paši zināt kādiem mērķiem. Vismaz daļa no naudas.

Līdz ar to nav triviālas atbildes šeit - iegūt energoresursu par esošo cenu, atbalstīt citu pieeju pērkot resursu kkur citur vai tml.

Vēl jāņem vērā fakts, ka daļa elektrības LV arī tiek ražota no dg, un mūsu starpsavienojumi ar skandināviju jau ir salīdzinoši noslogoti. Gāzes piegādātaja maiņa, visdrīzāk var veicināt el cenu kāpumu Baltijas reģionā noteiktā laika periodā. Tālāk pa ķēdīti seko inflācijas kāpums, saistībā ar energoresurs un ražošanas izmaksu pieaugumu utml

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Seat ar rekordlieliem ienākumiem pirmajā ceturksnī

Spānijas autoražotājs 2024.gadu iesācis teicami, pirmajā ceturksnī nopelnot 226 miljonus eiro. Lasīt vairāk

 

Cadillac izstrādājis elektrisku krosoveru Ķīnas tirgum

Modelis Optiq paredzēts Ķīnas tirgum, taču vēlāk Cadillac to plāno pārdot arī ASV. Lasīt vairāk

 

Kāpēc ir tik svarīgi noteikt atbilstošu ātrumu satiksmes organizēšanai? Ceļa zīmes 110 km/h piemērs (+ VIDEO) 45

iAutolv skaidro, kādēļ arī tik nelielā satiksmes nogrieznī kāds ir Rīgas-Jūrmalas šosejas posms, nepieciešams savlaicīgi mainīt noteikto maksimālo ātrumu un kādēļ dažkārt lielāks ātrums nozīmē mazāku agresiju uz ceļa. Lasīt vairāk

 

"Kritiskās masas" velobraucienā notikuši divi negadījumi un sākti četri administratīvā pārkāpuma procesi 26

Rīgā trešdien tradicionālajā un nesaskaņotajā "Kritiskās masas" velobraucienā notikuši divi negadījumi un sākti četri administratīvā pārkāpuma procesi, aģentūra LETA uzzināja Valsts policijā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti