Aptauja: Elektromobiļa iegādi apsver 15% Latvijas iedzīvotāju 6

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 29.septembris 2022 11:44

Kopš 2020.gada Latvijā par ceturto daļu pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kas vidējā termiņā jeb tuvāko četru līdz piecu gadu laikā plāno iegādāties elektroauto, un šogad elektromobiļa iegādi apsver 15% Latvijas iedzīvotāju, liecina bankas "Citadele" ikgadējā Baltijas iedzīvotāju aptauja par elektroauto popularitāti iedzīvotāju vidū.

Lietuvā situācija identiska, savukārt Igaunijā šajā laika posmā elektroauto apsvērtu iegādāties 12% respondentu. Attiecīgajā laika nogrieznī elektriskās mašīnas iegādi biežāk plāno vīrieši vecumā no 18 līdz 29 un no 40 līdz 49 gadu vecumam, kuru ienākumi mēnesī pārsniedz 1500 eiro.

Savukārt tuvāko trīs gadu laikā pie elektroauto plāno tikt 13% iedzīvotāju Latvijā (pirms diviem gadiem - 11%), kas nozīmē, ka tuvākajā piecgadē elektromobili savos iegādes plānos iezīmējuši 28% respondentu. Piecu gadu laikā Lietuvā elektroauto plāno pārsēsties 31%, savukārt Igaunijā - 22% iedzīvotāju.

Vienlaikus Latvijā samazinājies to iedzīvotāju skaits, kas elektromobili plānoja iegādāties sešu līdz 10 gadu laikā vai vēl tālākā periodā - ja pērngad šādi plāni bija 29%, tad šobrīd elektroauto tālākā nākotnē plāno iegādāties vien 23% Latvijā.

Latvijā fiksēts arī lielākais respondentu skaits, kuri paši neplāno iegādāties elektromobili, tomēr atbalsta to plašāku izmantošanu - šādi uzskata 28% Latvijā, 27% Igaunijā un 26% Lietuvā. Latvijā visbiežāk šādu viedokli paudušas sievietes, kuras sasniegušas 40 gadu vecumu.

Aptaujas dati liecina, ka, ja iepriekš Latvijā iedzīvotāji sevi pārsēžamies pie elektroauto stūres redzēja ilgākā termiņā jeb piecu līdz 10 gadu nogrieznī, tad līdz ar pašreizējām degvielas cenām un pieejamo valsts atbalstu arvien vairāk sāk apsvērt domu elektromobili iegādāties jau tuvāko trīs līdz piecu gadu laikā. Interese par elektroauto iegādi pieaug arī no uzņēmēju puses, un pieprasījumu stiprinošs faktors nākotnē varētu būt atbalsta instrumentu pieejamība ne tikai iedzīvotājiem, bet arī juridiskām personām, skaidro "Citadele Leasing" vadītājs Latvijā Pēteris Plaudis.

Aptaujas dati liecina, ka aptuveni katrs sestais Baltijas valstu iedzīvotājs elektromobili neplāno iegādāties vispār, jo atbalsta ar iekšdedzes dzinēju aprīkotu automašīnu izmantošanu. Visvairāk šādu uzskatu pauž Igaunijā (17%), pēc kā seko Latvija (16%) un Lietuva (14%).

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par elektroauto izmantošanu Baltijas valstīs banka "Citadele" kopā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veic reizi gadā kopš 2020.gada. Šogad aptauja veikta septembrī, Latvijā, Lietuvā un Igaunijā aptaujājot 1000 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

 
6 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Jo 29.septembris 2022 13:51
2 0 Atbildēt

Nu neko jau. Viss darbs vējā. Šobrīd aptauja jārīko no jauna, ar aktuālajām elektrības cenām!

Suevietes var arī neaptaujāt - autolietās objektivitātes maz.

Krotow 29.septembris 2022 17:05
2 0 Atbildēt

Šobrīd ir labi ja vispār ir savs auto. Doma par elektrisko jāatliek uz laiku kad elektrības cena samazināsies līdz pirmskovida līmenim.

Jumu 29.septembris 2022 19:08
2 0 Atbildēt

Aptauja par šo tēmu būs jāveic tad, kad elektrības cenas nostabilizēsies, kad katrs aprēķinās, vai tas viņam ir izdevīgi. Pašlaik šādas aptaujas veikt ir nepieklājīgi.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti