Pastāv risks Pļaviņu applūšanai nākamnedēļ, taču plūdus nav iespējams pilnībā prognozēt 1

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 15.janvāris 2023 16:43

Pastāv risks par lokālu applūšanu Pļaviņās nākamnedēļ, taču plūdus nav iespējams pilnībā prognozēt, šodien pēc Krīzes vadības padomes sēdes atzina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Prognožu un klimata daļas vadītājs Andris Vīksna.

Viņš uzsvēra, ka plūdus nav iespējams precīzi prognozēt, taču atbildīgie dienesti rūpīgi seko līdzi ūdens līmeņa izmaiņām un savstarpēji sadarbojas, apmainoties ar aktuālo informāciju un plānojot atbilstošu turpmāko rīcību.

Vīksna pieļāva, ka nav izslēgts, ka nākamnedēļ arī Pļaviņās lokāli varētu applūst kādas ielas, jo vižņu masa pa Daugavu turpinās virzīties arī nākamnedēļ. Turklāt gaidāmais sals situāciju tikai pasliktinās.

Kā vēstīts, jaunākās laika prognozes liecina, lietus un kūstošs sniegs, kas gaidāms Daugavas baseinā, izraisīs ūdens līmeņa kāpumu likteņupē nākamās nedēļas otrajā pusē.

Saskaņā ar "Global Forecast System" prognozi līdz nākamās nedēļas vidum Daugavas baseinā Latgalē, Baltkrievijā un Krievijā gaidāmi 20-50 milimetri nokrišņu, lielākais daudzums prognozēts Baltkrievijā. Līs un snigs, turklāt uzsnigušais sniegs kusīs, jo nedēļas vidū Daugavas augštecē gaidāms siltums līdz +5 grādiem.

Ūdens līmeņa kāpums Daugavā gaidāms nākamās nedēļas otrajā pusē, savukārt mēneša beigās ūdens līmenis, visticamāk, sāks pazemināties.

LVĢMC dati liecina, ka pēdējās nedēļas laikā ūdens līmenis Daugavas posmā no Baltkrievijas robežas līdz Līvāniem ir pazeminājies par vienu līdz 1,8 metriem, pie Jēkabpils tas cēlies par četriem metriem, pie Zeļķu dzelzceļa tilta ūdens līmenis kopš 9.janvāra krities par teju diviem metriem, savukārt pie Pļaviņām tas nav ievērojami mainījies.

Ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils kāpis ledus sastrēguma dēļ, kas daļēji nobloķējis ūdens plūsmu. Arī turpmāk ūdens līmeni Jēkabpilī galvenokārt noteiks ledus sastrēgums, nevis ūdens daudzuma pieaugums upes augštecē.

Turpinoties atkusnim un nokrišņiem, tuvākajās dienās lielākajā daļā Latvijas upju gaidāms ūdens līmeņa kāpums.

Jau ziņots, ka visā valsts teritorijā aizvien spēkā hidrologu izsludinātais dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdens līmeni upēs, pie Pļaviņu ūdenskrātuves spēkā oranžais brīdinājums, pie Daugavas Jēkabpils novadā - sarkanais brīdinājums, kas pagaidām pagarināts līdz plkst.14 pirmdien.
 

 
1 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
650 15.janvāris 2023 20:51
1 0 Atbildēt

Pašlaik paša priekšējā plāna priekšas galvenajā priekšplānā (mums,Lohiem) izvirzās vairāki galveno virzienu galvenā dominējošā virziena galvenie jautājumi/par!

Pirmais no aktuāli Galvenaijaijajājājiem galv. jautājumiem varētu būt (vai nevarētu nebūt) par/to, ka Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrālā centra (LVĢMCcc) Prognožu un/vai klimata vadošās matēriju daļas vadības vadošajam vadītājam (Andrim) vajadzētu nozīmēt algas paaugstinājumu.

Kā arī, iespēju robežās prognozēti palielināt atbilstošo (par!/Bazaaru atbildošo) zemākvadošo Vadītāju un/vai jaunāko (zinātnisko) līdz strādnieku skaitu līdz pat 5 līdzspeciālistiem vidēji rēķinot uz (katru) vienu garuma kilometru šobrīd klimatiski prognozējamā 25km garā vižņu sablīvējuma.

Lai viņš (Andris) varētu, tāteikt, (jau vistuvākajajā klimatiski matemātiski prognozējamajājā nākotnē) vēl pēc iespējas labāk (mums,Lohiem) izprognozēt Prognozi.

Jā.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

BMW X4 kļuvis lieks

Savu trešo paaudzi BMW X4 nepiedzīvos. Lasīt vairāk

 

Ko es nopirku Amazon PRIME 2024 dienās? Cik kas maksāja? 1.daļa (+ VIDEO) 10

iAuto iegādājas preces no Amazon par izdevīgām cenām. Atveda pie durvīm 7-8 dienu laikā - šodien būs jau nākošā piegāde. Lasīt vairāk

 

Apjomīgs saules parks dažās minūtēs (+ VIDEO) 4

Tehnoloģija ar konteineros uzglabājamiem, salokāmiem saules paneļiem, ļauj jaunu un apjomīgu enerģijas parku izvērst īsā laikā. Lasīt vairāk

 

Bentley izlaidis pēdējās automašīnas ar W12 dzinēju (+ FOTO) 4

Pēdējie ar divpadsmit cilindru motoriem komplektētie Bentayga, Continental GT un Flying Spur eksemplāri nobraukuši no konveijera zīmola rūpnīcā Krū. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti