Kāpēc uzņēmumi izvairīgi vērtē elektromobiļu iegādi ? (+VIDEO) 8

 
TV Autoziņas speciāli iAuto | 23.februāris 2024 11:00

Vairāk nekā 70% jaunu vieglo automašīnu Latvijā iegādājas juridiskās personas un lauvas tiesa nonāk uzņēmumu autoparkos vai kompānijās, kas tos nodrošina. Autoparku uzturētāji un pilna servisa nomas pirmās sajūt jaunākās tendences, tostarp arī pieprasījumu pēc noteiktiem degvielas veidiem un elektromobiļiem.

ALD Automotive darbojas visā Baltijā, un tendences visās trīs valstīs ir līdzīgas: dīzeļdzinēju īpatsvars samazinās, hibrīdu daļa pieaug, bet “ballīti” kontrolē benzīna automašīnas. Elektromobiļu un lādējamo hibrīdu īpatsvars joprojām ir neliels. Pilna servisa nomas uzņēmuma Mobire Latvija novērojumi ir līdzīgi. 2023. gadā klienti pārsvarā izvēlējušies benzīna automobiļus. Tie aizņēmuši vairāk nekā pusi darījumu, kamēr dīzeļi - labi ja trešdaļu. Kā ALD, tā Mobire pārstāvji Auto ziņām atzina, ka uzņēmumi piesardzīgi vērtē elektromobiļu iegādi, jo tie ir dārgi. Izņēmums ir starptautisko kompāniju filiāles, kas saņem norādījumus no mātesuzņēmumiem. Latvijas uzņēmumus no bezizmešu auto iegādes attur arī valsts atbalsta trūkums juridiskām personām. Kaimiņos ir citādi. Lietuvā uzņēmumiem ir lielāka motivācija iegādāties bezizmešu automašīnas. Un, pat ja viss iepriekšminētais tiktu atrisināts, paliktu vēl viena būtiska problēma - elektromobiļu atlikusī vērtība, kas patlaban ir lielais nezināmais visā Eiropā un pat ārpus tās. Lādējamā hibrīda Ahilleja papēdis savukārt ir cena un nepieciešamība to papildus lādēt, ko daudzi nevēlas darīt. Tad kāds būs autoparku iedalījums pēc degvielas veida 2024. gadā?. M. Mauriņš no ALD domā, ka 40% būs benzīna auto, dīzeļi - 20%, pašuzlādes hibrīdi tikpat, bet elektromobiļi un lādējamie hibrīdi sasniegs labi ja 5%.Vairāk skaties TV Autoziņu sižetā.

 
8 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
BMW 23.februāris 2024 13:55
8 2 Atbildēt

1. Darbiniekam, ar dienesta EV braukt nav izdevīgi. Benzīnu lej darbs, bet elektrība mājās ir jālādē no savas rozetes, kas rada zaudējumus. Benzīns savukārt ir bonuss pie algas.

2. Ja uzņēmumam ir 30 automašīnu parks un tagad visiem jānodrošina uzlāde pie darba, tās ir mežonīgas izmaksas. NO janvāra Sadales tīkls pacēla tarifus par jaudas nodrošināšanu un 30 mašīnu vienlaicīgai uzlādei vajag mežonīgas jaudas.

3. EV iegādes izmaksas ir 2x lielākas, tālākpārdošanas iespējas ierobežotas.

3. Apdrošināšanas izmakas visai flotei ir augstākas.

4. Nobraucamais attālums dienā ir ierobežots, kravu pārvadāšanā EV nevar konkurēt ar dīzeļa mašīnas veiktajiem kilometriem dienā.

khe 23.februāris 2024 13:23
7 0 Atbildēt

uzņēmumu autoparkā plag-in hibrīds, vismaz pašreizējo noteikumu kontekstā, ir uzskatāms, kā elektroauto ar ļoti mazu bateriju, ja negrib maksāt papildus nodokļus pare degvielu, jo testos uzrādītais degvielas patēriņš ir sasniedzams tikai ar pilnu bateriju.

Piemērs, tiek reklamēts, ka auto 100km veiks ar 1.2 litriem degvielas un elektrību. Jā, reklāmā izskatās forši, bet realitātē to var dabūt tikai, ja ik pa ~100-130km to mašīnu lādē. Ja neuzlādē, tad patēriņš ir krietni lielāks. Bet grāmatvedībā drīkst norakstīt tikai tik daudz degvielas, cik norādīts tehniskajos datos, par visu pa virsu ir jāmaksā visi nodokļi pilnā apmērā...

Doma jau forša plug-in hibrīdiem, bet nodokļu likumi norok visus labumus.

650 23.februāris 2024 15:20
1 1 Atbildēt

Degviela ir Bonuss pie algas? Vai tur gadījumā nav kaut kādā "līkumā" aprunāts, kuros gadījumos par  šo "boōnusu" būtu jāsamaksā tā dēvētie "nodokļi" pillā apmērā?

Kā tad tā, te reku no visām pusēm kladzinām,ka privāts EV "var konkurēt" ar dajebko, taču uzņēmuma EV pēkšņi izrādās konkurēt nespējīgs? Kā tā, EV visu laiku visu tiek pozicionēts kā ekonomijas un izdevīguma Etalons, bet te pēkšņi izmaksas Lielākas??  

Priekš kam (mums,Lohiem) vispār būtu jāatļauj jebkura gaisu/bojājoša saimnieciskā darbība?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

BMW X4 kļuvis lieks

Savu trešo paaudzi BMW X4 nepiedzīvos. Lasīt vairāk

 

Ko es nopirku Amazon PRIME 2024 dienās? Cik kas maksāja? 1.daļa (+ VIDEO) 10

iAuto iegādājas preces no Amazon par izdevīgām cenām. Atveda pie durvīm 7-8 dienu laikā - šodien būs jau nākošā piegāde. Lasīt vairāk

 

Apjomīgs saules parks dažās minūtēs (+ VIDEO) 4

Tehnoloģija ar konteineros uzglabājamiem, salokāmiem saules paneļiem, ļauj jaunu un apjomīgu enerģijas parku izvērst īsā laikā. Lasīt vairāk

 

Bentley izlaidis pēdējās automašīnas ar W12 dzinēju (+ FOTO) 4

Pēdējie ar divpadsmit cilindru motoriem komplektētie Bentayga, Continental GT un Flying Spur eksemplāri nobraukuši no konveijera zīmola rūpnīcā Krū. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti