65% Latvijas autovadītāju vismaz vienreiz bijuši iesaistīti ceļu satiksmes negadījumā

 

Foto: Publicitātes attēls

Carlsberg | 10.septembris 2024 10:11

65% Latvijas autovadītāju vismaz vienreiz bijuši iesaistīti ceļu satiksmes negadījumā, 34% no viņiem negadījumā bijuši iesaistīti vienreiz, 30% – dažas reizes, bet 1% – vairāk nekā piecas reizes, liecina “Carlsberg 0.0 atbildīgas braukšanas indeksa” dati.

Sievietes ceļu satiksmes negadījumos bijušas iesaistītas gandrīz divreiz retāk – teju puse (47%) nekad nav iekļuvušas satiksmes negadījumos, kamēr starp vīriešiem tā varējis atbildēt vien katrs ceturtais (25%). Dažas reizes negadījumos bijuši iesaistīti 41% vīriešu un 17% sieviešu.

Kā biežāko ceļu satiksmes negadījumu iemeslu gandrīz trešā daļa jeb 32% norādījuši nepietiekamu koncentrēšanos uz ceļu un nodarbošanās ar blakus lietām pie stūres. Tam seko slikts ceļu stāvoklis vai slikti apgaismotas brauktuves (17%) un laikapstākļi (14%). 33% gadījumu bijis cits iemesls – uz ceļa izskrējis dzīvnieks, agresīva braukšana u.c. 1% gadījumu iemesls bijusi alkohola lietošana, savukārt 4% – ātruma pārsniegšana.

“Satiksmes negadījumiem var būt daudz un dažādi ārējie iemesli, taču to visu apkopo autovadītāja pieņemtie lēmumi, kuru rezultātā var notikt negadījums vai gluži pretēji – no tā var izvairīties. Autovadītāji mēdz neatbilstoši novērtēt situāciju vai pārvērtēt savas spējas. Piemēram, sliktos laikapstākļos ir jāspēj izvērtēt, kāds ātrums ir drošs, pa kādu maršrutu labāk braukt u.tml. Ieteiktu apdomāt, kādas sekas var radīt viens vai otrs iemesls, piemēram, ja tiks pārsniegts ātrums, piemēram, par 20 km/h, vai varēs saglabāt kontroli, ja notiks kaut kas neparedzēts? Vai būs iespējams koncentrēties uz ceļu, ja vadītājs sēdīsies pie stūres noguris vai iereibis?” norāda Drošas Braukšanas Skolas vadītājs Jānis Vanks.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas dati liecina, ka 2024. gadā noticis jau 1801 ceļu satiksmes negadījums, kurā ir cietušie, savukārt kopējais negadījums skaits šogad sasniedzis jau 23 046. Pērn kopumā uz Latvijas ceļiem notikuši 24 545 negadījumi, no tiem - 2 007 ar cietušajiem. Šogad uz ceļiem gājuši bojā jau 60 cilvēki, bet pērn - 80.

Analizējot respondentu atbildes reģionālā griezumā, iespējams secināt, ka laikapstākļus kā būtiskāko ceļu satiksmes negadījumu iemeslu biežāk min autovadītāji no Latgales (19%), ātruma pārsniegšanu - autovadītāji no Vidzemes (9%), bet nepietiekamu koncentrēšanos uz ceļu - autovadītāji no Zemgales (39%).

 

 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

50 kilometri ar elektrību - Ford iepazīstina ar jauno Ranger PHEV (+ FOTO)

IAA Transportation izstādē Hanoverē Ford prezentējis pikapa Ranger uzlādējamo hibrīdversiju (PHEV), kas ar elektrību spēj nobraukt līdz 50 kilometriem. Lasīt vairāk

 

Priekšā tikai Vācija – Krievijas tirgus nostājas otrajā vietā pēc jaunu auto pārdošanas apjomiem Eiropā 3

Saskaņā ar pašu veikto analītiku, Krievija apsteigusi tādas valstis kā Francija un Lielbritānija, augustā pēc jaunu auto pārdošanas apjomiem zaudējot vien Vācijai. Lasīt vairāk

 

ASV tirgum - Volkswagen modernizējis krosoveru Taos (+ FOTO)

Eiropā šī modeļa analogs ir krosovers Tiguan. Lasīt vairāk

 

Pjastri veiksmīgi aizsargājas no Leklēra un uzvar Azerbaidžānas "Grand Prix" 3

Austrālijas autosportists Oskars Pjastri svētdien izcīnīja uzvaru Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta 17.posmā - Azerbaidžānas "Grand Prix" - un viņa pārstāvētā "McLaren" komanda kļuva par līderi Konstruktoru kausā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti