Motociklu sezona ir sākusies – ko der atcerēties, veicot tehnisko apkopi 2

 
Totalenergies | 14.aprīlis 2023 11:27

Pavasaris ir laiks, kad mostas ne tikai daba, bet arī motociklu īpašnieki, kuri dodas uz garāžu, lai modinātu savus spēkratus pēc “ziemas miega”.

Neatkarīgi no tā, vai ar motociklu ir braukts ziemas sezonā, ir svarīgi pārliecināties par tā tehnisko stāvokli, uzsākot pavasara braukšanas sezonu. “TotalEnergies” tehniskās nodaļas pārstāvis un eksperts Pjotrs Karkoča (Piotr Karkocha) atgādina pamatnosacījumus tehniskās apkopes veikšanai, kas noderēs gan pieredzējušiem braucējiem un entuziastiem, gan arī tiem, kam šī ir jauna pieredze.

Sāc ar tehniskā stāvokļa novērtēšanu

Pārliecinies par motoreļļas šķidruma pietiekamību un eļļas noplūdi. Bremžu vai dzesēšanas sistēmas defekti, īpaši motociklos ar dzinēja dzesēšanas sistēmu, liecina par nopietniem defektiem, kas pēc iespējas ātrāk jānovērš. Savukārt zems eļļas līmenis ir brīdinājuma zīme, kura aicina vērsties pie tehniskās apkopes speciālistiem, lai noskaidrotu iemeslu eļļas līmeņa zudumam – noplūde, dzinēja nodilums vai kas cits.

Motoreļļas maiņa – vismaz reizi gadā!

Motobraucēji, kuri dodas izbraucienos neregulāri, nereti uzskata, ka eļļas maiņa nav vajadzīga, pamatojoties uz mazo nobraukumu gada griezumā, tomēr šis pieņēmums ir maldīgs, jo arī motoreļļa laika gaitā noveco. Svarīgi vadīties pēc motocikla tehniskās rokasgrāmatas, jo liela nobraukuma gadījumā maiņa jāveic pat vairākas reizes sezonā, savukārt, ja motocikls tiek izmantots reti, eksperti iesaka eļļu mainīt reizi gadā. Svarīgi mainīt eļļu arī pēc braukšanas sezonas, jo pārmērīgi izmantotā eļļa negatīvi piesārņo dzinēju, radot nogulsnes un sārņus.

“Pirms motoreļļas maiņas ir svarīgi uzsildīt dzinēju. Temperatūrai paaugstinoties, motoreļļas viskozitāte samazinās, rezultātā labāk izskalojot eļļas filtrus”, iesaka “TotalEnergies” tehniskās nodaļas pārstāvis un eksperts Pjotrs Karkoča.

Kādu motoreļļu izvēlēties?

Eksperti iesaka izvēlēties motoreļļu atbilstoši ražotāju standartiem un ieteikumiem. Daudzus gadus galvenais kvalitātes standarts bija viskozitāte (piemēram, 10W– 40). Ražotāju standarti apliecina motoreļļas atbilstību motocikla ražotāja prasībām. Šie kodi atrodami lietotāja rokasgrāmatā, kā arī uz eļļas iepakojuma. Izvēloties eļļu, svarīgi pārbaudīt to atbilstību.

Kļūdaini izvēlēta eļļa, kas paredzēta 4-taktu dzinējam, nav ražotāja apstiprināta vai satur nepareizu viskozitātes koeficientu, var būt kaitīga, bet transmisijas eļļas vai 2-taktu dzinējam paredzētas eļļas izmantošana dzinēja apkopei var novest pat pie nopietniem motora bloka bojājumiem.

Palīgs pareizās motoreļļas noskaidrošanā

ELF mājaslapā ir pieejams rīks, kas palīdzēs noskaidrot atbilstošāko motoreļļu. Atlasiet motocikla zīmolu, gadu un modeli. Konfigurators sadalīs motoreļļas pēc kategorijām – piemērotākās, izdevīgākās un alternatīvās. Izvēlieties atbilstošāko, jo piedāvāto motoreļļu klāsts ir ļoti plašs un tajā atradīsi arī dažādu spēkratu ražotāju ieteiktās motoreļļas.

Dzesēšanas šķidruma maiņa

Motociklos ar dzinēja dzesēšanas sistēmu svarīgākais priekšnoteikums ir tā izturība pret sasalšanu ziemā. Lai to nodrošinātu, tajā ir vajadzīga atbilstoša glikola un ūdens proporcija. Dzesēšanas šķidrumam ir arī citi svarīgi uzdevumi – aizsargāt visu dzesēšanas sistēmu pret nogulsnēm, koroziju un kavitāciju. Tādēļ, ja neesi pārliecināts par sava dzesēšanas šķidruma termiņu vai sastāvu, būtu vērts to nomainīt un aizstāt ar atbilstošāku, augstākas kvalitātes produktu.

Pārnesumkārbas apkope – kādu eļļu izmantot?

Motocikliem pārnesumkārbu iespējams ieeļļot ar tādu pašu eļļu kā motoru vai tam piemērotu, specializēto transmisijas eļļu. Modeļiem ar specializēto transmisijas eļļu maiņas procedūru nosaka ražotājs, un eļļas ir neizstājamas visa motocikla kalpošanas laikā.

Neaizmirstiet par ķēdi!

Motocikla ķēdes eļļošana ir viena no svarīgākajām lietām, kas jādara, lai motocikls būtu darba kārtībā – jo biežāk tā tiek eļļota, jo labāk. Motocikla ķēdi ir nepieciešams kopt arī pēc katra garāka brauciena pa smilšainu zemi vai lietus laikā. Regulāra un laicīga ķēdes spriegojuma kontrole, tīrīšana un eļļošana pagarinās tās kalpošanas laiku un mazinās āvarijas risku uz ceļa.

 
Visi komentāri
 
imzz 14.aprīlis 2023 23:44
0 0 Atbildēt

Viena no lielākajām motociklu kapsētām ASV, apm. 4000 gab.

imzz 14.aprīlis 2023 23:45
0 0 Atbildēt
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 4

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti