PAPILDINĀTS 18:41 Krievijas iebrukums Ukrainā; Krievija izsludinājusi "klusuma režīmu" (+ VIDEO) 10.diena 05.03 3

 
Nozare.lv | 5.marts 2022 12:09

Krievijas Aizsardzības ministrija no sestdienas plkst.9 pēc Latvijas laika izsludinājusi "klusuma režīmu" Ukrainā. Pārskatā arī aktuālākie pēdējās diennakts notikumi.

Ukrainas armija notriec agresorvalsts krievijas kaujas helikopteru:

Ministrija apgalvo, ka no šī brīža tiks atvērti humānie koridori, lai mierīgie iedzīvotāji varētu pamest aplenktās pilsētas valsts dienvidaustrumos - Mariupoli un Volnovahu.

"Humānie koridori un izejas maršruti ir saskaņoti ar Ukrainas pusi," teiks Krievijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

"Tas dos iespēju sākt atjaunot kritiski svarīgo infrastruktūru - gaisma, ūdens un mobilie sakari. Tāpat būs iespēja nodrošināt Mariupoli ar produktiem un pirmās nepieciešamības medikamentiem," sacīja pilsētas mērs.

Doņeckas apgabala militārās administrācijas priekšnieks Pavlo Kirilenko apstiprināja, ka no plkst.9 Volnovahā un Mariupolē tiek ievērots ugunspārtraukšanas režīms un šobrīd tiek izstrādātas evakuācijas detaļas.

Mariupoles mērs pavēstīja, ka mierīgo iedzīvotāju evakuācija sāksies plkst.11. 

Azovas jūras piekrastes pilsēta Mariupole jau no kara pirmās dienu cīnās pret uzbrūkošo Krievijas armiju. Pilsēta ir teju pilnībā ielenkta un tā tikusi pakļauta nemitīgai apšaudei.

28.februārī Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja par Doņeckas apgabala dienvidrietumu rajona centra Volnovahas pilnīgu bloķēšanu.

PAPILDINĀTS plkst. 1:53 Ukrainas pretgaisa aizsardzība kopš kara sākuma iznīcinājusi 39 Krievijas lidmašīnas un 40 helikopterus

LETA--UKRINFORM. Ukrainas pretgaisa aizsardzība deviņās dienās kopš notiekošā kara sākuma ir iznīcinājusi vismaz 39 Krievijas lidmašīnas un 40 helikopterus, sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku pavēlniecība.

Piektdien Krievijas spēki Ukrainā zaudēja trīs iznīcinātājus "Su-25", tai skaitā divus Čerņihivas apgabalā un vienu pie Doneckas apgabala Volnovahas pilsētas. Piektdien arī tika notriekti trīs Krievijas helikopteri.

Gaisa spēku pavēlniecība atgādināja, ka pirms pilna apjoma iebrukuma Ukrainā Krievijas armijas aviācijas grupējumā pie Ukrainas robežām bija 450 lidmašīnas un 250 helikopteri.

Jau ziņots, ka kopš šī iebrukuma sākuma Ukrainā krituši vairāk nekā 9100 Krievijas karavīru. 

PAPILDINĀTS plkst.2:47 Ukraina: Krievijas armija koncentrējas uz Kijevas un Harkivas aplenkšanu

LETA--UKRINFORM. Krievijas armija Ukrainā koncentrējas uz Kijevas un Harkivas aplenkšanu, kā arī uz sauszemes koridora izveidošanu ar anektēto Krimu, sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs.

"Ir pagājušas deviņas diennaktis, ukraiņu tautai varonīgi pretojoties Krievijas militārajam iebrukumam. Pretinieks turpina uzbrukuma operāciju pret Ukrainu ar aviācijas atbalstu un pielieto augstas precizitātes ieročus," teikts paziņojumā.

Krievijas bruņoto spēku galvenie centieni ir koncentrēti uz Kijevas un Harkivas aplenkšanu. Ienaidnieks arī nodomājis sasniegt Luhanskas un Doneckas apgabalu administratīvās robežas un izveidot sauszemes koridoru ar Krimu. 

Poļesjē Krievijas armija sākusi inženiertehniskos darbus ceļu izveidošanai Kijevas apgabala Borodjankas rajonā, domājams, ar mērķi tālāk virzīties uz Kijevu. 

Doneckas virzienā pretinieks aktīvi izmanto mobilizāciju no okupētajām Doneckas un Luhanskas apgabalu teritorijām avangarda vienībās, kas darbojas virzienos uz Harkivu un Mariupoli. Krievijas spēki nepārtrauc mēģinājumus atrast vājās vietas Mariupoles aizsardzībā. 

Krievijas Dienvidu kara apgabala 58.armijas vienības mēģina turpināt virzīšanos Zaporižjas virzienā, bet Rietumu kara apgabala 20.armijas vienības mēģina apiet Harkivu un doties dienvidrietumu virzienā.

PAPILDINĀTS plkst.4:57 "Bellingcat": Krievijas militārie resursi Ukrainā ir tuvu izsīkumam, agresoru gaida loģistikas murgs

LETA--UNIAN. Krievija savā iebrukumā Ukrainā ir gandrīz izsmēlusi savus militāros resursus un to gaida loģistikas murgs, savā tviterkontā raksta pētniecisko žurnālistu grupas "Bellingcat" izpilddirektors Kristo Grozevs.

""Bellingcat" žurnālists Kristo Grozevs saka, ka Krievijai ir resursi karam līdz svētdienai, bet pēc tam tie sabruks. Nākamnedēļ Krievijai arī draud sankcijas, kuru mērogus "mēs vēl neesam redzējuši", un tās skars arī [Krievijas prezidentu Vladimiru] Putinu," ziņoja baltkrievu medijs "Nexta".

Grozevs nedaudz vēlāk reaģēja uz šo tvītu un uzsvēra, ka šī informācija, diemžēl, nenozīmē kara beigas. 

"Es vienkārši gribēju precizēt tvītu, lai tas netiktu lasīts kā kara beigu paredzējums. (Diemžēl, tas tā nav.) Mans komentārs par resursiem attiecās uz esošajiem krājumiem/piegādēm Ukrainā. Var tikt piegādāts un tiks piegādāts vairāk, bet tas ir loģistikas murgs. Par sankcijām (..) tās tiešām ir labas," rakstīja Grozevs.

Lielā septiņnieka (G7) valstu ārlietu ministri ir solījuši turpināt sankciju politiku pret Krieviju.

PAPILDINĀTS plkst.9:53 "Energoatom": Zaporižjas AES atrodas Krievijas karaspēka rokās, bet personāls kontrolē energobloku stāvokli.

LETA--UKRINFORM. Ukrainas Zaporižjas atomelektrostacija (AES) Enerhodarā sestdien atrodas Krievijas karaspēka rokās, bet spēkstacijas personāls kontrolē energobloku stāvokli un nodrošina to ekspluatāciju, lietotnē "Telegram" paziņojusi Ukrainas atomenerģijas aģentūra "Energoatom".

To, ka AES vadība ir ukraiņu rokās, apliecinājusi arī Ukrainas Zaporižjas apgabala militārā administrācija.

"Energoatom" norāda, ka radiācijas situācija Zaporižjas apgabalā nav mainījusies un gamma starojums ir normas robežās. Aģentūra arī informē, ka AES pirmais energobloks atrodas plānotā remontā, otrais un ceturtais darbojas, bet trešais, piektais un sestais atslēgti no tīkla un tur norisinās dzesēšanas darbi.

Tikmēr Enerhodara palikusi bez apkures un siltā ūdens, jo kaujās cietusi siltumtrase, kas spēkstaciju savieno ar pilsētu. Trases remonts turpinās, bet prasa laiku, jo bojājumu ir daudz.

Jau ziņots, ka naktī uz piektdienu AES teritoriju apšaudīja Krievijas karaspēks un pēc trāpījuma pirmā energobloka administratīvajā ēkā izcēlās ugunsgrēks, ko izdevās apdzēst.

PAPILDINĀTS 9:38 Ukrainas aizsardzības ministrs: Krievijas spēku resursi Ukraināizsīkst; aizvien vairāk karavīru padodas gūstā

LETA--UNIAN. Krievijas spēku resursi Ukrainā izsīkst un tālāk tos gaida loģistikas sabrukums, sestdien paziņojis Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs, norādot, ka līdz ar to aizvien vairāk pretinieka karavīru padodas gūstā.

"Ienaidnieka militārie resursi Ukrainā izsīkst, tālāk sagaidāms loģistikas sabrukums. To saprotot, pastiprinās tendence, ka ienaidnieks padodas gūstā, turklāt runa ir nevis par atsevišķiem kareivjiem, bet veselām vienībām," ministrs rakstījis sociālajā tīklā "Facebook".

"Viņi jau sapratuši, ka tiem viņu biedriem, kuri tā dēvētajās karaspēka mācībās eksāmenā "saņēmuši 200 punktus", būs jāpaliek svešā zemē," spriedis Rezņikovs, norādot uz Krievijas armijā pieņemto numerāciju, kurā ar skaitli "200" tiek apzīmēti kritušie. "Maskava taču viņu nāvi neatzīst, [Krievijas prezidentam Vladimiram] Putinam viņi ir tikai lielgabalu gaļa, izejviela savu impērisko sapņu piepildīšanai. Daudzi no viņiem jau sapratuši, ka ir nodoti."

Tas nozīmē, ka "agresoru vienīgā iespēja palikt dzīviem ir padošanās gūstā", viņš secinājis.

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā pārsnieguši 10 000 karavīru, sestdien paziņoja Ukrainas armijas Ģenerālštābs.

PAPILDINĀTS 11:36 Kijevā nakts pagājusi mierīgi, turpinās pārtikas uzkrājumu veidošana

LETA--UNRINFORM. Kijevā nakts uz sestdienu pagājusi mierīgi, situācija Ukrainas galvaspilsētā tiek kontrolēta un turpinās pārtikas un nepieciešamāko preču uzkrājumu veidošana, paziņojusi Kijevas pilsētas valsts administrācija.

Kā pastāstījis administrācijas vadītāja vietnieks Mikola Povorozņiks, Kijevā kursē sabiedriskais transports, sāk strādāt veikali un aptiekas, cilvēki var iegādāties pirmās nepieciešamības preces. Pilsētā darbojas elektroenerģijas, ūdens un gāzes padeve, sakari visā Kijevā strādā stabili. Galvaspilsētā darbojas humānās palīdzības štābs.

Povorozņiks aicinājis kijeviešus palīdzēt līdzcilvēkiem, kam varētu būt vajadzīga pārtika, medikamenti vai cits atbalsts, un norādījis, ka informāciju par viņiem var saņemt gan pašvaldības, gan humānās palīdzības štāba tīmekļa vietnēs.

Viņš arī mudinājis veterināro aptieku un zooveikalu īpašniekus atsākt darbu, lai cilvēki atkal varētu iegādāties dzīvnieku barību saviem mājas mīluļiem.

Vienlaikus administrācijas vadītāja vietnieks brīdinājis, ka cilvēkiem nevajadzētu doties tālu no mājām, jo pilsētā laiku pa laikam atskan gaisa trauksmes sirēnas. Brīvdienās komandanta stunda Kijevā būs spēkā no plkst.20 līdz 7, viņš atgādinājis.

PAPILDINĀTS plkst.11:56 Evakuāciju no Mariupoles kavē kaujas evakuācijas ceļā Zaporižjas apgabalā

LETA--INTERFAX-UKRAINE. Iedzīvotāju evakuāciju no Mariupoles kavē kaujas evakuācijas ceļā Zaporižjas apgabalā, paziņojis Doņeckas apgabala militārās administrācijas priekšnieks Pavlo Kirilenko.

Humānais koridors iedzīvotāju evakuācijai iet no 450 000 iedzīvotāju lielās Mariupoles līdz Zaporižjai, kas atrodas 226 kilometru attālumā.

Kā pavēstīja Kirilenko, "klusuma režīms" apstiprināts tikai Doņeckas apgabalā, taču evakuācijas ceļā Zaporižjas apgabalā notiek kaujas. Tiek risinātas sarunas ar Krievijas pusi par "klusuma režīma" apstiprināšanu visā Mariupoles mierīgo iedzīvotāju evakuācijas ceļā.

Evakuācija notiks līdz plkst.16, novirzīties no maršruta kategoriski aizliegts. Evakuācija notiks vairākos posmos vairāku dienu garumā.

Mariupolē iedzīvotāju evakuācija notiks ar autobusiem, taču pilsētu atļauts pamest arī ar privātajām automašīnām.

Kā pavēstīja Ukrainas pagaidu okupēto teritoriju reintegrācijas ministre Irina Vereščuka, sagaidāms, ka no Mariupoles tiks evakuēti 200 000 cilvēku.

Vēl 15 000 cilvēku tiks izviesti no 20 000 iedzīvotāju lielās Volnovahas.

Ukraina un Krievija vienojās par "klusuma režīmu" Doņeckas apgabalā no sestdienas plkst.9, bet no plkst.11 bija paredzēts sākt iedzīvotāju evakuāciju no Mariupoles.

Azovas jūras piekrastes pilsēta Mariupole jau no kara pirmās dienu cīnās pret uzbrūkošo Krievijas armiju. Pilsēta ir teju pilnībā ielenkta un tā tikusi pakļauta nemitīgai apšaudei.

28.februārī Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja par Doņeckas apgabala dienvidrietumu rajona centra Volnovahas pilnīgu bloķēšanu.

PAPILDINĀTS plkst.12:14 Zelenskis: Krievijas armija nav sasniegusi ieplānotās robežas

LETA--UKRINFORM. Ukrainā iebrukusī Krievijas armija nav sasniegusi ieplānotās robežas, turklāt zaudējusi 10 000 karavīru, sestdien paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Mēs nodarām okupantiem tādus zaudējumus, kādus viņi nav redzējuši pašos šausmīgākajos sapņos. Krievijas armija nav sasniegusi ieplānotās robežas, bet ir sasniegusi gandrīz 10 000 nogalinātu krievu karavīru. Tie ir 18-20 gadus veci zēni, gandrīz bērni, kuriem pat nav varējuši paskaidrot, par ko viņi iet un kāpēc viņi ir uz svešas zemes. Krievija tiešām varētu dot saviem cilvēkiem kaut ko citu, ne tikai nāvi," videovēstījumā paziņoja Zelenskis.

Viņš uzsvēra, ka Ukrainas bruņotie spēki notur visus galvenos aizsardzības virzienus.

"Dodas pretuzbrukumā okupantiem pie Harkivas, aizsargājot pilsētu. Notur Nikolajevu, Kijevu, notur Čerņihivas apgabalu, Sumu apgabalu, Donbasu," sacīja Zelenskis.

PAPILDINĀTS plkst.12:16 Atbalsta gājiens Ukrainai Rīgā pulcē vairākus tūkstošus cilvēku

Lai nosodītu Krievijas prezidenta Vladimira Putina sākto karu Ukrainā un atbalstītu Ukrainastautas cīņu par savas brīvības un demokrātijas saglabāšanu, sestdien Rīgā vairāki tūkstoši cilvēku pulcējās atbalsta gājienā no Brīvības pieminekļa līdz Ukrainas vēstniecībai, novēroja aģentūra LETA.

Ap plkst.11 cilvēki pulcējās pie Brīvības pieminekļa un skandēja dažādus saukļus, tai skaitā "BrīvībuUkrainai!". Daudzi bija ieradušies gan ar Ukrainas karogiem, gan ziediem, baloniem, plakātiem Ukrainas karoga krāsās, tāpat daļa savā apģērbā izmantojusi karoga dzelteno un zilo krāsu.

Gājiens uz Ukrainas vēstniecību atbalsta paušanai notika, dalībniekiem ukrainiski skandējot "Slava Ukranai! Varoņiem slava!" un latviski "Putinu uz Hāgu!".

Pasākumā dalībnieki bija paņēmuši līdzi Latvijas karogus un dažādus plakātus, kuros tostarp iekļauta nu jau leģendārā frāze par to, kurp vajadzētu doties Krievijas karakuģim. Akcijas dalībnieki aicināja turpat doties arī Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu.

Mītiņā tika vests arī krātiņš jeb "cietuma kamera", kurā ievietota Putinam līdzīga lelle.

Pasākuma pirmajā rindā gāja Valsts prezidents Egils Levits, kādreizējais Latvijas Tautas frontes vadītājs Dainis Īvāns, eksprezidents Raimonds Vējonis, mācītājs Juris Cālītis, sabiedrisko organizāciju pārstāvji Andris Gobiņš, Kaspars Zālītis un citi.

Uz neilgu laiku dalībnieki apstājās pie Krievijas vēstniecības, lai skandētu "Rokas nost no Ukrainas!", bet pēc tam turpināja doties uz Ukrainas vēstniecību, pie kuras uzstādīta skatuve muzikālajiem priekšnesumiem un runām.

Mūziķi pasākumā atskaņoja Ukrainas himnu un Latvijas himnu.

Pasākumā kārtību uzraudzīja vairāki policisti, lielākā skaitā arī pie Krievijas vēstniecības.

Mītiņā tika turēts arī vairāk nekā desmit metrus garš Ukrainas karogs.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja biedrības "Latvijas pilsoniskā alianse" pārstāvji, gājienā piedalīties aicināts ikviens iedzīvotājs, lai nosodītu Krievijas prezidenta Putina sākto karu Ukrainā un atbalstītu Ukrainas tautas cīņu par savas brīvības un demokrātijas saglabāšanu.

"Latvijas spēks ir mūsu cilvēki. Mēs esam pierādījuši, ka mums rūp Ukrainā notiekošais, ziedojot naudu, mantas un laiku. Taču šobrīd ne mazāk svarīgi ir būt vienotiem un turpināt paust publisku atbalstu Ukrainas tautai. Atcerēsimies, cik svarīgs šāds atbalsts bija mums pašiem cīņā par neatkarību. Apvienosim savus spēkus, lai atbalsts aizskan līdz Ukrainai un nosodījums - līdz Kremlim!" aicinājumā norādīja viena no pasākuma organizatorēm, "Latvijas pilsoniskās alianses" vadītāja Kristīne Zonberga.

LETA jau rakstīja, ka 24.februārī Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, sākot apšaudīt ne tikai militāros, bet arī civilos objektus un izraisot bēgļu straumes.

Rīgā notiekošā gājiena tiešraides arhīvu var noskatīties aģentūras LETA "Facebook" lapā (https://www.facebook.com/letanews/videos/303372301889166 ).

PAPILDINĀTS plkst.12:43 Luhanskas administrācijas vadītājs: Krievijas aviācija un artilērija pārvērš mūsu pilsētas drupās

LETA--UKRINFORM. Krievijas aviācija un artilērija Ukrainas austrumos pārvērš drupās Severodoneckas, Lisičanskas uin Popasnajas pilsētas, sociālajā tīklā "Facebook" sestdien paziņojis Luhanskas apgabala administrācijas vadītājs Sergejs Gaidajs.

Vienlaikus viņš informējis cilvēkus, ka evakuācijai tiek gatavots zaļais koridors un šis jautājums tiek risināts valsts līmenī, bet vienlaikus uzsvēris, ka informācijai šai jautājumā var uzticēties tikai tad, ja tā parādās oficiālos avotos.

"Neticiet Krievijas okupantiem un viņu koridoriem - viņi ir spējīgi uz jebkādu provokāciju," brīdinājis Gaidajs.

"Severodoneckā, Lisičanskā un Popasnajā apšaudes dēļ pat galvu nevar pacelt. Krievijas aviācija un artilērija pārvērš mūsu pilsētas drupās," rakstījis apgabala administrācijas vadītājs.

Viņš norādījis, ka tiešā trāpījumā skarti daudzdzīvokļu nami, privātmājas, slimnīcas, skolas, bērnudārzi un pašvaldību iestādes, bet dzīvojamo māju kvartālos ir daudz nesprāgušas dažāda veida un kalibru munīcijas.

Pēc Gaidaja teiktā, agresori tīši pārrāvuši ūdens, gāzes un elektroenerģijas padevi, nogriezuši ceļus evakuācijai, pārtikas un medikamentu piegādei un slāpē sakarus.

PAPILDINĀTS plkst.12:53 Ukrainas armija pie Harkivas pārgājusi pretuzbrukumā

LETA--UNIAN. Ukrainas Bruņoto spēku vienības pie Harkivas pārgājušas pretuzbrukumā, teikts sestdien publicētā paziņojumā Bruņoto spēku "Facebook" lapā.

Armija norāda, ka Ukrainas karavīri devušies pretuzbrukumā, bet Krievijas spēki pamet savas pozīcijas.

"Tas kļuvis iespējams, pateicoties ukraiņu tautas nesalaužamībai, sagatavotu rezervju trūkumam krieviem, okupācijas spēku demoralizācijai un ne pēdējā vietā - sakarā ar tā dēvēto LDTR vienību aiziešanu," teikts armijas paziņojumā.

Bruņoto spēku lapā arī publicētas fotogrāfijas ar iznīcinātu Krievijas spēku tehniku un sašautiem tankiem.

Harkivas apgabala militārās administrācijas priekšnieks Olehs Sinehubovs piektdien paziņoja, ka Harkivā septiņu dienu laikā iznīcināti vairāk nekā 500 Krievijas militārās tehnikas vienību.

"Atbilstoši situācijai 4.martā Ukrainas aizsardzības spēki būtiski nostiprinājuši savas pozīcijas un palielinājuši kaujas spējas. Mūsu armija iznīcinājusi tik daudz okupanta tehnikas, ka pietiktu, lai apbruņotu vairāku valstu armijas. Harkivieši septiņu dienu laikā, kad notika kaujas ar Krieviju, likvidējuši vairāk nekā 500 ienaidnieka tehnikas vienību," piektdien vēstīja Sinehubovs.

PAPILDINĀTS plkst.13:45 Krievijas spēki sākuši ar smagajiem ieročiem apšaudīt evakuēt paredzēto Volnovahu

LETA--UKRINFORM. Krievijas spēki sestdien sākuši no smagajiem ieročiem apšaudīt Volnovahu, par kuras un arī Mariupoles evakuāciju bija iepriekš panākta vienošanās Ukrainas un Krievijas starpā, pavēstīja Ukrainaspagaidu okupēto teritoriju reintegrācijas ministre Irina Vereščuka.

"Plkst.11.54 Krievija sāka apšaudīt Volnovahas pilsētu no smagajiem ieročiem. Kā jūs zināt, no 5.marta deviņiem no rīta mums bija vienošanās, ka mēs izveidosim divus humānos koridorus - uz Volnovahu un Mariupoli. Es konstatēju to faktu, ka Krievija pārkāpusi vienošanos, pat ar Sarkanā Krusta starpniecību, neturēja savas saistības un apšauda Volnovahas pilsētu," preses brīfingā pavēstīja Vereščuka.

Sestdien arī Mariupoles dome paziņoja, ka Krievijas spēki nav turējuši savu solījumu un sestdien turpina Mariupoles apšaudi un sakarā ar to evakuācija tiek atlikta.

Sakarā ar to, ka Krievijas puse neievēro "klusuma režīmu" un turpina gan pašas Mariupoles, gan tās apkārtnes apšaudīšanu, drošības nolūkos iedzīvotāju evakuācija tiek pārcelta.

"Lūdzam visus mariupoliešus izklīst un doties uz patvēruma vietām. Papildu informācija par evakuāciju tiks izlikta tuvākajā laikā. Šobrīd notiek sarunas ar Krievijas Federāciju par klusuma režīma noteikšanu un droša humānā koridora nodrošināšanu," teikts domes paziņojumā "Telegram" lietotnē.

Tāpat iedzīvotājus informēs policija ar skaļruņu palīdzību.

Iepriekš Doņeckas apgabala militārās administrācijas priekšnieks Pavlo Kirilenko paziņoja, ka iedzīvotāju evakuāciju no Mariupoles kavē kaujas evakuācijas ceļā Zaporižjas apgabalā.

Humānais koridors iedzīvotāju evakuācijai iet no 450 000 iedzīvotāju lielās Mariupoles līdz Zaporižjai, kas atrodas 226 kilometru attālumā.

Kā pavēstīja Kirilenko, "klusuma režīms" apstiprināts tikai Doņeckas apgabalā, taču evakuācijas ceļā Zaporižjas apgabalā notiek kaujas. Tiek risinātas sarunas ar Krievijas pusi par "klusuma režīma" apstiprināšanu visā Mariupoles mierīgo iedzīvotāju evakuācijas ceļā.

Evakuācija notiks līdz plkst.16, novirzīties no maršruta kategoriski aizliegts. Evakuācija notiks vairākos posmos vairāku dienu garumā.

Mariupolē iedzīvotāju evakuācija notiks ar autobusiem, taču pilsētu atļauts pamest arī ar privātajām automašīnām.

Kā pavēstīja Ukrainas pagaidu okupēto teritoriju reintegrācijas ministre Irina Vereščuka, sagaidāms, ka no Mariupoles tiks evakuēti 200 000 cilvēku.

Vēl 15 000 cilvēku tiks izviesti no 20 000 iedzīvotāju lielās Volnovahas.

Ukraina un Krievija vienojās par "klusuma režīmu" Doņeckas apgabalā no sestdienas plkst.9, bet no plkst.11 bija paredzēts sākt iedzīvotāju evakuāciju no Mariupoles.

Azovas jūras piekrastes pilsēta Mariupole jau no kara pirmās dienu cīnās pret uzbrūkošo Krievijas armiju. Pilsēta ir teju pilnībā ielenkta un tā tikusi pakļauta nemitīgai apšaudei.

28.februārī Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja par Doņeckas apgabala dienvidrietumu rajona centra Volnovahas pilnīgu bloķēšanu.

PAPILDINĀTS plkst.14:30 Organizatori: Rīgā notikušajā atbalsta pasākumāUkrainai pulcējušies ap 30 000 cilvēku

Sestdien Rīgā notikušajā akcijā, kuras mērķis bija nosodīt Krievijas diktatora Vladimira Putina sākto karu Ukrainā un atbalstīt Ukrainas tautu cīņā par brīvību, pulcējās aptuveni 30 000 cilvēku, liecina pasākuma organizatoru aplēses.

Par šādu apmeklētāju skaitu centrālajā mītiņa vietā pie Ukrainas vēstniecības pavēstīja organizatoru pārstāve, pasākuma vadītāja un žurnāliste Olga Dragiļeva, kura arī pateicās par sadarbību pasākuma norisē policijai un Rīgas domei.

Valsts policija aģentūrai LETA atturējās izteikt aplēses par to, cik cilvēku bija ieradušies uz minēto protesta akciju, vien apliecināja, ka tā ir noritējusi bez starpgadījumiem.

Vadoties no organizatoru aplēsēm par pasākuma apmeklētāju skaitu, secināms, ka sanākušo cilvēku bija tikpat daudz, cik satilpst Mežaparka Lielās estrādes skatītāju sēdvietās, jeb trīsreiz vairāk nekā piedalījās 2009.gada 13.janvārī Doma laukumā notikušajā protesta akcijā, kas noslēdzās ar grautiņiem Vecrīgā.

Pašlaik pasākuma oficiālā daļa pie Ukrainas vēstniecības ir noslēgusies un dalībnieki aicināti doties paust savu pozīciju pie Krievijas vēstniecības, kur pēdējā laikā katru dienu notiek protesti.

Pasākuma centrālais notikums bija atbalsta gājiens no Brīvības pieminekļa līdz Ukrainas vēstniecībai.

Kā novēroja LETA, ap plkst.11 cilvēki lielā skaitā pulcējās pie Brīvības pieminekļa un skandēja dažādus saukļus, tai skaitā "Brīvību Ukrainai!". Daudzi bija ieradušies gan ar Ukrainas karogiem, gan ziediem, baloniem, plakātiem Ukrainaskaroga krāsās, tāpat daļa savā apģērbā izmantojusi karoga dzelteno un zilo krāsu.

Gājiens uz Ukrainas vēstniecību atbalsta paušanai notika, dalībniekiem ukrainiski skandējot "Slava Ukranai! Varoņiem slava!" un latviski "Putinu uz Hāgu!".

Pasākumā dalībnieki bija paņēmuši līdzi Latvijas karogus un dažādus plakātus, kuros tostarp iekļauta nu jau leģendārā frāze par to, kurp vajadzētu doties Krievijas karakuģim. Akcijas dalībnieki aicināja turpat doties arī Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu.

Mītiņā tika vests arī krātiņš jeb "cietuma kamera", kurā ievietota Putinam līdzīga lelle.

Pasākuma pirmajā rindā gāja Valsts prezidents Egils Levits, kādreizējais Latvijas Tautas frontes vadītājs Dainis Īvāns, eksprezidents Raimonds Vējonis, mācītājs Juris Cālītis, sabiedrisko organizāciju pārstāvji Andris Gobiņš, Kaspars Zālītis un citi.

Uz neilgu laiku dalībnieki apstājās pie Krievijas vēstniecības, lai skandētu "Rokas nost no Ukrainas!", bet pēc tam turpināja doties uz Ukrainas vēstniecību, pie kuras uzstādīta skatuve muzikālajiem priekšnesumiem un runām.

Mūziķi pasākumā atskaņoja Ukrainas himnu un Latvijas himnu.

Pasākumā kārtību uzraudzīja vairāki policisti, lielākā skaitā arī pie Krievijas vēstniecības.

Mītiņā tika turēts arī vairāk nekā desmit metrus garš Ukrainas karogs.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja biedrības "Latvijas pilsoniskā alianse" pārstāvji, gājienā piedalīties aicināts ikviens iedzīvotājs, lai nosodītu Krievijas prezidenta Putina sākto karu Ukrainā un atbalstītu Ukrainas tautas cīņu par savas brīvības un demokrātijas saglabāšanu.

"Latvijas spēks ir mūsu cilvēki. Mēs esam pierādījuši, ka mums rūp Ukrainā notiekošais, ziedojot naudu, mantas un laiku. Taču šobrīd ne mazāk svarīgi ir būt vienotiem un turpināt paust publisku atbalstu Ukrainas tautai. Atcerēsimies, cik svarīgs šāds atbalsts bija mums pašiem cīņā par neatkarību. Apvienosim savus spēkus, lai atbalsts aizskan līdz Ukrainai un nosodījums - līdz Kremlim!" aicinājumā norādīja viena no pasākuma organizatorēm, "Latvijas pilsoniskās alianses" vadītāja Kristīne Zonberga.

LETA jau rakstīja, ka 24.februārī Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, sākot apšaudīt ne tikai militāros, bet arī civilos objektus un izraisot bēgļu straumes.

PAPILDINĀTS plkst.16:36 Ukrainas spēki Mikolajivas apgabalā notriekuši vienu Krievijas kara lidmašīnu un četrus helikopterus

LETA--UNIAN. Ukrainas spēki sestdien Mikolajivas apgabalā notriekuši vienu Krievijas kara lidmašīnu un četrus helikopterus, ziņo amatpersonas.

Mikolajivas apgabala administrācijas vadītājs Vitālijs Kims savā "Telegram" kanālā nopublicējis divus video, no kuriem vienā redzama degoša notriektā lidmašīna, bet otrā - sagūstītais pilots.

Pilots pastāstījis, ka viņš ir no Tālajiem Austrumiem, bet viņa kara daļa atrodas okupētajā Krimā.

Savukārt jūras spēki ziņo, ka jūras kājnieki kopā ar operatīvās pavēlniecības "Dienvidi" karavīriem sestdien notriekuši četrus ienaidnieka helikopterus.

Turklāt trīs helikopterus notriecis viens jūras kājnieks, paziņoja jūras spēku komandieris kontradmirālis Aleksijs Neižpapa.

Mikolajivas mērs tikmēr ziņo, ka Krievijas spēki apšauda pilsētu no reaktīvās artilērijas un brīdina cilvēkus uzturēties patvēruma vietās.

Vietējie iedzīvotāji ziņo, ka šāviņi trāpījuši dzīvojamiem namiem.

PAPILDINĀTS plkst. ASV ģenerālis Milijs: NATO nav plānu par lidojumiem slēgtu zonu virs Ukrainas

LETA. NATO nav plānu par lidojumiem slēgtu zonu virs Ukrainas, šodien vizītes laikā Latvijā žurnālistiem apliecināja ASV Apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājs Marks Milijs.

Vaicāts par to, kāpēc pašlaik nav iespējams ieviest lidojumiem slēgtu zonu virs Ukrainas teritorijas, Milijs vērsa uzmanību, ka viņam nav zināms, ka pastāvētu plāns par šādas zonas virs Ukrainas ieviešanu, ņemot vērā, ka praksē tas nozīmētu, ka tiem, kas to ieviestu, būtu aktīvi jācīnās ar Krievijas militārajiem gaisa spēkiem virs Ukrainasteritorijas.

ASV Apvienotās štābu priekšnieku komitejas vadītājs uzsvēra, ka nedz NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, nedz arī kādas NATO dalībvalsts vadība nav norādījusi, ka šādu lidojumiem slēgtu zonu virs Ukrainas NATO būtu jāievieš.

Milijs norādīja, ka viņa vizītes mērķis ir Latvijas iedzīvotājiem apliecināt, ka Baltijas valstis ir vieni no galvenajiem ASV partneriem NATO sistēmā un ka ASV ir apņēmības pilnas jeb nelokāmi lojālas NATO dalībvalstis, kā to ir apliecinājis arī ASV prezidents Džo Baidens.

ASV armijas vadītājs arī norādīja, ka mērķis ir atturēt Krievijas agresiju, it īpaši pret NATO dalībvalstīm, kuras vieno alianses līguma 5.pants. NATO ir ļoti spēcīga un stipra alianse, kurai ir ļoti liela militārā kapacitāte un kura darīs visu nepieciešamo, lai aizsargātu organizācijas dalībvalstis, uzsvēra Milijs.

Vaicāts par Krievijas diktatora Vladimira Putina izteiktajiem draudiem par kodolieročiem, ASV Apvienotās štābu priekšnieku komitejas vadītājs norādīja, ka vienmēr, kad kādas valsts līderis izsakās par kodolieročiem, to nopietni uztver visas pasaules valstis. ASV ļoti padziļināti seko līdzi gan izteikumiem, gan arī tam, kāda ir situācija ne tikai ar Krievijas, bet arī citu valstu kodolspējām.

Pašlaik nav redzams, ka Krievijas kodolspēkos būtu ieņemta tāda pozīcija, kas norādītu uz paaugstinātas gatavības līmeni, pauda Milijs, reizē uzsverot, ka tas nenozīmē, ka šī situācija nemainīsies nākotnē, tāpēc tiek turpināts tai ļoti uzmanīgi sekot līdzi.

Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš norādīja, ka Milijs ir visbūtiskākais un galvenais cilvēks ASV bruņotajos spēkos un ka viņa vizīte ir ļoti būtiska gan saistībā ar Ukrainā notiekošo, gan saistībā ar Latvijas plānu izveidot pēc iespējas stiprāku un drošāku aizsardzības sistēmu Baltijas valstīs.

Vizīte ļauj apmainīties ar viedokļiem, kā ļoti īsā periodā attīstīt gan Latvijas NBS ar ASV atbalstu, gan aizsardzības spējas Baltijas un NATO līmenī, stiprinot kolektīvās aizsardzības sistēmu, pauda NBS vadītājs.

Jau tagad Latvijā atrodas nopietns ASV armijas kontingents ar visiem spēkus atbalstošajiem elementiem, tāpat šogad jau intensīvā apmērā saplānoti militāri vingrinājumi jeb mācības, atzīmēja Kalniņš, norādot, ka ar ASV pārstāvjiem tika pārrunāts, ko tālāk gribam attīstīt nākamajos trīs gados.

Ar Miliju un ASV armijas Eiropā un Āfrikā komandieri ģenerāli Kristoferu Kavoli šodien tikās arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), kurš sarunā uzsvēra nepieciešamību stiprināt sadarbību kopējai reģiona drošības nodrošināšanai un turpināt atbalstīt Ukrainu, kurā kopš 24.februāra Krievija ir izvērsusi neprovocētu karadarbību, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā.

"Šajos apstākļos, kad Eiropas centrā [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins ir izvērsis neprovocētu, neattaisnojamu karadarbību pret citas valsts suverenitāti un pašnoteikšanās tiesībām, mums ir jāturpina atbalstīt Ukrainu gan militāri, gan nemilitāri, jo tā šobrīd cīnās par mums visiem," uzsver Pabriks.

Latvijas aizsardzības ministrs pateicās ASV par ātro spēju nosūtīt militārās vienības uz Latviju. Lai gan Latvijai šobrīd tiešu militāru draudu nav, mums ir svarīgi, ka ASV klātbūtne gan pašlaik, gan ilgtermiņā Latvijā pieaug, pauda politiķis. "Latvija ir gatava sevi aizstāvēt, bet ASV pieaugošais atbalsts ar spējām un finansiālo ieguldījumu mūsu spēju ātrākā attīstībā, noteikti ir izšķirošs Baltijas reģiona drošībai," uzsver Pabriks.

"ASV prioritāte ir visas NATO pierobežas nostiprināšana militāri, kas ietver arī Latviju. Tāpēc mēs redzam ātru ASV papildspēku nosūtīšanu uz Latviju. ASV darīs visu nepieciešamo kolektīvo aizsardzības saistību izpildei," sarunas laikā apliecināja Milijs.

Pašlaik Latvijas NBS nodrošina uzņemošās valsts atbalstu, izvietojot ASV gaisa desanta vienību Ādažu bāzē. Uzturēšanās laikā Latvijā vairāk nekā 320 ASV karavīri piedalās kopīgos treniņos ar NBS.

Jau ziņots, ka 24.februārī Krievija iebruka Ukrainā. Lai apturētu Krievijas uzlidojumus, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis prasīja NATO izveidot "lidojumu aizlieguma zonu" virs Ukrainas teritorijas, uzsverot, ka paļaujas uz Rietumu palīdzību šajā jautājumā.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs piektdien paziņoja, ka alianse nenoteiks lidojumiem slēgtu zonu virsUkrainas. "Ja mēs to darītu, mēs nonāktu pie kaut kā, kas varētu izvērsties par pilna mēroga karu Eiropā, iesaistot daudz vairāk valstu un nodarot daudz lielākas cilvēku ciešanas. Tas ir iemesls, kāpēc mēs pieņēmām šo sāpīgo lēmumu," argumentēja Stoltenbergs.

Zelenskis vēlāk nosodīja NATO lēmumu, norādot, ka tādā gadījumā "visi cilvēki, kas no šīs dienas ies bojā, ies bojā jūsu dēļ, jūsu vājuma, jūsu atšķirtības dēļ".

Kā ziņots, attiecībā uz atbalstu Ukrainai Latvija iestājas par absolūti visu iespēju izskatīšanu, sestdien Ukrainasatbalsta mītiņā Rīgā sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

"Es to saku arī saistībā ar Ukrainas prezidenta Zelenska paziņojumiem pēdējās dienās - esam par to, lai visas iespējas tiktu izskatītas, absolūti visas," uzsvēra Valsts prezidents. 

Lasi iAuto par krievijas iebrukumu un karu pret neatkarīgo Ukrainu:

Atbilde: Kāpēc auto & tehnoloģiju portālā mēs publicējam par Krievijas okupantu noziegumiem Ukrainā? (+ VIDEO)

JAUNĀKIE VIDEO NO UKRAINAS mūsu Telegram kanālā šeit >>> seko https://t.me/iAutolv un raksta apakšā.

 
3 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
kristofors 5.marts 2022 18:18
5 0 Atbildēt

Un auto ziņu šeit tā kā nav nemaz?

WALA 6.marts 2022 7:11
3 1 Atbildēt

Ka tik tas klusuma režīms nenozīmē to ka puišeļiem aptrūkās munīcijas ... iepriekš tāda pretimnākšana sarunu laikā netika "sniegta" ...

kolumbs 5.marts 2022 18:11
2 3 Atbildēt

Kāds mērķis auto tēmu portālā pārpublicēt šīs ziņas?

Saprastu, ja būtu kāds oriģināls saturs, bet tiek pārpublicēts tas pats, kas ir ziņu portālos...

Tiešām, ja kāds grib uzzināt jaunākās ziņas no Ukrainas nāk uz šo portālu, nevis uz ziņu portālu?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 13

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 2

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 4

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti