Vieglo auto iegādes tendences Latvijā 13

 

Foto: Bigstock.com un Bigbank Latvija

Bigbank | 27.aprīlis 2017 14:40

Latvijā jaunu vieglo automašīnu reģistrācijas pieaugums 2017.gada janvārī, salīdzinājumā ar pagājušā gada janvāri, bija lielākais 30 Eiropas valstu vidū, liecina februāra sākumā publicētie Eiropas Automašīnu ražotāju asociācijas (ACEA) jaunākie dati.

Analizējot automašīnu iegādes tendences Latvijā, iespējams secināt, ka lielākais pieaugums tomēr konstatējams lietoto automašīnu segmentā. Ja 2012. gada beigās Latvijā bija reģistrētas 442 996 automašīnas, kas vecākas par 10 gadiem, tad 2015. gada nogalē šādu automašīnu skaits bija palielinājies jau līdz teju 495 000 atzīmei. Salīdzinājumam – automašīnu, kuru vecums nepārsniedz 2 gadus, pieaugums šajā pašā laika nogrieznī nesasniedz pat 4 tūkstošus – šobrīd jau 70% no privātajiem auto Latvijā ir 10 un vairāk gadus veci.

Bigbank AS Latvijas filiāles vadītājs Artis Bērziņš komentē: “Situāciju var skaidrot ar to, ka lietoti auto parasti sniedz iespēju saņemt labāku cenas un kvalitātes attiecību. Kā secinājām mūsu veiktajā lietoto auto uzturēšanas izmaksu pētījumā, galvenā motivācija lietota auto iegādei ir tā zemākā cena (56%), jo ļoti svarīgi ir pirms pirkuma objektīvi novērtēt arī sagaidāmās auto uzturēšanas izmaksas pētījums norādīja, ka trešdaļā gadījumu tās ir augstākas, nekā plānots”.

Katram trešajam – sava automašīna

Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka mūsu valstī ar katru gadu tiek iegādāti un reģistrēti arvien vairāk automobiļi.

Kopumā 2014. gadā Latvijā bija reģistrēti 657 799 vieglie auto (uz 1 000 iedzīvotājiem 331 automašīna), savukārt 2015. gadā jau 679 048 (uz 1 000 iedzīvotājiem 344 automašīnas).

Dati apliecina arī mūsu pētījumā secināto šobrīd jau 69% mājsaimniecību ir savs personīgais auto, un redzam, ka līdz ar autoparka novecošanos palielinās pieprasījums pēc auto kredīta. Tas skaidrojams ar to, ka cilvēki vairāk sāk izprast šī pakalpojuma būtību un novērtēt priekšrocības, kuras sniedz auto kredīts, salīdzinot ar auto līzingu, kuru parasti izmanto jaunu auto iegādei daudziem no mūsu klientiem ir svarīgi, lai auto lietošanas laikā ir viņu īpašumā, lai KASKO nebūtu obligāta prasība, kā arī, lai pirkuma veikšanai nebūtu nepieciešama pirmā iemaksa”, komentē Artis Bērziņš.

Visvairāk automašīnu vecuma grupā no 11 līdz 20 gadiem

2015. gadā visvairāk reģistrēti automobiļi, kas ietilpst vecuma grupā no 11 līdz 20 gadiem (345 111 automobiļi). Salīdzinoši lielu daļu no reģistrētajiem auto (149 619) veido transportlīdzekļi, kas ir vismaz 21 gadu veci, taču nedaudz mazāk reģistrēti auto vecuma grupā no 6 līdz 10 gadiem – kopumā tādu ir 126 886.  Ievērojami mazāk 2015.gadā reģistrēti jauni auto: 3 līdz 5 gadus vecu automašīnu skaits ir 35 642, bet vecumā līdz 2 gadiem reģistrēti 21 790 auto.

Artis Bērziņš: “Kā redzams, populārākās automašīnas ir vidēja nolietojuma - tas skaidrojams ar to, ka auto, kas ir vecāki par 20 gadiem, nereti nozīmē arī augstākas uzturēšanas izmaksas, savukārt 3 līdz 5 gadus veciem auto vai nu tikko beidzas, vai arī tuvākajā laikā beigsies ražotāja servisa garantija. Lai nomainītu salīdzinoši vecākas automašīnas pret jaunām, klienti bieži izvēlas auto līzingu, jo, lai arī nosacījumi nav tik elastīgi kā tie, ko piedāvā auto kredīts, līzings ļauj iegādāties automašīnu par lielāku summu”.

Populārākās – Volkswagen, Audi un Opel auto markas

Balstoties uz statistikas datiem par aizvadītajiem gadiem, Latvijā visvairāk reģistrētie automobiļi ir:

  1. Volkswagen (sastāda 19% no kopumā reģistrētajiem auto);
  2. Audi –14%;
  3. Opel – 8%
  4. BMW – 7%;
  5. Volvo – 6,8%;
  6. Ford – 5%

Artis Bērziņš norāda: “Atbilstoši Bigbank datiem, vispieprasītākās ir vidējas klases auto markas cenu grupā no 3000 līdz 7000 EUR. Cilvēki joprojām uzticas pārbaudītām vērtībām, izvēloties tautā iecienītas automobiļu markas un modeļus”.

Vēlies jaunu automašīnu? Izmanto Bigbank piedāvājumu!

Bigbank piedāvā īpaši ērtus nosacījumus kredītam auto iegādei:

  • Auto kredīta summa līdz 15 000 eiro;
  • Nav jāveic pirmā iemaksa;
  • Nav nepieciešama KASKO apdrošināšana;
  • Kredīta atmaksas termiņš līdz 72 mēnešiem.

Par piedāvājumu uzzināt vairāk vari Bigbank mājaslapas sadaļā “Auto kredīts”. Savukārt, ja vēlies izmantot Bigbank auto līzinga iespējas, vērsies pie kāda no Bigbank līzinga partneriem, piemēram, Autokompleks, GROS AUTO u.c. vai iegūsti informāciju Bigbank mājaslapas sadaļā “Līzings”

Bigbank AS ir specializēta kredītu banka, kas piedāvā aizdevumu un termiņnoguldījumu pakalpojumus. Bigbank AS filiāles atrodas Somijā, Zviedrijā, Latvijā, Lietuvā un Spānijā. Banka termiņnoguldījumu pakalpojumus piedāvā arī Austrijā, Vācijā un Holandē. Bigbank Latvijā darbojas jau no 1996. gada.

 
Visi komentāri
 
Abavnieks 27.aprīlis 2017 15:47
3 1 Atbildēt

Lūžņu iegādes tendences Latvijā!

iAuto 27.aprīlis 2017 16:24
0 1 Atbildēt

Tie ir reālie skaitļi, auto parks paliek vecāks. Kāpēc?

Zemesgramata 27.aprīlis 2017 20:06
1 2 Atbildēt

Te ir vairāki faktori - ēnu ekonomikas līmenis, algas

aploksnē. normalas bankas nedod naudu JAUNĀM mašīnām.

Kāds ir vidējais oplīža maksājums? Kādi 250€/mēnesī, vai ne? Vidējam statistiskajam LV cilvēkam nepaceļama summa. Kur problēma? Zemās algas.

Cilvēki ņem kredītu un pērk auto pat "pēdējo " naudu. Knapi sakasot pirmo iemaksu.

Vēl arī uzskats, ka vecs Audi ir labāks par mazlietotu Škoda. Tikai nekas, ka Audi A6 gultnis maksā 140€.

msh 28.aprīlis 2017 23:16
0 0 Atbildēt

Bišķi sajauci modeļus. Vecajam audī, kurš būs C4 vai C5, gultnis maksās dažus desmitus eiru, kamēr mazlietotajai škodai vilks uz tevis nosaukto ciparu, jo tā jau ir no jauno lamatu šķiras, ar dārgiem tehniskajiem risinājumiem.

viencexperc 27.aprīlis 2017 16:28
9 1 Atbildēt

Te pierakstītas auto markas, bet nav - modeļi.

Populārākie lūžņi pēc modeļiem -

1) Audi 80 un A4

2) VW golf

3) VW passat

...

viencexperc 27.aprīlis 2017 16:32
4 1 Atbildēt

Amerikāņi ir Latvijas viena auto topa pirmajā vietā.

Ģimenes auto (Minivenu) klasē pirmajā vietā ir Chrysler voyager ( un grand voyager) ( neskaitot plīmuta un dodža klonus)

Bet šarans tikai trešais ( aiz zafiras).

Žanis 27.aprīlis 2017 17:05
8 1 Atbildēt

Populārākie lūžņi ir BMW 3 sērija,

es 27.aprīlis 2017 18:21
2 4 Atbildēt

Pats tu esi lūznis. Mans bmw ir labā stāvoklī. Vajag noregulēt atgāzes, sametināt, piekrāsot, nomainīt šarnīrus un varēšu tehnisko iziet. tā turbīna man nav vajadzīga. Iet labi arī bez. Tas jums ne amerikāņu čelendžeri, kuriem ir metāla nenokaujams, aizvēsturisks motors.

Es uzskatu, ka īstam auto ir jābrauc pa servisiem.

viencexperc 27.aprīlis 2017 18:24
9 0 Atbildēt

Ir tikai viens populārāks lūznis - audi a6. Iebrauc jebkurā servisā, un tie tur būs priekšā. Vienmēr. Daudz.

650 27.aprīlis 2017 19:53
3 0 Atbildēt

Nu ar Voyageriem nav jau tik rožaini, kā te tiek zīmēts. Šodien, viņu pērkot,krietni uzturēšanas izdevumi ir garantēti.Diezin vai pie pilna saprāta esošs interesents viņu šodien ņems kā ģimenes auto.Izņemot (varbūt) tos, kam ar viņu kāds ilggadējs sakars un pieredze remontēšanā.Bums bija pirms/2000g modeļiem, kurus varēja ievest no Usa bez sertifikācijas un par salīdzinoši lētu naudu. Šodien tas viss ir pagātnē, un krietna daļa no viņu īpašniekiem labprāt no viņa tiktu vaļā.Savukārt Audi ir lūznis tajā cenu kategorijā, par kuru liela daļa tīkotāju viņu spēj iegādāties.

i 28.aprīlis 2017 9:04
1 0 Atbildēt

opel zafira nav minivens ,bet kompaktvens, palileam tā pati kompaktklases astra, zafiras konkurents vw grupā taurans, Sarana konkurents Opelim ir Sintra ,kas nemaz nav populārs. Pieskaitot vēl šarana klonus un analogus ford galaxy un seat alhambra domāju,ka šarans būs tomēr populārākais.

bedre 28.aprīlis 2017 20:32
2 0 Atbildēt

Nevelos te nevieno macit ka ir jadzivo , bet tas ir mulkibas , ka Latvija cilveki nav spejigi iegadaties jaunus auto , nevajag jaukt ar to , ko cilveks veletos iegadaties ( jaunu auto ) , bet reali , ko vins var atlauties iegadaties ka jaunu auto un tur jau ir ta atskiriba , Latvija cilvekiem jauna auto budzets ir 10 - 12 tukstos euro robeza , bet vinu sapnu auto ( audi , bmw , mercedes , volvo vai vw ) jaunu par sadu sumu nevar iegadaties , tapec ari pie mums ir tik aktuals tas grabazu tirgus , perk vinu lietotu , jo nav vinam naudas parko iegadaties jaunu , bet pati stulbaka galejiba taja visa ir , tas , ka vinam ari nav naudas , lai uzturetu perfekta kartiba to lietoto premijum klases braucamo , jo jebkura autodetala , kas vinam iziet no ierindas ir 3x dargaka par análogo detalu : Dacia , Fiat , Skoda , Tata vai Seat modeliem.

msh 29.aprīlis 2017 14:34
0 1 Atbildēt

Šādi filosofējot vienīgi paturi prātā to ka škoda un seats dzelziski no fofāgena atšķiras tikai ar švakāku motoru klāstu, bet kamēr ir runa tikai par spēka agregātu vai piekari, tu pērc tās pašas fofāgena detaļas.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti