Saistībā ar vērienīgo bruņotu automašīnu iepirkumu AM uzrunājusi 12 valstis 2

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 15.jūlijs 2019 10:49

Aizsardzības ministrija (AM) uzrunājusi 12 valstis, kuras varētu Latvijas armijai vērienīgā iepirkumā piegādāt bruņotas automašīnas, aģentūrai LETA skaidroja AM.

Līdz šim ir veikta izpēte, izvērtējot, kuras partnervalstu valdības ir gatavas nodrošināt Nacionālo bruņoto spēku operacionālajām vajadzībām atbilstošas spēkratu platformas. Patlaban ir uzrunātas 12 valstis, atklāja ministrijā.

Atbilžu iesniegšanas termiņš ir 1.septembris, līdz ar to papildu informāciju būs iespējams sniegt pēc to saņemšanas un izvērtēšanas.

AM atgādināja, ka Nacionālo bruņoto spēku (NBS) mobilitātes nodrošināšana joprojām ir kritiski nepieciešama kaujas spēju stiprināšanā, un šo spēkratu iegādi plānots veikt atbilstoši starpvaldību līgumam.

Kā ziņots, Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) janvārī nolēma aizliegt AM slēgt aptuveni 200 miljonus eiro vērto līgumu ar iepirkumā par bruņoto automašīnu piegādi uzvarējušo Somijas kompāniju "Oy Sisu Auto Ab". Sūdzības par iepirkuma konkursa rezultātiem bija iesnieguši divi iepirkumā neuzvarējušie uzņēmumi - Dienvidāfrikas kompānija "Paramount International Marketing" un ASV uzņēmums "AM General LLC".

Aizliegums slēgt līgumu ar Somijas uzņēmumu tika pamatots ar to, ka AM ir pieļāvusi vairākus iepirkumu procedūras pārkāpumus, tostarp nepilnīgi atspoguļojot savas vajadzības sarunu procedūras dokumentācijā.

Iepirkuma laikā Iepirkumu komisija un NBS testēja Somijas kompānijas piedāvātos transportlīdzekļus "GTP 4x4" un vēl trīs kompāniju piedāvātos spēkratus - ASV uzņēmuma "AM General LLC" transportlīdzekļus "Humwee", Dienvidāfrikas kompānijas spēkratus "Marauder LAV", kā arī Turcijas kompānijas "Otokar" transportlīdzekļus "Cobra". Testēšana notika gan uz koplietošanas ceļiem, gan bezceļa apstākļos.

AM nolēma pārtraukt šo iepirkumu un rīkot jaunu. Iepirkuma komisija secināja, ka IUB konstatētās nepilnības nav iespējams novērst un, saskaņā ar Aizsardzības un drošības jomas iepirkumu likumu, sarunu procedūra ir jāpārtrauc.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) toreiz paziņoja, ka lai novērstu aizdomu ēnu par šo iepirkumu, tas jāīsteno atbilstoši starpvaldību līgumam. AM arī pauda, ka minētā iepirkuma procedūra ir līdz šim sarežģītākā Latvijas aizsardzības nozares vēsturē.

Liela daļa no NBS īpašumā esošajiem taktiskajiem transportlīdzekļiem ir vismaz 20 gadus veci un vecāki. Daudzi no šiem transportlīdzekļiem ir sliktā tehniskā kārtībā un tie ir bieži jāremontē. Jauni transportlīdzekļi esot nepieciešami arī, lai realizētu attīstības projektus, kas skar artilēriju, pretgaisa aizsardzību un Zemessardzi.

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
gunbox 15.jūlijs 2019 11:21
1 0 Atbildēt

1. Priekš kam? Kādam nolūkam? Es šos 200 milj. nosauktu par nelietderīgiem tēriņiem, par kuriem būtu jāatsēž uz lāvas AM ministram.

2. Viss, kur ir nepilnības, ir ta paredzēts, lai varētu apjāt sistēmu. LV iepirkumos tur ir speci naudas iešņaukšanā.

viencexperc 15.jūlijs 2019 17:40
1 2 Atbildēt

šitādām mašīnām galvenais ir aprīkojums, nevis tas, kā tie brauc pa koplietošanas ceļiem...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 5

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti