Vai „Subaru WRX STI” kļūs par „Latvijas Sportiskāko auto 2015”? 4

 

Subaru WRX STI Foto: iAuto

Latvijas Gada Auto | 4.decembris 2014 11:08

“Subaru WXR STI” pretendē kļūt par „Latvijas Sportiskāko auto 2015”. Šogad šajā nominācijā konkurence ir „nikna” no „Maserati Ghibli” un „Mini Cooper S” puses.

„Latvijas Gada auto 2015” žūrija turpina iepazīstināt ar konkursā pieteiktajiem automobiļiem. Šoreiz plašāk aplūkojam „Subaru” sedanu ar rallista gēniem „WRX STI”. Lai gan neiekļuva starp astoņiem fināla automobiļiem, kuri turpina cīņu par konkursa galveno “Latvijas Gada auto 2015” titulu, “Subaru WXR STI” pretendē kļūt par „Latvijas Sportiskāko auto 2015”. Šogad šajā nominācijā konkurence ir „nikna” no „Maserati Ghibli” un „Mini Cooper S”.

Maserati Ghibli Foto: iAuto

Specifiskajā nišā „Subaru” palicis bez reālas konkurences. „Impreza WRX STI” ilggadējā sāncenša „Mitsubishi Lancer” sportiskā evolūcija ar desmito paaudzi ir beigusies. Lai gan „Mitsubishi” sola turpināt „Evo” līniju, taču, kā liecina šobrīd pieejamā informācija, tā neturpinās attīstīties pa grambaino rallija ceļu, bet tiks griezta hibridizācijas gultnē. „Subaru” droši vien lieliski apzinās, ka šobrīd viņiem ir iespēja iepriecināt ne tikai savus fanus, bet to pulku vēl papildināt ar līdzšinējiem „Lancer Evo” cienītājiem.

Mini Cooper S Foto: iAuto

Vai tiešām tā vairs nav „Impreza”?

Vēl pirms jaunā modeļa nonākšanas dienasgaismā „Subaru” bija izvērsuši apjomīgu informatīvo kampaņu, lai sabiedrībai pavēstītu, ka „WRX” un tā vēl sportiskākais brālis „WRX STI” tagad vairs nemaz nebūs līdzīgs bāzes modelim, tādēļ arī modeļa nosaukumā nav „Impreza” un atstāta tikai daudznozīmīgā latīņu simbolu kombinācija.

Taču, kad uz skatuves izbrauca ceturtās paaudzes „WRX”, jau pirmajā acumirklī kļuva skaidrs, ka – tieši tāpat kā iepriekš – „dvēselē” tā tomēr ir un paliek „Impreza”. Protams, „WRX” atšķiras no standarta „Impreza”. Tam ir citādas konfigurācijas buferi, atšķirīgi lukturi un radiatora reste, oriģināla dizaina riteņu diski un citas detaļas. Taču šādi ne tik daudz vizuāli, cik funkcionāli nepieciešami „rotājumi” sportiskajai versijai bija raksturīgi arī iepriekš.

Tāpat bez īpaši lielas izpētes kļūst skaidrs, ka zem jaunās, vizuāli svaigās čaulas patiesībā tehniski viss ir pa vecam. Zem motora pārsega ir vecais labais „EJ25” – 2,5 litru 300 ZS turbo-bokser-motors, tā pati simetriskā pilnpiedziņas sistēma ar regulējamas darbības DCCD starpasu diferenciāli u.tt. Būtībā no pārbaudītiem un uzticamiem komponentiem ir pa jaunam salikts automobilis, kurš gan izskata, gan funkcionalitātes ziņā pārspēj priekšteci.

Atšķirībā no iepriekšējās paaudzes „WRX STI”, tagad vairs nebūs tādu alternatīvu kā hečbeka versijas un automātiskās pārnesumkārbas. „Subaru” atstājuši piedāvājumā tikai klasiku.
Oficiālā informācija liecina, ka jaunajam „WRX STI” ir par 40% palielināta virsbūves konstruktīvā stiprība. Riteņu bāze padarīta par 25 mm garāka nekā priekštecim, bet automobilis pastiepies garumā par 15 mm.

Subaru WRX STI Foto: iAuto

„STI”
Trīs burtu salikums „STI” nav tikai modifikācijas apzīmējums, bet gan abreviatūra, aiz kuras slēpjas japāņu kompānijas speciālais departaments „Subaru Tecnica International”. Šī apakšvienība uzņēmumā koordinē visas motoru sporta aktivitātes, kā arī speciālas mārketinga programmas ietvaros veic spēkratu tūningu, proti, pilnveido dzinējus, transmisijas un balstiekārtas ar mērķi padarīt sportiskus automobiļus vēl sportiskākus.

„STI” atlēts no parasta „WRX” atšķiras ar piezemētāku, stingrāku stāju. Tas ieguvis iespaidīgu antispārnu uz bagāžnieka vāka, nedaudz reljefākus spārnu izliekumus, divas simetriski novietotas izpūtēja divstobrenes un speciāla dizaina 18-collīgus riteņus. Masīva virsbūves apakšas aizsargpanna un aizmugurējā bufera lejas daļā integrēts difuzors ļāvis optimizēt gaisa plūsmu zem mašīnas. Sportiskāka padarīta arī „Impreza” šasija – uzstādīts stingrāks atsperojums, stabilizatoru atsaites un gumijas bukses, kā arī alumīnija piekares sviras, par 5 mm pazemināts klīrenss –, kā rezultātā automobilis spēj precīzāk izzīmēt līkumu trajektorijas.

Salonā sportiskums ir tīri funkcionāls: priekšējie sēdekļi ar augstām atzveltnēm un stingru sānu noturību, parocīga stūre, tieši pa ķērienam novietots ātrumpārslēga rokturis. Viduskonsolē līdzās rokas bremzes svirai visai neuzkrītoši sēž apaļā „SI-Drive” režīmu poga un centrālā diferenciāļa vadības taustiņi. Interjers noformēts tumšos toņos, un pelēcību vēl pastiprina grafīta krāsas dekori.

Spēcīgāks, taču videi draudzīgāks

Vecais labais, rallija trasēs pārbaudītais 2,5 litru turbo-bokser-motors modernizācijas rezultātā ne tikai ieguvis piecus papildu „zirgus”, bet arī pielāgots „Euro 6b” ekoloģiskajam standartam. Acīmredzot, tas nozīmē, ka ir labāk nekā „Euro 5”, bet līdz drastisko „Euro 6” normu izpildei vēl mazliet pietrūkst. Taču diez vai daudziem sportiskas braukšanas cienītājam interesē šādas formalitātes.

Motors aprīkots ar DAVC – vārstu aktīvo kontroles sistēmu –, kas ļauj dinamiski koriģēt gāzu apmaiņas fāzes ne tikai ieplūdes, bet arī izplūdes laikā. Pateicoties tai, dzinēja darbība kļuvusi elastīgāka. Pirmajā mirklī gan rodas maldīga sajūta, ka tas īsti „nevelk”, taču aiz 2500 apgriezienu robežas iespaidīgais „zirgu pulks” pēkšņi salecas un metas mežonīgā skrējienā. Vadītājam tik vien kā cītīgi jāpārskaita pārnesumus, cenšoties uzturēt dzinēja sirdspukstus optimālo apgriezienu diapazonā.

„Subaru Inteligence Drive” (SI-Drive) elektronika ļauj pilotam atbilstoši situācijai un satiksmes apstākļiem izvēlēties piemērotāko no trijiem dzinēja darba režīmiem: „Inteligent” – relaksētai un salīdzinoši ekonomiskākai ikdienas braukšanai, „Sport” – dinamiskākiem vingrinājumiem vai adrenalīna ģeneratoru „Sport Sharp”.

Par dinamisko rezervju efektīvu izmantošanu rūpējas izslavētā „Subaru” pilnpiedziņa. Tiesa, tā zaudējusi savu oriģinālo simetriskumu – griezes moments tiek sadalīts attiecībā 41:59 par labu aizmugurējās ass riteņiem. Turklāt automobiļa aprīkojumā ir rallijā aprobētā DCCD („Driver’s Control Centre Diferential”) sistēma, ar kuras palīdzību vadītājam ir iespēja mainīt centrālā diferenciāļa spēka pārdales algoritmu, tostarp sportiskām aktivitātēm izvēlēties pilnībā manuālu režīmu. Arī dinamikas un stabilitātes uzraudzības kompleksam (VDC) paredzēti divi atšķirīgi palīdzības režīmi, kā arī iespēja to pilnībā atslēgt. Nudien plašas iespējas rotaļām!

Ikdienā – pacietības un izturības pārbaude
Jau iepriekšējais „WRX STI” izcēlās ar sportiski stingru balstiekārtu. Japāņu ražotājs lepojas, ka šeit ir paveicis vēl vairāk – pastiprināta virsbūve, uzstādīts cietāks atsperojums, „šerpāka” stūre. Kā izrādās, šobrīd runa vairs nav par piemērotību rallija trasēm – tas ir noiets etaps –, bet par specializācijas maiņu. Tagad „Subaru” vēlas asfalta līkločos sportiskuma un vadības precizitātes ziņā pārspēt nevienu citu kā „Porsche 911”.

Atpakaļ rallija trasē
Nezinām, kurš uzvarētu asfalta sacensībā, bet rallija grants ceļu līkločos „Porsche” netiek ne tuvu „Subaru WRX STI”. Šeit trokšņu fonu uztveram par pavisam pašsaprotamu muzikālo pavadījumu. Ar vieglu akseleratora pedāļa spiedienu mašīna viegli paātrinās – 100… 130 km/h un, ja gribas, arī vairāk. Tā apbrīnojami viegli lido pāri dangām un lauksaimniecības tehnikas atstātiem kukuržņiem. Ar ieslēgtu stabilitātes sistēmu dažādas konfigurācijas līkumi tiek izzīmēti precīzi kā ar rasētāja lekāli. Savukārt, kad tā atslēgta, jau paveras iespēja izbaudīt arī asākas izjūtas, tomēr, laižoties drosmīgās sānslīdēs, automobilis joprojām ir prognozējams – dara tieši to, ko no tā prasa.
„Subaru WRX STI” tiek izgatavots Gunmas montāžas rūpnīcā Japānā.

Tehniskā informācija un cenas

„Subaru WRX STI” cena sākot no 35 990 eiro.
Benzīna dzinējs: 2.5 l, 300 Zs, kombinētais degvielas patēriņš no 10,4 l/100 km, CO2 no 242 l/km

“Latvijas Gada auto” žūrijas viedokļi

Atis Jansons Foto: iAuto

Atis Jansons, “Latvijas Gada auto 2015” žūrijas priekšsēdētājs, “Latvijas Avīze”:
„Jaunais „stienis” – tipisks šī autobūves kompromisu un klašu jeb segmentu saplūšanas un pārklāšanās laika pārstāvis. Vecais Nissan „X-trail’, piemēram, jau ar savu lietišķo izskatu tā vien sauca paviesoties Irbes tuksnesī, jaunais, saglabājot (gandrīz visas) sliktu ceļu potences, izskatās pēc operas apmeklētāja. Ar „stieni” pirms gadiem desmit braukt pa pilsētu varēja tikai mazohists, tas kratījās, neiesilušas bremzes čīkstinādams, motors neapmierināti klepoja, par brīvības trūkumu sūdzēdamies. Ar jauno pa Rīgu – kā limuzīnā. Murrā un žūžo. Labs pilsētnieks. Rallija ātrumu potences saglabājot pilnībā.
Diletantam nerealizējamu (vismaz Latvijā) reibinošu dinamikas iespēju auto. Sajūsmina. Bet ar skumjām un ironiju jāsaka – man šis atgādina okeāna jahtu Ķīšezerā. Pilna krātuve dārgām vētru sporta burām, bet apstākļi liek rāmi pukšķināt, izmantojot dažus motora zirgspēkus. Vai šāds ekipējums dara īpašniekus laimīgus? Dažus – varbūt.”

Jānis Mežulis Foto: iAuto

Jānis Mežulis, “Latvijas Gada auto 2015” žūrijas biedrs: „Sasodīts, tas, ka tas ir šī gada sportiskākais auto, ir skaidrs, bet nav skaidrs, kā iespējams, ka pēc garās testa dienas, šim zvēram testa degvielas patēriņš bija zem 12l uz 100km. Zinot to, ka netika testējot mēģināts ietaupīt, vienalga, patēriņš ir normas robežās. Komforta aprīkojums kā klimats, audio un citas ekstras arī ir klāt. Tas ir pieteikums iespējai šādu lietot arī ikdienā! Kāpēc ne, ja to nedzen, tas ir tik pat kluss kā “Twingo”. Ja to nedzen, tas patērē kā “Twingo”, bet zvērs gaida, kad to modinās. Viņš čukst tev ausī – nu, kas ir Jāni, nevari, bailes, nemāki? Nu, piespied to pedāli! Tā ir reāla brīvības sajūta, ka neesi iespiests ekonomijas žņaugos. Ja man kabatā būtu tie 36 tūkstoši eiro, es nopietni domātu vai izvēlēties “Škodu” vai “Opeli”. Varbūt ņemt brīvību, kas saceļ matiņus uz rokām un liek tām trīcēt? Varbūt tas būtu īstais gada auto?”

Ivars Caune Foto: iAuto

Ivars Caune, 13 kārtējs čempions autorallijā: „Ir daudz braukts ar šī modeļa priekštečiem un līdzvērtīgiem automobiļiem, tāpēc jau pirmajā testa dienā bija vēlēšanās uzreiz sēsties pie stūres "stienim". Bet iekšējā balss teica: nesteidzies Ivariņ, atstāj saldajam ēdienam. Un saldais ēdiens iznāca garšīgs! Iznāca pabraukt gan pa līkumotu asfalta, gan grunts segumu. Ļoti laba vadāmība, labs paātrinājums un bremzēšana. Piekare ļoti sportiska, strādāja ideāli un nebija pārāk cieta, kā iepriekšējiem modeļiem. Labas tālās un tuvās gaismas, kuras tumšā laikā palīdzēja droši justies arī pie lielākiem ātrumiem. Varēja ļoti labi saregulēt stūri un sēdekli, lai atrastu savu pareizo vietu. Stūre, salona apdare, sēdekļi - ļoti gaumīgi izgatavoti. Informācija, kas nepieciešama vadītājam brauciena laikā, ir skaidri un saprotami izvietota priekšējā panelī. Arī vadības pogas ērtas un viegli aizsniedzamas. Arī cena, uzskatu, ir atbilstoša šāda tipa automobilim. Man patika un braukšanas baudījumu es saņēmu, bet vēl ļoti gribētos izmēģināt, kā šis auto uzvedas uz aizsaluša ezera ledus trases.”

“Latvijas Gada auto 2015” fināls un nominantu apbalvošanas ceremonija notiks šā gada 6. decembrī viesnīcā „Avalon Hotel” pulksten 19.00. Apbalvošanas ceremoniju varēs vērot televīzijas tiešraidē OTV kanālā (bezmaksas apraidē), TV kanālā Sportacentrs.com un interneta tiešraidē portālos Delfi, iAuto.lv.

Konkursa „Latvijas Gada auto 2015” pretendenti no 19 autoražotājiem: „Audi A6”, „Citroën C4 Cactus”, „Dacia Duster”, „Fiat 500L Trekking”, „Fiat Ducato”, „Ford Mondeo”, „Ford Tourneo Connect”, „Ford Transit”, „Ford Transit Courier”, „Honda Civic Tourer”, „Jeep Cherokee”, „Maserati Ghibli”, „Mazda3”, „Mini Cooper S”, „Mini Cooper 5Door”, „Nissan Pulsar”, „Nissan Qashqai”, „Nissan X-Trail”, „Opel Insignia Country Tourer”, „Peugeot 508”, „Peugeot Boxer”, „Renault Megane Grandtour”, „Renault Twingo”, „Renault Trafic”, „Seat Leon ST”, „Subaru WRX STI”, „Škoda Octavia Scout”, „Škoda Rapid Spaceback”, „Toyota Aygo”, „Toyota Yaris Hybrid”, „Volkswagen Golf Sportsvan”, „Volkswagen Passat”

Foto: iAuto

Sponsori: Virši-A un Bosch Car Service.

Informatīvi atbalsta: Delfi, iAuto.lv, Latvijas Avīze, Tvnet, Draugiem.lv jauniauto.lv, Auto ziņas, Zebra, garaza.lv, 10minutes.lv, kursors.lv.

Atbalsta: Viesnīca „Avalon Hotel”, t/c Mols, LAMB, KPMS & Partneri, Linearis, V4 motors.

Vairāk informācija par konkursu www.gadaauto.lv

Subaru WRX STI Foto: iAuto

Maserati Ghibli Foto: iAuto

Maserati Ghibli Foto: iAuto

Mini Cooper S Foto: iAuto

Mini Cooper S Foto: iAuto

Mini Cooper S Foto: iAuto

 
4 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Loctite 4.decembris 2014 19:55
2 0 Atbildēt

Nezinu cik tur ir jauna, tik zinu, ka daļas no 89g Legacy bija arī 21gs. Imprezām vēl ilgi. Un ja ēd tikai 12L/100km tad steidzami ir jāuzstāda ražīgāks sūknis un forsunkas jānomaina :) filtru var izraut un izplūdi taisnāku, no4ipot un uzdāvināt Zivtiņam!

gg 4.decembris 2014 21:53
2 1 Atbildēt

Loti apsveru domu par 2010.gada sedana iegadi, bet STi so pasakumu bremze. Man pietiks ar WRX, bet nav :( Tikai ieprieksejam paaudzem vai ari hetchback.

LMT 4.decembris 2014 11:31
1 1 Atbildēt

Nē, tikai sapņos!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti