“Volkswagen Arteon” viens no “Latvijas gada auto 2018” TOP7 finālistiem (+ FOTO) 1

 

Foto: Publicitātes attēls

Latvijas Gada auto 2018 | 19.septembris 2018 10:00

2008. gadā uzsākot Passat CC ražošanu (vēlāk vienkārši CC jeb Comfort Coupe), Volkswagen kļuva par vienu no pirmajiem ražotājiem, kas aizsāka žanru robežu nojaukšanu, pircējiem piedāvājot modeli, kurā sedana praktiskumu apvienoja ar kupejas eleganci.

Volkswagen otrais pieteikums prestižo fastbeku segmentā ir krietni ambiciozāks, un visspilgtāk to demonstrē automobiļa izmēri un dizains. Auto ir gandrīz 10 cm garāks nekā jaunās paaudzes Passat sedans un ar gandrīz 5 cm garāku riteņu bāzi, liekot domāt, ka tam varētu būt sakars ar citu MQB platformas auto – čehu Škoda Superb.

Arteon ārieni veido ar pārliecinātāku roku radītas proporcijas, korpusa kontūras iezīmē asāk vilktas līnijas, un ekspresīvie lukturi līdz ar divdesmit collu diskiem (Arteon ir pirmais vieglais Volkswagen, kam pats ražotājs piedāvā šāda izmēra riteņus) pasvītro, ka modelis ir gatavības pilns ne vien paturēt savu vietu, bet arī “nodarīt skādi” konkurentiem.

Arteon galvenie sāncenši pašlaik ir nomināli prestižāko marku modeļi Audi A5 Sportback un BMW 4. sērijas Gran Coupe.

Arteon abus pārtrumpo ar gabarītiem un salona ietilpību, esot attiecīgi par 13 un 22 cm garāks un ar par 13 un 2,7 cm garāku riteņu bāzi. Diez vai šādu auto iegādē praktiskam bagāžniekam ir izšķiroša nozīme, taču arī šajā jomā Arteon ir pārāks, zem milzīgā vāka piedāvājot 560 litru ietilpību (Audi un BMW 480 l).

Tas, ko Arteon nevar piedāvāt, ir dažādu izpildījumu diapazona augšējais reģistrs. Piemēram, A5 Sportback dīzeļdzinēju jauda ir no 150 līdz 286 ZS, tātad pieejami arī sešcilindru dzinēji, savukārt sportisku mašīnu entuziasti var izvēlēties S5 Sportback – ar 354 ZS V6 turbomotoru. Līdzīgas izvēles iespējas sniedz BMW, kas, tāpat kā konkurenti, ir pieejams ar pilnpiedziņu.

Kaut augstākas nekā Passat gadījumā, šādā kontekstā par labu Arteon runā cenas: ja pats pieejamākais A5 Sportback maksā 40 200 eiro, tad Volkswagen fastbeka cenu lapā teikts, ka to var iegādāties par 32 136 eiro (150 ZS benzīna motors), bet pati dārgākā versija (240 ZS dīzelis, pilnpiedziņa) maksā, sākot no 47 253 eiro.

Jāpiebilst, ka Latvijā bāzes izpildījumā tiek piedāvāti tikai mazākās jaudas Arteon, un uzsvars likts uz vizuāli efektīgo R-line versiju. Tajā ir noteikta loģika, jo šādi aprīkots Arteon grezni izskatās ne tikai no ārpuses, bet arī iekšpusē, liekot aizmirst, ka ražotājs lepnā modeļa interjeru nav apveltījis ar individuālām iezīmēm.

Fakts, ka Arteon ir būvēts uz plaši izmantotās MQB platformas, pats par sevi dod norādi uz pazīstamu tehniku un agregātiem, tomēr fastbeka arsenālā ir arī daži agrāk neredzēti risinājumi.

Tā, piemēram, dzinēju paleti veido trīs benzīna dzinēji: 1,5 litru ar 150 ZS un 2 litru – ar 190 vai 280 ZS. Alternatīva ir 2 litru dīzeļi, kas atkarībā no versijas attīsta 150, 190 vai 240 ZS. Latvijā piedāvātie Arteon bez izņēmuma ir komplektēti ar septiņu pakāpju DSG pārnesumkārbu, bet divas jaudīgākās versijas pēc noklusējuma apgādātas ar visu riteņu piedziņu.

Spēcīgākie dzinēji fastbekam dod ļoti labu dinamiku: benzīna mašīnai 100 km/h sasniegšanai nepieciešamas nieka 5,6 sekundes, bet dīzelim 6,5 s.

Kad runa ir par šasiju un gaitas īpašībām, Arteon arguments ir garā riteņu bāze un zemā virsbūve, svarīgs priekšnoteikums, lai varētu apvienotu komfortablu ripošanu un precīzu vadīšanu. Taču tas nav viss. Izvēloties iestatāmo amortizāciju, vadītāja rīcībā ir skala ar 15 iedaļām, kā arī pārslēdzami braukšanas režīmi, paverot iespēju iejusties gan programmētāja, gan sportista ādā. No Passat Arteon vēl atšķiras ar citiem šķērsstabilizatoriem, atsperēm un individuāliem stūres pastiprinātāja regulējumiem.

Arteon ir drošs automobilis. Euro NCAP testā tas ieguvis 5 zvaigznes Aprīkojuma sarakstā var atrast adaptīvo kruīzkontroli, kas ņem vērā ne tikai citu automobiļu braukšanas ātrumu un manevrus, bet ceļa konfigurāciju un ātrumu ierobežojošās ceļazīmes. Emergency Assist monitorē automobiļa kustību, apkārtni, vadītāja rīcību, un, ja nepieciešams, signalizē vadītājam vai pat apstādina auto pilnībā. Par labu drošībai kalpo arī priekšējie diožu lukturi, tiesa, tie, tāpat kā tālo gaismu asistents, ir par papildu maksu.

Arteon rīcībā ir jau no Passat pazīstamais, ekselentais digitālais instrumentu panelis ar daudzveidīgu informācijas atainošanu (R-line izpildījumā bez papildu maksas), un pēc izvēles to iespējams papildināt ar projekcijas displeju.

Cits pieminēšanas vērts elements papildu aprīkojuma klāstā ir t.s. akustiskā pakete, kas ietver biezākus sānu stiklus priekšā un trokšņus labāk slāpējošu grīdas segumu, un, iespējams, ir apsvēršanas vērta, ja izvēle krīt par labu pašiem lielākajiem riteņiem.

Raugoties uz jaunā fastbeka tehniskajām īpašībām, dizainu un aprīkojumu kopumā, Volkswagen ar CC aizsākto tēmu ir pacēlis jaunā līmenī, un nu vien atliek sagaidīt, kā to novērtēs Gada Auto žūrija un, protams, pircēji.

Volkswagen Arteon 2.0 TDI 4Motion DSG-7 R-line

Dzinējs                         1998 cm3, R4 turbodīzelis

Maksimālā jauda        240 ZS

Maks. moments          500 Nm pie 1750-2500 apgr./min

0–100 km/h                 6,5 s

Maks. ātrums              245 km/h

Transmisija                 7 pakāpju DSG, pilnpiedziņa

Degvielas patēriņš      5,9 l/100 km (kombinētajā režīmā)

CO2 izmeši                   152 g/km

Gabarīti                       4862/1871/1450 mm

Riteņu garenbāze        2837 mm

Bagāžas ietilpība         563 l

Pašmasa                      1828 kg

Cena                            sākot no 47 253 eiro

Konkursa Latvijas Gada Auto žūrijas iespaidi

Juris Kreicbergs, Rīgas Tehniskās universitātes Automobiļu katedras vadītājs: “Perfekts braukšanai, kā vairums VW grupas auto. Skaists, labi aprīkots, komfortabls, dinamisks. Pa vidu starp lielu un mazu, dārgu un lētu, pierastu un pārsteidzošu.”

Jēkabs Ronis, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Tehniskās fakultātes students: “Pievilcīgs dizains, kas īsti nav līdzīgs citiem VW modeļiem, piemēram, Passat. Sēdekļi ērti, multimediju ekrāns liels, taču braucot tas nav pārāk parocīgs, jo visas funkcijas ir saliktas tajā un nav reālu pogu kuras varētu nospiest, nenovēršot acis no ceļa. Ļoti labi turas uz ceļa, kas rada patīkamu drošības sajūtu. Stūre, kam līdz atdurei ir tikai viens apgrieziens, ir ļoti parocīga novietojot automašīnu stāvvietā. Arteon ir pietiekami dinamisks, taču, esot Volkswagen flagmanim, prasās arī "flagmaniskus" jaudas rādītājus, jo 276 zirgspēki šādam auto ir par maz. Labi, ka tam jau ir atrasta vieta tirgus nišā, un cerams tas neņems bēdīgu galu kā iepriekšējas VW flagmanis.”

Jānis Mežulis, arhitekts: “Ja iedziļināmies dizaina sīkumos un tehniskajās niansēs, tad varētu uzrakstīt nelielu grāmatiņu par to, kādas ir Arteon atšķirības ar veco labo Passat. Tomēr atļaušos palikt pie viedokļa, ka lielākajai daļai neiesvaidīto liksies, ka Arteon tas pats Passat vien ir - tikai smalkāka versija. Jā, ir vesela virkne detaļu, kurām var pievienot + zīmi. Kaut vai, piemēram, stūre, kurai līdz atdurei ir tikai viens apgrieziens. ''Cool"! Bet kam ir domātas ļoti ērtās aizmugures sēdvietas, ja priekšējās durvis pēc lieluma līdzinās Golfiņam?”

Ingars Tenis, "TVNET" autožurnālists: “Izskatīgs auto, it īpaši dārgajās komplektācijās ar lielajiem, bet mūsu ceļiem ne īpaši piemērotajiem 20 collu riteņiem. Šādi apautam auto arī vislabāk piestāv benzīna dzinējs ar 280 zirgspēkiem. Jādomā gan, ka pie mums populārāki būs 2 litru dīzeļdzinēji, kas pieejami 150 un 240 ZS versijās. Lai vai kā, izskatīgais Arteon patīkami pārsteidz ne tikai ar dizainu, bet salona plašumu, jo īpaši aizmugurē, kur pat iespējams pārkrustot kājas. Nav daudz tādu auto, kam šāda iespēja ir standarts. Konceptuāli šis fastback tipa automobilis ir ļoti līdzīgs Audi A5 Sportback, taču ir lielāks, turklāt maksā mazāk.”

“Volkswagen” pārstāvja komentārs.

Aleksandra Kostjukoviča, Volkswagen sabiedrisko attiecību vadītāja Baltijas valstīs: “Arteon ir jaunākais zīmola flagmenis, kuram mēs redzam lielu potenciālu Latvijas un Baltijas tirgū kopumā. Šo apliecina ļoti veiksmīgie pārdošanas rezultāti, pārsniedzot savus izvirzītus mērķus. Arteon ir Volkswagen zīmola veiksmes stāts Baltijā, un mēs esam pārliecināti ka 2018 gadā mums izdosies uzlabot šo rezultātu. Arteon ir īpašais Volkswagen – jaudīgs un emocionāls dizains un lieliska vadāmībā apvienojumā ar izslavēto Volkswagen funkcionalitāti un praktiskumu. Arteon reprezentē jaunu Volkswagen zīmola DNS. Pat šodien cilvēki uz ielām atskatās uz šo auto. Arteon tā nav tikai dizains un jauda, tā ir arī drošība. EURO NCAP reitingā jaunais Volkswagen flagmanis ir atzīts par savas klase drošāku auto, saņemot visaugstāko novērtējumu vairākas kategorijas tai skaitā gājēju drošības.  Šīs auto nevienu neatstās vienaldzīgu.”

Jauns žurnāls “Latvijas Gada auto 2018”

Vairāk par jaunākajiem automobiļiem Latvijas tirgū lasi no 13. oktobra jaunajā žurnālā-katalogā “Latvijas Gada auto 2018”, kurš būs pieejams lielākajās preses tirdzniecības vietās Latvijā, kā Narvesen, Rimi, Maxima, Latvijas Pasts uc.

 

 
1 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
ak 20.septembris 2018 7:58
1 0 Atbildēt

Šis te ir īsts eksperta komentārs : "Juris Kreicbergs, Rīgas Tehniskās universitātes Automobiļu katedras vadītājs: “Perfekts braukšanai, kā vairums VW grupas auto. Skaists, labi aprīkots, komfortabls, dinamisks. Pa vidu starp lielu un mazu, dārgu un lētu, pierastu un pārsteidzošu.” Kas šim cilvēkam ir lēts, ja 47 000 EUR ir pa vidu starp lētu un dārgu?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Kad neredz acīmredzamo (+ VIDEO) 22

Pa kreiso malējo joslu braucošais pikaps ar piekabi pazaudē daļu kravas. Vadītājs apstājas, padod atpakaļ un sāk nostiprināt no piekabes izkritušo priekšmetu, taču brīdi vēlāk stāvošajā sastāvā ietriecas vieglais automobilis. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām elektroauto par 20 000 eiro (+VIDEO) 6

Ķīniešu elektromobilis Ora neilgi pēc ierašanās Latvijā sacēlis pamatīgu ažiotāžu, turklāt vismaz ducis drosmīgo jau izvēlējušies to kā savu. Šajā video skaidrosim, kā Ora 03 uzvedas gaitā, un cik praktisks un ietilpīgs ir tās salons reālā braucienā. Lasīt vairāk

 

“Latvijas Gada auto 2024” TOP 3 modeļi. Kādi tie ir? (+ FOTO)

20.martā sāksies jaunāko automobiļu pieteikšana konkursam "Latvijas Gada auto 2025", kas ilgs līdz 31.oktobrim. Kad visi konkursam pieteiktie auto tiksies vienuviet Lielajā Testa braucienā, kas iepriekš notika Mežaparka Lielajā estrādē Lasīt vairāk

 

Ar jaudu līdz 326 Zs - Volkswagen prezentējis jauno ID.3 GTX (+ FOTO) 6

Vācijas autobūves uzņēmums Volkswagen iepazīstinājis ar jauno ID.3 GTX – sportisku elektriskās piedziņas modeli, kas pārdošanā nonāks šogad. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti