iAuto izmēģina jauno Volkswagen Amarok (+ VIDEO) 2

 

Jaunais Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

iAuto.lv, Viesturs Leitholds | 21.februāris 2024 19:40

Pikapi mūsu pusē vienmēr asocējušies galvenokārt ar spējīgām un izturīgām darba mašīnām, kas ikdienā tiek pakļautas smagām slodzēm. Taču pēdējā desmitgadē arī šīs segments kļūst arvien greznāks un pircēji šos auto izvēlas arī kā dzīvesstila un statusa rādītāju. Viens no modeļiem, kas apmierina gan veiktspējas, gan augstāka komforta prasības allaž ir bijis Volkswagen Amarok. Tā pirmā paaudze tika ražota no 2010. līdz 2022. gadam. Taču Eiropā tās mūžs bija īsāks - tikai līdz 2020. gadam, jo stājās spēkā jaunas ES prasības par ekoloģiskajiem rādītājiem. Kopumā pārdoti 830 000 pirmās paaudzes VW Amarok. 

Tagad pie mums ir ieradies jaunais Volkswagen Amarok, kas tapis sadarbībā ar Ford. To ražo Dienvidāfrikā, par pamatu ņemot modernizēto Ford T6 platformu - T6.2. Šo platformu Ford izmanto kopš 2011. gada, tā peredzēta vidēja izmēra pikapu un SUV modeļu ražošanai. 2021. gadā tā modernizēta, un uz tās top arī Ford Ranger, Ford Bronco un Ford Everest. 

Lai gan citviet Amarok ir pieejams ar vienu benzīna dzinēju un trīs dažādām dīzeļdzinēju versijām, pie mums šo pikapu var nopirkt tikai ar trīslitrīgu V6 TDI dīzeļdzinēju. Tas attīsta 240 Zs un 600 Nm griezes momentu. TDI abreviatūra vedina domāt to, ka motortelpā ir Volkswagen dzinējs, taču Amarok dīzeļdzinējs (AJD-V6) nāk no Ford-Jaguar-Land Rover apcirķniem. Tas arī sastopams vairākos Peugeot un Citroen modeļos. 

TEHNISKIE DATI

  • Dzinējs: 3.0 V6 TDI,  240 Zs pie 3250 apgr./min., 600 Nm pie 1750-2250 apgr./min.
  • Pārnesumkārba:  10 pakāpju automātiskā
  • Piedziņa: 4MOTION pilnpiedziņa
  • 0-100 km/h: 8.8 sekundes
  • Vidējais degvielas patēriņš (WLTP): 10.3 l/100 km
  • CO2 izmeši (WLTP): 270 g/km

IZMĒRI

  • Garums: 5350 mm 
  • Platums: 1910mm 
  • Augstums: 1884 mm
  • Garenbāze: 3270 mm
  • Klīrenss: 230 mm
  • Uzbraukšanas leņķis: 29-30 grādi
  • Šķēršļu pārbraukšanas leņķis: 20-21 grādi
  • Nobraukšanas leņķis: 20-26 grādi
  • Pašmasa: 2348 kg
  • Pilna masa: 3300-3350 kg
  • Apgriešanās rādiuss: 12.9 m
  • Ūdens caurbraukšanas dziļums: 800 mm
  • Piekabes maks. svars: 3500 kg

Jaunais Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

Spilgts dizains, bet modeļa izcelsmi nevar noslēpt

Jaunais Amarok ir kļuvis masīvāks, ar agresīvāku priekšdaļas dizainu, kur lielu laukumu aizņem dekoratīva radiatora reste. Bet dekoratīvais panelis, kurā tā integrēta, veido X burta formu. Motora pārsegā izliektas dekoratīvas rievas. Lai gan ar izteiksmīgiem virsbūves paneļiem un citām norādēm Volkswagen cenšas uzsvērt Amarok individualitāti, Ford izcelsme nav noslēpjama. No ārpuses par to visvairāk liecina kabīnes forma un sānu logu līnija, savukārt salonā līdzība ar Ranger ir vēl lielāka. Priekšējais panelis ir gandrīz identisks, atšķiras vien detaļas dažādos elementos - ventilācijas atveru pildījums, īsceļu taustiņu rinda zem infosistēmas ekrāna, VW stila stūre un sēdekļi citādāk konfigurēti slēdži.

Priekšējā paneļa centrā novietots vertikāla formāta 12 collu skārienekrāns. Arī šeit digitālās tendences nav gājušas secen, un pārsvarā visas funkcijas tiek vadītas ar šo ekrānu. Pirmajā lietošanas reizē pie šīs sistēmas nedaudz jāpierod, taču lietojot ikdienā viss šķiet loģisks un saprotams. Kopumā sistēma ir ātrdarbīga, lai gan atsevišķās reizēs funkciju skatu pārslēgšanas kavējās. Zem ekrāna novietoti fiziski taustiņi, ar kuriem ātrāk piekļūt dažādām funkcijām. Dīvaini šķita tas, ka taustiņš maksimālās gaisa plūsmas ieslēgšanai vējstikla virzienā neuzkrītoši atrodas pie ārējā apgaismojuma slēdža stūres kreisajā pusē. 

Jaunais Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

Amarok noskaņa mainās arī atkarībā no aprīkojuma versijas. “Lētākajās” Style (iepriekš Highline) aprīkojuma versijās (no 51 879 EUR), auto āriene būs nedaudz piezemētāka un arī salons nebūs tik grezns - mikroflīsa sēdekļu apdare un ne tik smalki salona apdares materiāli. Aprīkojuma augšgalā ir PanAmericana un Aventura versijas, kas ir aprīkotas ar līdzvērtīgām ekstrām. Taču PanAmericana ir vairāk orientēta uz došanos bezceļu piedzīvojumos - tā aprīkota ar mazāka izmēra diskiem (R18) un bezceļiem piemērotākām riepām un grafisku zīmējumu uz sānu durvīm ar norādi uz šo komplektāciju. Šī Amarok versija ir arī vienīgā, kam standartā iekļauts aizmugurējā diferenciāļa bloķētājs. Savukārt Aventura vairāk orientēts uz ērtībām un lietošanu civilizētākos apstākļos. Šajā komplektācijā auto tiek komplektēts ar 20 collu diskiem un riepām, kas vairāk paredzētas braukšanai pa ceļu. Āriene dekorēta ar dažādiem hromētiem elementiem, piem., sānu spoguļi un aizmugurējais buferis, kā arī sānu sliekšņi. Šajās abās versijās kravas kastēm ir uzstādīti dekoratīvie stieņi. Standartā Amarok tiek krāsots baltā krāsā, taču par 686 EUR ir pieejama jebkura cita no 7 metāliskajām krāsām.

Kravas kaste ir 1624 mm gara, un Amarok spēj uzņemt 950-1000 kg smagas kravas, atkarībā no komplektācijas. Standartā kravas kaste ir izoderēta, bet pēc nepieciešamības pircējs var pasūtīt arī neoderētu kravas kasti (bezmaksas opcija). Interesanta nianse - uz kravas kastes vāka integrēts metramērs. 

Jaunais Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

Augsts komforta līmenis un pārliecinošas spējas bezceļā

Lai arī izmēru atšķirība starp citiem Latvijā pieejamajiem pikapiem ir pāris centimetri uz vienu vai otru pusi, jaunais Amarok vizuāli šķiet lielāks auto par pārējiem, it īpaši sēžot pie stūres. Šādu iespaidu rada gan augstais priekšējais panelis, gan lielais motora pārsegs. Telpa salonā kopumā ir izveidota diezgan plaša. Visvairāk ērtības ir priekšējiem pasažieriem, kur jau standarta aprīkojumā ir pieejami daudzvirzienos elektriski regulējami sēdekļi. Aizmugurē gan prasītos vairāk vietas kāju zonā. 

Sēdpozīcija pie stūres ir ergonomiska, sēdekļi ir ērti arī garāku ceļojumu veikšanai, un pārskatāmība lielākoties ir laba - stāvas priekšējās statnes un lieli sānu spoguļi sniedz labu redzamību. Izņēmums gan ir skats pāri motora pārsegam - tas ir diezgan augsts, līdz ar to ir samērā grūti noteikt attālumu līdz objektam. Tas svarīgi parkojoties vai uzsākot braukt, jo nevar redzēt, kas atrodas priekšā. Taču tas atrisināts ar dažādām elektroniskām palīgsistēmām un automātiskās parkošanās funkciju. 

Jaunais Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

3 litru dīzeļdzinējs apveltīts ar pietiekoši daudz jaudas un griezes momentu, lai ar Amarok varētu justies pārliecinoši dažādās braukšanas situācijās. Tas savienots ar 10 pakāpju automātisko pārnesumu kārbu, kas ir ātra un tās darbība ir diezgan maiga. Vienīgi laikā, kad kārba adaptējas braukšanas stilam, tās darbība mēdz būt saraustītāka. Vidējais degvielas patēriņš tiek solīts ap 10.3 litriem uz 100 km, kas iespējams ir arī sasniedzams rādītājs, piedomājot par braukšanas paradumiem, taču mūsu testā (pārsvarā pilsētā un bezceļu trasē) Amarok patērēja 12.5-13 litrus uz 100 km. 

Gaita kopumā ir ļoti komfortabla un auto vadāmība ir precīza un paredzama. Nelielas bedres un ceļa nelīdzenumus apslāpē teicami, taču pie lielākiem nelīdzenumiem gan parādās pikapiem raksturīgā šūpošanās. Te gan jāņem vērā, ka aizmugurējā balstiekārta veidota no lokšņu atsperēm, kas nav tik uzņēmīga pret nelīdzenumiem, bet ir piemērota kravas svaram. Komfortu laupa arī 20” diski. Citos Amarok apskatos rakstīts, ka PanAmericana versija ar 18” diskiem lepojas ar sabalansētāku gaitu. Automobilim ir laba skaņas izolācija (laminēts vējstikls standartaprīkojumā), vien pie lielāka ātruma ir dzirdama vēja šalkoņa no sānu spoguļiem. 

Jaunais Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

Amarok piedāvā četrus dažādus piedziņas režīmus: 2H jeb aizmugures piedziņu, 4A jeb automātisko pilnpiedziņu, kad priekšējā ass tiek pieslēgta pēc nepieciešamības, 4H jeb pastāvīgā pilnpiedziņa, 4L jeb pastāvīgā pilnpiedziņa pazeminātajos ātrumos. 4H un 4L režīmos turklāt iespējams bloķēt aizmugurējo diferenciāli. Mēs to arī izmēģinājām bezceļā - smilšainā kāpā, kas mijās ar dziļa sniega kupenām, turklāt ar standarta ziemas riepām, kas nav īpaši paredzētas bezceļu braukšanai. Jāteic, ka stāvos kāpumus un smilšu/sniega vannas Amarok bez piepūles pārvarēja pat automātiskajā pilnpiedziņas režīmā. Arī spēcīgais dzinējs sniedz lielu pārliecību šādos apstākļos. Ieslēdzot bezceļiem paredzētos pilnpiedziņas režīmus, pārliecība par spējām pieauga. Tikai jāņem vērā, ka Amarok Aventura komplektācijā būs nedaudz mazāk piemērots bezceļu piedzīvojumiem sānu sliekšņu dēļ, kas samazina klīrensu. 

Cenas un aprīkojums

Jau bāzes komplektācijā Style jaunais Amarok ir samērā pieklājīgi aprīkots, taču dārgākās komplektācijās iekļautas visas modernās palīgsistēmas un komforta ekstras. PanAmerica un Aventura komplektācijās iekļauts LED Matrix adaptīvās gaismas, sintētiskās ādas apdare, parkošanās un joslas saglabāšanas palīgsistēmas, adaptīvā kruīza kontrole, piekabes manevrēšanas palīgsistēma, apkārtskata kameras, navigācijas sistēma, Harman Kardon 640 W audiosistēma un digitālais mērinstrumentu panelis. 

Izmēģinātais auto bija Aventura komplektācijā, un tā cena ir 60 307 EUR. 

  • Style:  51 879 EUR
  • PanAmerica: 59 445 EUR
  • Aventura: 60 307 EUR

Jaunais Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

PLUSI UN MĪNUSI

+ Spēcīgs dzinējs

+ Savā klasē augsts komforts salonā

+ Pārliecinoši brauc bezceļā

+/- Zudusi Amarok individualitāte

- Augsta cena

- Starp konkurentiem var atrast modeļus ar zemāku degvielas patēriņu

- Pilsētā ar tukšu kravas kasti šūpo "knābā" vairāk kā gribētos

 

Jaunais Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

Jaunais Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

Jaunais Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

Jaunais Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

Jaunais Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

Jaunais Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

Jaunais Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

Jaunais Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

Jaunais Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

Jaunais Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

Jaunais Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

Jaunais Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

Jaunais Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

Jaunais Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

Volkswagen Amarok ar savu lielāko konkurentu Toyota Hilux Foto: iAuto.lv

Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

Volkswagen Amarok Foto: iAuto.lv

 
Visi komentāri
 
pi..-da-Bolt 23.februāris 2024 0:39
0 0 Atbildēt

Baigais plastmasas gabals

Konuss 23.februāris 2024 22:54
0 0 Atbildēt

Nu tad buhanka jāņem - tur tīrs bleķis

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Škoda paziņo uzlādējamā hibrīda Kodiaq iV cenu

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda atklājis savā modeļu klāstā pirmā uzlādējamā hibrīda cenu. Kodiaq iV Vācijas tirgū Selection komplektācijā maksās 48 530 eiro . Lasīt vairāk

 

Brauc trīs promiļu reibumā: policija aiztur smagi iereibušus kravas auto un elektrovelosipēda vadītājus

Uz Jelgavas šosejas aiztur kravas automašīnas vadītāju trīs promiļu reibumā, bet Imantā policijai nācās aizturēt vīrieti, kurš šādā reibumā brauca ar elektrovelosipēdu. Lasīt vairāk

 

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro 2

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 8

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti