A.Kulbergs: elektroskrejriteņu novietošanu un ātrumu kontrolēs pašvaldības 8

 
15.jūnijs 2023 11:00

Jau drīzumā pašvaldībām tiks nodrošinātas tiesības pilsētvidē izveidot elektroskrejriteņu izvietošanas un lietošanas aizlieguma zonas, savukārt pašvaldības policijai tiks paplašinātas pilnvaras attiecībā uz elektroskrejriteņu ātruma kontroli.

Andris Kulbergs, Saeimas deputāts, uzsver, ka visbeidzot likvidēsim elektroskrejriteņu radīto haosu, kas šobrīd ļoti bieži traucē un bīstamām situācijām pakļauj visus ceļu satiksmes dalībniekus.

Viņš uzsver, ka, pieaugot mikromobilitātes popularitātei un pilsētvidē ienākot jauniem pārvietošanās līdzekļiem, mainās ne tikai sabiedrības paradumi, bet jāmaina arī normatīvie akti, kas atbilst aktuālajām vajadzībām.

Šobrīd akūta problēma ir elektroskrejriteņu bieži vien patvaļīgā novietošana, kas samazina citu satiksmes dalībnieku drošību. Tāpat pienācīgi netiek izsekots elektroskrejriteņu braukšanas ātrumam. “Pavisam nesen, veselības dēļ atrodoties ratiņkrēslā es pats personīgi saskāros ar patvaļīgi novietotiem elektroskrejriteņiem, kas bloķēja ceļu. Šādās situācijās biju spiests izvēlēties garāku maršrutu, lai tiktu garām šim šķērslim. Taču ne tikai cilvēki ar kustību traucējumiem, bet arī jaunās māmiņas un seniori ikdienā saskaras ar elektroskrejriteņu neorganizētu novietošanu, kas nereti grauj citu satiksmes pārvietošanās ērtumu,” dalās A.Kulbergs.

Saskaņā ar šobrīd vēl spēkā esošo regulējumu pašvaldības nedrīkstēja noteikt skrejriteņu braukšanas maršrutus, aizlieguma zonas, ātruma vai stāvēšanas ierobežojumus un pārvietot traucējošus elektroskrejriteņus. Tāpat pašvaldības policija nebija tiesīga sodīt elektroskrejriteņu vadītājus par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem.

“Rūpējoties par visu satiksmes dalībnieku drošību, šobrīd Saeimā galīgajā lasījumā esam virzījuši izmaiņas Ceļu satiksmes likumā. Mērķis ir ieviest regulējumu, kas samazinātu haotiski novietoto elektroskrejriteņu skaitu, tādējādi uzlabojot drošību un kārtību Latvijas pilsētās. Tas sniegtu tiesības pašvaldībām regulēt un uzraudzīt elektroskrejriteņu lietojumu savā jurisdikcijā. Plānots arī ieviest stingrākus sodus par elektroskrejriteņu lietošanu dzērumā un braukšanu divatā ar vienu elektroskrejriteni, nodrošinot pašvaldības policijai iespēju uzraudzīt un sodīt šādu rīcību. Esam saņēmuši daudzas sūdzības no iedzīvotājiem par elektroskrejriteņiem, kas novietoti nepiemērotās vietās, kā arī par to lietošanas ātrumu pilsētā. Ar šiem grozījumiem mēs vēlamies ieviest lielāku atbildību un skaidrību gan skūteru nomas pakalpojumu sniedzējiem, gan to lietotājiem,” skaidro A.Kulbergs.

Deputāts arī norāda, ka grozījumi atvieglos pilsētvides infrastruktūras uzturēšanu. “Nepieciešamība mainīt regulējumu ir īpaši aktuāla gaidot Dziesmu un deju svētkus, kad nepareizi novietoti vai izmētāti elektroskrejriteņi var apgrūtināt kustību un radīt būtiskas problēmas cilvēku un spēkratu plūsmas regulēšanā. Jaunie grozījumi ieviesīs skaidrus noteikumus par elektroskrejriteņu novietošanu pēc to izmantošanas,” skaidro A.Kulbergs.

Saeimas deputāts arī cer, ka sodi veicinās atbildīgu elektroskrejriteņu izmantošanu, ievērojot ātrumu un neapdraudot ne sevi, ne citus satiksmes dalībniekus. “Diemžēl katru gadu pieaug elektroskrejriteņu nepareizas lietošanas dēļ izraisītās traumas, kas bieži vien ir ļoti nopietnas un atsevišķos gadījumos sekas ir pat letālas. Elektroskrejriteņi ir kļuvuši par biežāko iemeslu smagām traumām, piemēram, lūzumiem ar ilgstošām sekām starp jauniem un ekonomiski aktīviem cilvēkiem. Pilnvarojot pašvaldības policiju veikt elektroskrejriteņiem ātruma kontroli, mēs ceram, ka elektroskrejriteņi tiks izmantoti atbilstoši drošības prasībām un veicinās drošāku satiksmi pilsētās,” papildina A.Kulbergs.

 
8 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Ome 15.jūnijs 2023 11:17
2 1 Atbildēt

Kā pašvaldības policija kontrolēs ātrumu? Uz aci? Viņiem tak nav sertificētu radaru.

BMW 15.jūnijs 2023 11:33
2 1 Atbildēt

Un kā tieši to darīs pašvaldības, kurām nav savas policijas?

Mēs krūmu gonkas vienmēr taisām tajās pašvaldībās, kur nav pašvaldības policijas!

Iautofans 15.jūnijs 2023 11:34
1 3 Atbildēt

Kārtējie murgi. Tie tak ir samokati ar tādiem bērni brauc, ko jus tur gribat kontrolēt?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Salaspils novadā kravas un vieglās automašīnas “Volvo” frontālā sadursmē gāja bojā 2 cilvēki (+ VIDEO) 11

Šodien, 1. jūnijā, pulksten 4.52 Salaspils novadā, Salaspils pagastā notika kravas automašīnas “Renault” un vieglās automašīnas “Volvo” frontāla sadursme. Lasīt vairāk

 

24 stundās Latvijā satiksmes negadījumos gājuši bojā trīs cilvēki 4

Latvijā pagājušajā diennaktī satiksmes negadījumos gājuši bojā trīs cilvēki, aģentūru LETA informēja Valsts policijā. Lasīt vairāk

 

Volkswagen papildina ID 3 saimi ar trīs jaunām versijām 7

Volkswagen ID 3 saimei pievienosies trīs jaunas versijas pārklājot cenu diapazonu no nepilniem 37 tūkstošiem līdz nedaudz vairāk par 50 tūkstošiem. Lasīt vairāk

 

PAPILDINĀTS; izlijusi eļļa pie Krasta ielas - neviens par to nav paziņojis; dienesti reaģē; bīstamā vieta neitralizēta (+ VIDEO) 9

Rīgā, netālu no Salu tilta, kur kāda iela, ko šķērso gājēju/velosipēdistu ceļiņš, pieslēdzas Krasta ielai, ir izlijusi eļļa. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti