Renault 110 gadi - Rekordu un krīzes laiks (1918-1945) 4

 
11.septembris 2009 11:51

(2.daļa) Pirmā Pasaules kara pēckara periods Renault iezīmējas ar produkcijas dažādošanu. Renault ražojumi bija atrodami gan gaisā, gan ūdenī, gan uz zemes, un tie pārspēja vienu rekordu pēc otra. Tomēr arī Renault ietekmēja 30-to gadu krīze.

Ražošanas dažādošana

Pateicoties militārajām operācijām, pēckara laikā par lielākajiem pasažieru automašīnu ražotājiem kļuva ASV. Laikā, kad ASV uzsāka jau masveida automašīnu ražošanu (galvenokārt Ford), Francijā automašīna vēl joprojām tika uzskatīta par luksusu. Automašīnu industrijas attīstību joprojām kavēja ievērojamie nodokļi pie mašīna iegādes.

Neskatoties uz ekonomisko krīzi, Luiss Renaults nolēma dažādot ražošanu un ieviest jaunas darba organizācijas formas. Tika nolemts ražot plašu klāstu automašīnu (ieskaitot autobusus, traktorus, vieglos komercauto) un samazināt kompānijas atkarību no trešajām pusēm – piegādātājiem. Renault vīzija bija robustas un neatkarīgas organizācijas izveide. Tā rezultātā Renault ražoja ne tikai pasažieru automašīnas, kravas automašīnas un traktorus, bet arī kuģu dzinējus, elektriskos dzinējus un lidmašīnu dzinējus. Renault iegādājās lietuves, metāla apstrādes uzņēmumus, mežus un pat kokzāģētavas, tādējādi maksimāli cenšoties samazināt atkarību no trešajām pusēm.

Pēckara laikā Renault uzsāka rūpnīcas izveidi Bilankurtā (Billancourt). Tās izveide pilnībā tika pabeigta 1937.gadā, lai gan ražošana bija aizsākusies tur jau pirms astoņiem gadiem.

Renault zīmols savu popularitāti nostiprināja arī starptautiskā līmenī, un tas tiks pārstāvēts jau 49 valstīs. Divdesmitajos un trīsdesmitajos gados pasažieru automašīnas ieguva jauno 10CV versiju un slaveno 40 CV. Kā luksus klases automašīnas jānorāda Vivasix, Monastella un Vivasport roadster.
 

Renault rekordi

Renault visuresošās struktūras ļāva sasniegt pēckara laikā arvien jaunus rekordus.
Tā, piemēram, Breguet-Renault 1923.gadā uzstādīja augstuma rekordu, uzlidojot 5381 metra augstumā ar pustonnu kravu, savukārt pēc diviem gadiem tas uzstādīja attāluma rekordu – 3166,3 km bez apstāšanās 24,5 stundu laikā.

Arī Renault automašīnas uzstādīja arvien jaunus rekordus. 1922.gadā 10CV pievarēja distanci no Parīzes līdz Varšavai bez apstāšanās 43 stundās, un tas bija par 5 stundām ātrāk kā Nord Express. Trīs gadu laikā 6 CV nobrauca 100 km, patērējot tikai 3,6 litrus degvielas. 1925.gadā pasaules rekordu uzstādīja 40CV, 24 stundu laikā veicot 3385 km ar vidējo ātrumu 141 km/h. Šīs pats auto uzvarēja arī Monte Karlo rallijā.
 

Francijas sacensības

Pēckara laika raksturo arī divu Francijas autoražotāju savstarpējā konkurence – Renault un Citroen. Renault un Citroen sacentās pat garās distances sacensībās uz Āfriku.
 

Renault krīzes laikā

Volstrītas krīze 1929.gadā radīja nopietnu ietekmi uz starptautisko ekonomiku, tāpēc arī autoražotājiem nācās izstrādāt jaunas darbības stratēģijas. Luiss Renaults uzsāka darbības, kas paaugstinātu ražošanas efektivitāti, vienlaikus samazinot izmaksas. Šis periods iezīmes ar produkcijas dažādošanu, it sevišķi sabiedriskā transporta segmentā. Kompānijā tika izveidota arī aviācijas nodaļa. Luiss Renaults nopirka Caudron, iegādājās Air France akcijas un palīdzēja uzsākt Air Bleu darbību, kas ir saistīta ar pasta piegādi Francijā.

Tomēr nelielais pasūtījumu skaits un ierobežotā eksporta tirgu kapacitāte piespieda Renault samazināt darba nedēļu līdz 30 stundām. Darbības krīzes ietekmes samazināšanai būtiski ietekmēja darba attiecības. 1936.gadā, vēlēšanās uzvarot Sabiedrības Frontei, arodbiedrību protesti turpināja pieaugt. Lielākais strādnieku streiks reģistrēts Renault rūpnīcā Bilankortā. Lai gan tajā gadā tika saražots rekordliels automašīnu skaits – vairāk kā 60000, tas ir pirmais gads, kad Renault norādīja milzīgus zaudējumus. 1944.gadā Bilankortas rūpnīcu ieņēma okupantu armija, un pēc kāda laika tā tika slēgta.


Renault pārstāvniecība Baltijā

 

 
Visi komentāri
 
270996. viesis 11.septembris 2009 12:04
0 0 Atbildēt

kur te ziņa?

Redaktors 11.septembris 2009 12:07
0 0 Atbildēt

Tā ir vēsture. Raksta 2.daļa.

271005. viesis 11.septembris 2009 15:17
0 0 Atbildēt

"Trīs gadu laikā 6 CV nobrauca 100 km, patērējot tikai 3,6 litrus degvielas."

Šis gan ir varens rekords! :)

271018. viesis 12.septembris 2009 20:26
0 0 Atbildēt

1944.gadā Bilankortas rūpnīcu ieņēma okupantu armija, un pēc kāda laika tā tika slēgta.

-------------------------------------

kurš "ģenijs"šo tā pārtulkoja? pēc būtības tulkojums nozīme, kā rakstu sarakstīja višists?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ieķeras “gāzes” pedālis - Tesla aptur Cybertruck piegādes

Tesla uz vairākām nedēļām apturējusi Cybertruck pikapu piegādes klientiem, kamēr tiks novērsts ārkārtīgi bīstams defekts. Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO)

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

LTAB brīdina: izveidota viltus mājas lapa un sociālo tīklu profili, lai vāktu personu datus! 2

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (turpmāk – LTAB) brīdina, ka izveidota viltus interneta vietne, rīkojot konkursus un aicinot iedzīvotājus atstāt savus personas datus. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti