Smēķēšana

lablam Reģ.: 04.05.2011

Padalieties ar info - kā ir pie jums. Kāda ir pieredze par NEsmēķēšanu uzņēmuma telpās, darbnīcās un traktoros? Kā ieviest šādu kārtību uzņēmumā, kurā 90% visi ir smēķētāji? Traktori piepīpēti un darbnīcu telpas tāpat. Kā motivēt to nedarīt un kādas sankcijas ieviest par to?

 
GB12 Reģ.: 29.03.2011
7 0 Atbildēt

Pazinu vienu uzņēmēju, kurš nesmēķētājiem maksāja 10% lielāku algu. Ķipa, produktīvāk strādājot.

Par traktoriem un telpām ļoti vienkārši - izdot rīkojumu, ka aizliegts. Ja liek mīksto, tad pieķerot, teiksim, 50 euro no algas nost. A telpās tak pēc likuma nedrīkst, vai ne tā?

topinamburs Reģ.: 12.04.2019
0 2 Atbildēt

Atlaist nedrīkst apžēlot.

Ieliec komatu, kur vēlies.

gunbox Reģ.: 23.12.2016
4 2 Atbildēt

Ierīkot smēķēšanas zonu un ārpus tās vai par 10 m tuvāk ieejas durvīm vai vārtiem sods. Sodu atvelk no algas.

Bet traktoros nedaudz savādāk - pie katra traktora ir jābūt piesaistītam kādam šoferim, kurš arī nes par to atbildību. Ja pieķer kaut vai smaku, tad atbildīgajam jāsedz salona ķīmiskā tīrīšana. Kā zināms, kādi 70€ būs sāpīgs pasākums. Un vaipus arī nav jāatļauj.

10% pie algas ir diezgan tuvu patiesībai. Tāds ikdienas smēķētājs kurš 1x stundā smēķē, novelk dūmā tur pat 1h darba laika. Ja ņemam vērā, ka ir smēķēšanas zona, nevis zārka nagla mutē pie metāla frēzes. Tātad mēnesī viņš 160h vietā ir nostrādājis 140h. Tas būtu 12,5%.

Realitātē ar šādu domu mēs nonākam pie fakta, ka smēķētājs saņemtu pie vidējās algas valstī pie 100€ mazāk. + vēl 100€ aiziet cigaretēs. Nepavisam slikts veids kā motivēt atteikties no sūdu vilkšanas plaušās.

Un tad ir otrs gals kokam. Smēķēšana visbiežāk saistīta ar to vēsturiski, ka tie kuri nepīpē, tie strādā. Ja tas ir iemesls, tad 1x stundā piespiedu 5 min pauze svaigā gaisā arī ir domāšana par darbinieku. Un svaigs gaiss ražo ražīgumu. ;)

Es teiktu, ka ar pabirām, kuri nevar iziet ārpus telpas, jācīnās radikālāk - ar atlaišanu. Bet, ja spiediens uz mazām algām, tad neko darīt.

eidis Reģ.: 07.11.2001
7 2 Atbildēt

Es kā atmetists varu izstāstīt, ka nesmēķēšana nepadara darbu ražīgāku - cilvis nevar strādāt 8h no vietas. Savukārt mugura gan tiek sabeigta - kopš nesmēķēju no krēsla pieceļos retāk un mugura sāp.

Domāju, ka ja 90% smēķē, tad vienīgā izeja ir 10% nesmēķētājus izmest un pieņemt smēķētājus. 90% apkarot tikai Staļins bija gatavs.

Bet tā, ja šāds mērķis ir, tad 10% mazākumam jābūt ļoti viltīgam un nesmirdošās teritorijas jāatkaro ļoti pamazām. Citādi būs spiesti pamest darba vietu.

gunbox Reģ.: 23.12.2016
4 4 Atbildēt

Muļķības. Šobrīd likumdošana paredz smēķētājiem iet lasīt pudeles no grāvmalas vai pakļauties veselajam saprātam. Ja negrib drastiskas metodes, tad teritorijā ir jāierīko smēķēšanas vieta un tā ir normāla prakse. Ja smēķētājam pofig, tad uz redzēšanos. Esmu pat dzirdējis gadījumu, kad priekšnieks vienkārši pirmo, kurš sēž pīpētavā atlaida bez razbora. Jāpieiet lietam ir moderni. Pie mums tikai valsts sektorā ir saglabājies komunisms, kur par miljonu zādzību pakrata pirkstu. Pārējā LV daļa ir biznesa vide. Negribi pakļauties darba devējam, piebiedrojies mistkastniekiem. Vakances tur vienmēr ir brīvas.

Un tici man, smēķēšanai ar tavu muguru nav pilnīgi nekāda sakara. Drīzāk tiešais sakars ar tavu mīkstmiesību pakļauties savulaik atkarībai, nevis sportam.

eidis Reģ.: 07.11.2001
1 0 Atbildēt

Kas teica, ka topika autors rullē situāciju?

Ja būtu priekšnieks, tad šeit jautājumus neuzdotu. Jautājums vairāk izskatās pēc viena darbinieka, kurš nesmēķē un vēlas apkarot vairākuma smēķēšanu. Un gan jau ka vadītājs arī smēķē.

Ar sportu viss kārtība. Varam arī pamērīties . Vnk tagad pazudis motivators izkustēties un tas nav labi

gunbox Reģ.: 23.12.2016
0 0 Atbildēt

Nu kā redzi, cilvēks pēc dabas ir slinks kretīns. Muguras problēmu cēlonis 90% gadījumos ir dziļo muskuļu atrafēšanās līdz ar vecumu. Ne visi sporta veidi uztura šos un kur nu vēl kaut kāda izkustēšanās. Tāpēc norakstīt savas kaites uz kaut kādu pīpēšanu būtu stulbi.

eidis Reģ.: 07.11.2001
0 0 Atbildēt

Skaidrs, ka slinks. Bet sakritība bija ļoti uzkrītoša. Tgd bieži eju pēc kafijas, bet tur nav 3 stāvi jānostaigā.

Aiziešu pārbaudīt dziļo muskuļu tonusu. Paldies par ieteikumu.

iciks Reģ.: 29.05.2013
3 0 Atbildēt

Savulaik viens speciālists komentēja kādas būvniecības firmas piekopto praksi - ja strādnieku ierauga bez ķiveres, atvelk kaut kādu % no algas. Tā pa tiešo nedrīkstot vis, ja darbinieks sūdzētos, viņam būtu taisnība.

To gan var izdarīt, vien vajagot savādāk - algu sadala pamatalgā un prēmijā. Pamatalgu allaž saņem visu, bet prēmiju - atkarībā no tā, cik reižu pieķerts pīpējot. Ja ne reizi, saņem visu, ja pieķer - nu tad attiecīgi jau mazāk.

Lai vai kā, tas viss teorētiski. Praktiski - runa ir par traktoriem un garāžām. Iespējams, uzņēmums kaut kur lauku teritorijā, kur darbinieku pārprodukcijas nav. Ja tas darbonis apzinās, ka viņš ir vērtīgs strādnieks, nez vai viņš ļaus ierobežot savu dzīvi. Tā ka "atlaidiet, ja neprot savādāk" nez vai visur strādā. Respektīvi, atlaist jau var, bet ja nav ko vietā ņemt?

gunbox Reģ.: 23.12.2016
1 4 Atbildēt

Lauku teritorijā ir daudz reiz vairāk strādāt gribētāju un varētāju, kā pilsētā, kuri nevar atļauties pilsētā izīrēt dzīvokli, bet ir gatavi katru dienu mērot 30km uz blakus miestu uz darbu.

Par atvilkumiem nosacīti. Ja līgumā ir iekļauts punkts par smēķēšanu un sodu, tad viss ir korekti. Vai arī darba nolikumā, kur viņš pats ir parakstījies. Tā pat no zila gaisa izdomāt atvilkt nekad tas nav bijis iepsējams.

GB12 Reģ.: 29.03.2011
3 0 Atbildēt

Nu, vēl jau jāskatās nozares aspekts kopumā. Cik reāli ir atrast aizvietotājus. Jau tagad daudzi bļauj, un pamatoti bļauj, ka nevar atrast darbiniekus. Bet, nu, tāpēc ļaut kaut kādiem džamšudiem kāpt uz galvas un neievērot noteikumus...

gunbox Reģ.: 23.12.2016
3 0 Atbildēt

Nedaudz kļūdies. Džamšuti pārsvarā strādā lielajos, dārgajos projektos, kur, lai izkonkurētu citus un vēl 50% iešņauktu nāsīs, nākas samazināt izmaksas. Pamatotā darba devēja bļaušana ir tikai par to, ka neviens vietējais par minimālo algu nevar atļauties strādāt. Lai valstī paceļ minimālo algo uz 1k € uz rokas, tad paskatīsimies, cik liela būtu bļaušana par darbinieku trūkumu.

Krotow Reģ.: 09.09.2008
0 0 Atbildēt

Mhm... Strādāt tikai dzīvokļa īrei ar švakām vakariņām diez vai kādam vairs gribēsies.

Conqueror Reģ.: 15.10.2002
4 3 Atbildēt

Smēķētājiem un alkoholiķiem ir jāsamazina algas, jo tās ir priekš viņiem par lielām. Normāli darba cilvēki nevar atļauties tā dzīvot, tērēties par smēķiem un alkoholu, ir tik daudz vajadzību, ģimene jānodrošina, automašīna jāuztur utt. Un pats trakākais ka šobrīd valsts nodrošina bezmaksas ārstēšanos smēķētājiem un alkoholiķiem. Absurds.

GB12 Reģ.: 29.03.2011
0 0 Atbildēt

Ko nozīmē - jāsamazina algas? Ar likumu jānosaka vai kā?

iciks Reģ.: 29.05.2013
0 0 Atbildēt

Kamēr nevienam netraucē, lai tak tērē savu naudu, kā vien ieskata par vajadzīgu. Tev droši vien auto arī ir niknāks par tādu, kas nodrošinātu iespēju pārvietoties no punkta A uz punktu B, mājās elektriskā gaļasmašīna parastās vietā u.t.t. Tu varētu to visu nepirkt, bet pirkt papirosus - katram sava izvēle, kā tērēt savu naudu.

Conqueror Reģ.: 15.10.2002
7 3 Atbildēt

traucē un kā vēl.

visur mētājās cigarešu gali, piespļaudītas ietves, sērkociņi un tukšas paciņas...

bet galvenais, ir grūti paiet pa ielu, lai neieelpotu dūmus, ielu malās visādi pārdevēji, krāvēji izlīduši ārā uzsmēķēt, staciju peroni pilni ar dūmotājiem, sabiedriska transporta pieturvietas apdūmotas utt utt

ir arī tādi, kas aizdedzina cigareti un tad iet pa ielu - smird visu laiku!

eh,ka vajadzētu to koronavīrusu te, lasīju, ka smēķētāji sprāgstot nost kā mušas!

darklight Reģ.: 29.10.2013
1 2 Atbildēt

Njā, Pienvedēja piedzīvojumiem vienā dziesmā bija teksts:"Es nevaru, nevaru, viss man traucē!"

msh Reģ.: 16.04.2007
3 3 Atbildēt

Ja man būtu tavas problēmas... Iet pa ielu un tur kāds malā ļuļķē, cik šausmīgi, ārprāts... Diez ko tu teiktu ja tu sēdētu 9 kvadrātus lielā telpā, un tur mierīgi kolēģis aizļuļķētu un izļuļķētu savu naglu - pakārtos noteikti... Pie tā, cik daudz piedzīvoti visādi pilnīgi pohujistiski ļuļķētāji, man ir pilnīgi 0 pretenziju pret tiem, kas ļuļķē svaigā gaisā, tāpat kā man nav nekas pretī, ja kāds manā golfā ļuļķē [kas notiek retāk kā reizi gadā], pie noteikuma ka pāris logi ir vaļā.

msh Reģ.: 16.04.2007
1 0 Atbildēt

Ir tak visādas optimizācijas iespējamas. Man, teiksim, mana darba viens no lielākajiem trekteriem brauc ar mašīnu, kura ir kādus 16 gadus jaunāka par manu, regulāri ir mērenā flaņķī, ļuļķē - mašīna diezgan ticams ka paņemta kādā mogucītī, degvielu meitas piegulētājs, tālbraucējs šoferis, pēc braucieniem atved 200l mucu, kuru šis visdrīzāk tikai lieto bet nemaksā, ļuļķē kontrabasu, ninnā arī visādus interesantus dzērienus... Pārējajiem kolēģiem, kuriem ir mašīnas un kuri ir nedzērāji, mašīnas ir necilākas - augstākais pāris cilvēkiem mašīnas vecums ir līdzīgs, bet modelis prastāks...

darklight Reģ.: 29.10.2013
3 0 Atbildēt

Normāla prakse ir ierīkot smēķēšanas vietas, kā arī noteikt laiku/ reizes cik drīkst to darīt. Jādod kāds bonuss arī nesmēķētājiem. Reiz strādāju lielā tirdzniecības uzņēmumā - varēja iet pa stundai pīpēt, savukārt nesmēķētājiem bija paredzētas attiecīgas tējas/ kafijas pauzes. Manuprāt godīgi, un neviens arī nesūdzējās.

Conqueror Reģ.: 15.10.2002
5 1 Atbildēt

Viena paciņa smēķu dienā tas ir € 3,50. Gadā ir 365 dienas. Tātad € 1277,50. Desmit gadus smēķējot būs 12775 €. Nodedzināts, izkūpināts gaisā. Man viens paziņa sūdzējās, ka par maz maksā, izstāstīju šos faktus, jā, tik apjukušu un muļķīgu seju vēl nebiju redzējis

eidis Reģ.: 07.11.2001
3 2 Atbildēt

Turpinājums šai anekdotei bija:

smēķētājs jautāja:

- a tas debesskrāpis tev pieder?

- nē

- a man pieder

1277 eur ir niecīga summa, kas viegli tiek palaista vēja'veicot nelielu skaitu muļķīgu braucienu uz Lietuvas tirgu vai iegā'dājoties neveiksmīgu auto. Slikta ledusskapja plānošana gada laikā var patērēt būtiski vairāk. Finanses smēķēšanā ir blēņas. Būtiskākais arguments atmest ir mēnesi garas iesnas.

aizejošais Reģ.: 23.05.2005
1 0 Atbildēt

iespējams, tie pīpmaņi arī ir tie paši stulbeņi, kas brauc uz Lietuvas tirgu, katrā ziņā manā paziņu loka vidū tādi, kas pīpē, ir tikai viena ģimene, un tādi, kam ārzemēs viss lētāks/labāks - arī viena ģimene, un tie ir vieni un tie paši.

eidis Reģ.: 07.11.2001
0 0 Atbildēt

Iespējams. Bet nav iemeslu šīm īpašībām korelēt.

Šis tas ārzemēs ir lētāks. Piem Polijā kafijai nav akcīzes. Ārzemēs lētāk koncepta galvenie trūkumi ir: nav ierēķinātas degvielas un amortizācijas izmaksas, nav ierēķināti bulk stock pārpirkšanas trūkumi - tiek sapirkts neatkarīgi no patēriņa, par daudz, neatbilstoša izmēra utt. Drop rate šiem ir diezgan augsts

gunbox Reģ.: 23.12.2016
3 1 Atbildēt

Skat, par plaušu vēzi nemaz nav tik daudz jāsamaksā. Tikai 10 gadi un 12775€

Kaapeec Reģ.: 23.09.2003
0 0 Atbildēt

Kas ir smēķēšana?

Conqueror Reģ.: 15.10.2002
4 2 Atbildēt

uij, aizmirsu, vēl jāpieskaita 1 eiro dienā par šķiltavām. tātad 4,50 eiro dienā. Gadā 1642,50 eiro. Desmit gados 16425 eiro. un ja ir draudzene kura arī smēķē, nu tad reiz divi ir 32850 eiro. Divi atkarīgie nosmēķē jaunu auto desmit gados!

Tas ir sarkasms. Bet debīli gan, kā var izniekot naudu.

ezis71 Reģ.: 25.02.2009
5 0 Atbildēt

Piedod bet tu esi atpalicis šinī jomā.Cricket šķiltavas maksā ap 0,75 eur un pietiek 2 mēnešiem.

ak Reģ.: 13.01.2003
11 1 Atbildēt

Es pats nesmēķēju. Bet, priekš kam vajadzīgs aizliegt traktorā smēķēt? Kas, tur pasažieri jāvadā, vai arī vispār, izņemot traktoristu, kāds tur pavada laiku, tajā traktorā? Es nevaru iedomāties, kā, arot lauku 8 stundas, vai pat 14 stundas, no vietas, tas traktors stāsies lauka vidū ik pa pusstundai, un vadītājs kāps laukā smēķēt??? Kam vajadzīgs, lai tajā dzelzī vienīgais laiku pavadošais cilvēks, tur nesmēķētu?

Freijers Reģ.: 06.09.2018
6 2 Atbildēt

Man šķiet, ka tas dažiem ir vnk reliģija, kādam kaut ko aizliegt , kontrolēt un atvilkt, pie kam ļoti kaitnieciska reliģija.

Kāps ārā pīpēt...varēt kamerās lūrēt un pīppauzes atskaitīt, pēc kā arī izskatās šāda kapeikpišana.

Tāds riebīgs laiks pienācis, kad katrs, kam nav slinkums grib otram mācīt pareizi dzīvot !

eidis Reģ.: 07.11.2001
1 0 Atbildēt

Tā ir. Ārējais ienaidnieks vienmēr vieglāk sameklējams kā iekšējais.

Šobrīd pīpmaņi ir vieglāk ievainojamā tautas daļa. Iepriekš bija mellie un vēl senāk geji. Tgd tos nedrīkst, tgd drīkst pīpmaņus.

Kas interesanti: alko neviens neuzdrošinās ķerties klāt, kaut tas ir visnāvīgākais izstrādājums pasaulē. To aizstāvēs arputām uz lūpām

darklight Reģ.: 29.10.2013
3 0 Atbildēt

Kādreiz smēķēju pa paciņai dienā un vairāk, piegriezās tā atkarība, ka nevari kino pat filmu bez stresa noskatīties, kā arī izmaksas. Atmetu. Apmēram divus gadus nepīpēju vispār. Tad atsāku niekoties un tagad jau pāris gadus esmu apstājies pie ~7 cigaretēm dienā, kuras izpīpēju tieši darba vietā. Mājās nepīpēju vispār. Man šis rituāls tiešām palīdz savākties, sakopot domas, saplānot tālākos darbus.

Kanibaals Reģ.: 24.08.2001
6 0 Atbildēt

》Man šis rituāls tiešām palīdz savākties, sakopot domas, saplānot tālākos darbus.

Tā tev tikai liekas, jo bez smēķiem stress. Nariki arī nevar savākties ja nav devu iepotējuši. Es atkal nevaru iztikt bez gaļas tāpēc arī niks atbilstošs.

ezis71 Reģ.: 25.02.2009
0 0 Atbildēt

Pīpoju vairāk kā paciņu dienā,nu jau kādus 15 gadus pie stūres nepīpēju, nepatīk kad auto pēc pelntrauka smird un cienu citus līdzbraucējus.Bet kad kautko daru vai taisu tad pīpē vien pa zobiem dzīvojās, pārsvarā viņa neniek nopīpota bet pati nogruzd.

Zemesgramata Reģ.: 14.08.2013
0 0 Atbildēt

Strādāju vietā, kur ir stingri reglamentētas pauzes ik pēc 2h-10min. Plus pusdienas 30min.

Ir ārā norādīta vieta, kur var pīpēt ar miskasti bonusā. Visi apmierināti

darklight Reģ.: 29.10.2013
4 0 Atbildēt

Reku spambots labu topiku pacēlis, ar interesi izlasīju, ko rakstīju pirms trim gadiem. Man palika grūti iekļauties tajās septiņās cigaretēs, nācās atkal atmest. Kaut kur gads būs riņķī kā vairs nevelku. Cigarešu dūmi netraucē, pīpēt negribās (vienā pasākumā uzvilku, nebija nekāda kaifa). Bet darbā šad tad vēl arvien pieķeru sevi pie domas: "Eh, tagad gan vajadzētu iziet uzpīpēt!" Un kā biedriem klājas ar šo netikumu?

Chalenger Reģ.: 31.12.2020
3 8 Atbildēt

vēl vajadzētu uzcept topiku "dzeršana", bet slinkums, ir citas lietas, ko darīt, piemēram, naudu pelnīt, nekā te tērēt laiku kaut kādu bezjēdzīgu tekstu ieklapēt

eidis Reģ.: 07.11.2001
0 0 Atbildēt

darklight rakstīja: Reku spambots labu topiku pacēlis, ar interesi izlasīju, ko rakstīju pirms trim gadiem. Man palika grūti iekļauties tajās septiņās cigaretēs, nācās atkal atmest. Kaut kur gads būs riņķī kā vairs nevelku. Cigarešu dūmi netraucē, pīpēt negribās (vienā pasākumā uzvilku, nebija nekāda kaifa). Bet darbā šad tad vēl arvien pieķeru sevi pie domas: "Eh, tagad gan vajadzētu iziet uzpīpēt!" Un kā biedriem klājas ar šo netikumu?

Pirmos 3 mēnešus ļoti traucēja tas, ka nav jāiet uzpīpēt. Izskatās, ka mugura cieta no pārmērīgas sēdēšanas. Bet gan jau vecums. Mēģinājis neesmu, bet arī nav nekādas vēlmes. Šobrīd liekas, ka vairs pat neatceros kādas bija sajūtas pīpēt

ezis71 Reģ.: 25.02.2009
0 0 Atbildēt

Drīz būs gads kā nepīpoju,tagad veipoju.Ikmēnesa tēriņi saruka no 120 eur uz 20 eur,guļu ka nosists,ēdu kā traks,tagad vēdars kā grūsnai govij.

0pis Reģ.: 16.02.2023
0 0 Atbildēt

ezis71 rakstīja: Drīz būs gads kā nepīpoju,tagad veipoju.Ikmēnesa tēriņi saruka no 120 eur uz 20 eur,guļu ka nosists,ēdu kā traks,tagad vēdars kā grūsnai govij.

Sabeigsi plaušas, tiksi slimnīcā, tur puza izdils. Tā ka nepārdzīvo, viss sakārtosies!

 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti