Bradypus, par šo jau kādreiz esam diskutējuši, bet neatminos, ka Tu būtu spējis tā argumentēti pierādīt laptopa pārākumu par stacionāro kompi, izņemot to, ka aizņem mazāk vietas.
Jā, kādās kojās tas patiešām var būt būtiski, bet citādi?
Stacionārais:
Plusi:
lētāks;
ir iespējas mainīt rezerves daļas;
normāla klaviatūra, pele, skaņa, ekrāns.
Mīnusi:
Aizņem vairāk vietas.
Joprojām pieturēšos pie viedokļa, ka laptops vajadzīgs tādam, darbiniekam, kam ir svarīgi to datoru nēsāt šurpu turpu. Kam dators stāv uz vietas, tam tikai un vienīgi stacionāro. Normāli darboties, nekas nekarst, dzīvo laimīgs.
Tu, protams, varēsi stāstīt, ka viss ir huiņa, ka portatīvajam ir laba klaviere, ka peli nevajag, jo var bakstīt ar pirkstu, ka iebūvētā skaņa ir izcila, ka nelielais ekrāniņš arī ir tīri neko, ja tik pamaina attieksmi. Lai būtu, katrs izklaidējas pa savam.
Nu re, cik ātri mans viedoklis pat tik neitrālā jautājumā noved pie meliem un manipulācijām.
Neko tādu, ko tu man piedēvē, pat netaisos stāstīt.
Bet par nēsāšanu - ja dzīve ir tik "šaura", ka nekad nav jānēsā, tad jau arī arguments par "aizņem" mazāk vietas, ātri vien iestājas.
Bet kāda velna pēc personīgais dators ir kaut kur jānēsā, izņemot, ja to pieprasa darba specifika vai kāds īpašs hobijs? Jo īpaši mūsdienās, kad visu iespējamo komunikāciju un izklaidi ārpus mājām var nodrošināt telefons?
Zini es ar būtu par to, ka ir jaudīgs mobilais ar doku, moš tāds arī eksistē dabā ???
Nu tad pretjautājums - ko tad tādu tev mājās vajag no datora, ko nevar nodrošināt telefons? Ir kāds īpašs hobijs vai darba specifika, kam mājās vajag datoru?
Mājās man vajag ērtības. Liels ekrāns, ērta klaviere, laba skaņa, pele. Darbā pusdienu pauzē es bez tā visa varu iztikt. Arī ceļojumā man nekas no tā visa nav vajadzīgs, jo esmu aizņemts ar citām nodarbēm, bet brīvā brīdī kaut ko iepostēt iAuto varu arī no telefona.
Mājās ir visas ērtības. Pat divi lieli ekrāni. Pieslēgts tiek tas dators, kurš konkrētajā brīdī aktuāls - darba, privātais u.t.t. Bet tā kā tas ir portatīvais, var brīvā brīdī paniekoties ar pavisam lielu ekrānu un mājas kinozāles skaņu - pieslēdzot pie TV. Var paņemt līdzi ceļojumā, kas ir visnotaļ noderīgi, jo kaut vai vakarā palasīt aprakstus par nākamās dienas plānotajiem objektiem ērtāk ir datorā, nevis bakstīties telefonā. Ko es iegūtu, ja tas būtu stacionārais? Neko. Precīzi neko, izņemot iespēju atteikties no dažām ērtībām.
Man piemēram riebjas strādāt uz portatīvā datora, viņu izmantoju tikai ceļojumiem, komandējumiem, lai izlasītu e-pastus un pa retam atvērtu kādu dokumentu vai excel tabulu, strādāt uz viņa ir pilnīgas mocības. Ir man gadus 6 vecs portatīvais, ko man vajag, pilnīgā izpilda, mājās stāv uz plauktiņa un krāj putekļus, kamēr kabinetā ir normāla darba stacija (cenā ap 1K), sieva ir grāmatvede, tai portatīvais vispār neder.
Nu bet nopietni? Tiešām izpratne par datoriem ir pagājušajā gadsimtā? Bet jau tad bija dokstacijas, un nupat jau thunderbolt ir normāls standarts jebkuram vidusmēra portatīvjam. Atkārtošos - varu savā darbistabā pie visas perifērijas un lādēšanas uzreiz ar vienu USB-C pieslēgt jebkuru portatīvo, kas tajā brīdī ir aktuāls. Un to pašu portatīvo paņemt līdzi, ja ir vajadzība. Nevis turēt plauktiņā un krāt putekļus un domāt, kā sinhronizēt failus starp datoriem.
Birokrātus, kam iedomu dēļ neder portatīvais, es audzināju pirms gadiem 10. Un grāmatvedes, kad dzīvoja šādu aizspriedumu pasaulē bija laimīgas, kad viņām vardarbīgi uzspieda portatīvo ar doku - izrādījās, ka ne vien var izcili strādāt birojā ar 2 lielajiem ekrāniem, bet tad, kad vakarā jāsagatavo kāda lielā atskaite - izrādās, ka sēdēšana līdz naktij darbā nemaz nav obligāta - portatīvais + VPN atrisina gadiem ilgu mocīšanos.
Nūūū... Vispār galddatoram nav obligāti jāaizņem vairāk vietas. Man garāžā ir dators [šobrīd nosprādzis un netiek reanimēts jo nav īsti vajadzības] - tas aizņem tik daudz vietas cik vajag pelei
Jā, tu uzminēji - monitors ir pieskrūvēts pie sistēmbloka un abi kopā atrodas uz pie sienas pieskrūvēta televizora turētāja. Arī ikdienišķās konfigurācijās galddators neaizņem īpaši vairāk vietas - jo vienīgā vieta par kuru ir rūpe ir uz galda, bet sistēmbloks tur neatrodas - un ja nu akurāt tev ļoti rūp sistēmbloka izmērs - nav nekādu problēmu sakrāmēt vidēja stipruma datoru ar ļoti mazu sistēmbloku - Mini ITX formātā nāk dažādi dzelži.
Un tikmēr portatīvais plauktā aizņem vietu un krāj putekļus, jo ir taču reizes, kad vajag... Tavs variants ir lielisks vai nu kādam, kam patiešām nav nekāda pielietojuma pārvietojamām datoram, vai tam, kam patīk, ja vienā vietā ir divi, jo tā esot lētāk.
Ja kaut kas stacionārs ir pagātnes domāšana, tad televizors pie sienas vai uz galda arī ir pagātnes domāšana, ir tak planšete vai telefons ;)
Nu jā, ja nav argumentu pēc būtības, tad vajag ķerties pie absurdiem. Ar šādu loģiku arī māja nav nepieciešama, jo ir tak telts.
Argumenti pēc būtības tika minēti iepriekš, tikai tos tu esi jau paspējis aizmirst. jauda, drošība, uzticamība, ilgmūžība. Es pazīstu sievieti, kurai tirgotāji iesmērēja tajā laikā pakrutu DELL notebuku, pēc pāris gadiem ekrāns palika blāvs, pie kam sievietei slikta redze, garantija beigusies.
Pie kam tavi argumenti ir loģiskā pretrunā viens otram: tu rakstīji: 1. " ko tad tādu tev mājās vajag no datora, ko nevar nodrošināt telefons? " 2. Ar šādu loģiku arī māja nav nepieciešama, jo ir tak telts.
Nu, kārtīgs, teiksim 23 collu ekrāns uz galda ir "māja", bet telefons, tas ir "telts" ;)
Man portatīvajam ir 5 gadi, oriģinālā beterija un divi 24" ekrāni. Ko nu?
Jaudu piesaukt nevajag - kā jau minēju sākumā - saprotu, ka stacionāros datorus vajag cilvēkiem ar īpašām vajadzībām - un tad tie maksā iespaidīgas naudas un parasti satur vairāk par vienu videokarti.
Drošiba, uzticamība? To vislabāk garantēs gatavi, biznesa klases, nevis salasīti datori - un tur jau sen nav būtiskas atšķirības cenā starp līdzīgu parametru stacionāro klucīti un portatīvo. to 15" ekrānu un iebūvēto tastatūru principā dod "dāvanā", jo tie mūsdienās neko nemaksā.
Ilgmūžiba? Man ir vesela kolekcija ar joprojām strādājošiem portatīvajiem, kas vienkārši ir "mazliet morāli novecojuši".
Un neko labāku par argumentiem, kā? ironiju mēģināt pasniegt kā argumentus, nespēj? Nav?
Tev nešķiet, ka Tu esi vienīgais no klātesošajiem, kam ir tik īpašas vajadzības (uz kurām ir atsauce 2. rindkopā) - 2 datori (darba un privāts), kurus gribas slēgalēt šurpu turpu pie tiem 2 moņiem un pārējā aprīkojuma, nest uz TV un vadāt vēl līdzi ceļojumos?
Katru dienu varbūt pat vairākas reizes pisināties, štepselēt vadus - nah man tas? Jā, to var izdarīt, bet ieguvumu no tā neredzu nu ne mazāko.
Runājot par salasītiem kompjiem (ne biznesa klases, ko ierindas jūzerim nemaz nevajag), tad vismaz agrāk bija tipiski, ka jau gatavajiem komplektiem kaut kas bija par īsu. Viss labi, bet mazs HDD, nebija videokartes vai tamlīdzīgi. Salasot pašam ir viss tā, kā vajag. Jā, nelielas zināšanas vajag, bet nu neviens to neliek darīt cilvēkam, kas nejēdz.
Piebilstot par to mazliet novecojušo portatīvo kaudzi - man kādreiz ir nācies savam kompim nomainīt kādu sastāvdaļu un tad šis kādu laiku atkal ir lietojams, jo kļūst ņiprāks. Saprotams, stacionārajam tas ir viegli izdarāms.
Nē, nešķiet, jo dzīvē esmu pārliecinājies, cik laimīgi ir cilvēki, kuriem vardarbīgi uzspiež portatīvo - t.i. ieviešot uzņēmuma politiku nepirkt stacionāros datorus. Principā nu jau gandrīz piecus gadus esmu vidē, kurā nevienam pat prātā neienāk pirkt stacionāros datorus. Bet jā - tāda domšana vēl ir sastopama - stradāt pie stacionārā, bet uz katru sapulci iet ar izdrukām.
Un interesanti, kā esi uzbūris ainiņu ar pisināšanos, kura laikam tavā datorizpratnē ir norma. Tieši par to jau ir runa, ka ar portatīvo viss ir vienkārši - nav nekādas "pisināšanās" lieto vienu un to pašu datoru ar visu programmu komplektu un jau atvērtām programmām visur kur aktuāli.
Un par sastāvdaļu maiņām muļķigs arguments. Visu ierobežu maģistrāļu standarti un nekādas jaunas detaļas neieliksi, nemainot pamatplati - un ja jau to maina, tad kas paliek? Noputējusī kaste?
Tu, kā rādās, spied tikai uz darba datoriem. Te gan pavīdēja arī termins "personīgais dators". Jā, nešaubos, ka arī tur būs lērums argumentu, kāpēc portatīvais ir vienīgais risinājums. Rādās, ka šī diskusija ir visai neauglīga...
P.S. Jums tur darbā ir ļoti nemoderna sistēma iet uz sapulcēm bez izdrukām, bet ar kompi. Izmantojiet attālinātās sapulces, jo tas ir vēl mūsdienīgāk - tā sacīt, tiecieties vēl uz lielāku efektivitātes pakāpi.
"Mana sieva grāmatvede..." ir par darbu vai personīgo dzīvi? Es to spiežu? Tieši otrādi - norādu, ka mana darba vieta ir universāli aprīkota gan darba, gan personīgā datora izmantošanai. Un kautko galīgi neesi sapratis par sapulcēm - es tikai norādu uz vispārpieņemtu praksi. "Mums tur" viss ir attālināti, bet retājās reizēs, kad ir iespēja klātienes sapulcei, cenšamies tādu izmantot, lai pavisam nezaudētu cilvēcisko kontaktu.
Tev kaut kā ir nepamatots priekšstats, ka visas darba vietas līdzīgas tavējai. Daudzās darba vietās ar lielu skaitu datoru darbiniekiem uz sapulcēm ar tiem nav jāiet. Piem. VIDā visi strādā ar portatīvajiem datoriem ? laikam jau ne. Bankās, VSAA, VZD utt. tāpat pamatā stacionārie, atskaitot dažāda līmeņa priekšniecību.
Par sapulcēm: been there, done that, kā saka "amerikosi. Kāda puse atnākušo tūlīt atritina vadus un meklē kontaktus, kur piespraust portatīvo barošanas blokus. Pēc tam tas, kuram kaut kas jāreprezentē, 10 minūtes čakarējas, mēģinot savējo sakonektēt ar smart TV pie sienas. Pie kam iešana uz sapulcēm tā kā drusku novecojusi lieta, kur tad kovida laikā iecienītās videokonferences palika ?
Ļoti maldies par lielu daļu tev nosaukto iestāžu, daudz kas ir minījies pa kovid laiku. Piemēram, VID, jau sen visās sapulcēs ir portatīvie, nevis papīri. Man ir daudz lielāks priekšstats par dažādām darba vietām un vidēm, nekā tu vari iedomāties - t.sk. starptaustiskā līmenī. Un lasīt derētu iemācīties arī par sapulcēm.