- Sludinājumi
- Ziņas
- Vīriem
- Tehnoloģijas
- Sports
- Video&TV
- Forums
- Lasītāju pieredze
- Akcijas
- Jautā ekspertam
viencexperc rakstīja: Ukraina ir pirmajā vietā pēc saulespuķu eļļas ražošanas. Kāds vispār to lieto? Bet par graudiem - RU un UA kopējais graudu tirgus sastāda 5-10%. Kārtējie krievijas glorificētāji. Nav krievija tik varena, kā jūs cenšaties to parādīt.
Ja jau viss tik skaisti un problēmcēlājs tik maznozīmīgs - tad KĀPĒC cenas ir kosmosā VISĀ PASAULĒ.....? Kaut kas un kaut kā te neiet kopā, es arvien vairāk un vairāk cenšos izprast versiju, ka visi spēlē uz vienu roku - Vovka Puttainais ir kaut kā ticis pildīt sliktā puiša lomu....
MMX rakstīja: Jo Ukraina nav vienīgā problēma. Minerālmēslu cenas ir kosmosā jau kopš pagājušā gada vidus sakarā ar vispārējām loģistikas problēmām pasaulē, sakarā ar visādām klimata problēmām daudzkur pasaulē bija problēmas ar pagājušā gada ražas apjomu, Ķīna diezgan daudz rezervju uztaisīja, lai varētu savējos brīvāk karantīnā turēt (bunkurā tomēr arī jāēd), degvielas cenu pieaugums pasaulē, Eiropas zaļās idejas, cilvēki arī neraujās uz laukiem. Iemeslu ir daudz, vienkārši līdz šim mēs kaut kā veiksmīgi esam no visiem sūdiem izvairījušies pateicoties lielām ražām un mierīgai politiskajai situācijai pasaulē. Re kur links uz ASV kviešu cenas dinamiku pa gadiem: tradingeconomics.com/commodity/wheat 2008. gadā tirgū bija līdzīgas cenas kā šobrīd, iztika tikai bez militāra konflikta starp diviem lielākajiem ražotājiem. Re kur eiropas kviešu cenas dinamika pa 10 gadiem: www.balticagro.lv/razas-iepirkums/birzas-cenas Vovka protams arī ir vainīgs, bet karš šobrīd vairāk ir dūmu aizsegs tam, par ko zemnieki jau gadiem cepjās un saka, ka būs sūdi. Neaizmirsīsim arī, ka ES valstīs zema kviešu cena tiek daļēji uzturēta caur subsīdijām, taču jaunākais virziens ar atbalstu bioloģiskajai saimniekošanai paaugstinās tās pašas kviešu cenas, jo raža vairs nebūs 4-6t/ha, bet gan kaut kādas 2-3t/ha, ja labi paveicas.
vēl japiemin arī psiholoģisks faktors. Ja divi lieli ražotāji uzsāk kaut kādu ķipišu, loģiski, ka tirgus noreaģēs un katram gadījumam nodrošināsies - pacels cenas. Neviens jau nevar 100% pateikt - kas būs rudenī. Cik ilgi tas kariņš tur ies.
iAuto rakstīja: Kviešu rezerves uz Zemes palikušas tikai 10 nedēļām krievijas uzsāktā kara dēļ – ANO
Runājot par ANO - tikko no baltkrievu opozicionāriem dzirdēju vienu interesantu domu, ka visa tā bļaušana par graudiem ļoti iespējams ir saistīta ar to, ka Krievijai, tāpat kā Ķīnai, tajās ANO organizācijās ir savi sponsorēti kadri, kas var sagatavot jebkādu paniku ceļošu ziņu. Lukašenko arī kā reiz ir nācis klajā ar iniciatīvu Ukrainas virzienā, ka būtu gatavs garantēt kravu drošību apmaiņā pret kaut kādu sankciju atcelšanu. Opozicionārs šādu Lukašenko labvēlību saista ar lielajiem caurumiem budžetā, ko Krievija vairs nevar aizpildīt.
darklight rakstīja: Ja kāds var atļauties mest pārtiku ārā, tas vēl nenozīmē, ka visi var viņu atļauties. Tici man - pensionārs, kam jāskaita katrs cents, kā arī liela daļa strādājošo pērk visu to lētāko un ārā neizmet ne kripatiņu.
Man nav jāskaita centus un pārtikas ziņā varu atļauties (un atļaujos) praktiski jebko, kas ir veikalos nopērkams. Taču varu saskaisties par ārā izmestu maizes galiņu. Tā nu gluži nav, ka nekad negadās kaut ko sabojājušos izmest ārā, bet tai brīdī man liekas, ka zaimoju. Tā ir necieņa pret ēdienu un visu to garo darba un pūļu virkni, kas ir bijusi, pirms tas nonāk uz mana galda. Tā nu esmu audzināts un tāds izaudzis. Labklājība ne vienmēr nozīmē izšķērdību.
WALA rakstīja: Atklāti sakot es no visādu privātuma sargu viedokļa sūtītu tos "skanētājus" dirst. Nav tāda "publiskā labuma", zem kura šo privātuma aizskārumu varētu legāli "pastiept" ...
Tas ir zinātnes progress. Evolūcija, jeb pielāgošanās mainīgajiem apstākļiem. Cilvēks atvēra savu veikalu - pats izdomā savus noteikumus nevis tāds komunists kā tu.
darklight rakstīja: Nu ja! +10! Ja tu trīsreiz dienā ēd omārus, tad prieks par tevi un viss kārtībā! Bet ja cits bagātais nopērk 100 kukuļus baltmaizes un izmet ārā, tad tirgotājs priecīgs paceļ baltmaizei cenu, savukārt nabagais vairs nevar atļauties pat to vienu kukuli.
Bet tas, ka bgātnieks nenopirks 100 maizes, nenozīmē, ka nabagais to varēs atļauties. Tāpēc viņš ir nabags, ka viņam maz naudas. Un ir ļoti nepareizi to nabagu taisīt bagātu, ja viņš pats to negrib. Jo ja gribētu - nebūtu nabags. Nabadzība - process, ko radīja vāji un slinki cilvēki.
WALA rakstīja: Atklāti sakot es no visādu privātuma sargu viedokļa sūtītu tos "skanētājus" dirst. Nav tāda "publiskā labuma", zem kura šo privātuma aizskārumu varētu legāli "pastiept" ...
Atklāti sakot šis tiešām izbrīna... NEKAS šajā gadījumā nemainās privātumā, salīdzinājumā ar maksājuma karti vai telefona maksājumu. Atšķirība ir tikai starp cash un cashless, nevis izmantotajā autentifikācijas līdzeklī, ja jau lieto cashless.