Matīss: Būtu jāatgriežas pie autoceļu preventīvās kaisīšanas (+ video) 43

 
Nozare.lv | 14.janvāris 2015 16:36

Lai uzlabotu braukšanas apstākļus uz Latvijas autoceļiem ziemas laikā, būtu jāatgriežas pie autoceļu preventīvās kaisīšanas, šodien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V).

Pēc Matīsa domām, tas varētu būt vienīgais veids, kā uzlabot braukšanas apstākļos šādā situācija, kad nav stabila ziema un uz autoceļiem regulāri veidojas apledojums. Ministrs norādīja, ka savulaik Latvijā jau tika veikta preventīvā autoceļu kaisīšana, tiesa gan, tā reizēm saskārusies ar sabiedrības neizpratni, proti, kāpēc kaisa sāli uz sausa ceļa.

Ja preventīvās kaisīšanas dēļ būs nepieciešami papildu līdzekļi, tie tiks meklēti un nepieciešamības gadījumā prasīts papildu finansējums valdībā.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss Foto: iAuto.lv

Kā norādīja Matīss, nedrīkst pieļaut, ka netīrītu ceļu dēļ iet bojā cilvēki. Patlaban nav iemesla runāt, ka ceļu tīrīšanai trūkst finansējuma, jo rit tikai gada otrā nedēļa. Tāpat nedrīkstot aizbildināties, ka nevar tērēt līdzekļus, jo tie varot pietrūkt autoceļu uzturēšanai vēlāk. Arī šādā gadījumā papildu finansējums tiks prasīts valdībā.

Vienlaikus ministrs atzina, ka ne vienmēr teikt, ka tikai ceļu stāvoklis ir pie vainas ceļu satiksmes negadījumos. Piemēram, šodienas avārija Vitrupē notikusi pusstundu pēc ceļa nokaisīšanas avārijas vietā.

Kā ziņots, šogad uz Latvijas ceļiem bojā gājuši jau vismaz 13 cilvēki. Melnā statistika tika papildināta otrdienas rītā, kad situācija uz ceļiem apledojuma dēļ vietām bija katastrofāla. Smagu avāriju dēļ vairākas galvenās šosejas tika bloķētas vai daļēji bloķētas.

Matīss iepriekš paziņoja, ka atbildīgajiem dienestiem un iestādēm - gan drošību uzraugošām, gan atbildīgām par autoceļu stāvokli - uzdots sagatavot analīzi par pēdējo divu nedēļu notikumiem, kad uz ceļiem noticis liels skaits autoavāriju. Tāpat esot jāsagatavo priekšlikumi turpmākajai rīcībai, tostarp to, vai nepieciešami kādi grozījumi normatīvajos aktos.

Zemāk redzamajā video apskatāma intervija ar VAS ''Latvijas autoceļu uzturētājs'' valdes priekšsēdētāju Vladimiru Kononovu, ar kuru tiek pārrunātas autoceļu uzturētāju funkcijas, atbildība un budžeta izlietojums.

Izveidojušos situāciju plānots pārrunāt Ceļu satiksmes drošības padomes ārkārtas sēdē 26.janvārī.

Izsaki savu viedokli un priekšlikumus komentāros, vai arī piedalies iAuto aptaujā šeit >>>

 
Visi komentāri
 
LMT 14.janvāris 2015 10:19
20 37 Atbildēt

Iesaku atgriesties pie CSDD vadības izformēšanas.

normis 14.janvāris 2015 10:31
16 0 Atbildēt

Kamèr domàs,ziema jau bùs galà.

sik 14.janvāris 2015 10:36
5 1 Atbildēt

Varbūt vajag kaisīt laicīgāk, nevis trīs stundu laikā pēc apledojuma katastrofām. Pirms sākusies ir intensīvāka satiksme.

Pļurkt 14.janvāris 2015 10:46
9 16 Atbildēt

Diemžēl jāatzīst, ka koministu laikos ceļu uzturēšana strādāja krieni vien žiperīgāk!!

Pa pēdējiem gadiem uz rokas pirkstiem varu saskaitīt reizes kad ceļu kaisītājam bij anolaista lāpsta braucot un sijšjot sāli! Tas nekaS ka sniegs līdz ceļiem - gan jau nokausēs - toties "saekonomēto" soļķi varēs noliet un uzsist gaisā!

Pirms 8-00 neatceros nevioenu gadījumu, kad kāds kaut tīrītu vai kaisītu uz maģistrālā Latvijas nozīmes ceļa. Bet cilvēkiem uz darbu kaut kā ir jātiek!!

Komujnjagu laikos labi atceros ka dusmojos par to ka 3 - 4 naktī gar logu nobrauc auto vai traktors ar lāpstu, bet "brīvās" Latvijas laikos tas kā arī viss pārējais nevienam nav vajadzīgs, jo kešā neiebāzīsi!

raikins 14.janvāris 2015 10:46
40 1 Atbildēt

Agrāk kaisija ar smilti kam piemaisīta sāls un nebija nekādu problēmu. kūstōt vispār nekas neslīd jo smilts ledū iekususi un virsma abrazīva. Brauca žigulīši ar plikām riepām un visidzīvi. Un visvairāk jau pie vainas ir blīve stap stūri un sēdekli;)

braucējs 14.janvāris 2015 12:04
1 0 Atbildēt

Rūjienas pusē vēl joprojām kaisa ar smilts sāls maisījumu. vismaz vizuāli redz ir kaisīts. Iebraucot Valmieras daļā vienmēr melno asvaltu paŗbaudu slīd vai nē.

ezis71 18.janvāris 2015 8:28
0 0 Atbildēt

ja nemaldos tad kālija smilts maisījums!?

fas 14.janvāris 2015 11:03
11 13 Atbildēt

Lai tik nemuld,ja viņš nezina ko dara padotie.Nebija tas ceļš 7 no rīta kaisīts.

Vispār ceļu kaisīšana būtu jāveic pa naktī.

Dienas laikā var kaisīt maznozīmīgākus ceļus, kur mazāka satiksme.

A kategorijas ceļiem līdz 7 rīta jau ir jābūt savestiem kārtībā.

Nespēj tikt ar uzticētiem pienākumiem galā,raksti atlūgumu.

Norča 14.janvāris 2015 11:08
34 7 Atbildēt

Es arī uzskatu,ka Latvījā ir reāla blīvējuma problēma starp stūri un sēdekli.Pats esmu dažām blīvēm blakus sēdējis,kājas aukstas,un nejau tas,ka kautkas nelikumīgs notiek,vienkārši var redzēt,ka cilvēka kustības un reakcījas laiks nesakrīt ar mašīnas kustības ātrumu.Kā arī neesmu nevienu profesionālo šoferi dzirdējis žēlojamies par slikto ceļu stāvokli LV,neskaitot pāris vecus stagnātus,kas žēlojas pārsvarā par visu uz pasaules.

Ivars 14.janvāris 2015 11:13
9 0 Atbildēt

Nav mazliet tā kā par vēlu - sasaukt ārkārtas 26. janvārī? Ja reiz ārkārtas sēde, tad to vajadzētu sasaukt, maksimums, 2-3 dienu laikā. Savādāk līdz 26. janvārim vēl 12 dienas - vēl ir cerības, ka viss noklusīs un norims.

sakāmvārds 14.janvāris 2015 11:28
10 0 Atbildēt

Latvieši zin tādu teicienu:"par vēlu barot suni, kad vilks jau aitās..."

Realitātē ielūkojoties: par vēlu kaisīt "pretslīdes materiālu- sāli", kad mašīnas pa grāvjiem mētājas, bet vēl vairāk par vēlu ir rīkot apspriedes, kad arī uz mūžību aizgājušie no ceļiem jāsavāc!

jancuks 14.janvāris 2015 15:27
3 1 Atbildēt

ta pat lielākoties šoferi paši vainīgi, tad arī pie lielākās problēmas vajadzētu, strādāt ne tikai te komentāros LVC nolikt. LVC strādā nejau tur simtlatnieku komanda. bet vadītāji, gan vajdzētu vairāk pašiem ar smadzenēm strādāt

jančuks 14.janvāris 2015 15:29
7 2 Atbildēt

es domāju pašiem autovadītājiem vajadzētu ar smadzenēm vairāk strādāt

xxxxx 14.janvāris 2015 11:28
8 3 Atbildēt

nekas nav jāmaina...jāmaina braukšanas ātrums un riepas...

ahh 14.janvāris 2015 11:47
5 0 Atbildēt

skaidrs ka vajag kaisiit un labi ja buutu ledus laikaa arii smilts klaat saalij.Nu nevaru es uz to Kononovu skatiities,seja izsaka visu...

Kaža 14.janvāris 2015 11:56
7 0 Atbildēt

Kamēr analizēs,stārķi būs atlidojuši !!! Var būt tomēr vispirms darīt un tad analizēt ? Nebūs pareizāk ?

.solvita. 14.janvāris 2015 11:59
7 0 Atbildēt

Par ko mes maksajam cela nodokli? Lai vairak butu upuru JO asvaltetos celus kaisa ar sali bet mazos celus nekaisa vispar viens pliks ledus.

kalfonso 14.janvāris 2015 19:11
1 1 Atbildēt

nemaksājam mēs nekādu ceļa nodokli. cik var par to runāt?

Ināra 14.janvāris 2015 12:02
9 8 Atbildēt

Kaisīt ar smilti kam piemaisīta sāls klāt,bet vajag arī zemes ceļus kaisīt,jo tie vispār nav izbraucami,viens ledus,cik ilgi cilvēkiem jāriskē ar savām dzīvībām.Vai tāda Valsts nostāja- nav cilvēka nav problēmu.

peie 14.janvāris 2015 12:07
3 1 Atbildēt

Mūsu valstī domāšana ir topā..un tā labi ilgi,lai nebūtu jāizdod papildus līdzekļi..pašiem nepietiks...

braucējs 14.janvāris 2015 12:08
5 0 Atbildēt

Domāju lauku ļaudīm jāvēršas cilvēktiesību institūcijās,jo uzskatu ka tā ir 100% vēl laukos palikušo cilvēku nicināšana. Negribētu būt šais dienās ,kāds kuram vajadzīga steidzama medicīniskā palīdzība. Kaut vai iedomājaties ātros ar dzemdētāju uz tāda ceļa...

Pļurkt 14.janvāris 2015 12:44
4 8 Atbildēt

Tak kādi vēl lauki???

Rīga - Jelgava ceļu nejēdz kaut cik uzkopt, ko par pārējiem runāt!

LD 14.janvāris 2015 12:19
2 1 Atbildēt

Šo jautājumu kārtīgi vajadzētu izdiskutēt Maijā. Arī Ušakovs pavasarī runās par Rīgas ielu uzturēšanu ziemas periodā.

mazina 14.janvāris 2015 14:15
2 1 Atbildēt

vecpiebalga ari tos celus negrib kaisit kamer nedabon pa mizu no cilvekiem. jo loti gruti iet pa celu kur ir viens ledus. nu ir jadoma par cilvekiem.

jančuks 14.janvāris 2015 15:30
1 2 Atbildēt

es domāju pašiem autovadītājiem vajadzētu ar smadzenēm vairāk strādāt

valdis 14.janvāris 2015 15:47
6 2 Atbildēt

Kartra avārija ir jāvērtē atsevišķi - patiesībā LVC reti var būt vainīgi pie avārijas - caur tiesu gandrīz neiepejami šadās situācijās pierādīt LVC vainu, kāpēc? Tāpēc, ka viņi arī nav vainīgi - ka tāda ir daba. LVC nav pareģi un kas notiktu, ja uznaktu nenormāla dabas parādība un pilnīgi viss apledotu - tad arī LVC būtu vainīgi. Ir jāspēj atšķirt divas dažādas, lietas un tad var runāt par vainu - kur iesaistīti dabas apstākļi LVC vaina automātiski atkrīt. iR JAMĀK izvērtēt ko var izdarīt cilvēcikais aspekts pret dabu. Es saprast ja kāds iemaucies bedrē un avarējis - tā cita lieta. Tak domājiet ar galvu ko runājam - vakar vispār bija smieklīgi beztabu redzēt ka aptaujā cilvēki sabalsojuši, ka LVC vainīgi pie avārijām - manā izpratnē tas bija balsojums cilvēkiem pašiem par sevi - vai mēs esam stulbi vai nē. Un ko jūs varat bāst iekšā to ceļu nodokli jus paskataties cik ir lv ceļu budzets un cik no tā sastāv mūsu maksātā nauda - tas nav nekas - ar to naudu nevar pat bedres aizlāpīt, zīmes nomainīt, netiktu nemaz līdz zāles bļaušanai ap stabiņiem, ka nauda jau beikties - ar to naudu tiem 100ls var ziemā labi, ka sniegu no tavas durvju priekšas aizvest - ko jūs te runājat par kaut kādām ceļu reksntrukcijām vēl - nebūtu ES no kurienes nāk lielakā caļu nauda mēs celus vispār jaunus nebūvētu

kaspis 14.janvāris 2015 16:27
5 2 Atbildēt

pilnīgi piekrītu - tauta ir glupa un tešās stipri ātrāk par savām un dzelžu robežām. Iedomājušies ka maksimālais ātrums ir obligāti jāizpilda un tad ja, maucot uz 110, saslīd, tad saprotams, jāvaino ceļinieki...

Kad vienreiz brauks pēc apstākļiem, tad arī mazāk sitīsies.

Melnais ledus - vai tad tiešām uzsākot braukt nejūti ka nospolē vairāk kā parasti? Savās gaismās neredzam ka asfalts spīd? Domāt līdzi vajag, nevis vainot visu pasauli.

Un tiem steidzīgajiem iesaku dzīvi sakārtot, tad varēs atļauties 5-10min ilgāk atrasties ceļā un lieki neriskēt...

mja... 14.janvāris 2015 15:54
1 0 Atbildēt

Domāju Kononovu ar viņa ''normatīvajiem aktiem'' bojā gājušo tuvinieki varētu sūdzēt tiesā!!!

PV 14.janvāris 2015 17:19
4 2 Atbildēt

Varbūt atkal jāpaskatās uz auto skolām, cik labi sagatavotus autovadītājus tās izlaiž uz ceļiem..

Es arī uzskatu, ka nevar un nav nemaz iespējams kaisītājai mašīnai momentāni būt klāt visās vietās, kur krasi pamainās laikapstākļi. Vadītājam ir jāspēj pašam novērtēt ceļa stāvoklis un atbilstoši jābrauc.

kalfonso 14.janvāris 2015 19:18
6 0 Atbildēt

šodien braucu no Valmieras uz Raunu. zeminieks viss ledū, pa virsu ūdens kārtiņa, bet tas ir saprotami, jo dienā tur labi ja 100 mašīnas brauc.

normāli izbraucu. domājot ar galvu, bez asiem manevriem. jā, lēnāk, kā parasti, bet tas ir tikai normāli.

pēdējo vismaz 10 gadu laikā kaut kā neatceros gadījumu, ka valsts galveni autoceļi būtu neizbraucami.

Ir ziema. un tas nozīmē, ka var būt slidens. ar to jārēķinās, jo katram kaisītāju pa priekšu nenosūtīsi.

hrentebe 14.janvāris 2015 19:47
8 1 Atbildēt

Pareizi, pareizi, vēl gāzīsim sāli dubultā, arī vasarā lietus laikā. Tauta- autobraucēji, sākumā stāvot ar sāls spaini rokā, atcerēsimies elementārus ziemas braukšanas noteikumus...Braukšana ar neatbilstošām riepām- tā ir katram trešajam, braucot uz 80- 90 km/h- mani visi apdzen !!! Vai tas ir Sāls trūkums ??? Nē- tas ir smadzeņu trūkums...un beigsim gaudot par sliktajiem ceļiem vienreiz.

lilu 14.janvāris 2015 20:08
1 5 Atbildēt

Kā var runāt tādas muļķības! Šogad ceļus vispār nekopj.....un nav neviens šoferis vainīgs....autoceļu uzturētāju nolaidība un bezatbildība...katru dienu es braucu uz darbu un droši varu teikt - tas ceļš ir kopts vienu reizi 9.janvārī dienā un viss...

JanisGrinhofs 14.janvāris 2015 20:10
4 0 Atbildēt

Valdis izņēma vārdus no mutes. Pie mums jau ir pierasts, visi dara kā grib, ir gudrākie par visiem, bet ķibelēs vienmēr vainīgs kāds cits. Galvenais komentē lietas par kurām nav nekāda sajēga.Pavērojiet kāda ir braucēju kultūra.

JanisGrinhofs 14.janvāris 2015 20:14
2 1 Atbildēt

Par ceļu kopšanu. Slikto laika apstākļu uz ceļiem avārijas notikušas Lietuvā, Igaunijā un citur pasaulē. Laikam ceļa uzturētāji arī tur ceļus nekaisa vai arī mūsējie noslēguši līgumus ar šīm valstīm!?

Garais 14.janvāris 2015 23:05
0 1 Atbildēt

Ko labu teikt par ceļu uzturētajiem, ja ceļa uzturētājs brauc pa sniega putru ar paceltu lāpstu un ber sāli!!!! Ceļš pirmkārt no sniega jāatbrīvo, tad jānokaisa ar pretslīdes materiālu. Kur skatās policija, kāpēc nesoda ceļu dienestu? Cik ilgi vēl priekšniecība neatbildēs par savu bezdarbību!!

Crankshaft 15.janvāris 2015 7:40
1 0 Atbildēt

sik

Varbūt vajag kaisīt laicīgāk, nevis trīs stundu laikā pēc apledojuma katastrofām. Pirms sākusies ir intensīvāka satiksme.

====================

Pats pilsonis Kononovs ir parqakstījis pavēli, ar kuru pretslīdes materiālu kaisīšana / laistīšana ir uzsākama tikai

pēc ceļu apledojuma fiksēšanas! Tā ka:

a)Ceļu uzturētājs nemaz nedrīkst neko uzsākt, pirms nav

ziņojuma no vietām, ka apledojums IR;

b) Maksā par šķūrēšanu / kaisīšanu Ceļu uzturētājam LVC ar

visu Kononovu. Ja rīkosies pretēji pavēlei, uzturētājs no

LVC naudu nesaņems (maksā pēc fakta!). Tāds gudrinieks nu mums tas Kononovs iraid ...

Pļurkt

Diemžēl jāatzīst, ka koministu laikos ceļu uzturēšana strādāja krieni vien žiperīgāk!!

========================

Padomjlaikos ceļu uzturēšana bija organizēta uz pavisam citiem principiem, arī sniega "apkalpošana" pilsētās. Tagadējā sistēma kopē Rietumeiropu, bet , diemžēl, dažu personu izdarību dēļ nav efektīva ... :-(

Pļurkt 15.janvāris 2015 9:54
7 0 Atbildēt

Kādus vēl rietumus kopē??? UK, Francijā, Beniluksā, tai pat Vācijā pēc sniega sanesumiem un pirmajām avārijām autobāni slēdz, līdz laikam kamēr sniegs pats izkusīs!!

Es nepārteicos - un pēc pirmajām avārijām!!!

ASV ir precīzi tā pat!

Komunistu laikos elementāri rajona 1. partijas sekretārs ceļu uzturētāju priekšnieķeli izsauc uz "paklāju" ja kāds lielāks vīrs vai kāds regulārais trobeļu cēlājs saslīdēja vai nokavēja darbu.

Ja kādu vairākas reizes bija jāsauc, tad pēc kāda neilgāka laiciņa viņš jau strādāja par naktssargu.

Mans kaimiņš strādāja uz kaisītāja ziemā un laistītāja vasarā, tā ka labi zinu to laiku virtuvi - daudz tika stāstījis.

To laiku sistēma ar masveida apziņošanu par ceļu stāvokļa pasliktināšanos darbojās krietni vien efektīvāk.

Jau neskaitāmas reizes esmu pārliecinājies, ka komunistu iestrādātos principus nedrīkstēja atmest, kā nekam nederīgus neskatoties un neizvērtyējot!

Akla rietumu kopēšana daudzas vietas ir pamatīgi sačakarējusi!!

p.s. sociālismu atpakaļ jau nu nefribētu gan.

Crankshaft 15.janvāris 2015 7:41
9 0 Atbildēt

LMT

Iesaku atgriesties pie CSDD vadības izformēšanas.

==================

Paskaidroju tev, grūtgalvim: CSDD ar to visu nav pilnīgi nekāda

sakara!

Brīdinājums~! 15.janvāris 2015 8:40
1 0 Atbildēt

Salieciet zīmes!

Crankshaft 15.janvāris 2015 10:27
0 0 Atbildēt

Pļurkt

Kādus vēl rietumus kopē??? UK, Francijā, Beniluksā, tai pat Vācijā pēc sniega sanesumiem un pirmajām avārijām autobāni slēdz, līdz laikam kamēr sniegs pats izkusīs!!

---------------------------

Tā gluži nav, pats esmu trāpījis sniega vētrās gan Vācijā , gan Itālijā :-) Un par sniegu es nerakstīju, bet par preventīvo ceļu apstrādi gaidot iespējamo atkalu un taml..

Mans kaimiņš strādāja uz kaisītāja ziemā un laistītāja vasarā, tā ka labi zinu to laiku virtuvi - daudz tika stāstījis.

---------------------------

Tātad pilsētā viņš strādāja. Atvaino, ārpus apdzīvotām vietām darba specifika bija drusku savādāka! :-)))))))))

To laiku sistēma ar masveida apziņošanu par ceļu stāvokļa pasliktināšanos darbojās krietni vien efektīvāk.

-----------------------------

Apziņošanai bija tikai informatīvs raksturs - sistēmas mugurkauls bija ceļu meistaru "posteņu" tīkls. Katram bija

iedalīti 30 - 40 km ceļa, par kuru viņš atbildēja un rīkojās

saskaņā ar operatīvo situāciju. Ceļu meistari savukārt sazinājās savā starpā gan pa telefonu, gan rācijām, arī ar

"centru", tādējādi gūstot pilnīgu pārskatu par apstākļiem

vismaz 50 km radiusā. Mūsu kantora šoferiem - izmēģinātājiem sniega tīrīšana ziemā, CRBP-1 sistēmā, bija

viena no legālajām haltūrām, otra bija Sanitārā transporta autobāze :-) reizēm tais sniega akcijās piedalījos arī es - ne

ar tīrītāju, bet kā "atbalsta grupa", ar RAF mikriņu :-) Tā ka arī šo to zinu...

willi 16.janvāris 2015 0:09
1 0 Atbildēt

ka vienmer,latviju parsteidz ziema un letini neuzspeja sagatavoties apledojumam vai sniegam.piki sabazt kabatas,to vienmer uzspej.nekad,neko laikus nedara kamer nav liku kaudzes.Latvija ir celi,kura vieta.par ko mes maksajam cela nodokli un visu parejo.lai kungiem butu maize uz desas.

Vernons 16.janvāris 2015 23:31
0 0 Atbildēt

Vai īdētāji nevēlas dzirdēt, ko par viņiem domā sabiedriskā transporta vadītāji, kas izpilda reisus starp Latvijas pilsētām?

ZN 18.janvāris 2015 18:17
0 0 Atbildēt

Vai tikai Kononovu ģimenes uzņēmums nenodarbojas ar tīšu sabotāžu? Un pie viena ietaupīto naudu varēs izdalīt sev prēmijās.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 7

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 30

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti