"Fermi Energia": Mazais modulārais kodolreaktors varētu saražot ap 25% no Baltijai nepieciešamā elektroenerģijas apjoma 12

 

Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 25.jūnijs 2022 21:02

Mazais modulārais kodolreaktors varētu saražot ap 25% no Baltijai nepieciešamā elektroenerģijas apjoma, aģentūrai LETA norādīja Igaunijas kompānijā "Fermi Energia", kas Igaunijā plāno attīstīt šāda veida reaktoru.

Uzņēmums no pirmā mazā reaktora bloka elektroenerģijas ražošanu plāno sākt 2031.gada beigās.

Pēc kompānijas pārstāvju paustā, Igaunijas valdība pilnvaroja oficiālo kodolenerģētikas darba grupu līdz 2023.gada beigām iesniegt valdībai galīgo ziņojumu, pamatojoties uz kuru Igaunija var uzņemties oficiālas saistības attiecībā uz kodolenerģētikas programmu, ievērojot Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) starpposma mērķu pieeju. Pēc šī lēmuma pieņemšanas var pieņemt attiecīgus tiesību aktus, veikt plānošanu un saņemt atļaujas.

"Fermi Energia" paralēli pieņem darbā darbiniekus, izstrādā sadarbības līgumus, attīsta tehnoloģijas un kapitalizāciju mazo modulāro reaktoru izvietošanai.

Kompānijā informēja, ka pērn oktobrī "Fermi Energia" parakstījusi sadarbības memorandu ar Latvijas valsts kompāniju AS "Latvenergo" un, pamatojoties uz to, kopīgi pabeidza tirgus ietekmes pētījumu, kas parāda mazā modulārā kodolreaktora konkurētspēju Baltijas elektroenerģijas tirgū, ņemot vērā fosilās enerģijas ražošanas augstās izmaksas.

""Latvenergo" ir piemērots ražošanas portfelis, ko papildina bāzes slodzes elektroenerģijas ražošana, labas zināšanas par kodolenerģiju un veselīgs līdzsvars, lai kopā ar "Fermi Energia" pašreizējo akcionāru "Vattenfall AB" būtu uzticams partneris mazā modulārā kodolreaktora projektu īstenošanai reģionālās energoapgādes drošības nodrošināšanai. Ir būtiski, ka uzņēmuma akcionāri "Vattenfall" un "Tractebel", kā arī daudzi Igaunijas akcionāri atbalsta šo soli," skaidroja "Fermi Energia" pārstāvji.

Skaidrojot atšķirību starp parastajiem kodolreaktoriem un mazajiem modulārajiem reaktoriem, "Fermi Energia" pauda, ka mazie modulārie reaktori ir aptuveni četras līdz piecas reizes nelielāki, ātrāki un arī vienkāršāk uzbūvējami, līdz ar to pastāv zemāks finansiālais risks un ir zemākas personāla prasības.

Igaunijas un Latvijas elektrotīkls arīdzan var apkalpot tikai vienu bloku ar maksimālo jaudu 500 elektrisko megavatu apmērā, tāpēc lielu reaktoru būvniecība nav iespējama. Mazāki reaktori ir arī mērogojami, kas nozīmē, ka, būvējot vienu bloku pēc otra, iespējams paātrināt būvniecības procesu, kā arī samazināt riskus un uzlabot finansējamību, norādīja kompānijā.

Mazajos reaktoros, kuru būvniecību apsver "Fermi Energia", tiek izmantots tieši tāds pats kurināmais kā ierasti zināmajos reaktoros un 90% no tiem pašiem komponentiem, kas jau tiek izmantoti Ziemeļvalstu reaktoros. Uzņēmumā norādīja, ka šādi materiāli jau 45 gadus ir ļoti rentabli, droši un labi zināmi regulatoriem, komunālo pakalpojumu sniedzējiem un akadēmiskajiem pētniekiem.

"Fermi Energia" ir Igaunijas jaunās paaudzes kodolenerģijas uzņēmums, kas koncentrējas uz mazo modulāro reaktoru izstrādi un ieviešanu. Uzņēmuma mērķis ir nodrošināt iespēju Baltijas patērētājiem sasniegt oglekļa neitralitāti, garantējot uzticamību un cenu pieejamību.
 

 
Visi komentāri
 
650 25.jūnijs 2022 23:12
0 0 Atbildēt

(Man) pat bailes iedomāties.Cik (un ko) varētu saražot Lielais Gandohadronu Kollaidars (LGK).Jā.

Pļurkt 26.jūnijs 2022 5:16
0 1 Atbildēt

Urānu ņems no Krievijas?

No Ignalinas lielās un jaudīgās elektrolīnijas stāv neizmantotas!

Būvēsim jaunas, bet šīs principā neizmantosim!

viencexperc 27.jūnijs 2022 10:12
1 0 Atbildēt

urānu ražo daudzas valstis, bet kodolatkritumu nodošanai ir paredzēta krievija.

Pļurkt 27.jūnijs 2022 10:49
0 0 Atbildēt

Jā, jā, tikai nezi kāpēc Somija, Vācija un it sevišķi Francija ir saķērušas galvas, ka no Krievijas ņemt nedrīkst???

Nu un kāpēc Francija stādina nost reaktorus???

++++++++++

Kuras ir tās "daudzās" valstis kas ražo KODOLDEGVIELU (nevis iegūst urānu)???

MMX 27.jūnijs 2022 13:42
0 0 Atbildēt

Ļoti vienkārši - no Krievijas ņemt bija lētāk, un visi riski un atkritumi paliek kaut kur Krievijas plašumos. Ražot kodoldegvielu kaut kur civilizētajā pasaulē ir dārgs prieks, pie tam izkrītot krievijas apjomiem, nedomāju ka pārējie ražotāji tā uzreiz uz sevi var paņemt visus pasūtījumus. Attiecībā uz Francijas reaktoriem tur ir vēl citas problēmas - tehniskas ķibeles pašos reaktoros, kā arī tikko noslēgts līgums ar Rosatom, zemāk raksts:

www.nytimes.com/2022/06/18/bu...er-russia.html

news.sky.com/story/nearly-...-grid-12600662

Ja izplatam baumas ar tādu pārliecību, tad piemetam klāt arī kādu informācijas avotu.

Pļurkt 27.jūnijs 2022 14:03
0 0 Atbildēt

Baumas????

Viselementārākie ekonomikas pamatu pamati!!

Ja no ekonomiskās aprites izkrīt kāds no lieliem spēlētājiem, tad ir jāpaiet GADI, kamēr kāds vai kādi citi to spēj aizpildīt!!

Urāna raktuvēs nav iespējams uz sitienu palielināt ieguvi!!

Rūdas bagātināšanas rūpnīcās tas pat!

Reaktoros vēl jo vairāk.

Gadiem vai precīzāk sakot gadu desmitiem turēt iesaldētas jaudas neviens nekad neturēs!!!

===============

Brīnums kur tāds analfabētisms?

Tieši tā pat kā runās par gāzi un elektrību - nu tūlīt ņems no citiem.... tikai tiem citiem nav nedz gāze, nedz elektrībā plauktiņā nolikta, gaidot ka tik kāds paņems!

++++++++++++++

Baumas jopcik!!! Uz bibliotēku aizej, un parocies pa nodzeltējušām grāmatām par ekonomiku!

MMX 27.jūnijs 2022 19:33
0 0 Atbildēt

Par to, kādas sekas ir liela tirgus spēlētāja aiziešanai no tirgus mēs šobrīd nerunājam, stāsts ir par tekstu, ka minētās valstis esot saķērušas galvas par kodoldegvielas trūkumu. Es šādus rakstus nevaru atrast.

Tālāk zemāk links uz datiem par urāna ieguvi pasaulē:

world-nuclear.org/information-l...-overview.aspx

Krievi varbūt ir 3. vietā, bet tikai ar 8%, kas nav tāds apjoms lai iestātos nozares sabrukums.

Līdz ar to mazāk dir*īsim un vairāk dalīsimies ar informāciju no kurienes raujam savas baumas. Atbildēt ar tekstu - aizej uz bibliotēku gluži nav labākais tonis, ja pats savu informāciju iegūstat Facebook lentā.

Pļurkt 27.jūnijs 2022 20:24
0 0 Atbildēt

Baumas jopcik!!! Uz bibliotēku aizej, un parocies pa nodzeltējušām grāmatām par ekonomiku!

=============

Par to, kādas sekas ir liela tirgus spēlētāja aiziešanai no tirgus mēs šobrīd nerunājam = nevis mēs, bet tikai un vienīgi tu!!!

+++++++++++

Visu pārējo droši vari paturēt pie sevis, jo no vāvuļošanas jēgas nebūs pilnīgi nekādas.

Krotow 27.jūnijs 2022 18:32
0 0 Atbildēt

Esot taču izdomājuši jauna tipa reaktorus, kas varot "izsūkt sulu" arī no izlietotās kodoldegvielas. Tad Krievija vairs nav vajadzīga.

Pļurkt 27.jūnijs 2022 19:06
0 0 Atbildēt

Tam arī laiku vajadzēs!

Tā mūsu ražotnē.... pirms kovida vasarā teju vai 3. maiņu vajadzēja taisīt, bet tagad viena maiņa saražo vairāk kā iepērk.

Atnāca piedāvājums aizvietot produkciju, ko iepriekš no Krievijas ieveda.

BET, lai uztaisītu 3, pat 4 maiņas (strādājam cilvēcīgi - 8 st darba dienā), vajag vismaz vidēji kvalificētus darbiniekus, kurus vajag apmācīt minimums mēnesi, lai tie spētu izpildīt pamatfukcijas! Lai strādātu pilnīgi patstāvīgi - vismaz 2 mēneši jābūt uzraudzībā. Vienīgais apmācītājs esmu es - vienpersonīgi. Es nevaru 2 mēneši atrasties ražotnē, neizejot no tās ārā!!!

Taču piedāvātais apjoms ir vairākas reizes lielāks!!!!!

Uzstādīt 2. līniju?? Vēl sameklēt un apmācīt darbiniekus ģerevņā - tas jau ir vairāku GADU jautājums!!

++++++++++++++

Nu pieņemsim ka mēs uzsākām, BET uzsāka arī daudzi citi..... Un galu galā (pieņemsism) mēs nebijām pirmie, kas piedāvā vajadzīgos apjomus.... un ko bankrotēt???

===========

NEVIENS NEKAD uz sitienu nepalielinās ražošanas apjomus, tikai tāpēc, ka ir radusies mīklaina iespēja.....

Kas grūti saprast grūtgalvjiem??? Jeb vieglāk, kā ierasts dirsties un apdirst!!??

Qeen 28.jūnijs 2022 13:44
0 0 Atbildēt

mums tak bija eksperementālais kodolreaktors - bet tāpat. bāleliņi, kas tagad sēd saeimā un pārdod mūsu tautu kā prostitūtu sazāģēja metāllūžņos un pārdeva krieviem.

Pļurkt 28.jūnijs 2022 15:16
0 0 Atbildēt

... un atomfiziķi Godmani iesēdināja valdības krēslos!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 7

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti