Lielākais gada nobraukums mašīnām ir Nīderlandē, vismazākais - Latvijā 3

 

Foto: iAuto.lv

CarVertical | 17.septembris 2024 11:32

Izpētot, cik daudz kilometru veic automašīna, var prognozēt tās potenciālo nobraukumu pēc dažiem gadiem. Auto datu uzņēmums "carVertical" Eiropā un ASV veica pētījumu, lai noskaidrotu, kurās valstīs gadā nobrauc vairāk kilometru. Daudzas automašīnas, kas Latvijā tiek ievestas no ārzemēm, ir ar lielu nobraukumu, kuru negodīgi pārdevēji var samazināt, lai mākslīgi celtu spēkrata vērtību.

Automašīnas Nīderlandē gadā nobrauc visvairāk kilometru

No visiem transportlīdzekļiem, kurus pārbaudīja "carVertical", Nīderlandē izmantotajiem bijis lielākais vidējais nobraukums gadā - 29 851 km. Ar līdzīgiem datiem raksturīgi arī auto Spānijā (29 017 km), Dānijā (27 346 km), Beļģijā (24 308 km) un Francijā (23 775 km).

Jau trīs četru gadu laikā jaunām automašīnām no minētajām valstīm odometrā būs nolasāmi vismaz 100 tūkstoši kilometru, tādēļ to īpašnieki varētu vēlēties spēkratu pārdot un izvēlēties citu.

"Lielāks nobraukums parasti nozīmē to, ka auto būs mazāk vērtīgs, tādēļ autobraucēji cenšas šādus transportlīdzekļus pārdot pirms to vērtība ir ievērojami kritusies. Liels daudzums mazlietotu auto Latvijā tiek ievesti no Rietumeiropas. Automašīnu ievešana no citas Eiropas valsts ir visai lēts un vienkāršs process, tādēļ tas būtiski nepalielina lietota auto gala cenu," saka Mats Buzelis (Matas Buzelis), "carVertical" lietotu auto tirdzniecības eksperts.

Latvijā brauc vismazāk - līdzīgi ir arī citās Baltijas valstīs

Vidējais nobraukums pa Latvijas ceļiem ir pats zemākais Eiropā - 17 420 km. Igaunijā (17 501 km) un Lietuvā (17 980 km) automašīnas vidēji veic lielāku attālumu, bet tikai nedaudz.

Mazākais nobraukums ir fiksēts automašīnām, kas ievestas no ASV - 16 941 km. Lai arī amerikāņu automašīnām no visām izpētītajām valstīm ir mazākais vidējais nobraukums, vairums no ASV ievestu spēkratu ir nopietni bojāti. Citādi auto pārdevējiem būtu grūti gūt peļņu.

Lai arī Latvijā ik gadu automašīnas veic mazāku attālumu nekā Rietumeiropā, pēc desmit gadiem arī šāda auto nobraukums var pārsniegt 170 tūkstošus kilometru.

Auto ar mazu nobraukumu par zemu cenu - pārāk labi, lai būtu patiesība?

Izvēloties lietotu auto, šoferiem būtu jāuzmanās no spēkratiem ar mazu nobraukumu un īpaši zemu cenu. Negodīgi pārdevēji bieži maina odometra rādījumu, lai nopelnītu vairāk naudas.

Iespējamība iegādāties auto ar "attītu" nobraukumu būtiski palielinās, ja tiek pirkt spēkrats, kas ievests no ārzemēm. Valstis savā starpā neapmainās ar automašīnu datiem, tādēļ krāpnieki šo izdevību izmanto. Daudzi auto ar viltotu nobraukumu - reizēm pat vairākkārt - tiek ievesti Latvijā no ārzemēm.

"Pirms tikšanās ar pārdevēju autobraucējiem ieteicams pārbaudīt spēkrata vēsturi, lai pārliecinātos, ka tā nobraukums ir patiess. Tā ne tikai iespējams ietaupīt laiku, bet arī nevilties, uzzinot patiesību. Pērkot lietotu auto, tikpat svarīgs ir arī testa brauciens, kā arī pārbaude sertificētā autoservisā," paskaidro M. Buzelis.

 
3 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
0pis 17.septembris 2024 13:58
1 0 Atbildēt

Auto no ASV - šī tēma vispār ir aktuāla? Rezerves daļas viegli pieejamas par izdevīgu cenu? Kas tur ar vītnēm un skrūvju savienojumiem, neesi ierobežots ar servisa izvēli kam ir jeņķu sistēmas instrumenti?

Viencexpercs 18.septembris 2024 10:32
1 1 Atbildēt

Kad es nopirku savu auto, es pārdevējam paprasīju lai odometru attin uz atpakaļu, jo zināju, ka auto pēc kāda laika pārdošu. Betr latviešu pamuļķiem patīk mazi cipari odometrā.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Degvielas cenas Latvijā samazinās vēlreiz 3

Sekojot globālajām tendencēm, 18. septembrī degvielas cena Latvijā samazinājusies vēlreiz arī 95 markas benzīna litram nonākot zem atzīmes 1,40 eiro. Lasīt vairāk

 

Ķīnas premium Wey 05 pirmizrāde no 59 990 EUR; Latvijā jauns "Subaru" un "Great Wall Motors" salons Kārļa Ulmaņa gatvē (+ VIDEO) 4

iAutolv apmeklē autosalonu, kas līdztekus Subaru un GWM Ora sāk piedāvāt arī GWM Wey - Ķīnas zīmola luksuss nodalījuma produkciju. Lasīt vairāk

 

160 000 eiro: Audi piesaka elektrisko RS e-tron GT performance – Gran Turismo sedanu ar 925 Zs jaudu (+ FOTO)

Audi e-tron saimes virsotnē nostājas RS e-tron GT performance – vēl jaudīgāks, dinamiskāks un modernākas konstrukcijas modelis, kas Vācijas tirgū maksās nedaudz vairāk par 160 000 eiro. Lasīt vairāk

 

50 kilometri ar elektrību - Ford iepazīstina ar jauno Ranger PHEV (+ FOTO) 1

IAA Transportation izstādē Hanoverē Ford prezentējis pikapa Ranger uzlādējamo hibrīdversiju (PHEV), kas ar elektrību spēj nobraukt līdz 50 kilometriem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti