Nocietina austrumu robežu (+ FOTO) 4

 

Foto: Armīns Janiks

AM | 17.augusts 2024 11:01

Turpinās darbs pie austrumu robežas stiprināšanas; Nacionālie bruņotie spēki pabeiguši žoga posma izbūvi uz Latvijas-Krievijas robežas

Aizsardzības nozare turpina darbu pie austrumu robežas stiprināšanas un pretmobilitātes pasākumu ieviešanas, tuvākajos piecos gados ieguldot 303 miljonus eiro robežas stiprināšanā. Vienlaikus Nacionālie bruņotie spēki sadarbībā ar VAS “Valsts nekustamie īpašumi” ir pabeiguši teju 20 kilometru gara žoga posma izbūvi uz Latvijas-Krievijas robežas.

“Austrumu robežas stiprināšanas virsmērķis ir aizstāvēt mūsu valsti un mūsu sabiedrību no pirmā centimetra. Līdz ar austrumu robežas militārās stiprināšanas un pretmobilitātes plāna apstiprināšanu šī gada martā, aizsardzības nozare no pirmās dienas aktīvi strādā pie plāna īstenošanas. Jau tajā pašā dienā nekavējoties tika uzsākta pretmobilitātes šķēršļu izvietošana robežkontroles punktos un turpmāko darbu operacionālā plānošana.

Šobrīd mēs izvietojam pretmobilitātes šķēršļus uzglabāšanas parkos un septembrī sāksim jaunu posmu ar to uzstādīšanu gar Krievijas un Baltkrievijas robežu. Mūsu mērķis ir atturēt ienaidnieku no jebkādas vēlmes vai domas par NATO un ES ārējās robežas apdraudēšanu. Reāla militāra apdraudējuma gadījumā esam gatavi arī aizkavēt un iznīcināt pretinieku. Austrumu robežas stiprināšana un aizsargāšana ir mūsu visu – Nacionālo bruņoto spēku, pašvaldību, Valsts robežsardzes un uzņēmēju - kopdarbs, kas turpināsies,” piektdien, 16. augustā, pierobežā tiekoties ar mediju pārstāvjiem, uzsvēra aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Austrumu robežas stiprināšanai paredzētais finansējums jau tiek apgūts konstrukciju materiālu – betona bloku, prettanku ežu, “pūķu zobu” un HESCO grozu iegādei.

Saražotie materiāli šobrīd tiek piegādāti uz pretmobilitātes materiāltehnisko līdzekļu pagaidu novietnēm pašvaldību, VAS “Valsts nekustamie īpašumi”, Valsts robežsardzes, Satiksmes ministrijas un VSIA “Latvijas Valsts ceļi” īpašumos Ludzas un Krāslavas novados, kā arī privātajos īpašumos Ludzas novadā un Nacionālo bruņoto spēku objektos.

Vienlaikus Nacionālie bruņotie spēki sadarbībā ar VAS “Valsts nekustamie īpašumi” ir pabeiguši teju 20 kilometru gara žoga posma izbūvi uz Latvijas-Krievijas robežas ar mērķi novērst nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu.

Sniedzot atbalstu žoga izbūvē, Nacionālie bruņotie spēki veica žoga stabu dzīšanas, žoga paneļu un dzeloņdrāšu uzstādīšanas, kā arī apkalpošanas vārtu izbūves darbus. Robežas žoga izbūves darbos no šī gada 3. aprīļa vienlaikus strādāja piecas darba grupas piecos dažādos posmos, katrā grupā esot 16 cilvēkiem – četriem tehnikas operatoriem un divpadsmit strādniekiem, kas veica stabu, žoga paneļu un dzeloņdrāšu uzstādīšanu. Papildus tam Nacionālie bruņotie spēki veica tehnikas, materiālu un atbalsta bāzes apsardzi. Šo uzdevumu izpildē katru nedēļu tika iesaistīti aptuveni 100 karavīri un zemessargi.

Jau ziņots, ka šī gada 5. martā Ministru kabinets apstiprināja plānu, kas paredz Latvijas austrumu robežas stiprināšanu un pretmobilitātes pasākumu ieviešanu. Plāna mērķis ir valsts drošības stiprināšana, laikus īstenojot pasākumus, kas nodrošina Nacionālo bruņoto spēku spēju ierobežot pretinieka sauszemes spēku formējumiem iespējas viegli šķērsot valsts robežu un strauji virzīties Latvijas iekšienē.

Šī iniciatīva ir daļa no plašākas Baltijas Aizsardzības līnijas izveides, kas tiek realizēta saskaņā ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas aizsardzības ministru 2024. gada 19. janvārī parakstīto vienošanos.

 
4 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Cilveeks 21.augusts 2024 6:36
1 0 Atbildēt

Mazliet smieklīgi ir tas, ka šos "zobus" uz robežu ved no Rīgas. Es saprotu, ka tuvāk robežai nav nevienas pašas betona rūpnīcas. Gan jau, ka bija konkurss un lētāk izrādījās betona gabalus vizināt cauri pusvalstij, nekā taisīt uz vietas. Skumji.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

PAPILDINĀTS AR VIDEO 16.sep; Aktuālie piedāvājumi Amazon e-veikalā Vācijā 2024.gada rudenī (+ PRECES) 8

Tik ātra piegāde vēl.nebija bijusi, pasūtīju 12.septembrī vakarā un 16.septembrī jau atveda pie durvīm. Lasīt vairāk

 

Stellantis piesaka divus elektriskos RAM pikapus (+ FOTO) 1

Stellantis koncerns atvēlējis 406 miljonus dolāru Sterling Heights rūpnīcai Mičiganas štatā, ASV, lai pielāgotu to divu elektrisko pikapu ražošanai. Lasīt vairāk

 

Gluži kā testu poligonā - motociklists piezemējas vējstiklā (+ VIDEO) 13

Taivānā kāds autovadītājs piedzīvojis nepatīkamus brīžus, kad no līkuma lielā ātrumā izbraucošs motociklists nonāk pretējā joslā un saduroties ar viņa automašīnu, atkārto kaut ko līdzīgu drošības testos redzētajam. Negadījuma dalībniekiem veicas, jo neviens, arī motociklists, nopietnas traumas negūst. Lasīt vairāk

 

Drastiskie sodi par nepareizu dzīvnieku pārvadāšanu automašīnā – iAuto.lv saņem saeimas atbildi 17

No šī gada jūlija stājušās spēkā jaunas prasības attiecībā par dzīvnieku transportēšanu automašīnā. Par noteikumu pārkāpšanu noteikts pamatīgs sods līdz pat 1750 eiro fiziskām un 2500 eiro juridiskām personām, tādēļ iAutolv vērsās pie atbildīgās Saeimas komisijas, kas atsūtīja savu skaidrojumu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti