Vadītāji ignorē neredzīgos gājējus - policija Liepāja pusstundas laikā sastāda septiņus protokolus 23

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 17.oktobris 2019 15:43

Liepājā pusstundas laikā septiņiem šoferiem noformēti protokoli un katram uzlikts 15 eiro naudas sods par neredzīgu gājēju nepalaišanu pāri ielai, aģentūru LETA informēja Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldes pārstāve Madara Šeršņova.

Viņa stāstīja, ka atgādinot autovadītājiem par baltā spieķa nozīmi ceļu satiksmē, VP vakar, 16.oktobrī, sadarbībā ar Liepājas Neredzīgo biedrību pilsētā rīkoja eksperimentu. Tā laikā personas ar redzes problēmām centās šķērsot ceļu, izmantojot horizontāli paceltu balto spieķi, kas norāda, ka autovadītājiem šis gājējs ir jāpalaiž.

Policijas ekipāža, autovadītājiem, kuri neievēroja ceļu satiksmes noteikumos paredzēto norādījumu par balto spieķi, atgādināja par šīs norādes nozīmi, tāpat par šo pārkāpumu tika noformēti administratīvo pārkāpumu protokoli, sacīja VP pārstāve.

Vakar Liepājā, Flotes ielā, īstenojot eksperimentu, aptuveni pusstundas laikā tika noformēti septiņi administratīvo pārkāpumu protokoli autovadītājiem, vecumā no 30 līdz 57 gadiem.

"Autovadītāji, kuri tika apturēti, nezināja to, ko nozīmē pacelts baltais spieķis un izrādīja izbrīnu, kad viņiem tas tika izskaidrots. Latvijas ceļu satiksmes noteikumos ir paredzēts, ka transportlīdzekļa vadītājam jebkurā gadījumā, arī ārpus gājēju pārejām jāpalaiž neredzīgais gājējs, kas rāda horizontāli paceltu balto spieķi," uzsvēra Šeršņova.

VP aicina automašīnu vadītājus pievērst uzmanību ikvienam ceļu satiksmes dalībniekam, tādējādi veicinot un nodrošinot drošāku līdzdalību ceļu satiksmē.

Eksperimenta iniciators ir Liepājas Neredzīgo biedrība, kuras biedri ar šo problēmu sastopas ikdienā, tāpēc Baltā spieķa dienas laikā vēlējās rīkot šādu aktivitāti sadarbībā ar VP.

Šeršņova teica, ka VP ir apmeklējusi Liepājas neredzīgo biedrību arī iepriekš, kur tika uzklausītas ikdienā radušās problēmsituācijas. Tolaik klausītājiem policisti stāstījuši par to, ka ceļu satiksmē pamanāmākās krāsas ir balta, dzeltena, oranža un sarkana, tāpēc vislabāk savu apģērbu vai vismaz atsevišķus elementus izvēlēties šādās krāsās, jo autovadītājs apģērbu pamanīs pat ātrāk, nekā balto spieķi.

"Taču jāizglīto un jāmācās ir ne tikai gājējiem, bet arī autovadītājiem, jo kā novērojām vakar - daudzi nezina, ka vājredzīgiem cilvēkiem ar paceltu balto spieķi ir priekšroka," piebilda VP pārstāve. 

Šeršņova atgādināja, ka saskaņā ar Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksu, par ceļa nedošanu neredzīgiem gājējiem, kas rāda signālu ar baltu spieķi, uzliek naudas sodu velosipēda un mopēda vadītājam no septiņiem līdz 30 eiro, bet cita transportlīdzekļa vadītājam - no 15 līdz 70 eiro, teica VP pārstāve.

 
23 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Vernons 17.oktobris 2019 16:17
6 7 Atbildēt

Man šķiet ka jau aizvakar baltajam spieķim bija jābūt aprīkotam ar gaismas diodēm!

Velosipēistam vajag, gājējam parastam arī kaut ko spīdīgu, atstarojošu, bet šiem nevajag. Vai eksperiments atbilst CSL 19. panta 3. punktam? Stipri tālu no tā.

reku 17.oktobris 2019 21:53
5 0 Atbildēt

Ğeniāli.Katrā ekipāžā vienu pārģēbt par bomzi, aprīkkt ar balto spieķi.Nauda ķešā ripos vairāk nekā no radariem.Vajag pasludināt konkursu ko vēl labu izgudrot.Pašiem viņiem ar iztēli pavāji.

iJuris 18.oktobris 2019 7:05
5 0 Atbildēt

Policijas darbinieki kuri formēja protokolus ir sodāmi iekšējā kārtībā. Netika veikts preventivais darbs, bīstamas situācijas novēršanai pirms negadījuma. Skat likums par policiju.

Tas lai atkal nav vienos vārtos.

Es 15 gadu laikā esmu redzējis to spieķi tikai 2 reizes, es zinu ko tas nozīmē, bet ticu ka citiem tas piemirsies. Akcija neizdevusies, uzreiz ar sodiem. Būtu apturējuši un kārtīgi izskaidrojusi, parunajusies ar neredzīgajiem, būtu abpusēja cieņa un sapratne. Bet tagad autovadītāji atkal sliktie.

Šķiet apsēsties pie stūres jau būs pārkāpums.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti