Noraidot bažas par stereotipu veidošanu, policija koriģēs kampaņā izmantoto attēlu, kurā autovadītājs ir kreklā ar sasietām rokām 3

 

Foto: Publicitātes attēls

Nozare.lv | 15.janvāris 2021 9:26

Noraidot bažas par stereotipu veidošanu, Valsts policija (VP) koriģēs šonedēļ sāktajā ceļu satiksmes drošības kampaņā "Neskrien kā traks!" izmantoto attēlu, kurā autovadītājs attēlots kreklā ar sasietām rokām, noskaidroja aģentūra LETA.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) sociālajā tīklā "Twitter" paudis pateicību VP par apliecinājumu neizmantot kampaņas "Neskrien kā traks!" vizuālos materiālus, kas "ar nepatiesu vēstījumu diskriminē cilvēkus ar mentāliem sarežģījumiem un rada nepatiesu vispārinājumu par psihiskās veselības aprūpi."

Pavļuta padomniece politikas plānošanas jautājumos Marta Krivade aģentūrai LETA pavēstīja, ka kampaņas vizuālajā komunikācijā ir veidots priekštats, ka cilvēki ar mentāliem sarežģījumiem ir ārpus kārtas un tas ir pilnīgi pretēji mūsdienu izpratnei par psihiskās veselības jautājumiem.

Kampaņā izmantotā vizuālā komunikācija veido priekštatu, ka mentālās veselības aprūpe ir saistīta ar cilvēku sasiešanu. Viņa uzsvēra, ka tas ir vēsturisks mīts, kurš ir izveidojies par cilvēkiem ar mentālas veselības traucējumiem.

"No kampaņas izrietēja, ka cilvēki ar mentālās veselības problēmām apdraud citus sabiedrības locekļus, bet ir tieši otrādi, jo tieši citi sabiedrības locekļi apdraud šos cilvēkus, kaut vai ar šāda veida vizuālo komunikāciju," sacīja ministra padomniece.

Krivade pauda nožēlu, ka šāda veida vizuālā komunikācija tiek īstenota, jo Veselības ministrija strādā pie tā, lai skaidrotu, kas ir mentālās veselības traucējumi, veidojot izglītojošas kampaņas, bet "šī kampaņa tam visam iet tieši pretēji, diskriminējot cilvēkus ar mentālas veselības traucējumiem.

VP Sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūrai LETA skaidroja, ka pārgalvīga braukšana, īpaši, ja tas tiek darīts apzināti un sistemātiski, ir nopietna problēma - to apliecina Valsts policijas statistika un veiktais pētījums.

Arvien ceļu satiksmes negadījumu skaits ir liels un tajos iet bojā cilvēki, tāpēc policijai ir jāmeklē veidi, kā par šo runāt tik skaļi un pārliecināti, lai sasniegtu cilvēkus, kas uz ceļa apzināti uzvedas agresīvi un pārgalvīgi.

"Kampaņa "Neskrien kā traks!" aicina pārdomāt savu braukšanas stilu un apzināti izvērtēt to, kas ir pārgalvīga braukšana un kāpēc trakošana uz ceļa nav pieņemama. Tāpat arī policija vēlas skaļāk runāt par recidīvistiem - cilvēkiem, kas atkārtoti, apzināti pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus," norādīja policijā.

Arī turpmāk policija izmantos radošo konceptu un saukli, kas jau pirms kampaņas sākuma bija zināms kā teiciens, kas ir folklorizējies sabiedrībā.

VP izprot bažas un ir ņēmusi vērā gan sabiedrības, gan Veselības ministrijas viedokli par to, ka līdzšinējo vizuālo materiālu kāds, iespējams, var uztvert kā aizvainojošu vai stereotipus veicinošu. Tomēr tāds pavisam noteikti nebija policijas mērķis un nodoms, sabiedrības veselība un drošība ir viena no policijas prioritātēm.

Lai izslēgtu šādu interpretāciju un koncentrētos uz problemātiku ceļu satiksmē, policija ir gatava sadarboties un koriģēt kampaņas vizuālos materiālus.

"Tomēr policija neatkāpjas no kampaņas koncepcijas un vizuālās identitātes kopumā - pārgalvīga braukšana ir traka, sevi un citus apdraudoša rīcība - valsts mēroga problēma, ko kopīgiem spēkiem nepieciešams risināt efektīvos veidos. Ne velti VP veidojusi kampaņu, lai risinātu šo problēmu," norādīja policijā.

Lai īstenotu kampaņu, tika veikts publisks iepirkums atbilstoši iepirkumu procedūrai. Kampaņu veido sabiedrisko attiecību aģentūra "P.R.A.E. sabiedriskās attiecības". Kampaņas līguma summa ir 49 755 eiro un tā tiek finansēta no Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja līdzekļiem.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka minētā aģentūra pieder Aināram Ērglim. Uzņēmums 2019.gadā apgrozīja 712 272 eiro, bet tās peļņu veidoja 76 634 eiro.

Kampaņa ir apjomīga un līdzšinējais vizuālais materiāls ir tikai neliela daļa no paredzētajām kampaņas aktivitātēm, kas ilgs aptuveni trīs mēnešus.

Kampaņas laikā cilvēkiem, kas tiks apturēti par konkrētiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem - ātruma pārkāpšanu vai agresīvu braukšanu - un pēc policijas rīcībā esošās datu bāzes tiks konstatēts, ka persona jau atkārtoti pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus, tiks izdalīti kampaņas materiāli - kartiņas, kas aicinās aizdomāties par pārgalvīgas braukšanas sekām.

Tāpat kopā ar dažādu nozaru speciālistiem tiks izstrādāti vairāki informatīvie materiāli, kā arī video, kuros atspēkoti vairāki pārgalvīgas braukšanas attaisnojumi.
 

 
3 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Aicinājums policijai! 18.janvāris 2021 11:41
1 0 Atbildēt

Aicinātu policiju pievērsties satiksmes uzraudzībai kompleksi! Audzināt tos, ka pa 3 joslu šoseju pa kreiso iekšējo velkas uz 70 un provocē apsteigšanu pa labo pusi. Tāpat aicinātu izķert tos kretīnus, kas brauc lēnāk par 90 un tiklīdsz kāds viņus sāk padzīt, tā pēkšņi sāk spiest grīdā un ieskrienas pat līdz 120 un vairāk.Vēl būtu jāizķer tos, kas no sākuma bremzē, vai pat apstājas bez redzama iemesla un tikai tad ieslēdz pagriezienu. Bieži gadās tā, ka priekšējais bremzē, un aizmugrē braucošais iebrauc pretējā joslā lai apdzītu bez iemesla bremzējošo un tad kad jau ir blakus, pēkšņi bremzētājs ieslēdz pagriezienu pa kreisi un griež virsū tam, kurš viņu apdzen pa pretējo. Būtu arī jādod pa mizu, tiem, kas mīl braukt cieši blakus viens otram uz vairāku joslu brauktuves un sevišķi jāpadomā par tiem, kas apļos riņķo pa ārējo joslu, radot iespaidu, ka nākamajā izbrauktuvē brauks ārā, bet turpina riņķot.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti