Pēdējos sešos mēnešos divas reizes pieaudzis automašīnu lukturu zādzību skaits (+ VIDEO) 5

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 25.marts 2021 8:13

Pēdējos sešos mēnešos divas reizes pieaudzis automašīnu lukturu zādzību skaits, aģentūru LETA informēja Valsts policija.

Laikā no 2020.gada 1.septembra līdz 2021.gada 28.februārim valstī reģistrētas 476 automašīnu lukturu zādzības. 370 zādzības reģistrētas Rīgas reģionā, kam seko Zemgales reģions, kur sešu mēnešu periodā reģistrētas 66 automašīnu lukturu zādzības.

Iepriekšējā gadā šajā pašā periodā valstī kopumā reģistrētas 235 lukturu zādzības. Vislielākais lukturu zādzību pieaugums bija vērojams tieši pērnā gada nogalē, taču arī šā gada pirmajos divos mēnešos būtiski audzis šo noziegumu skaits, ja salīdzina ar iepriekšējo gadu.

Valsts policijas statistika liecina, ka īpaši pieaudzis tieši "Volvo" markas lukturu zādzību skaits. Proti, pēdējā pusgada statistika liecina, ka 71% gadījumu zagļi izvēlējušies tieši "Volvo" lukturus, visbiežāk - "Volvo V70" un "Volvo XC90".

Daudz mazāk zagti "Volkswagen", "BMW" un "Porsche" markas automašīnu lukturi. Savukārt citu marku lukturi nozagti vien 5% gadījumu.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes otrās nodaļas priekšnieks Māris Priednieks norāda, ka lielais "Volvo" markas automašīnu lukturu zādzību skaits ir saistāms ar pieaugušu pieprasījumu pēc šīm detaļām. Pieprasījumu sekmē arī zādzību skaita pieaugums.

Valsts policija aktīvi strādā, lai atklātu šos noziegumus. Šogad ir aizturētas septiņas personas, kas tiek turētas aizdomās par automašīnu lukturu zādzībām. To vidū arī viena personu grupa, kuras dalībnieki zaguši automašīnu lukturus Rīgas un Latgales reģionā. Noskaidroti un aizturēti arī zagto detaļu uzpircēji.

Valsts policija un automašīnas drošības eksperti norāda, ka būtiska loma automašīnas lukturu aizsardzībā ir arī pašu īpašnieku rūpēm par drošību un papildus drošības aprīkojuma uzstādīšanai.

SIA "Autonams" speciālisti izdala četras pakāpes automašīnu detaļu aizsardzībā no zagļiem. Pirmā ir vizuālā aizsardzība jeb lukturu marķēšana. Otrā aizsardzības pakāpe - skaņas un gaismas signalizācijas ierīkošana. Trešais aizsardzības pasākums ir mehāniskā motora pārsega bloķētāja ierīkošana, kas apgrūtina motora pārsega atvēršanu. Ceturtā līmeņa aizsardzība ir lukturu stiprinājumu bloķētāju ierīkošana.
 

 
5 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Mercedes 25.marts 2021 11:21
4 2 Atbildēt

Šito zagšanu var ātri izbeigt.

Ar likumu jānosaka, ka pārdevējam ir jāspēj pamatot no kurienes nāk lukturi, no kura konkrēta auto, citādi krimināllieta par zagtu mantu tirgošanu.

Aizliegt apdrošinātājiem apmaksāt nezināmas izcelsmes rezerves daļas.

Manam mersim, kad nozaga spoguļus, apdrošinātājs aizsūtīja uz servisu, kur tika uzlikti atpakaļ manai mašīnai nozagtie spoguļi ar visu marķējumu. Tātad, serviss nopirka manus spoguļus no zagtu spoguļu uzpircējiem.

Es atteicos apdrošinātājam maksāt pašrisku, jo mani spoguļi bija atradušies un par konkrēto gadījumu informēju policiju. Žēl, ka neierosināja lietu, bet vajadzēja.

Volx 25.marts 2021 18:56
3 1 Atbildēt

Pieprasījums, iespējams arī, bet Volvo tak ir visvieglāk izņemami tie lukturi. Krievijā jau sen safilmēto vidjiki kā papildus jānostiprina lai nenozagtu. Ja viņi kaut cik maksā, tad jebkurš narkomāns to jau sen ir apguvis un praktizē kā haļavo naudu dozai.un kāds pieprasījums ir Porche lukturiem? Viņi vienkārši dārgi maksā un tos jau ņem nedaudz advancētāki zagļi.

Kanibaals 25.marts 2021 22:39
3 0 Atbildēt

Tad jāmaina civillikums, tas joprojām aizstāv analfabētus un mutiski līgumi joprojām ir līgumi, neviens neko neprasa pamatot.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Volkswagen Golf zaudē visvairāk saražotā auto titulu Vācijā 11

Golf vairs nav visvairāk saražotais auto modelis Vācijā, tomēr šis tituls joprojām paliek pie Volkswagen. Lasīt vairāk

 
 

Viens no iemesliem - pieprasījuma kritums: "Tesla" Vācijas rūpnīcā likvidēs 400 darbavietas 5

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" tā vienīgajā Eiropas ražotnē Vācijā likvidēs 400 darbavietas, teikts otrdien publiskotajā kompānijas paziņojumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti