Bīstamākais apļveida krustojums Latvijā – Mūkusalas aplis 9

 
iAuto | 10.oktobris 2013 22:15

Bīstamākais apļveida krustojums Latvijā, kurā visbiežāk reģistrētas autoavārijas, ir Mūkusalas rotācijas aplis Rīgā. Šogad tur notikuši 47% no visiem pieteiktajiem apļveida krustojumos notikušajiem ceļu satiksmes negadījumiem.

Mūkusalas ielas rotācijas aplis Foto: iAuto

Bīstamākais apļveida krustojums Latvijā, kurā visbiežāk reģistrētas autoavārijas, ir Mūkusalas rotācijas aplis Rīgā. Šogad tur notikuši 47% no visiem pieteiktajiem apļveida krustojumos notikušajiem ceļu satiksmes negadījumiem, liecina „If Apdrošināšana” apkoptie dati.

Lai gan sarežģītākais rotācijas aplis ir trīslīmeņu mezgls Rīgā pie Dienvidu tilta, tomēr visbiežāk negadījumi tiek reģistrēti Mūkusalas aplī. Turklāt šī gada deviņos mēnešos negadījumu skaits Mūkusalas aplī ir palielinājies par 40%. Negadījumi šogad reģistrēti arī Dreiliņu aplī, kā arī aplī Juglas un Biķernieku ielu krustojumā Mežciemā, kā arī Buļļu ielas krustojumā Pārdaugavā.

Savukārt ārpus Rīgas lielāki un mazāki satiksmes negadījumi reģistrēti arī Ķekavas rotācijas aplī uz Bauskas šosejas, Talsos Dundagas un Lielgabalu ielu apļveida krustojumā, autoceļa Ludza – Rīga rotācijas aplī Gulbenes novadā, kā arī Ventspilī Dzintaru ielā.

„Biežākie negadījumu iemesli apļveida krustojumos ir autovadītāju nesaprašanās, mainot joslas pie izbraukšanas no apļa. Tāpat avārijas bieži notiek pirms iebraukšanas aplī, kad aizmugurē braucošais auto nepaspēj nobremzēt vai arī nav pārliecinājies par to, ka priekšā stāvošais auto jau ir iebraucis aplī. Mūkusalas aplī reģistrēto satiksmes negadījumu lielais skaits ne tikai šogad, bet arī iepriekšējos gados, mūsuprāt, ir skaidrojams ar lielo satiksmes intensitāti,” stāsta „If Apdrošināšana” KASKO produkta vadītājs Kaspars Duburs.

Vidējais atlīdzības apmērs, kas kompensēts par apļveida krustojumos notikušiem negadījumiem šī gada deviņos mēnešos, ir 845 lati.

Biežākais negadījumu iemesls apļveida krustojumus bez elementāras neuzmanības ir galvenā principa neievērošana. „Ja vadītājam pēc iebraukšanas aplī nav uzreiz jānogriežas nākamajā krustojumā, tad jāiebrauc otrajā vai trešajā joslā, nevis jābrauc pa pirmo joslu. Tādā veidā vadītājs netraucē aplī iebraukt citiem vadītājiem no nākamā krustojuma. Tāpat būtiski ir lietot pagrieziena signālu, kad autovadītājs vēlas izbraukt no krustojuma,” norāda Duburs.

Rotācijas apļi ir atzīti par vislabāko ātruma kontroles veidu krustojumiem ar augstu pieejošo satiksmes ātrumu. Aprēķināts, ka satiksmes organizācija pa rotācijas apli samazina ceļu satiksmes negadījumus ar ievainotajiem par 25 – 35%. Neraugoties uz to, ka ātrums rotācijas aplī tiek samazināts, krustojuma izbraukšanas laiks rotācijas aplī ir mazāks, salīdzinot ar citu veidu vienlīmeņa krustojumiem.

Kā būtiskākais rotācijas apļu trūkums ir to apgrūtinātā velosipēdistu un kājāmgājēju satiksmes organizācija, jo nav luksoforu. Līdz ar to kājāmgājējiem ir jāveic lielāks ceļš, apejot rotācijas apli.

 
Visi komentāri
 
IkdienasViesis 11.oktobris 2013 11:25
1 0 Atbildēt

Tur pika stundās ir pārāk liela intensitāte - tad "apļa" principi un priekšrocības vairs nedarbojas - drīzāk jau viss paliek bīstams. Būtībā,tur vajadzētu šos,to uzlabot, dažās vietās pieliekot luksoforus ar bultām. Līdzīgi, kā agrāk bija stahanoviešu aplī.

sieks 11.oktobris 2013 12:50
0 0 Atbildēt

Tur pika stundās ir pārāk liela intensitāte- pika stundas!!! kas tas par vārdu salikumu - pik stubndās? tas ir sastrēgum stunda!

didzisk 11.oktobris 2013 11:40
2 0 Atbildēt

Tie nenormāli lielie apļi Latvijā visu sačakarē. Mazu apli izbraukt ir daudz vieglāk, arī līkums tajā sanāk asāks, līdz ar to ātrums mazāks un piebraukušajiem vieglāk atrast starpu un iebraukt. Varbūt Mūkusalas apļa vietā vajadzētu trīs mazākus, vai varbūt rampas, kas ļauj aizbraukt tikai noteiktos virzienos.

Kad uzbūvēja Dienvidu tilta rampas, arī Stakančiks, piedošanu, Slāvu aplis ir kļuvis vieglāk braucams.

sieks 11.oktobris 2013 12:53
1 0 Atbildēt

tur jau tā lieta, ka pie mus daudzi nejēdz izbraukt tos aplveida krustojumus! visi mēģina braukt pa pirmo joslu un tad tas vairs nestrādā! un jāatceras , ka pārkārtoties no kreisās uz labo joslu ir priekšroka , ja protams ieslēdz attiecīgi virziena rādītāju

es 11.oktobris 2013 14:04
1 0 Atbildēt

Labrīt! Kopš kura laika ir atcelts labās rokas likums?

ak 11.oktobris 2013 15:17
0 0 Atbildēt

Ko Tu te muldi? Kāda priekšroka ir pārkārtojoties, a, ko? Priekšroka sāk darboties tikai tad, ja ABI vienlaicīgi pārkārtojas. Bet, ja viens brauc pa apli, bet otrs grib pārkārtoties, tad priekšroka ir tam, kurs brauc pa apli, tobiš taisni pa savu joslu.

ak 11.oktobris 2013 13:09
2 0 Atbildēt

Jā. Es te gribu piekrist, ka daudzi ar pareizu izteiksmi sejā mūrē visapkārt aplim pa pirmo joslu, un katru, kurš pirms vajadzīgās izbrauktuves cenšas pārkārtoties, uzskata par nekaunīgo līdēju.

as 14.oktobris 2013 13:38
0 0 Atbildēt

Lietas, kas jāatkārto

1.daudzi nezin, ka aplī drīkst iebrauk pa abām joslām

2.ka no apļa drīkst izbrauk tikai no labās

3.ka pa apli būtu jābrauc pa 2 vai 3.joslām, katrā ziņā ne pa pirmo, ja nevēlies nākošajā izejā braukt ārā

4.ka pie stūres nav jāguļ!

IkdienasViesis 14.oktobris 2013 14:05
0 0 Atbildēt

Diemžēl, pie mums ļoti bieži ir situacijas, kad tevi vairs nelaiž no tas apļa 2 joslas vairs laukā...nupat, pagājušajā piektdienā, pa iekšējo nobraucu 2 apļus, kamēr mani palaida uz Mūkusalas ielu.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 28

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 2

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti