Radīti ietves segumā iestrādāti luksofori gājēju drošībai (+foto) 12

 
iAuto.lv | 20.februāris 2017 18:25

Nīderlandē uzstādīts ietvē iestrādāts luksofors, kas pamanāms viedtālruņos iegrimušiem gājējiem. Vai arī Latvijā tas būtu aktuāli?

Ekrānšāviņš Foto: HIG Traffic Systems

Bez šaubām, viedtālrunim veltīta uzmanība satiksmē ne vien transportlīdzekļu vadītājus, bet arī gājējus var ātri novest līdz nelaimes gadījumam. Ja autovadītājiem par tālruņa lietošanu pie stūres ir paredzēts sods, tad gājējiem par savu drošību jāatbild vien ar savu ādu. 

Lai risinātu šo problēmu vai vismaz novērstu nelaimes gadījumus, Bodegrāvenas pilsētiņā Nīderlandē uzstādīts luksofors, kas iestrādāts ietves segumā pirms šķērsojamās brauktuves. Luksofora uzstādītāji cer, ka šādi luksoforu pamanīs arī tie gājēji, kas skatienu pārsvarā nodūruši uz leju.

Idejas autori ir Nīderlandes uzņēmums "HIG Traffic Systems", kas nodarbojas ar dažādu satiksmes monitoringa un efektivitāti veicinošu ierīču izstrādi. Tiesa, pagaidām šāds risinājums izveidots kā eksperiments tikai vienā krustojumā, bet šāds simpātisks gaismas signāls varētu parādīties arvien vairāk vietās. Uzņēmuma pārstāvji stāsta, ka viedtālruņu lietošana gājēju vidū pēdējā laikā kļūst par lielu problēmu. Piemēram, Hāgas pilsētā tramvaju vadītājiem regulāri nākas veikt ārkārtas bremzēšanu, jo kāds gājējs velta uzmanību viedtālrunim, nevis tam, kas notiek satiksmē. 

Šāds risinājums noteikti ir vērts, ja tiks izglābta kaut viena neuzmanīga gājēja veselība vai dzīvība. Taču jācer, ka inovatīvo luksoforu dēļ cilvēki nekļūs vēl neuzmanīgāki.

Ekrānšāviņš Foto: HIG Traffic Systems

Nīderlande ik pa laikam pārsteidz ar dažādiem jaunumiem satiksmes jomā un ir bieži pieminēts piemērs diskusijās par satiksmi un pilsētplānošanu. Skaties vēl, kā asfaltējot ielu Nīderlandē uzreiz tiek izveidots joslu segums dažādās krāsās: Kā ceļus asfaltē Nīderlandē (+ video)  

 

 
12 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
msh 20.februāris 2017 18:46
11 5 Atbildēt

Kāpēc traucēt dabisko atlasi? Ja nav tik daudz prāta lai ejot pāri ielai paskatītos uz luksi, tad varbūt labāk lai tāds nonāk uz kādas haubes, nekā iesēžoties mašīnā, un turpinot būt ar nodurtu galvu, vēl kādu nones.

Ainārs 20.februāris 2017 22:39
8 1 Atbildēt

nevis uz luksaforu vispirms jāskatās bet gan uz ielu.luksafors vel nevienu nav nobraucis

viencexperc 20.februāris 2017 19:36
5 0 Atbildēt

Ierosinu vēl vienu projektu. Tiklīdz tuvojies ietvei, tev atnāk uz smārtfonu paziņojums -"stop, ietve".

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 6

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti