Sadursmes ar dzīvniekiem notiek biežāk un izmaksā dārgāk 12

 

Foto: Ekrānšāviņš no youtube.com

Balta | 7.jūnijs 2017 9:44

Pērn apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) par bojājumiem ceļu satiksmes negadījumos, kuros automašīna cietusi no sadursmes ar dzīvnieku, izmaksājusi vairāk nekā 1,5 miljonus eiro – par 40% vairāk nekā gadu iepriekš.

Pieteikto apdrošināšanas gadījumu skaits par dzīvnieku nodarītajiem bojājumiem transportlīdzekļiem aizvien pieaug – pērn šādu gadījumu bijis pat par 40% vairāk nekā 2015. gadā. Šī gada pirmajos četros mēnešos izmaksāti jau vairāk nekā 320 tūkstoši eiro.

Saskaņā ar BALTA apkopoto statistiku vidējā izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība par vienu šādu negadījumu sasniedz 1400 eiro, visbiežāk (65% gadījumu) sadursmes notiek ar stirnu. Taču lielākos bojājumus, līdz ar to arī zaudējumus, rada lielie dzīvnieki – aļņi un brieži, un šādās situācijās vidējā izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība ir trīs reizes lielāka – 3200 eiro.

„Lai gan sadursmes ar dzīvniekiem notiek daudz retāk nekā, piemēram, transportlīdzekļu sadursmes, jāņem vērā, ka šādu negadījumu sekas mēdz būt ļoti nopietnas, tāpēc arī zaudējumu apmērs salīdzinājumā ar gadījumu skaitu ir daudz lielāks,” situāciju komentē Kristaps Liecinieks, BALTA Transporta produktu un risku parakstītāju pārvaldes vadītājs, piebilstot, ka BALTA pieredzē ir gadījumi, kad atlīdzība par šādu negadījumu sasniegusi 15 tūkstošus eiro.

Ja sadursmē iesaistīta uz ceļa sastapta mežacūka vai stirna, vidējā izmaksātā atlīdzība sasniedz pusotru tūkstoti eiro, savukārt par negadījumu ar suni vidējā atlīdzība ir 800 eiro, liecina BALTA dati. Lai gan zaķis vai lapsa šķiet mazāk bīstami, arī šādā situācijā zaudējumi mēdz būt gana lieli – vidēji ap 600 eiro.

“Mums nav patīkami runāt par sadursmēm ar dzīvniekiem, tomēr šādi negadījumi notiek, turklāt ļoti bieži. BALTA vien dienā saņem vidēji trīs atlīdzību pieteikumus, kuru iemesls – sadursme ar dzīvnieku. Bojājumi visbiežāk tiek nodarīti automašīnas bamperim, motora pārsegam, spārniem, vējstiklam, lukturiem utt. Ja sadursmē iesaistīts lielāka izmēra dzīvnieks, var tikt bojāta automašīnas konstrukcija kopumā,” skaidro K. Liecinieks.

Visbiežāk sadursmes ar dzīvniekiem notiek tumšajos mēnešos – oktobrī, novembrī un decembrī, taču arī maijs iezīmējas kā laiks, kad negadījumi fiksēti tikpat lielā skaitā. Šogad maijā BALTA reģistrējusi 119 pieteikumus – par 28% vairāk nekā citos pavasara un vasaras mēnešos.

BALTA atgādina būt īpaši uzmanīgiem un pievērst pastiprinātu uzmanību ceļam un apkārt notiekošajam, lai pasargātu gan sevi, gan savu spēkratu. Bīstamākais diennakts laiks ir krēslas iestāšanās un agrs rīts. Ceļa posmos, kur izvietotās ceļazīmes norāda par iespējamu meža dzīvnieku klātbūtni, ieteicams samazināt braukšanas ātrumu. Saskaņā ar likumdošanu neatkarīgi no tā, vai notikusi sadursme ar savvaļas dzīvnieku vai mājdzīvnieku, par notikušo jāziņo policijai un atstāt notikuma vietu nedrīkst. Svarīgi atcerēties, ka dzīvnieks var uzbrukt, tāpēc vislabāk tam netuvoties. Policija par notikušo informēs attiecīgos dienestus, kas nepieciešamības gadījumā sniegs dzīvniekam palīdzību.

 
Visi komentāri
 
anonimikis 7.jūnijs 2017 10:16
0 0 Atbildēt

Autovadītāji iedomājas, ka lielāks maksimālais ātrums, ko nodrošina mūsdienu automobiļi, tiem arī ļauj droši pārvietoties ātrāk. Patiesībā situācija ir tieši otrāda. Mūsdienās uz ceļiem Latvijā ir daudz vairāk apdraudējumu, nekā bija pirms 20-30 gadiem. Un reakcijas ātrums nevienam nav pieaudzis.

Jānis Labrencis. 7.jūnijs 2017 12:53
1 4 Atbildēt

Arī es uz Ventspils šosejas tumsā samainoties ar pretī braucošām mašinām sabraucu alni. Mašīnai un alnim iznākums letāls, bet pats slimnīcā. Apdrošinātāji Baltikums nemaksāja ne centa. Mani satrauc CSDD nostāja, jo šajos mežainajos apvidos nav pilnīgi nevienas brīdinājuma zīmes par iespējamiem meža dzīvniekiem uz ceļa. Atrunājās, ka tā esot ceļu uzturētāju kompetence.

Pēteris 7.jūnijs 2017 15:37
0 0 Atbildēt

OCTA nesedz šādus gadījumus, bet KASKO gan. Ne par velti Baltikums ir viens no zemāk novērtētajiem apdrošināšanas pakalpojumu sniedzošais uzņēmums.

viencexperc 7.jūnijs 2017 15:44
5 0 Atbildēt

Kad saskrienas A mašīna ar B, bet vainīgs ir B auto vadītājs, Cietušajam - A apdrošināšanu izmaksā B auto apdrošinātājs. Kad tu notriec alni, kurš izskrēja ceļā, tev izmaksās aļņa apdrošinātājs, bet ja tāda nav, tad alnis pats, vai viņa radinieki. Ja gribēji piedzīt naudu no aļņa, tad tā arī vajadzēja darīt. Kāds sakars ar TAVU apdrošināšanas kompāniju??????

GB12 7.jūnijs 2017 20:50
0 0 Atbildēt

A pilsonis jau neminēja, ka octa atteica. Varbūt baltikumā bija kasko? Tiesa gan, tas ir tas pats, kas užavnieka vai valmiermuižniecnieka vietā trekterēt divlitrīgo optima līniju.

Valdis 7.jūnijs 2017 18:45
0 0 Atbildēt

Tur kur mežs, tur arī dzīvnieki. Ja tu brauc pa ceļu kur abās pusēs ir mežs nu tad logiski, ka varbūtība ir lielāka saskrieties ar dzīvnieku, brauc lēnāk.

650 7.jūnijs 2017 14:05
0 0 Atbildēt

Ja kko (iespējams ka svarīgu) grib pateikt, tad vajadzētu pateikt jēdzīgā formā.Ja apdrošinātājs Nemaksā, tad paskadro kāpēc.Tā, lai citi interesenti tad zinātu, pie kadiem blakusapstākļiem un kāpēc viņi negrib maksāt.

Starp citu, maija beigas un lidz Jāņiem ir ļoti nepatīkams un bīstams laiks.Turklāt, naktī ir relatīvi gaišs,debesis spīd acīs,lukturi un stikli var būt ar kukaiņiem notašķīti un uz šāda fona redzamība pat ar tālo gaismu ir štruntīga.Briesmas ir lielākas tieši uz lauka(kur parasti visi ātri brauc un kur ne ta gaišs, ne ta tumšs un neko pa malām nevar saprast...) vai mežmalā, nevis kkur tumšā meža biezoknī (kur vismaz vieglāk orientēties..). Kā arī Csdd un ceļa "saimniekus" tur vispār nav ko pieminēt un uz viņu labvēlību cerēt.

Kad citas kaimiņu Nācijas brauks no rīta uz Marsu ikdienas darbu strādāt, tad mūsu Varoņi pārdos Lt.autopliusā savus superbus un foresterus un pa ieņemto naudu uzstādīs žogus un ieskrūvēs atstarojošus stabiņus un uzvilks ar krītu kādas saredzamas līnijas- tā lai vismaz lidz pirmajam lietum cilvēki var noprast virzienu kurp braukt vai tur kko mēģināt pustumsā saskatīt kas tur kustās vai taisās kkur skriet uttt

Vernons 7.jūnijs 2017 14:19
0 4 Atbildēt

Vēl tā nav bijis, kad apdrošinātāji par zvēra izraisītu sadursmi nemaksātu! Bet kārtība un secība ir sekojoša, pēc sadursmes zvans policijai, kur nosauc Nr. ar kuru zvans reģistrēts. Ja bojājumi ir maznozīmīgi policija vispār nebrauc, bet ja iespaidīgi policija formē negadījumu.

Ir bijuši vairāki negadījumi ar stirnām, kur stirna apstājas un palecas autobusa priekšēja loga augstumā!

650 7.jūnijs 2017 14:26
0 0 Atbildēt

Man ir bijis gadijums, kad liela gara stirna stāv grāvī un žļembā krūmam lapas- es piebraucu 5m klāt, apstājos, spīdinu tālos un piipinu.Viņa pekšņi mani "ierauga",un bēg- tikai nevis pa lauku prom, bet lec ārā no grāvja un man gar purnu mauc pāri ceļam ;D

viencexperc 7.jūnijs 2017 15:40
4 0 Atbildēt

Nedaudz neprecīzs raksts.

Precīzāk būtu:

Sadursmes ar dzīvniekiem BALTA klientu vidū notiek biežāk.

Jo šī statistika ir tikai par BALTA klientiem. Varbūt citiem apdrošinātājiem to kļūst mazāk.

Tas ir tas pats, kas uzrakstīt jaunu statistiku: "Bērni aizvien biežāk dabū traumas uz sejas.". Tā ir pareiza statistika. Jo man dēls jau otro reizi pārsita seju.

Pēteris 7.jūnijs 2017 15:47
2 0 Atbildēt

Balta apkalpo Nordeka, te arī izskaidrojums!

GB12 7.jūnijs 2017 20:52
0 0 Atbildēt

Plus mīnus jau ir līdzīgi. Lops pirms lekšanas uz ceļa jau neinteresējas, kur apdrošināts šamā upuris.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 29

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 2

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti