Eksperti: Ceļu satiksmes negadījumi visbiežāk notiek, veicot apdzīšanu 41

 

Foto: Ilustratīvs attēls

Nozare.lv | 4.aprīlis 2018 13:47

Ceļu satiksmes negadījumi visbiežāk notiek, veicot apdzīšanas manevru, konferencē informēja Valsts tiesu ekspertīžu biroja pārstāvis Oskars Irbītis.

Viņš pastāstīja, ka no kopumā pērn bojāgājušajiem 136 iedzīvotājiem 60 bijuši vieglo automašīnu vadītāji vai pasažieri, 50 gājēji un 11 velosipēdisti. Tāpat letāls avārijas iznākums bijis astoņu smago automašīnu vadītājiem vai pasažieriem, piecu mopēdu vadītājiem vai pasažieriem un vienam motociklistam.

Arī ievainojumus pērn visvairāk - kopumā 2501 reizi - guvuši vieglo automašīnu vadītāji un to pasažieri. Smagus ievainojumus guvuši arī 898 gājēji, 554 velosipēdisti, 512 citu transportlīdzekļu vadītāji, 212 motociklisti un 141 mopēda vadītājs vai pasažieris.

Visbiežāk satiksmes negadījumi notikuši apdzīšanas manevra laikā, situācijās, kad apdzīt konkrētajā ceļa posmā drīkst, taču vadītājs, kurš tajā brīdī griezies pa kreisi, nav pamanījis to, kurš veic apdzīšanu. Tāpat bieži negadījumi notiek diennakts tumšajā laikā notiekot frontālai sadursmei un veicot apdzīšanu krustojumos.

Irbītis pastāstīja, ka tipiskākie gājēji, kuri cieš avārijās pilsētas teritorijā ir tādi, kuri šķērso brauktuvi tam neparedzētā vietā, ir izklaidīgi un uzmanību pievērš telefonam, nevis satiksmei, kā arī ļoti bieži šie gājēji ir alkohola reibumā. Pēc Irbīša teiktā, pārsvarā negadījumos pilsētas teritorijā cieš gājēji virs 40 gadu vecuma un viņi gūst vidējus vai smagus miesas bojājumus.

Savukārt ārpus pilsētas par negadījuma iemeslu gājējiem visbiežāk kalpo atstarotāja nelietošana, alkohola reibums un pārvietošanās pa brauktuvi. Vidējais cietušo gājēju vecums ārpus pilsētas teritorijas ir 50 gadi, un pārsvarā negadījumi notiek diennakts tumšajā laikā.

Saistībā ar autovadītājiem, kuri izraisa avārijas pilsētā un ārpus tās īpašas atšķirības tiesu ekspertīzes birojam konstatēt neizdevās, taču kopējās šo šoferu iezīmes ir izklaidība un agresīva braukšana. "Secinājām arī, ka visbiežāk šie autovadītāji brauc ar auto, kuri ir vecāki par desmit gadiem. Auto, kas ir jaunāki par trīs gadiem avārijās iekļūst salīdzinoši reti," norādīja eksperts.

Kā ziņots, šodien Rīgas Motormuzejā norisinās Valsts policijas sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju un Eiropas ceļu policijas tīklu rīkotā starptautiskā konference "Ceļu satiksmes drošība, aktualitātes un izaicinājumi".

 
41 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
eidis 4.aprīlis 2018 14:47
25 15 Atbildēt

Nu ja....

Un poliči turpina ķert par ātruma pārsniegšanu.

Provokatori, kas brauc pārāk lēni un tādēl izsauc apdzīšanas skaita pieaugumu, viņu izpratnē ir paraugpilsoņi. Traktori, kas velkas pa šoseju sakrājuši 50 auto aiz sevis, arī viss kārtībā. NO, piemēram, traktoram/ citam lēngaitniekam (arī vieglajiem) ir pienākums apstāties un palaist kaudzi garām. T.i. darīts viss, lai minimizētu apdzīšanas gadījumu skaitu.

Bet mums jau tā ātruma pārsniegšana.....

x 4.aprīlis 2018 15:21
15 3 Atbildēt

Plus vel iteikta problēma ir mazmotori, kuri vienkārši ļoti kusli veic to apdzīšanu, vai arī apdzīšanas manevrs ir jāuzsāk ļoti laicīgi, bet tad jau kāds apdzen tevi un tā līdz brīdim, kāmēr esi nonācis pie vienas no taisnēm uz kuras varētu apdzīt, bet izrādas tur fotoradars uzlikts

Conqueror 5.aprīlis 2018 6:37
13 5 Atbildēt

90% apdzīšanu tiek veiktas nepamatoti, jo tiek apdzīto auto, kuri jau brauc ātrāk par 90 km/ st. Par ko tad jūs te visi cepaties?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti