Auto sadursme ar dzīvnieku var izmaksāt vairākus desmitus tūkstošus eiro 3

 

Foto: Publicitātes attēls

Balta | 14.decembris 2018 16:28

Šogad būtiski pieaudzis tādu negadījumu skaits, ko izraisījuši uz ceļa pēkšņi izskrējuši dzīvnieki, liecina apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) dati. Kopumā šogad reģistrētas jau vairāk nekā 1000 sadursmes ar dzīvniekiem, un KASKO atlīdzībās par šādiem negadījumiem BALTA izmaksājusi teju 1,6 miljonus eiro.

Ziemā līdz ar apledojušajiem ceļiem papildu bīstamību rada arī meža dzīvnieki, kas, cenšoties uzņemt pēc iespējas vairāk barības, lai pārdzīvotu auksto sezonu, pamet ierastās meža takas un dodas ražas lauku meklējumos. Turklāt ziemas mēneši lielai daļai meža zvēru ir pārošanās laiks, tāpēc dzīvnieki bieži vien ir nevērīgi pret apkārtējiem apstākļiem, tostarp autobraucējiem.

Saskaņā ar BALTA apkopoto statistiku visbiežāk – gandrīz divās trešdaļās gadījumu – auto saskrienas ar stirnām, retāk ar tādiem lieliem dzīvniekiem kā aļņi un brieži. Taču lielie meža zvēri nodara arī ievērojami lielākus postījumus un rada pamatīgus zaudējumus. Vidējā KASKO atlīdzība pēc auto sadursmes ar dzīvnieku ir 1512 eiro, tikmēr

lielākā šogad izmaksātā atlīdzība sasniegusi 18 tūkstošus eiro, kādam AUDI A4 saduroties ar alni. Taču nedrīkst novērtēt par zemu arī mazākus dzīvniekus – stirna, kas sver 20 kg, automašīnai braucot ar ātrumu 100 km/h, ielido logā ar vienas tonnas spēku. 

Šādu negadījumu skaits diemžēl ar katru gadu pieaug – pēc BALTA datiem 2018. gadā līdz šim reģistrēts par 44% vairāk sadursmju ar meža dzīvniekiem nekā 2015. gadā. Vairāku gadu statistika rāda, ka šādu negadījumu skaits strauji palielinās gada tumšajā periodā – oktobrī un novembrī. Diemžēl šajos negadījumos nereti cieš arī cilvēki, turklāt ne vien autovadītājs, bet arī pasažieri.

“Lai gan sadursmes ar dzīvniekiem notiek daudz retāk nekā transportlīdzekļu savstarpējās sadursmes, šādu negadījumu sekas parasti ir ļoti nopietnas, tāpēc arī zaudējumu apmērs – krietni lielāks. KASKO polisēs sadursme ar dzīvnieku ir standarta segums. Tomēr bieži vien, apdrošinot “dzelžus”, mēs aizmirstam par sevi un pasažieriem, kas atrodas mašīnā, kaut gan cilvēku dzīvības ir daudz trauslākas par tonnām smagu auto. Domājot par šo aspektu – atbildību par savu un līdzcilvēku veselību, auto īpašniekiem ir iespēja apdrošināt auto pasažieru nelaimes gadījumu risku, jo diemžēl tieši pasažieri ir tie, kas nereti gūst lielākos savainojumus šādās sadursmēs,” skaidro BALTA Transporta produktu un riska parakstīšanas pārvaldes vadītājs Kristaps Liecinieks.

BALTA ceļu satiksmes negadījumu statistika liecina, ka katrā negadījumā ar cietušajiem traumas gūst vidēji 1,2 cilvēki – tas nozīmē, ka savainots tiek ne tikai autovadītājs, bet arī pasažieris. Lai gan BALTA statistikas dati rāda, ka pēdējos gados ir izdevies samazināt bojāgājušo un smagi ievainoto skaitu, palielinās kopējais ceļu satiksmes negadījumos cietušo skaits.

Tumšajā laikā jābūt īpaši uzmanīgiem un jāpievērš pastiprinātu uzmanību ceļam un apkārt notiekošajam, lai pasargātu gan sevi, gan līdzbraucējus un savu spēkratu.

-       Bīstamākais diennakts laiks ir krēslas iestāšanās un agrs rīts.

-       Ceļa posmos, kur izvietotās ceļazīmes norāda par iespējamu meža dzīvnieku klātbūtni, ieteicams samazināt braukšanas ātrumu.

-       Saskaņā ar likumdošanu neatkarīgi no tā, vai notikusi sadursme ar savvaļas dzīvnieku vai mājdzīvnieku, par notikušo jāziņo policijai un atstāt notikuma vietu nedrīkst.

-       Svarīgi atcerēties, ka satraumēts dzīvnieks pēc sadursmes var uzbrukt, tāpēc vislabāk tam netuvoties. Policija par notikušo informēs attiecīgos dienestus, kas nepieciešamības gadījumā sniegs dzīvniekam palīdzību.

 

 
Visi komentāri
 
650 17.decembris 2018 0:22
0 1 Atbildēt

Kas te ir, vai mīžās pakomentēt? Auru pabojāt negribās?? Es domāju, ka mednieki un īstenie deratizācijas lietpratējii nespēj izpildīt savus pienākumus pret Sabiedrību.Kosmiskās enerģijas uzpildes 21500Kwh/min centru "ieviesēji" un drāšužogu ražotņu ipašnieki un citi tie daudzveidīgie satiksmes drošibas s(P)ecālisti arīdzan nespēj situāciju glābt.

imzz 17.decembris 2018 17:05
0 0 Atbildēt

Nu, Latvijā uzstādot drāšu žogus, uzreiz jāparedz izmaksas arī par tiem kilometriem žogu, kuri tiks nozagti.

Pļurkt 17.decembris 2018 19:47
1 0 Atbildēt

Tīnūžu šosejā vēl nekas tur nav nozagts, bet caurumu žogā ir daudz, vienīgi nav kas tos salāpa! A no nesalāpīta žoga jēgasnav pilnīgi nekādas!!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti