LAMB atbalsta starptautiskās satiksmes drošības konferences secinājumus 2

 

Foto: Publicitātes attēls

LAMB | 20.februāris 2020 18:30

Pasaules valstu valdībām ir daudz vairāk jādara, lai sasniegtu ambiciozo mērķi – līdz 2030. gadam par 50% samazinātu bojāgājušo skaitu ceļu satiksmes negadījumos.

Tas ir galvenais secinājums pēc starptautiskās nevalstisko organizāciju konferences, kas 17. un 18. februārī notika Stokholmā un kuru organizēja Globālā satiksmes drošības nevalstisko organizāciju alianse (The Global Alliance of NGOs for Road Safety). Latvijas Automoto biedrība (LAMB) ir viena no 240 Alianses dalīborganizācijām.

Konferences dalībnieki uzsvēra, ka bojā eja satiksmes negadījumos ir kļuvusi par astoto izplatītāko jauniešu nāves iemeslu, un aicināja parakstīt īpašu deklarāciju (People’s Declaration  http://www.roadsafetyngos.org/peoples-declaration/), kuru līdz šim atbalstījuši jau vairāk nekā 50 000 pasaules iedzīvotāji 93 valstīs. Strauji augošais deklarācijas parakstītāju skaits apliecina, ka cilvēkiem nav vienaldzīga drošība uz ceļiem un ka viņi nav apmierināti ar valdību darbu satiksmes drošības stiprināšanā. Arī LAMB aicina Latvijas iedzīvotājus parakstīt deklarāciju, tādējādi sniedzot savu ieguldījumu.

Konferences dalībnieki izplatīja īpašu ziņojumu (The Day Our World Crumbled: The Human Cost of Inaction on Road Safety), kurā valstu valdībām tiek pieprasīta aktīvāka rīcība, lai samazinātu ievainoto un bojā gājušo skaitu ceļu satiksmē. Konferencē piedalījās un tās mērķus atbalstīja arī ANO īpašais sūtnis satiksmes drošības jautājumos, Starptautiskās automobiļu federācijas (FIA) prezidents Žans Tods.

Konferences ietvaros Stokholmas dzelzceļa stacijā notika plaša satiksmes drošībai veltīta izstāde, kurā viens no eksponātiem demonstrēja dubultos standartus auto būvniecībā. Tika salīdzināti bojājumi vienas un tās pašas automašīnas markas un modeļa konstrukcijās pēc sadursmes testa. Tie būtiski atšķīrās automašīnai, kas gatavota Eiropas tirgum un automašīnai, kas gatavota valstij ar zemāka līmeņa drošības prasībām. Tas apliecina, ka dubultie standarti ir ne tikai pārtikas rūpniecībā, bet arī autobūvē, kurā vienādu modeļu drošības aprīkojums un izpildījums atšķiras atkarībā no tās valsts, kurā spēkratu paredzēts pārdot. Savukārt īpaša izstādes instalācija, kurā bija vairāki simti kurpju pāru, simboliski atgādināja par 3700 dzīvībām, kuras katru dienu iet bojā uz ceļiem pasaulē.

Starptautiskā nevalstisko organizāciju pārstāvju tikšanās bija pirms 3. Globālās ministru konferences, kas 19. un 20. februārī notiek Stokholmā. Tajā piedalās satiksmes ministri un citi valdību pārstāvji no 80 valstīm, kuru dienas kārtībā ir rūpes par satiksmes drošību.  Nozīmīgajā starptautiskajā pasākumā, kas notiek ar ANO atbalstu, pasaules valstu valdību pārstāvji meklē veidus, kā būtiski samazināt satiksmes negadījumos cietušo un bojā gājušo skaitu. Nevalstisko organizāciju pārstāvi, kuri tikās pirms ministru konferences, iezīmēja svarīgākos satiksmes drošības riskus, tādējādi sagatavojot savus secinājumus, lai tos ņemtu vērā ministru konferences dalībnieki. 

Globālā satiksmes drošības nevalstisko organizāciju alianse, kuras sastāvā ir LAMB, tika dibināta 2012. gadā pārstāv dalīborganizācijas 90 valstīs. Tās misija ir izplatīt zināšanas par drošu satiksmi un aizstāvēt cietušo tiesības. Tā nodarbojas ar tīklošanu un informācijas izplatīšanu, aizstāvību un atbalstu, kā arī palīdz vietējām nevalstiskajām organizācijām stiprināt to kapacitāti.

 
Visi komentāri
 
WALA 20.februāris 2020 19:25
0 2 Atbildēt

un jēga papiru smerēšanai ? Vai kads ir aizgājis līdz tyvējam ceļam zaru pēc vetras pacēlis no ceļa nost, vai naglu vai citu drazu piem Rīgā no ceļa novacis, lai ar auto netīšām riepu nepardur, vai kādam sejā ar veja plusmu neielidina. Ja neesat, tad varat papiru nesmērēt - jūs neesat spējīgi pamanit un novērst sīkas problēmas, ta ka diezin vai uz ko vairāk kā skaļu bļaušanu esat spējīgi.

Bet visadi citādi man prieks ka tysējat "klubiņā" un apzinat aktualitates !

Vernons 20.februāris 2020 20:07
0 1 Atbildēt

Kādreiz CSN bija punkts, novākt no ceļa kādu traucējošu, citam nokritušu lietu! Piemēram, rezerves riteni, kurš kādam nokritis. Tagad baļķi pa ceļu mētājas!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti