Kā Latvijā tiek kontrolēta autovadītāju spēja piedalīties kopējā satiksmē; atbild CSDD (+ VIDEO) 13

 

Ilustratīvs attēls Foto: iAuto.lv

Māris Ozoliņš, iAuto redaktors | 12.jūnijs 2020 13:48

iAuto publicēja informāciju par ceļu satiksmes negadījumu Rīgā, 9.jūnijā. Komentāros sākās diskusija par autovadītāju spēju vadīt automobili, kā to ietekmē veselības stāvoklis.

Tāpēc iAuto redakcija nosūtīja jautājumus CDDD un saņēma sekojošu atbildi no Rolanda Rumbas, VAS „Ceļu satiksmes drošības direkcija” Sabiedrisko attiecību speciālista:

"Latvijā, līdzīgi kā citās Eiropas valstīs, nav noteikts vecuma ierobežojums, līdz kuram cilvēks drīkst atrasties pie auto stūres. Tomēr atgādinām, ka neatkarīgi no šofera vecuma, ikvienam ir jābūt derīgai veselības pārbaudei, kas ir apliecinājums, ka šofera veselība ir pietiekami laba, lai vadītu transportlīdzekli. Veselības pārbaužu biežumu nosaka, atbilstoši Ceļu satiksmes likumam un MK noteikumiem par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības.

Pamatā tie ir desmit gadi, bet vadītājiem pēc 60 gadu vecuma pārbaude jāiziet ik pēc trīs gadiem. Komerctransporta vadītājiem (kravas auto un autobusi) pārbaude jāveic ik pēc pieciem gadiem, bet, sasniedzot 60 gadu vecumu, – ik pēc trim gadiem. Taču medicīnas darbinieki, izvērtējot veselības stāvokli, piemēram iespējamu slimības saasināšanos, var noteikt arī īsākus termiņus.  

Katrai šoferu vecuma grupai ir savas īpatnības. Agresīvie braucēji visbiežāk ir gados jaunāki šoferi. Savukārt gados vecākiem šoferiem var būt citas auto vadīšanas īpatnības, kas saistītas ar uztveres palēlināšanos. Tomēr vidējais ceļu satiksmes negadījumos iesaistītais šoferu senioru daudzums, salīdzinot ar jaunajiem autovadītājiem, ir mazāks. Vecumā

  • no 18 līdz 20 gadiem uz 100 tūkstošiem vadītāju vidēji notiek 9 ceļu satiksmes negadījumu,
  • vecuma grupā 21 – 24 gadi – 700 negadījumi,
  • šoferu grupā no 60 līdz 64 gadiem uz 100 tūkstošiem vadītājiem – vidēji 370 ceļu satiksmes negadījumi,
  • savukārt grupā virs 64 gadiem šis rādītājs ir vēl mazāks – vidēji 380."

Raksts: Rīgā, Lielirbes ielā Opel vadītājs nobrauc no braucamās daļas 9.06.2020. (+ VIDEO)

 
Visi komentāri
 
650 12.jūnijs 2020 14:10
2 1 Atbildēt

-aber virs 96 gadiem tas Rādītājs būs vēl zemāks.Jā.Oi.Nē.Varbūt kādu P-ētījumu un taa...

anoagask 12.jūnijs 2020 14:58
2 1 Atbildēt

Bezjēdzīga statistika - jāskaita uz nobraukumu. Pēc 64 kapi un veikals 3000 gadā - reāli 10x lielāks risks

dffxf 12.jūnijs 2020 15:08
2 5 Atbildēt

Latvijā pēc 60 gadu sasniegšanas pārbaužu intervālam būtu jābūt drīzāk 6mēn jo ņemot vērā asinsvadu saslimšanu īpatsvaru, tajā vecumā 3 gadi jau ir mūžība, kas šķir štramu veci no grausta pēc infarkta.

10 gadi darbojas līdz 40 gadiem, pēc tam jau pa lielam sākas lejupslīde, īpaši tiem, kas ikdienā pārmērīgi štaukā taukus un desas, nesporto un vismaz reizi nedēļā pielej mūli.

Upss 12.jūnijs 2020 17:45
10 2 Atbildēt

Puikiņ, tev vēl viens otrs 70-gadnieks, nemaz nerunājot par 60, iedos iekšās ne tikai ar auto uz ceļa, bet arī sporta sacensībās! Tāpēc, pirms ver muti, vispirms padomā!

Pļurkt 12.jūnijs 2020 19:36
13 3 Atbildēt

Kāda šmurguļaugstprātība!!!

Bija te nesen viens gadījums.... 60+ gadīgu RESNVĒDERI izejot no "laimētavas" ārā ar laimestu divi šmuguļi, kas tikko skolu pabeiguši aplaupīja. Taču tālu netika - tas resnvēders (kurš nekad nav bijis sportists) šos panāca jau pēc 50 metriem, sakrutjīja abus, piezvanīja policijai un noturēja šos kamēr policija atbrauca!!

To pašu es pietiekoši esmu redzējis darbā - vēl neviens šmurgulis 60-gadniekiem līdzi nav ticis, un tieši tāpēc kamēr nav 30 gadu, kamēr nav ģimenes ar vismaz vienu izspiestu bērnu tikam darbā principā neņemu! Esmu pietiekami atēdies, jo šitā šmurguļpaaudze neko smagāku par mobiļņiku un savu pipeli nav rokās turējuši!!! Citiem vārdiem sakot reāli distrofiķi!

dffxf 12.jūnijs 2020 22:07
3 0 Atbildēt

Labi, labi tikai mieru vecie krabji, neviens jums netaisās neko ņemt nost.

No otras puses kurš tad tos šmurguļus izaudzina, vai tik nav jūsu pašu bērnu bērni?

Pļurkt 13.jūnijs 2020 8:59
1 1 Atbildēt

Es jau teicu - brīnums ka mani bērni nav nedz šmurguļi, nedz augstprātīgi idioti. Zini pat naglu sienā spēj iedzīt!!

Nu bet jā - no to līdz 30 gadi jau ir ārā. Atšķirība ir tā ka skolā abi paspēja dažus gadus pamācīties PIRMS izglītības reformas!!

anoagask 12.jūnijs 2020 21:31
1 0 Atbildēt

Pārbaude IMHO ir formāla - vai vispār kaut ko redz, un vai nav epileptiķis uzskaitē. Muskuļu spēks, reakcija utt...

650 12.jūnijs 2020 15:38
2 0 Atbildēt

Ļooti savlaicīga beztēma un ieprogrammēti paredzēta pzdiskusija;)Tas ir tieši TAS, ka šobrīd LValsts satiksmē ir tas svarīgākais un pats tas traucējošākais, neatliekamākais, bīstamākais un nekavējošas darbības prasošākais.Varbut kādu kontrolohLietotni vai pakaljājāieVietotni vēl var paspēt par kādu puskilolohmiljardu uzkontruēt.Jā.

Meeris 12.jūnijs 2020 22:12
1 0 Atbildēt

Atbilde virsrakstam gaužām vienkārša- tikai tīri formāli, ar to virspusējo medicīnisko komisiju.

anoagask 13.jūnijs 2020 8:24
0 0 Atbildēt

Ja nevar nokārtot īstu pārbaudi - axiamveidīgie mopēdauto, vai csdd plombēts chiptuning, ar ko vmax=45 parastam auto

Vernons 13.jūnijs 2020 9:56
5 1 Atbildēt

Medicīnas izziņas ir tikai pie mums un uz vienas rokas pirkstiem pieskaitāmas valsti. Autobusu vadītājus padzļināti pārbauda katru gadu un ikdienā katru dienu.

Diemžēl nomirst arī darba vietā pat 60 nesasniedzot! Un nelīdz šeit ne viena izziņa un pārbaude.

Bija kādreiz firma "SovTransAuto", 30 - gadnieki nevrēja iziet ārsta komisiju, sirdi savu bija jau "sajājuši"! Viss ir miglā tīts. Saudzējiet sevi un būs labi!

ZZZZ 13.jūnijs 2020 10:25
6 0 Atbildēt

Vernons stipri precīzi pateica. Gribu pievērst uzmanību, ka tās "formālās" komisijas redz daudz vairāk kā spēj iedomāties ierindas pilsonītis. Nodarbojaties ar sportu un veselīgu dzīvesveidu. Citādi tajā komisijā jums par brīnumu var uzdot dažus nepatīkamus jautājumus...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

Valsts policija pastiprināti kontrolēs atļautā braukšanas ātruma ievērošanu (+ VIDEO) 3

No 15. līdz 21. aprīlim Eiropas Savienības dalībvalstīs organizē Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL akciju "Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa". Akcijā piedalās arī Latvija, un Valsts policija 19. aprīlī organizē 24 stundu ātruma kontroles maratonu, kura laikā pastiprināti uzrauga atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 12

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti