Ceļu satiksmes drošības uzlabošanai nepieciešama infrastruktūras uzlabošana un sabiedrības izglītošana (+ VIDEO) 4

 
SM | 8.novembris 2021 8:11

Ceļu satiksmes drošības padomes sēdē 4. novembrī, tās dalībnieki apsprieda ceļu satiksmes drošībai aktuālus jautājumus – infrastruktūras uzlabošanu, ceļu satiksmes negadījumu skaita samazināšanu, kā arī sabiedrības informēšanu un izglītošanu.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits, atklājot sēdi, pastāstīja, ka Latvijā ar jaunu pieeju izvērtēs situāciju uz autoceļiem. “Esam pievienojušies Eiropas Komisijas iniciatīvai līdz ar ceļu satiksmes negadījumu statistiku vērtēt arī citus ceļu satiksmes drošības indikatorus – braukšanas ātrumu; drošības jostu, bērnu sēdeklīšu, aizsargķiveru lietošanu; braukšanas paradumi; drošs transportlīdzeklis; ceļu infrastruktūra un palīdzības sniegšana pēc negadījuma. Šī informācija palīdzēs pieņemt faktos balstītus lēmumus, kā mazināt ceļu satiksmes negadījumu skaitu,” teica satiksmes ministrs.

Šo projektu realizē Satiksmes ministrija sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju – plānots, ka 2022. gada februārī būs pieejams projekta gala ziņojums. Turpmāk katru gadu tiks vākti un izvērtēti indikatoru dati.

Padomes dalībnieki tika iepazīstināti ar ceļu satiksmes negadījumu statistiku Latvijā 2021. gada 1. – 3. ceturksnī. Attiecībā pret to pašu periodu 2020. gadā pieaudzis ceļu satiksmes negadījumu skaits, bet samazinājies ceļu satiksmes negadījumos ievainoto skaits. Pieaugot elektroskrejriteņu popularitātei, pieaudzis ceļu satiksmes negadījumu skaits ar šiem transportlīdzekļiem – no 83 negadījumiem 2020. gada 1. – 3. ceturksnī līdz 245 negadījumiem tajā pašā periodā 2021. gadā.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits atzina, ka “pieaug pašvaldību loma drošas satiksmes veidošanai apdzīvotās vietās, kur notiek liela daļa ceļu satiksmes negadījumu, īpaši tie, kas skar mazāk aizsargātos ceļu satiksmes dalībniekus. Tāpat kā uz ceļiem, tā arī apdzīvotās vietās, pilsētās svarīgi nodrošināt atbilstošu infrastruktūru un mudināt iedzīvotājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus.”

Sēdē VSIA “Latvijas Valsts ceļi” (LVC) informēja par paveikto ceļu infrastruktūras uzlabošanas projektu ietekmi uz ceļu satiksmes drošību. Māris Zaļaiskalns, LVC Satiksmes organizācijas pārvaldes direktors, iezīmēja – uz autoceļiem ar augstu satiksmes intensitāti cilvēki mēdz braukt uzmanīgāk, taču zemas satiksmes intensitātes ceļi var veicināt autovadītāju pārgalvību un līdz ar to arī palielināt ceļu satiksmes negadījumu iespējamību. LVC realizētie projekti, tostarp barjeru uzstādīšana gar ceļa malām, ribjoslas un signālstabiņi, ļāvuši samazināt negadījumu skaitu.

Tāpat Padome tika iepazīstināta ar vidējā ātruma kontroles ierīču uzstādīšanas projekta gaitu. Ir noteikti 16 posmi, kuros uzstādīt transportlīdzekļu vidējā ātruma kontroles ierīces, un nākamgad plānots pabeigt darbu pie elektropieslēgumu ierīkošanas un sakārtot nepieciešamos likumdošanas jautājumus, lai varētu pabeigt projekta ieviešanu.

Padome tika iepazīstināta arī ar Ceļu satiksmes drošības plāna 2021. – 2027. gadam rīcības virzieniem – drošs satiksmes dalībnieks, drošs transportlīdzeklis un droša vide.

Papildus informācija: Ceļu satiksmes drošības padome darbojas saskaņā ar Ministru kabineta 2019.gada 11.jūnija  noteikumiem Nr.245 “Ceļu satiksmes drošības padomes nolikums”.  

 
Visi komentāri
 
Antons 8.novembris 2021 9:36
0 1 Atbildēt

Jautājums CP - braucot pa 1.joslu Jūrmalniekā uz 110 kā man apdzīt sēņotāju 2.joslā uz 80? Pāri visām joslām uz 3.joslu un atpakaļ un saņemt sodu par agresīvu jeb turpināt pa 1.joslu un saņemt par nepareizu apdzīšanu?

anonimikis 8.novembris 2021 10:32
4 1 Atbildēt

Ja tu taisies kādu apdzīt uz Jūrmalas šosejas, tad tev ar steigu tiesības jāmet krāsnī un jādodas atpakaļ uz autoskolu.

WALA 8.novembris 2021 13:01
0 1 Atbildēt

Kā jau anonimiķis pareizi norāda - marš uz skolas solu "ābeci apgūt", tikai pēc tam varēs par auto braukšanu kā tādu runāt !

Protams var jau gadīties ka " baigais meistars" esi, un vari kādu pamanīties yz Jūrmalenes arī apdzīt ...

gunbox 8.novembris 2021 15:40
0 0 Atbildēt

Nu re, tādi tie mūsu CSN zinātāji ir. Nezina ne terminoloģiju, ne nozīmi, kas ir apsteigšana, ne arī ievēro atļauto braukšanas ātrumu. Un kā šādi dabūj tiesības, man nav skaidrs. Es teiktu, ka nevis skola, bet tiesības noņemt uz forevar. Kas attiecas arī uz raksta formu, tā teikt, nevar palīdzēt cilvēkam ne skola, ne uzlikta zīme 50 tur, kur tā pat skaidrs, ka jābrauc uz 50 (infrastruktūra), ja viņš ir idiots.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 11

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti