Iejūtības trūkums... 11

 
18.maijs 2012 8:54

Pētījumu rezultāti liecina, ka motociklistiem iespēja iegūt būtiskus ievainojumus vai pat nomirt, ciešot satiksmes negadījumā, ir piecdesmit reižu lielāka kā autovadītājiem*.

Zinātnieki apgalvo, ka lielāko daļu automašīnu un motociklu sadursmes izraisa fakts, ka autovadītāji nepamana motociklistu, lai gan skatās tā virzienā, negatīvā attieksme pret tiem un iejūtības trūkums**.

„Motociklisti pieder tā dēvētajai neaizsargātajai satiksmes dalībnieku grupai. Tas skaidrojams ar to, ka, pretēji autovadītājiem, tos neaizsargā automašīnas virsbūve, un viņu vienīgā aizsardzības ir ķivere un speciāls apģērbs pēc izvēles. Un tas rada iespēju iegūt nopietnus ievainojumus pat nelielas sadursmes gadījumā,” skaidro Renault Braukšanas Skolas direktors.

Britu zinātnieki ir veikuši pētījumu ar mērķi noskaidrot iemeslus, kas izraisa automašīnu un motociklu sadursmes. Šī pētījuma ietvaros tika salīdzināta autovadītāju, kas ikdienā izmanto tikai automašīnu kā pārvietošanās līdzekli, uzvedība ar to vadītāju uzvedību, kas izmanto gan automašīnu, gan motociklu. Galvenā atšķirība starp šīm divām grupām bija laiks, ko vadītāji velta tuvojošos motociklistu novērošanai – tie vadītāji, kuri paši mēdz braukt ar motociklu, velta daudz vairāk laika kā tie, kas ikdienā brauc tikai ar automašīnu. Eksperti skaidro, ka mums ir jāvelta vairāk laika motociklistu novērošanai un potenciālo draudu noteikšanai, jo motocikli ir izmēros mazāki un retāk sastopami uz ceļiem**. „Skatīšanās pareizajā virzienā nenozīmē, ka mēs pamanīsim un adekvāti interpretēsim to, kas parādās mūsu acu priekšā. Mums nemitīgi jāskatās uz citiem satiksmes dalībniekiem. Ja rodas jebkādas šaubas, jāpieņem, ka tas, ko redzam, ir potenciālais drauds, tāpēc jāievēro papildus drošība,” brīdina Renault Braukšanas Skolas instruktori.

Pētījuma rezultāti liecina arī to, ka vidusmēra autovadītājam ir negatīva attieksme pret motociklistiem, un viņiem ievērojami trūkst iejūtības**. „Tas lielākoties skaidrojams ar to, ka motociklisti no autovadītāju skatījuma vienmēr brauc bravūrīgi, cenšoties izrādīties. Tomēr jāņem vērā, ka manevrēšana uz ceļa var būt saistīta arī ar nepieciešamību izvairīties no uz ceļa virsmas esoša šķēršļa vai mērķi palielināt redzamību,” apgalvo Renault Braukšanas Skolas instruktori.

Saskaņā ar statistikas datiem 2011.gadā Latvijā reģistrēti 3386ceļu satiksmes negadījumi, kuros ir cietušie. Kopā ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši 179 cilvēki, no kuriem 19 bojāgājušie ir velosipēdisti un mopēdisti. Ievainojumus ceļu satiksmes negadījumos pērn guvuši 4224 cilvēki, no kuriem 536 ir velosipēdisti un mopēdisti.***

* Avots: think.direct.gov.uk
** Avots: Car Drivers’ Attitudes and Visual Skills in Relation to Motorcyclists, Department for Transport
*** Avots: LR Centrālā statistikas pārvalde (www.csb.gov.lv)
 

 
Visi komentāri
 
286148. viesis 18.maijs 2012 9:38
0 0 Atbildēt

2 dienas atpakaļ pa 21.00 pa Bauskas šoseju pretī brauca motociklists ar ieslēgtiem tālajiem, gribējās griezt riņķī un iemest viņu grāvī!

OK tas bija 1 indivīds, kopumā ņemot pēdējās 2 vasarās Rīgā motociklistu braukšanas kultūra tiešām ir krietni uzlabojusies.

286150. viesis 18.maijs 2012 12:42
0 0 Atbildēt

Kopš braucu ar moci, varu vien teikt, ka ar iejūtību kopumā ir viss kārtībā. Autovadītāji pamana, neskatoties uz to, ka tālos neslēdzu, un ļoti labprāt palaiž sastrēgumos. Vien jāatceras pašam, ka jāpiedomā pie tā, lai pats būtu pamanāms (nebraukt aklajās zonās) un to, ka iespēja kaut kur izlīst ir ne pārāk legāla, nevis likumīgas tiesības. Izņēmums ir takši, bet tie tieši tāpat nerēķinās arī ar autobraucējiem - līdz ar ko neuztveru to kā īpašu attieksmi pret motobraucējiem un atceros, ka mazāk aizsargātajam pirmkārt pašam ir jāparūpējas par savu drošību, nevis jāgaida, ka tikai citi sargās.

286152. viesis 18.maijs 2012 13:30
0 0 Atbildēt

nedabīgi atbalstāms komentārs no sēnes

286153. viesis 18.maijs 2012 13:35
0 0 Atbildēt

Ja brauc ar kamazu, tad arī ir divreiz jāskatās?

286154. viesis 18.maijs 2012 13:36
0 0 Atbildēt

Palaidniex - visnotaļ dabīgi ;) Tikai citos jautājumos tu nez kādēļ gribi būt stereotipu apsēstajā pūlī, nevis paskatīties uz jautājumu objektīvi.

286157. viesis 18.maijs 2012 18:26
0 0 Atbildēt

Nevis iejūtības, bet smadzeņu trūkums ko motopelēm izpūš vējš. Kas brauc prātīgi avārijās neiekļūst. Pašiem motociklistiem reizēm pietrūkst iejūtības.

286158. viesis 18.maijs 2012 20:46
0 0 Atbildēt

da lab kāda tur iejūtība!

ielīst katrā spraugā, braukšana ratā un gaismas ātrumā, kā arī parkošanās uz ietvēm lūk kur spēks! :)

286159. viesis 18.maijs 2012 21:12
0 0 Atbildēt

Lūk iejūtības "paraugs" - www.youtube.com/watch?v=ELY8ZSTOehc

ko tas motobraucējs tur grib pierādīt.

286162. viesis 19.maijs 2012 11:09
0 0 Atbildēt

Mocists pats vainīgs, nav ko braukt pa līniju.

286168. viesis 19.maijs 2012 23:15
0 0 Atbildēt

Pa līniju? Nu bļin, tad paskaties vēlreiz video.

286169. viesis 19.maijs 2012 23:45
0 0 Atbildēt

Novērojums iz satiksmes.

Mocisti šosezon brauc prātīgāk nekā iepriekš, tas nu 100%.

Pa lielam autovadītāji ar mocistiem saprotas un starpgadījumu tomēr nav daudz.

Man netraucē ātrāki motobraucēji, kas paši draudzējas ar izcilu reakciju un kuriem ar redzi viss ok.

Neviens satiksmes dalībnieks tomēr nevienam nevēl nepatikšanas, visiem ir mājās ģimene utt. Cenšamies sadzīvot un būt uzmanīgi, jo, pat neesot vainīgam, apziņa, ka kādam esi atņēmis dzīvību, noteikti ir skaudra un negribētu to piedzīvot.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti