NĀVĒJOŠAIS NOGURUMS

 
31.augusts 2012 10:04

Pēc ekspertu domām aptuveni 25 līdz 35 procentos negadījumu, kas notiek Latvijā, vainīgi ir noguruši autovadītāji.

Pētījumi liecina, ka par potenciālo iespēju iemigt braukšanas laikā liecina daži brīdinājuma signāli. Autovadītāji, kas cenšas pārvarēt nogurumu, biežāk atver logus vai uzgriež skaļāk radio. Diemžēl šī rīcība nenotur viņus modrus pārāk ilgi.

 
Aptuveni 20% no visiem satiksmes negadījumiem izraisa tieši iemiguši autovadītāji. Šie satiksmes negadījumi biežāk kā citi ir ar letālām sekām, un augstākā riska grupa ir vīrieši vecumā zem 30 gadiem.
 
“Nogurums liek autovadītājiem zaudēt modrību un ievērojami pagarina reakcijas laiku. Noguris autovadītājs nav spējīgs adekvāti analizēt situāciju uz ceļa, kā arī uztvert visu informāciju par satiksmi, tāpēc, ka vadītājs savu uzmanību ir koncentrējis tikai uz autovadīšanu,” brīdina Renault Braukšanas Skolas direktors. Nogurums var rezultēties arī kā citu autovadītāju sūtīto signālu nepareiza interpretācija, kas savukārt var izraisīt neadekvātu reakciju.
 
Šāda miegainuma iemesli nav tikai miega trūkums – to var izraisīt arī pārāk ilgs laiks, kas pavadīts pie stūres, stress un par diennakts laiks, kurā braucam. Lielākā daļa satiksmes negadījumu, ko izraisa noguruši autovadītāji, notiek agri no rīta vai pēc pusdienām. Dažos diennakts laikos cilvēki vairāk jūt nogurumu kā citos, tāpēc ir ieteicams ņemt vērā mūsu bioloģisko pulksteni un neplānot garākus ceļojumus laikā no pusnakts līdz sešiem rītā, kad parasti mēs guļam. Ja jūs braukšanas laikā sajūtat nogurumu, apstājieties drošā vietā un atpūtieties.
 
Varat iedzert arī stipru kafiju – tās efektu jums vajadzētu sajust jau aptuveni pēc piecpadsmit minūtēm. Tomēr Renault Braukšanas Skolas instruktori norāda:: “Kofeīns palīdz, tomēr tikai uz mirkli. Atcerieties, ka vienīgais efektīvais līdzeklis pret nogurumu ir miegs. Nekad nedodieties garākā ceļojumā, ja jūtaties noguris pat tad, ja esat ieplānojis īsas pauzes ik pēc 2 stundām.”
 
Atcerieties apstāties un atpūsties, ja vien novērojat kādu no tālāk minētajiem signāliem: jūs sākat žāvāties (tas varētu būt agrīns noguruma simptoms); jūs neatceraties, kā pietuvojāties priekšā esošajai automašīnai; jūs nespējat atcerēties brauciena pēdējās piecas minūtes, piemēram, vietas vai ceļa zīmes, kurām pabraucāt garām; jūs pārāk bieži mirkšķiniet acis; jūs nespējat koncentrēt savu uzmanību uz ceļu; jūs nejauši iebrauciet blakus joslā.
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti