Lielveikalu autostāvvietu apsekošanas rezultāti 17

 
27.februāris 2004 8:01

Pēdējā februāra nedēļā apkopoti neatkarīgā vērtējuma rezultāti, ekspertu grupai divu nedēļu laikā izvērtējot vairāku Rīgas tirdzniecības centru un lielveikalu autostāvvietas. Neatkarīgu ekspertu grupa pēc vairākiem kritērijiem ir izvērtējusi 10 Rīgas tirdzniecības centru un lielveikalu autostāvvietas.

Kopumā par izvirzītajiem kritērijiem visatbilstošāko tika atzīta tirdzniecības centra Olympia autostāvvieta, otro vietu ieguva t/c Mols, trešo – t/c Domina stāvvieta.

Tika apsekotas autostāvvietas šādos objektos: Alfa, Olympia, Mols, Maxima A. Saharova ielā, SKY Mežciemā, Domina Shopping, RIMI Hypermarket Valdemāra ielā, Stockmann, Mego Krasta ielā.
Ekspertu darba grupā piedalījās Latvijas Automoto biedrības prezidents Juris Zvirbulis, arhitekte Vēsma Kontere, pazīstamie auto lietu žurnālisti Pauls Timrots un Normunds Avotiņš, kā arī pārstāvji no invalīdu un viņu draugu apvienības „Apeirons”.

Autostāvvietas tika vērtētas pēc šādiem kritērijiem:
• Manevrēšanas ērtums;
• Piekļūšanas ērtums no galvenās ielas;
• Stāvvietas aprīkojums ar novērošanas kamerām;
• Ērtības autobraucējiem, kas atbraukuši iepirkties kopā ar bērniem (līdz skolas vecumam);
• Brīvu stāvvietu nodrošināšana cilvēkiem ar īpašām vajadzībām;
• Ērtības cilvēkiem ar īpašām vajadzībām;
• Iepirkumu ratiņu lietošanas/pārvietošanas ērtums;
• Attālums no stāvvietas līdz veikala ieejai;
• Informatīvās norādes par iebraukšanu un izbraukšanu stāvvietā;
• Drošība, laukuma pārredzamība, apgaismojums tumšajā laikā;
• Maksas/bezmaksas stāvvieta, norēķinu ērtības un mehānisms.

Akcijā iesaistītie dalībnieki savu vērtējumu par attiecīgās stāvvietas rādītājiem novērtēja, ņemot vērā minētos kritērijus.

Autostāvvietu ērtums:
• Visu tirdzniecības centru autostāvvietas, izņemot Stockmann, ir bezmaksas.
• Kā liecina pētījuma rezultāti, autostāvvietās ir nopietni domāts par autovadītāju piekļūšanas ērtumu no galvenās ielas. Lielāko punktu skaitu šajā kritērijā ir saņēmuši tirdzniecības centri SKY, Maxima, Olympia un Domina, viszemākais novērtējums ir Stockmann, kas varētu būt skaidrojams ar tā atrašanos intensīvas satiksmes zonā Rīgas centrā.
• Manevrēšanai ērtākā ir Olympia autostāvvieta, kā nākamie minēti Mols un Mego.
• Vistuvāk ieejai automašīnas var novietot Molā, SKY un Maxima.
• Vispārredzamākās informatīvās norādes par iebraukšanu un izbraukšanu stāvvietā ir Olympia , nākamās seko Mols un Alfa.
• Visērtāk lietot iepirkuma ratiņus ir Mego un Sky autostāvvietās.* 
• Braucot iepirkties kopā ar bērniem līdz skolas vecumam, visērtākā autostāvvieta ir pie t/c Mols un Alfa.*

*tehnisku iemeslu dēļ ‘’Apeirons’’ nevērtēja šo kritēriju.

Autostāvvietu ērtības cilvēkiem ar īpašām vajadzībām:
Saskaņā ar pētījuma rezultātiem viena no lielākajām problēmām autostāvvietās ir ērtību un brīvu vietu nodrošināšana cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Kopumā var secināt, ka lielākā daļa lielveikalu tomēr pagaidām nenodrošina pietiekamas ērtības cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

• Visaugstāko novērtējumu šajā kritērijā ir ieguvušas Olympia un Domina stāvvietas.

• Invalīdu un viņu draugu apvienības „Apeirons” eksperta visbiežākie komentāri par lielveikaliem, kas nav ieguvuši augstākos atzinumus:
o Lielākā daļā lielveikalu vispār nav ierīkotas speciāli paredzētas autostāvvietas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām;
o Invalīdu autostāvvietas neatbilst normās noteiktajam platumam un nav vertikāla apzīmējuma ar zīmēm (grūti pamanāmas);
o Pie stāvvietām nav uzbrauktuves uz trotuāra;
o Autostāvvietas, kas paredzētas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām visbiežāk ir aizņemtas (autostāvvietu apsardze nenodrošina brīvas autostāvvietas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām);

Autostāvvietu drošība:
• Ekspertiem bija grūti objektīvi izvērtēt stāvvietu aprīkojumu ar novērošanas kamerām, jo tās ir grūti pamanāmas.
• Dienas tumšajā laikā visapgaismotākās un pārredzamākās ir Olympia un Sky stāvvietas, viszemāko novērtējumu šajā kritērijā ieguva Domina tirdzniecības centrs.

Pamata secinājums pēc neatkarīgo ekspertu vērtējumu apkopošanas – lielākā daļa Rīgas tirdzniecības centru un lielveikalu atbilst pamata kritērijiem, kas balstītas uz autovadītāju prasībām. Lielākā problēma, tāpat kā daudzos citos objektos Latvijā, ir ērtību nodrošināšana cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

 
Visi komentāri
 
116498. viesis 27.februāris 2004 8:38
1 0 Atbildēt

Visērtākā stāvvieta- Olimpijā???

Ja jābrauc atpakaļ uz centru, jātāisa riņķis ap visu kvartālu!

Vai arī nedaudz jāignorē zīmes...

;-)

116499. viesis 27.februāris 2004 8:44
0 0 Atbildēt

iet runa par staavvietu nevis par to ka tev gruti uz centru braukt. Un pie reizes ,kur tu redzi probleemu braukshanai uz centru? Tieshaam tik gruuti tos dazhus simtus metru izbraukt?

116501. viesis 27.februāris 2004 8:46
0 0 Atbildēt

Nu ta ari bija sagaidams, ka komisija atzis autostavvietas kopuma par labaam esam.

Bet kapec jus nebijat MAXIMA Mukuslas iela? Tur ar katru nedelu ar vien trakak paliek !!!!!!!!!!!!!!

116512. viesis 27.februāris 2004 9:07
0 0 Atbildēt

Mūkusalas ielas Maxima ir kaut kāds vāks.

Katram īblakam ir jāiebrauc veikalā, vai jānostājas uz brauktuves, ka tik tuvāk ieejai.

Esmu ievērojies ka lielākie atsaldeņi tur brauc uz Salmu krogu un sporta zāli. Daži "sportisti" ir tik nīki, ka šiem jāparkojas invalīdu vietās vai vispār pie pašām durvīm.

116513. viesis 27.februāris 2004 9:12
1 0 Atbildēt

nu bet par dominas staavvietu - tas ir kaut kaads psc.! tur ne paarskataams ir kas, ne tur manevreeshanas eertums ... to vajadzeeja peedeejaa vietaa likt !

116526. viesis 27.februāris 2004 9:35
1 0 Atbildēt

tiesaam jaabriinaas par Dominas 3.vietu! Viss tumss, liidz ieejai veikalaa piecas minuutes, uttt... ?) Man looti nepatiik, turklaat pirmajaa siis staavietas apmekleejuma laikaa autinjam kaads aplasiija ritenju kolpakus. :(

116531. viesis 27.februāris 2004 9:48
1 0 Atbildēt

Domina ir vāks... par Olimpiju piekrītu - ērti.

Par tiem khm... "invalīdiem", kuri vienmēr aizņem invalīdu stāvvietas... nu saprotiet taču, cilvēkiem ir GRŪTI iet tādus gabalus :) Droši vien ka invalīdi...

Ja nopietni tad besī. Pats nekad invalīdu vietas neaizņemu un uz pirkstiem varu saskaitīt reizes kad šajās stāvvietas stāvētu automašīnas ar invalīda zīmi.

116538. viesis 27.februāris 2004 10:25
0 0 Atbildēt

Nu vispaa baa murgs kaut kaads dominai trashaa vieta, neertaaku staavvietu neesmu redzeejis, man liekas kla bailiigaaks sieviskjis tajaa saavvietaa nemaz iekshaa neraadaas. :)

Praktiski viseertaakaa staavvieta ir molam, vieniigais ka pashi brauceeji ziimes ieveerotu...

116542. viesis 27.februāris 2004 10:33
0 0 Atbildēt

nepateemu bet imho vispretigaka autostavvieta ir pie autoostas otrpus stokmanam aiz tilta

116552. viesis 27.februāris 2004 11:02
0 0 Atbildēt

Galiig liika staavvieta ir Maximai uz Kurzemes prospekta un Slokas ielas krustojuma. Nezinu, vietu taupijushi, vai ko, bet liinijas ir savilktas stipri pa tuvu viena otrai, un cilveeki tur parkojaas kak popalo, tad labaak tie klauni kraasu buutu ietaupijushi, un nesmeereejushies vispaar.

116566. viesis 27.februāris 2004 11:37
0 0 Atbildēt

Un kāpēc nav neviena vārda par Citymarket stāvvietām? Visērtākā stāvvieta ir pie CM starp Pulkveža Brieža ielu un Rūpniecības ielu. Arī invalīdu transportam ir stāvvietas pie pašas veikala ieejas. Tiesa gan, reizēm tur noparkojas tie "atsaldētie vai topošie invalīdi", bet kopumā vienmēr ir vieta, kur nolikt auto. Par pārējiem tirdzniecības centriem - nu pārspīlēti saslavēti. Tai pašā Alfā stumdies un baksties, kamēr atrodi kādu brīvu vietu, bet Molam pēc rekonstrukcijas i tuvoties vairs negribas.

116573. viesis 27.februāris 2004 11:50
0 0 Atbildēt

viesim: 11:37 Ļoti patika apzīmējums; "atsaldētie vai topošie invalīdi". Labi teikts. Ir zināma loģika - acīmredzot, daudzi ,kuri mīl šobrīd šajās stāvvietās nelikumīgi iebraukt, iedomājas nākotnē šis stāvvietas priekš sevis... Skumīgi, ka tā.

116644. viesis 27.februāris 2004 18:33
0 0 Atbildēt

Cilveeki aiz nav kaa dariit jau saak inspiceet staavvietas. Cilveeki jau ir tik slinki, ka taa jau ir tragjedija ja masiinu nevar novietot pei pasas ieejas. IR citas nopietnaakas probleemas par kuraam buutu verts uztraukties, nevis par taadiem niekiem.

116646. viesis 27.februāris 2004 18:40
0 0 Atbildēt

Man šķiet, ka pēc policijas datiem visvairāk avāriju tieši Olimpijas stāvlaukumā. Tas ir idiotisms, ka, lai tajā iebrauktu, ir jāapbrauc kvartāls, izbraucot tas pats tikai pa veikala apakšu un tad vēlviens loks, pa kuru jābrauc gan uz, gan no veikala -- mākslīgi dubultā noslogots ceļa posms. Kad esi izkāpis no auto, tad jau ar kājām tur forši, bet braucot ar auto... tā ir vieta, kur braukt, ja uz sveša rēķina durvis jāpārkrāso...

116648. viesis 27.februāris 2004 19:22
0 0 Atbildēt

a zagto cd tirdzniecibu pie lielveikaliem neviens nenochekoja ?

116655. viesis 27.februāris 2004 22:09
0 0 Atbildēt

Manupraat viss mineetais TOP 3 ir godiigis, ja kaadam Dominas staavieta skjiet paaraak sarezgjiita, tad mosh jaataisno rokas :P Man tur nav nekaadu probleemu ar parkoshanos vai paarvietoshanos, arii bez stuures pastiprinaataaja.

MOls vispaar ir ideals, bet Olympijaa dereetu visiem ieverot labaas rokas likumu, kaa arii citur, piemeeram CityMarketa staaavietaa, Paardaugava, jo tur dazji labi nepalaiz tos, kuri izgriezjas no staavietas uz celinju, paraleeli eekai!

Ja kaads nesaprot par ko runaaju, tad pagalmos un seetaas darbojas labaas rokas princips.......biezji ir ieveeroc, ka daudzi juutas "galvenie", ja brauc taisni, pa vizuaali svariigaaku celju...

117089. viesis 2.marts 2004 17:38
0 0 Atbildēt

agraak kad stavvietu bija mazaak es meedzu peec pusdienam iebraukt ar Ford EXPLORER teiksim Gailja staavvietaa un pareek kaa lohi salikushi mashiinas, kaa parkojas un kaa brauc laukaa..... reali uzlabojaas gariigais peec shaada exshena :))

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti