CSN paredz jaunas prasības vadītāju apmācībā 10

 
16.jūnijs 2004 9:18

Pēc 1. jūlija, kad plānota jauno Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) stāšanās spēkā, paredzēts pārejas posms (1 mēnesis), kura laikā teorētiskā eksāmena jautājumi Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) netiks mainīti atbilstoši jaunajiem CSN.

Pārejas periods ieviests, lai autoskolām un to audzēkņiem, kam tuvākā laikā jākārto eksāmeni vadītāja tiesību iegūšanai, neradītu neērtības un nevajadzīgu ažiotāžu. Līdz šim nebijusi prasība pēc CSN stāšanās spēkā attieksies uz autoskolu audzēkņiem – ikvienam topošajam vadītājam vajadzēs saņemt braukšanas mācību atļauju.

Jaunumi CSN apmācībā
No teorētiskā eksāmena jautājumu bāzes pēc 1. jūlija tiks izņemti jautājumi, kas neatbilst jaunajiem CSN. Pēc pārejas posma beigām jautājumu klāsts tiks pilnveidots un papildināts ar jautājumiem atbilstoši jaunajiem CSN. Eksāmena jautājumu skaits paliks nemainīgs – tā kā līdz šim – pretendentam, kas kārto eksāmenus „B” kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesību iegūšanai, būs jāatbild uz 30 jautājumiem.

Lēmums par šādu pārejas periodu pieņemts, ņemot vērā, ka jaunajiem CSN jāstājas spēkā 1. jūlijā, bet tie vēl arvien atrodas izskatīšanā valdībā. Ar jauno CSN projektu visām autoskolām ir iespēja iepazīties CSDD mājas lapā www.csdd.lv un jau patreiz pārveidot mācību programmas saturu atbilstoši jaunajiem CSN.

Autoskolas audzēkņiem jāsaņem braukšanas mācību atļauja
Pēc jauno CSN stāšanās spēkā autoskolas audzēkņiem būs nepieciešams CSDD saņemt braukšanas mācību atļauju. Jāatzīmē, ka šī prasība neattiecas uz tiem audzēkņiem, kam jau ir transportlīdzekļu (izņemot velosipēdus) vadītāja apliecība. Braukšanas mācību atļaujai vai vadītāja apliecībai jābūt līdzi apmācības laikā un, pēc policijas darbinieka pieprasījuma, jāuzrāda. Līdz šim atļauja bija vajadzīga tikai individuālās apmācības gadījumā. Braukšanas mācību atļauju, līdzi ņemot pasi un medicīnas izziņu, var saņemt CSDD nodaļās, kur izsniedz vadītāja apliecības (Ventspilī, Talsos, Liepājā, Jelgavā, Rīgā, Valmierā, Jēkabpilī, Daugavpilī, Gulbenē, Rēzeknē).

Norma ieviesta, lai policijas darbinieki varētu pārbaudīt apmācāmā identitāti, un to, vai cilvēkam jau nav atņemtas vadīšanas tiesības, pārliecināties vai sasniegts apmācībai atļautais vecums, kā arī lai apmācību neuzsāktu personas, kurām ir medicīniskas pretindikācijas transportlīdzekļu vadīšanai. Izmaiņas braukšanas eksāmena pieņemšanas kārtībā un prasībās no 1. jūlija nav paredzētas.

Kur iepazīties ar jaunajiem CSN?
Pēc pieņemšanas jaunos CSN un „Tematiskos uzdevumus ceļu satiksmes noteikumos” izdos grāmatu formā. Kamēr jaunie CSN vēl nav stājušies spēkā, ar noteikumu projektu ikviens interesents var iepazīties CSDD mājas lapā
www.csdd.lv.

Izmaiņas autovadītāju apmācībā tuvākajā laikā
No 2004. gada 1. oktobra braukšanas eksāmena laikā tiks pārbaudīta topošā vadītāja prasme braukt arī tādos ceļa posmos, kur atļautais braukšanas ātrums ir 90 km/h un vairāk. Šis jauninājums ieviests, pamatojoties uz ES direktīvas „Par vadītāja apliecībām” prasību. Stājoties spēkā jaunajiem CSN, braukšanas ātruma ierobežojums jaunajiem šoferiem (līdz šim 80 km/h), tiks atcelts.

Ne vēlāk kā līdz 2005. gada 1. martam paredzēts uzsākt valsts braukšanas eksāmena kārtošanu ar CSDD automašīnām. Lai to izpildītu visās CSDD nodaļās, kur tiek pieņemti kvalifikācijas eksāmeni, tiks iegādātas jaunas, ar video filmējamām iekārtām aprīkotas automašīnas. Šo izmaiņu galvenais mērķis ir nodrošināt maksimālu eksāmenu pieņemšanas un vērtēšanas objektivitāti un izslēgt korupcijas iespējas.

 
Visi komentāri
 
130436. viesis 16.jūnijs 2004 9:33
0 0 Atbildēt

Autoskolā mums stāstīja par jauniem satiksmes noteikumiem un to, kad un kā vadītāji drīkstēs noformēt negadījumu bez paziņošanas policijai!

130461. viesis 16.jūnijs 2004 10:47
0 0 Atbildēt

Vot uz šitām skrejlapām nekāda uzticība, paši kaut ko saformēs, un neviens apdrošinātājs neko nemaksās..

Man reāli

po, ja būs vajadzība, tad saukšu mentus, lai viss ir oficiāli un bez liekām sekojošām problēmām un čakariem..

130463. viesis 16.jūnijs 2004 10:52
0 0 Atbildēt

Diez ko apdrošinātāji par tiem papīriem bez menti saka???

130472. viesis 16.jūnijs 2004 11:26
0 0 Atbildēt

Menti saka, lai iet un uzkar uz nagliņas nužņikā..:)

130477. viesis 16.jūnijs 2004 11:52
0 0 Atbildēt

A mentiem nikādas tur vairs daļas nav...

tikai apdrošinātājs, vainīgais un cietušais.

130478. viesis 16.jūnijs 2004 11:53
0 0 Atbildēt

Menti pirmie sagudros fiferļukerpolsterus...

130508. viesis 16.jūnijs 2004 14:24
0 0 Atbildēt

Cik maxaa korumpeetaa celjaa nokaartot valsts eksi?

130521. viesis 16.jūnijs 2004 16:41
0 0 Atbildēt

Koka mantelis sev un pasažieriem pirmajā, ja ne, tad otrajā izbraukuma reizē...

130525. viesis 16.jūnijs 2004 17:01
0 0 Atbildēt

tagad jaunajiem gurkiem visiem buus baltaas tiesiibas un sie nemo4iis ar autoskolas vaagiem, bet seedees saviem pensioneetajiem opiisiem blakus un klausiisies gudru spriedeleesanu no seerijas "muusu laikos taa nebija"

130611. viesis 17.jūnijs 2004 15:28
0 0 Atbildēt

nav tik traki

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 30

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti